title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 23 mai 2000

Drumarii continua acivitatea de reparare a drumurilor - Virtual Arad News (c)2000Ministrul transporturilor, Traian Basescu, a aprobat in acest an, pentru judetul Arad, fonduri totale de peste 30 de miliarde de lei, la solicitarea Consiliului Judetean Arad. Acesti bani vor fi folositi in domeniul infrastructurii, pentru modernizarea unor drumuri si continuarea lucrarilor incepute. Astfel, pentru modernizarea drumului Curtici-Zona Libera Curtici, s-au alocat 10,6 miliarde, iar pentru modernizarea unei strazii in Lipova, pentru acces mai usor la podul de peste raul Mures, s-au alocat 1,98 miliarde. Pentru alte lucrari s-au alocat 18 miliarde. La acestea intra reparatiile podului de peste raul Mures (de la Savarsin), continuarea modernizarii drumului Pecica-Peregu Mare si Tagadau-Benesti, aproximativ 50 de kilometri de tratamente la drumuri, comunale si judetene, in zonele Santana, Moneasa, Halmagel, Halmagiu etc. Interesant este ca judetului Arad i s-a alocat, in acest an, cea mai mare valoare din fondul special de drumuri.
In curand, din "Combinatul chimic" va ramane doar amintirea - Virtual Arad News (c)2000La aproximativ 13 kilometri de Arad se intinde pe o suprafata de 96 hectare - un colos de metal: SC ARCHIM (inca), construit de Trustul de Constructii Industriale Cluj (actualul Conar) in anul 1972, dupa un proiect al IPROCHIM Bucuresti. Credem ca este necesar, acum, la capat de drum, sa ne reamintim niste date succinte despre constructia si componenta utilajelor acestui combinat atat de complex. Este important sa se stie cat si cum a functionat acest combinat.
Etapa I a inceput cand combinatul s-a pus in functiune in 1977 cu urmatoarele utilizari:
- instalatia de amoniac I
- instalatia de acid azotic
- instalatia de ingrasaminte complexe.
Etapa a II-a: s-a pus in functiune in 1985 fabrica de amoniac (900t/zi) si instalatia de uree (1300t/zi deci 420.000 t/an).
Cel mai prolific an al combinatului din intreaga lui existenta a fost 1986. Totusi combinatul n-a functionat niciodata la intreaga capacitate, dar dupa caderea lui Ceausescu, instalatiile s-au oprit la 1 noiembrie 1990. Una dintre cauze, poate cea mai grava, a fost lipsa gazului metan, Aradul fiind capat de conducta, dar si lipsa de organizare si defectarea permanenta a utilajelor. Din 2315 muncitori cati erau in 1983, astazi, in marele Colos au mai ramas doar 23 persoane, insarcinate cu lichidarea administrativa a combinatului. "Supravietuirea" pana in 1998 s-a realizat prin inchirierea diverselor spatii, trei instalatii s-au dat in locatii de gestiane, etc. Firul s-a rupt in 1999, cand FPS hotaraste soarta ARCHIM pe baza HG 450/90 organizand o licitatie internationala, prin care ARCHIM este castigat de firma americana "Universal Equipment" din New Jersey al carei reprezentant in Arad firma "EXPERT" SA, firma de consultanta de privatizare si investitii studii si evaluari. SC ARCHIM dispune de 9 active in valoare de 216 miliarde lei. 80 la suta din valoarea activelor, aproximativ 47 miliarde, sunt detinute actual de firma Radu Trading International din Bucuresti, fiind vandute din data de 2.12.1999. Restul activelor sunt vandute la SC ARCHIM SRL (depozitul general), SC Agrirom SRL (halda de carbonat) si SC Azomures SA. Au mai ramas de vandut inca 4 active plus niste mijloace fixe independente. FPS are contract cu o firmaa lichidatoare RTI pana la sfarsitul lunii mai. Ca plan de viitor, RTI urmareste valorificarei la maxim a componentelor, activelor prin vanzarea de instalatii la mana a doua, vanzarea de piese de schimb si ansamble pentru masinile rotative, vanzare a materialelor pentru refolosirea taierea si recuperarea de metale. Privind cele doua piese ale combinatului, nu pot sa nu incerci decat un sentiment de regret, pen tru ca, dupa un timp anume, totu va fi ca la inceput: teren arabil! ...
Aradul atrage noi investitori - Virtual Arad News (c)2000Aradul a fost vizitat, saptamana trecuta, de catre managerul Companiei de Investitii Lipponer Oscar, care l-a contactat pe prefect si primar in scopul aducerii investitorilor austrieci si de a afla cerintele pietei. La recomandarea lui Grigore Prodan - consilier general la Departamentul de Organizare si Control, Comisia Europeana pentru Cercetarea Abuzului, Drepturile Omului si Protectia Mediului - investitorii austrieci s-au interesat sa cumpere terenuri aproape de linia ferata si sa construiasca hale pentru productia de cartoane. "Investitorii austrieci nu doresc sa obtina in urma investitiei un profit imediat, dimpotriva, sunt interesati sa realizeze o investitie rentabila in timp. Compania Lipponer are ca scop punerea la punct a serviciilor de climatizare si producerea usilor metalice. Muncitorii care lucreaza s-au pregatit timp de un an de zile, Romania fiind, de fapt, numai sursa fortei de munca" - ne-a declarat Grigore Prodan. Investitia care urmeaza sa fie facuta va duce la crearea de locuri de munca, ceea ce inseamna multa seriozitate, rentabilitate si siguranta.
Interviu cu colonelul Viorel HahaianuInterviu cu Dl. Colonel Viorel Hahaianu, Seful Inspectoratului judetean de Politie Arad
- Campania electorala se apropie de sfarsit. Spre satisfactia tuturor ea nu a inregistrat violente asa cum am vazut ca s-a mai intamplat prin tara, lucru care se datoreaza in buna parte, e bine sa spunem, si Politiei.
- Intr-adevar Aradul se poate mandri cu faptul ca a avut parte de o campanie electorala civilizata, meritul principal pentru acest lucru revenind in primul rand competitorilor, respectiv atat candidatilor pentru felurite functii cat si partidelor. Nu-i mai putin adevarat insa ca si noi ne-am pregatit pentru tot ceea ce este mai rau, ca sa zic asa, intarind in acest sens sistemul de paza pe raza tuturor localitatilor, dar indeosebi pe raza municipiului Arad.
- Ca de pilda ...
- Ca de pilda luarea in supraveghere a locurilor de afisaj, fiind bine stiut ca de aici au pornit si pornesc de obicei "samantele" diferitelor scandaluri. Mai exact, noi am acordat si acordam asistenta de specialitate gardienilor publici care au primit sarcina de a pazi efectiv aceste locuri de afisaj. Asistenta, adica ajutor imediat prin patrule pedestre sau motorizate in eventuale situatii de criza, situatii la care o contributie de seama si-o aduc si trupele de jandarmi. De fapt, despre aceste patrule, pe care noi le-am numit de cartier si care au fost infiintate in toamna anului trecut, ziarul "Adevarul" a scris la vremea respectiva. In aceeasi ordine de idei am detasat la Arad efective suplimentare de la orasele si posturile de politie comunale unde situatia operativa a permis acest lucru. Repet insa: deocamdata - si sa speram ca asa va fi pana la capat - actuala campanie electorala a fost una efectiv "europeana" care nu a impus interventia noastra decat sporadic. In schimb incepem sa avem o alta problema...
- Banuiesc ca va referiti la-strand...
- Exact, unde aglomeratia tot mai mare din ultimii ani - sunt seri in care se aduna pe strand 16 si chiar 20.000 de tineri! - creeaza un potential si permanent pericol de tulburare a ordinei publice.
- Chestiunea aceasta are doua fete. Pe de o parte tinerii motiveaza ca vin aici pentru ca realmente locul este pitoresc si indeamna la poezie, iar pe de alta asa este, aveti dreptate concentrarea pe metru patrat a atator tineri plus consumul exagerat de alcool, la care se dedau unii, reprezinta un fel de bomba sociala ce poate exploda cand nu te astepti, dintr-un fleac ...
- Corect si tocmai de aceea am detasat pe strand forte suplimentare de politie care patruleaza si asigura ordinea 24 de ore din 24. Mai mult, ne gandim ca in perioada urmatoare sa infiintam aici chiar un post permanent de politie la care oamenii, cei care au probleme sa poata apela imediat. De asemenea, cred ca ati observat ca asigurarea ordinii pe strand incepe chiar de la intrare si aici ma refer la intrarea de la capatul podului Decebal, unde unul sau doi subofiteri de politie dirijeaza traficul rutier din zona, trafic deosebit de intens, in special, in zilele calduroase. Ma folosesc de acest prilej pentru a reliefa comportamentul necivilizat al unor conducatori auto care ii jignesc si chiar agreseaza pe agentii de circulatie de la intrarea pe strand, comportament care - este bine sa se stie - va fi sanctionat prompt si confom legii.
-Care sunt, in general, soferii care va creaza probleme?
-De regula sunt cei tineri, care, evident, dintr-un spirit de bravada, mai ales daca au langa ei si o persoana de sex opus sau sunt usor aghezmuiti, se dedau la tot felul de gesturi necivilizate ori profereaza cuvinte jignitoare, situatie care, subliniez inca o data, legea nu o ingaduie si o sanctioneaza. Oricum, este de retinut ca situatia pe strand a fost si este sub control!
-Pentru ca tot veni vorba despre situatii mai deosebite, iata in mai multe scrisori ni se cer amanunte in legatura cu misteriosii politisti cu cagule ce pot fi vazuti cateodata prin oras si care par coborati din filmele de comando...
- Lucrurile sunt mult mai prozaice decat par in baza unui ordin primit de la esaloanele superioare, noi constituind la nivelul Inspectoratului un detasament de interventie rapida, compus din luptatori special antrenati atat in lupta corp la corp cat si in alte situatii speciale. De altfel, toti componenti detasamentului sunt experti printre altele si in arte martiale ...
- Acest detasament actioneaza numai in Arad?
- Nu, raza lui de activitate cuprinde si judetul tocmai pentru asta el a fost dotat cu masini si alta tehnica de lupta. De retinut ca programul detasamentului este non-stop si ca atunci cand el nu este solicitat la ceva anume luptatorii sai executa actiuni specifice de panda si de patrulare actiuni care in ultima vreme au in vizor si strandul.
-Pentru ce poarta cagule?
- Normal, pentru a nu fi identificati, cat si pentru a fi protejati atat ei, cat s familiile lor.
- Este folosit acest detasament?
-Este, si inca din plin, dar despre unele dintre actiunile la care au participat acesti luptatori poate o sa discutam separat, mai pe larg, cu un alt prilej. Pentru ca merita, va asigur.
- De acord.
Tabara de scolari Casoaia a reintrat in circuitul turistic - Virtual Arad News (c)2000Agentia taberelor scolare Arad a gasit modalitatea de revigorare a activitatii, din trei stabilimente din subordine, respectiv taberele Paulis, Casoaia si Ilteu. Inchise din considerente financiare, taberele respective au fost vizitate de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, acestia aratand intelegere pentru demararea unor activitati de cazare ocazionala. "Tabara Odvos nu functioneaza din '92, iar cea din Ilteu a fost inchiriata firmei Hidroconstructii Retezat pana in '98, dupa care a fost inchisa. Fosta administratie a scos tabara Ilteu la licitatie dar au lipsit ofertantii. Cum reparapile capitale se ridica la circa doua miliarde de lei, dorim sa pornim o activitate pentru a putea reinvesti sumele acumulate. In aceeasi situatie se gasesc si taberele de la Casoaia si Paulis, unde investitiile ne depasesc posibilitatile" - afirma directorul ATTTS Arad, Ioar Stana. Vestea buna este ca tabara Odvos a fost deja inchiriata patronului restaurantului International, care doreste demararea constructiei unui amplu complex turistic ce va fi situat in imediat apropiere a drumului european.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}