title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 23 februarie 2000

In vamile aradene se face exces de zel...Astazi, lucratorii din finante si vami vor intra in greva. In Arad, lucratorii de la Finante nu sunt organizati in sindicat, astfel incat o miscare de protest la nivel local ar fi ilegala.  In schimb, vamesii aradeni au demarat, incepand din aceasta dimineata, protestul. Gheorghe Gliga, liderul de sindicat din Vama Turnu, ne-a spus: "Incepand de maine (astazi - n. r.) de la ora 8,00, vom porni actiunea de protest, care va consta in exces de zel, pentru ca altfel nu avem voie. Facand un, control mai amanuntit la toate masinile, probabil ca timpii de asteptare vor fi mai mari, traficul o sa mearga mai greu, asta in vamile unde este trafic, pentru ca la 'Turnu, e foarte slab." Principala nemultumire a finantistilor si vamesilor se leaga de Ordonanta de guvern privind statutul functionarilor din sistemul institutiilor Ministerului de Finante. Aceasta ordonanta se refera la mai multe probleme, inclusiv la salarii. Ordonanta a fost aprobata in sedinta de Guvern din 2 decembrie 1999, insa, schimbandu-se guvernul Radu Vasile, Ordonanta nu a mai ajuns in "Monitorul Oficial" pentru a fi pusa in aplicare, cu toate ca ministri au ramas aceiasi. Vamesii au demarat o actiune de protest intrerupta in 7 februarie. Referitor la aceasta, Gheorghe Gliga ne-a spus: "Noi am intrerupt actiunea de protest pentru ca am semnat un protocol cu Remes, in care se spunea ca in 10 februarie 2000, acea Ordonanta va fi pusa in aplicare. Insa intelegerea nu a fost respectata...".
La Arterm au loc discutii aprinse intre conducere si grevistiSindicatul Termo '95 a declansat, luni, la ora 7,00, greva generala. Aceasta este o greva mai speciala, luand in considerare faptul ca apa calda si caldura se livreaza, in continuare, spre populatie, dar grevistii nu vor fi platiti. La intrunirea comitetului de greva a fost prezenta si Mihaela Mitroi, din partea Cartelului Alfa. Aceasta le-a comunicat sindicalistilor ca reprezentantii cartelului i-au trimis o adresa lui Vlad Rosca, prin care se prezenta situatia conflictului si se cerea detensionarea acestuia. Cererile sindicatului Termo '95 raman aceleasi, adica mariri salariale de 60% si facilitati la incalzire. In cazul in care nu se vor gasi solutii pentru rezolvarea acestor probleme, greva va continua pe timp nelimitat. Ilie Don, liderul sindicatului, ne-a declarat: "Pentru ca respectam populatia, am ales sa facem greva in acest fel. Populatia nu are absolut nici o vina pentru ca intotdeauna isi achita datoriile la timp. Daca am avea alte solutii, noi le-am aplica bucuros. Ceea ce consideram ca fiind de neacceptat este si faptul ca aproximativ 50 din angajatii nostii primesc cupoane de caldura de la Consiliul Local." Sindicalistii cer ca fiecare angajat sa primeasca o anumita suma pentru acoperirea cheltuielilor, astfel: 300.000 de lei pentru cei care au salariu cuprins intre 750.000 si 1.000.000 de lei; 200.000 de lei pentru cei care au salariu cuprins intre 2 si 3 milioane si 100.000 de lei pentru cei ce depasesc 3 milioane de lei. Sindicalistii de la Termo '95 s-au intalnit cu membrii Consiliului de Administratie al Arterm-ului. Nemultumiti de faptul ca membrii Consiliului Local nu au gasit solutii pentru revendicarile grevistilor, trei dintre membrii Consiliului, in frunte cu Doru Campan au demisionat. Demisia acestora intra in vigoare in momentul in care Arterm va sista furnizarea apei calde si a agentului termic. Ilie Don ne-a declarat: "Din pacate sedinta de astazi (nr.luni) s-a terminat prost. Consiliul de Administratie si-a dat demisia dar nu la presiunea sindicatului, ci ca urmare a neintelegerilor survenite intre conducere si consilierii locali. Urmeaza ca maine (n.r.astazi) sa stabilim cu membrii de sindicat modul in care vom continua greva. "
Actiunile legate de Parcul Reconcilierii s-au finalizat in justitieLa 4 luni de la evenimentele legate de Parcul Reconcilierii, statuia Libertatii sau Monumemntul celor 13 Generali, asa com este cunocut locul in Arad, cand Organizatia judeteana a UDMR a depus o plangere penala impotriva celor care "au perturbat" ceremonia din 6 octombrie, ieri Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a finalizat dosarul. Solutia data de Parchet este neinceperea urmaririi penale, intrucat nu au fost intrunite elementele pentru nici una din infractiunile prevazute in plangerea UDMR. Plangerea UDMR a continut de fapt acuzatii pentru nu mai putin decat patru infractiuni, lucru care a fost destul de bine ascuns pana acum. Cele patru capete de acuzare obtinute de ziarul nostru in exclusivitate, sunt: propaganda antinationala sovina, ultraj contra bunelor moravuri, profanare de morminte (!) si impiedicarea libertatii cultelor. Asa dupa cum se stie, cazul a fost deosebit de mediatizat, in urma plangerii UDMR, Politia efectuand, de la depunerea plangerii si pana acum, ample verificari, audiind persoane care au participat la respectivele manifestari. Oficiali ai IJP Arad ne- au declarat ca la baza verificarilor a fost vizionarea casetei inregistrate la fata locului, in data de 6 octombrie. Printre persoanele audiate s-au aflat multi lideri politici, cum ar fi: Lucian Stana, presedintele PRM Arad, Marius Salajan, presedintele OT a PDSR Arad, Adrian Muresan si Mihaela Covaci, presedintele, respectiv vicepresedintele OT PRM Arad. Solutia data de Parchetul aradean a fost transmisa in cursul zilei de azi si prim procurorului general al Romaniei.
La primaria din Varfurile se doreste o dezvoltare rapida a localitatiiIn localitatea Varfurile, oamenii sunt avantajati de legea 189, privind impozitele si taxele pentru populatia din Muntii Apuseni. Astfel, cetatenii din localitate nu trebuie sa plateasca o suma la fel de mare ca alti cetateni din judet. In consecinta, veniturile bugetare locale sunt mult mai scazute, 50% din acesti bani fiind suportati de la bugetul de stat.
Gaterul Primariei - principala sursa de venit
Autofinantarea este strict necesara in acest caz, primaria dispunand in acest sens de un gater, cu o capacitate de prelucrare a lemnului de 10 metri cubi pe zi; Au fost angajati, pentru a desfasura o activitate normala, patru locuitori din Varfurile. Anul trecut, gaterul a adus in bugetul local o suma echivalenta cu sapte milioane de lei. "Profitul, pe anul trecut era mult mai mare, daca nu eram nevoiti si efectuam unele reparatii la gater, reparatii care ne-au costat foarte mult", ne-a declarat primarul din Varfurile.
Agroturismul nu este chiar in floare
Locuitorii comunei Varfurile se indeletnicesc in principal cu taierea si prelucrare lemnului cat si cu cresterea animalelor. Asta nu inseamna ca, pe langa aceaste activitati de baza, locuitorii din Varfurile nu se indeletnicesc si cu alte munci. Astfel, opt gospodarii din comuna au fost autorizate inca de anul trecut pentru agroturism. De precizat faptul ca toti cei implicati in aceasta "afacere" au inceput sa practice agroturismul convinsi fiind ca vor fi scutiti de plata impozitelor pe cladiri, ceea ce este fals, acestia fiind scutiti doar de la plata impozitului pe profit. Oricum, agroturismul s-a dovedit a fi neprofitabil, iar cei care s-au implicat in aceasta activitate nu au relizat un profit prea mare.
Obiceiuri care nu mor
Traditiile s-au pastrat intacte in comuna, unde sarbatorile se desfasoara dupa ritualuri vechi si obiceiuri din mosi-stramosi. Lautarii, in numar restrans, sunt toti autorizati de primarie sa "umble cu duba de Craciun" pe la casele oamenilor. Obiceiul ca taraful sa cante, iar tinerii sa joace pentru cresterea canepii s-a pastrat, la fel ca traditia colindelor. In Ajun, tinerii sunt incantati ca pot "juca" in voie fetele frumoase din sat. Functionand legal, "Taraful din Varfurile" nu este scutit de plata impozitelor, chiar daca reprezinta traditia zonei, participand la toate manifestarile folclorice. "Autoritatile locale nu-i ajuta, dar nici nu-i incurca", ne-a declarat Ioan Suciu.
Promisiuni sau vorbe in vant
O centrala automata se spera ca va functiona si aici, cu toate ca lucrarile au fost incepute anul trecut, pentru ca mai apoi lucrarea sa fie abandonata. In aceasta privinta, au fost montati stalpi si cabluri aeriene, iar fibra optica a fost dusa pana in centrala. Promisiunile au fost ca pana in luna decembrie lucrarile sa fie finalizate, insa locuitorii din Varfurile au ramas doar cu promisiunile. Fibra optica necesara pentru functionarea viitoarei centrale este legata la reteaua Deva - Oradea, o jonctiune fiind facuta la magistrala Varfurile - Sebis. In ceea ce priveste racordarea la reteaua de gaz metan, primarul din Varfurile nici nu spera ca locuitorii comunei sa beneficieze intr-un viitor apropiat de acest avantaj al civilizatiei.
Mina de uraniu a lasat urme
Mina de uraniu din zona Lazurile, care a fost inchisa in anul 1996, creeaza si astazi probleme de amploare. Astfel, productia fructifera din zona a fost nula in ultimii ani, iar in ultima perioada tot mai multe cazuri de imbolnaviri s-au inregistrat in zona afectata. Cauza se regasege in urmele de uraniu ramase de la mina. Haltile de steril ce au ramas de pe urma minei sunt spalate mereu, atunci cand apele cresc, reinviind pericolul contaminarii. "Mina a fost inchisa din lipsa fondurilor necesare continuarii activitatii de exploatare, si nu din cauza poluarii. Oricum, dupa parerea mea, si daca s-ar fi descoperit ca mina de uraniu polueaza nu ar fi contat prea mult daca noi, locuitorii din zona, suntem sau nu suntem contaminati", ne-a declarat Ioan Suciu, primar la Varfurile. Desi sunt oameni harnici si deschisi, locuitorii din Varfurile risca sa ramana la fel de izolati ca si pana acum. Fara apa potabila, fara gaz, fara telefoane, cu soselele sub orice critica, locuitorii din Varfurile au mari sanse sa ramana la capatul civilizatiei.
Expozitia de fotografii artistice a avut succes la publicPrint-o conjunctura fortuita nu am putut fi prezent saptamana trecuta la vernisajul expozitiei personale a fotografului Mihai Botez. Tema generoasa, experienta vasta a septuagenarului artist, ambianta intotdeauna primitoare a Salii Forum se constituiau in tot atatea atuuri in favoarea participarii la un asemenea eveniment. Prietenii mi-au spus ca aradenii iubitori ai fotografiei si ai florilor deopotriva au umplut pana la refuz sala. Era un semn al pretuirii de care omul si artistul Mihai Botez se bucura. Astfel incat curiozitatea mi-a condus pasii pe langa simezele incarcate cu flori la cateva zile de la inaugurarea expozitiei (care in paranteza fie spus putea sa mai dureze cel putin o saptamana). Si chiar daca tardiv, simteam ca trebuie sa astern pentru "Stiri" macar doua - trei randuri despre acest moment al desfatarii florale in imagini acum la sfarsitul iernii. E greu sa povestesti o floare. E infinit mai greu sa povestesti o multime atat de diversa de flori. E ca si cum ai incerca si povestesti infinitul sau cerul senin al unei zile de vara. Ai in permanenta sentimentul ca tradusa in cuvant, starea isi pierde din nuante, se goleste de o parte importanta din incarcatura de traire pe care o contine. In stiinta contemporana, in mecanica cuantica se postuleaza un principiu de o radicalitate bulversanta: faptul ca un obiect este studiat/observat ii modifica acestuia caracteristicile. Cu alte cuvinte privitorul schimba evolutia si sensurile obiectului privit. Extrapoland un pic as indrazni sa formulez cam asa: prin obiectivul lui Mihai Botez, prin privirea lui plina de tandrete, florile care au acceptat sa-i pozeze au adus cu o clipa mai devreme primavara in sufletele celor care au gasit ragazul sa le priveasca. Au capatat valente de gingasie, de prospetime pe langa care de multe ori trecem prea grabiti fara sa le receptam. A fost servit in aceasta directie de tehnica fotografica extrem de simpla, de directetea neelaborata a imprimarii pe pelicula, de ochiul nealterat al artistului.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}