title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 22 martie 2000

A fost deschisa editia a 6-a a Targului Confort Construct - Virtual Arad News (c)2000Vineri si sambata, echipa de baschet masculin West Petrom Arad va sustine doua importante meciuri la Sala Polivalenta, in compania lui CSU Sibiu. Numai ca, sunt probleme cu sala. De astazi incepe a sasea editie a targului Confort Construct, desfasurat sub egida Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, programata sa dureze pana sambata, 25 martie. Cei care raspund de functionarea salii stiau inca din luna ianuarie a.c. de derularea acestui targ, in perioada enuntata. De aici au aparut neintelegerile. Presedintele lui West Petrom, Dinu Puf, e revoltat ca CCIAA nu intelege importanta acestor doua meciuri, argumentand ca echipa nu are unde se antrena. Are dreptate. Dar si Camera are dreptate. Voicu Sferdian, directorul Directiei Targuri-Expozitii a CCIAA, ne-a declarat urmatoarele: "Standurile au inceput sa fie montate inca de duminica. Sunt 65 de firme ce-si vor expune produsele. Am declaratii de la unele care au participat si la editia din '99, care spun ca au avut numai de castigat venind la acest targ. Acum, desi am anantat cat va tine targul, va trebui sa-l inchidem cu o zi inainte si, in plus, sa demontam toate standurile in trei ore, pentru a elibera sala, lucru extrem de greu de realizat, pentru ca asta se face de, regula in peste 12 ore. Aici sunt invitati reprezentanti de firme care ar putea veni vineri dupa-amiaza, ori sambata dimineata, cand vor gasi sala goala ! CCIAA isi va sifona, astfel, imaginea. Am incercat tot ce se putea face ca si evitam aceasta problema, discutand cu Federatia Romana de Baschet si cu cele doua echipe. Nu am reusit." Ce ne facem ? Daca eehipa noastra pierde primul meci, va arunca vina pe CCIAA, pe motiv ca nu a avut teren pentru antrenament. Daca invitatii Camerei gasesc sala goala, iar expozantii sunt "expulzati" inainte de vreme, vor spune ca aradenii sunt neseriosi si nu ne vor mai onora cu prezenta. De pierdut va avea atat CCIAA, cat si Aradul. Problema s-ar putea rezolva prin construirea unui centru expozitional, care, insa, costa. Vreo cateva milioane de marci...
Nicolae Bacanu sustine revigorarea IMM-urilor - Virtual Arad News (c)2000Intre 13 - 14 martie 2000, la Piatra Neamt a avut loc adunarea generala trimestriala a presedintilor Camerelor de Comert si Industrie din Romania. Cu ocazia acestor intalniri se pun pe tapet problemele aparute in activitatea Camerelor din tara, cautandu-se solutii de rezolvare a acestora. Prezent la aceasta intrunire, presedintele CCIAA, ne-a acordat urmatorul interviu
- Care au  fost, d-le presedinte, principalele probleme identificate cu prilejul acestei adunari?
- A fost o ordine de zi foarte densa. Un prim punct a fost discutarea activitatii de anul trecut a comisiilor ce-si desfasoara activitatea in interiorul Camerelor - comisia de lobby, comisia juridica etc. S-a discutat cel mai mult pe marginea impactului hotararilor si ordonantelor guvernamentale asupra mediului economic, fiind evidentiat efectul negativ al anularii facilitatilor acordate intreprinderilor private mici si mijlocii, prin Legea nr. 133/1999. E drept ca unele dintre prevederile ei au fost reintroduse, dar nu e suficient pentru IMM-uri sa-si desfasoare in bune conditiuni activitatea. Camerele de Comert si Industrie din toata tara vor organiza in perioada imediat urmatoare conferinte de presa, cand se va trage un semnal de alarma, privitor la faptul ca, daca nu se vor lua urgent masuri care sa favorizeze dezvoltarea. economica, activitatea agentilor economici va avea din ce in ce mai mult de suferit.
- Alte probleme?
- Da, desi, de data asta nu e vorba chiar de o problema, se pregateste aniversarea a 10 de activitate a celor 42 de Camere din tara. E vorba, insa, doar de zece ani de activitate post-comunista, pentru ca aceste Camere de Comert si Industrie fiinteaza in Romania (Transilvania si Vechiul Regat) de 150 de ani. Institutia camerala este una veche si pe meleagurile noastre. Ea se regaseste in toate economiile de piata. Si la noi ea trebuie sa-si indeplineasca rolul pentru care a fost infiintata.
- S-a avansat, candva, ideea ca toate Camerele din tara trebuie sa fie unite, pentru a-si reprezenta mai bine interesele in fata guvernantilor. Aceasta unire se va face in jurul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei?
- Camerele trebuie sa fie unite ca sistem, forma in care sa se prezinte mai ales in fata politicului. Acest sistem va trebui sa aiba in Bucuresti o forma de reprezentare nationala, care sa dialogheze cu conducerea tarii. Ar fi total nepotrivit ca, de exemplu, CCIAA Arad sa se adreseze guvernului spunandu-i ca are unele probleme. Poate ca nici nu va fi bagata in seama . Dar, o alta greutate ar avea o luare de pozitie a sistemului cameral din Romania, care, constatand ca exista anumite probleme cu care se confrunta membrii sai, vine si pune pe masa Guvernului problemele tuturor acestora. Numai ca, sistemul actual, cand Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti indeplineste si rolul de Camera nationala, este unul perfectibil, pentru a deveni intr-adevar o institutie care sa reprezinte interesele tuturor Camerelor din tara.
- Din cate am auzit, Camera de Comert a Romaniei a infiintat o scoala de afaceri. Are si CCIAA Arad o filiala a acesteia?
- CCIRMB a infiintat o fundatie numita Scoala Romana de Afaceri, cu filiale pe langa aproape toate Camerele de Comert din tara. Noi inca nu. avem o asemenea filiala, deoarece desfasuram aceasta activitate printr-un departament din cadrul institutiei. Se fac demersuri pentru ca aceasta scoala sa aiba agrearea Ministerului Educatiei si a Ministerului Muncii, iar diplomele obtinute de catre cursantii acesteia sa fie recunoscute de MEN. Pot sa va mai spun ca la CCI Alba activitatea respectivei filiale a scolii de afaceri este cea mai buna, aici infiintandu-se chiar o universitate - Apullum.
- Cum se vor organiza, cum vor lupta Camerele romanesti, pe mai departe, pentru a fi bagate in seama de Guvern si nu numai, astfel incat membrii lor sa beneficieze de facilitati in derularea activitatii?
- Ele pot sa devina mai active, sa ia pozitie vizavi de problemele membrilor, pentru ca se considera ca sistemul cameral este reprezentantul activ si cel mai potrivit pentru mediul economic. Problemele agentilor economici nu pot sa ajunga individual la forurile de conducere. Ele trebuie grupate, sa aiba un caracter statistic, ca apoi sa fie puse pe masa respectivelor foruri. In acest mod, - se poate si spune reprezentantilor Guvernului, Parlamentului ministerelor etc.: uite domnule, masura cutare pe care a-ti adoptat-o, nu ajuta cu nimic agentii economici, ci dimpotriva ii incurca! Vocile noastre reunite nu se poate sa nu fie in cele din urma auzite de guvernanti. Economia este cea care contribuie cu cele mai mari sume la bugetul de stat, prin impozitele si taxele platite, in consecinta nu poate fi lasata de izbeliste.
- Cu cate procente contribuie IMM-urile la Produsul Intern Brut?
- Ultimele statistici spun ca IMM-urilor din Romania li se datoreaza constituirea a peste 60% din PIB.
- Insa, tocmai aceasta cea mai importanta sursa de venituri la buget este "masacrata" sistematic, prin biruri inrobitoare, de parca statul ar vrea sa se descotoroseasca de ea...
- Da, aveti dreptate. Intreprinzatorii particulari nu beneficiaza inca de respectul statului si al unora dintre institutiile descentralizate la nivel local. Intreprinzatorul este ba o persoana putin suspecta, ba una neimportanta. Putine capete din aparatul de stat isi dau seama ca suma acestor intreprinzatori reprezinta o forta extraordinara. De exemplu, Germania nu se bazeaza pe cele cinci giga-firme care activeaza acolo, ci pe "plutonul" IMM-urilor, incredibil de mare ! Majoritatea fortei de munca lucreaza la aceste companii mici si mijlocii. La noi, societatile de stat sunt cele care par serioase in fata Guvernului. Directorii acestora sunt oameni cu credibilitate. Iar patronul unei firme cu 11 angajati inca nu e vazut cu ochi buni.
- De ce?
- E categorisit in majoritatea cazurilor drept speculant, traficant, bisnifar s.a.m.d. Dar eu cred ca se supraliciteaza exceptiile. Bineinteles ca mai exista si asemenea cazuri, dar destul de putine. Padure fara uscaturi nu exista ! Nu se constientizeaza faptul ca suma acestor intreprinderi este viitorul de maine al economiei noastre. Daca ele vor fi ajutate, in sensul acordarii anumitor facilitati care sa le ajute in dezvoltare, am putea constata o inviorare a acestui sector. IMM-urile vor fi in stare, astfel, sa angajeze forta de munca din randul somerilor pusi pe liber de catre intreprinderile de stat (care stie toata lumea cum merg), sa functioneze bine si sa aduca venituri consistente la buget.
Pavilionul administrativ de la ARIS este pus sub sechestru - Virtual Arad News (c)2000Plata contributiei la asigurarile de sanatate a ajuns, de catva timp, sa reprezinte un adevarat cosmar pentru societatile de stat care n-au reusit sa se privatizeze. Daca pana la aparitia Casei de Asigurari aceste societati puteau sa fenteze statul cu privire la aceasta obligatie, din 99 incoace, lucrurile s-au schimbat, institutia de profil aradeana actionand prin orice mijloace pentru recuperarea creantelor. Dintre societatile aradene cu peste 1 miliard de lei datorie catre CAS, ies in evidenta ARIS S.A., Alfar S,A., Prod Petrom, Schela de Foraj Zadareni, IMAR S.A., Armopan S.A. si Esparo Forest, fostul IFET. Directorul economic al Casei de Asigurari, ec. Angela Cosma, spune ca aceste societati au fost deja actionate prin toate mijioacele prevazute de Ordonanta nr. 11, privind executarea silita, existand deja somatii, titluri executorii, popriri ale conturilor bancare, precum si sechestru pus pe bunuri mobile sau imobile. "In cel mai scurt timp vom scoate la licitatie bunurile sechestrate si, desi, bancile la care societatile sunt debitoare au si ele interes, Casa de Asigurari are prioritate, datorita faptului cu titlurile de creante sunt garantate prin lege. Spre exemplu, Societatea Alfar are deja sechestru pus pe serele demontabile iar Aris-ul pe pavilionul administrativ ". Totusi, din surse neoficiale, am aflat ca la bataie cu Casa de Asigurari, pentru recuperarea debitelor, vor intra si cateva insitutii bugetare, cum ar fi Administratia Financiara sau Directia Muncii fata de care societatile au datorii similare.
Gurahontul capteaza atentia investitorilor - Virtual Arad News (c)2000Comuna Gurahont, situata pe malul Crisului Alb, numara in prezent aproximativ 5000 de locuitori. Asezata pe o veche vatra de civilizatie, datand din perioada Paleolitica, comuna este renumita pentru spitalul de aici, rezervatia de lauri, parcul dendrologic si o multime de alte lucruri asupra carora nu vom insista.
Numarul somerilor este redus
La o populatie de aproximativ 5000 de locuitori, numarul celor aflati in somaj, aproximativ 100 de persoane, este redus, considera Gheorghe Florea, primarul comunei Gurahont. Acestia, in marea lor majoritate au lucrat la Fabrica de conserve din localitate, care a fost inchisa in urma cu mai multi ani. Fabrica, se pare ca a fost cumparata in urma cu vreo trei ani de o ruda sau un colaborator al patronilor de la EUROPEAN DRINKS.
Farmecul zonei atrage investitorii straini
In legatura cu fabrica de conserve, exista semne imbucuratoare, pentru ca noii patroni sunt preocupati sa o redeschida la o capacitate de suta la suta. De asemenea, in incinta fostului Agromec o societate italiana va deschide o fabrica de textile, iar in aceasta primavara, firma Petra, in colaborare cu o serie de investitori olandezi va demara lucrarile de constructie a unei fabrici de produse lactate. Asadar, comuna nu va duce, pe viitor, lipsa de locuri de munca.
Cresterea animalelor va fi prioritara
Deschiderea fabricii de produse lactate in localitate ar favoriza indeletnicirea taranilor din zona cu cresterea animalelor, mai ales ca primaria detine peste 3000 ha teren arabil, teren care ar putea fi concesionat de catre acestia. Agricultura este practicata si de catre locuitorii comunei, dar suprafetele de teren arabil sunt reduse si supuse in permanenta inundatiilor. Avand in vedere toate aceste lucruri, pe viitor cresterea animalelor va fi prioritara.
Primaria Gurahont doreste aplicarea grabnica a Legii Lupu
Din cate ne-a declarat Gheorghe Florea am inteles ca retrocedarea suprafetelor impadurite si agricole catre fostii proprietari este un obiectiv care se doreste a fi dus la indeplinire in cel mai scurt timp posibil. Aceasta deoarece vizeaza interesul cetatenilor, dar mai ales recuperarea in beneficiul Consiliului local a fostelor paduri comunale. "Exploatand aceste paduri in regim silvic, vom putea realiza mai multe lucruri benefice pentru comuna  in ceea ce priveste casa de cultura, piata agroalimentara, drumuri etc.". De mentionat ca, obiectivele mentionate de primar sunt in prezent intr-o stare deplorabila, starea drumurilor, fiind cea mai critica. Cat despre punerea in posesie, ea va incepe odata cu sosirea normelor de aplicare a Legii 1/2000, intarzierea lor nemultumind conducerea comunei.
Primavara se numara...inundatiile
Avand in vedere puhoaiele care s-au abatut saptamana trecuta asupra comunei, afectand peste 500 hectare de teren agricol si 11 gospodarii in satul Pescari, o comisie a primariei, lucreaza in prezent la evaluarea pagubelor. In timpul inundatiilor au mai fost afectate o serie de drumuri comunale, ziduri de sprijin si un pod in satul Mustesti.
Pentru intalnirea fiilor satului la Almas - Fantana Iordanului va fi finisata - Virtual Arad News (c)2000

La inceputul acestei veri, mai precis in data de 25 iunie, la Almas se va organiza o intalnire a tuturor fiilor satului. Tinand cont de importanta acestei manifestatii, Primaria si Biserica Ortodoxa se preocupa inca de acum de organizare, formandu-se un comitet de initiativa, care sa coordoneze aceste activitati. "Au trecut 25 de ani de cand generatii intregi de almaseni s-au reunit aici si am considerat potrivit sa organizam o noua intalnire a acestora. Pana atunci vom termina si finisarea Fantanii Iordanului, lucrare care va da un aspect placut platoului din fata bisericii" afirma preotul Ioan Dascau


Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}