title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 22 ianuarie 2000

Zapada a creat probleme in transporturiDaca pana acum vicisitudinile iernii au ocolit judetul nostru, cantitatile masive de zapada cazute ieri in Nordul si Nord-Estul judetului au creat serioase probleme.
Aseara 14 localitati erau lipsite de curent electric
Ieri, dupa-amiaza, in jurul orelor 15,30, 37 localitati din zona comunelor Gurahont, Plescuta, Varfurile, Halmagiu si Halmagel erau lipsite de curent electric. La ora 18,00 insa, numarul acestora a scazut la 14 urmare a interventiilor facute de echipele specializate ale CONEL care s-au deplasat la fata locului. Deoarece in unele zone zapada depaseste un metru, iar vantul sufla cu peste 100 kilometri pe ora, interventia acestora a fost ingreunata. Legaturile telefonice cu localitatile din Nordul si Nord-Estul Aradului au fost intrerupte ca urmare a caderilor masive de zapada.
La Halmagiu zapada de peste 2,5 metri
Circulatia pe arterele din Nordul si Nord-Estul judetului se desfasura, aseara, cu mare dificultate. Dupa cum am aflat de la dl. Stog Nicolae - ofiter de serviciu, la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Arad, pana la ora documentarii noastre s-a reusit deblocarea D.J. 682 intre Birchis si limita cu judetul Timis. In cursul zilei de azi se va intra din nou cu utilajele pentru a se largi drumul. Intre Bata si Birchis se circula cu mare greutate. Spre seara in zona localitatilor Tarnova, Taut, Camna, au inceput sa cada cantitati insemnate de zapada, cei de la Regia amintita nereusind sa ajunga in zona datorita zapezii viscolite asezate pe drumuri. Se actiona in schimb in zona Moneasa unde au fost trimise utilaje. La fel si pe portiunea Sebis - Tarnova. Conducatorii auto blocati in aceste zone au fost ajutati si s-a gasit intelegere pentru cazarea lor. Pe D.N. 76 in zona localitatii Halmagiu se inregistrau probleme deosebite. Dupa cum am aflat de la ofiterul de serviciul al AND, dl. Ioan Copert, pe drumuri, pe alocuri zapada viscolita masura 2,5 metri. In aceste conditii operatiunea de dezapezire se desfasura foarte dificil.
Circulatia trenurilor intrerupta pe relatia Gurahont - Brad
Aseara, in jurul orelor 19,00, dupa cum am aflat de la oficianta de serviciu, de la Biroul Informatii al CFR, circulatia trenurilor era intrerupta intre Gurahont - Brad. Toate trenurile spre directia Brad au fost anulate. Acceleratul Iasi 1836 avea anuntata o intarziere de 45 de minute iar Personalul Brad - Arad 3126, 160 de minute. Fara evenimente rutiere
Ofiterul de serviciu al I.J.P. Arad, dl. cpt. Teodor Voda, ne-a informat ca pana la ora inchiderii editiei nu s-a intregistrat nici un evenimerit care sa aiba drept cauza caderile de zapada. Se recomanda insa ca in masura posibilitatilor sa se evite deplasarea in zonele cu probleme. Pentru cei care nu pot renunta insa la acest lucru e recomandabil sa nu plece la drum fara a avea asupra lor mijloacele minime de intretinere personala si, de protectie cum ar fi: lopata mica, saci cu nisip, lanturi anti- derapante.
In aceasta seara se asteapta ninsori puternice
Conform ultimelor prognoze meteo sosite la Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor si aduse la cunostinta noastra de dl. cpt. Stefan Coman, ofiter de serviciu, in cursul zilei de azi aria ninsorilor se va restrange. Spre seara insa vor incepe ninsori puternice...
De luni asa vor arata salile de curs din Romania - Virtual Arad News (c)2000Cadrele didactice vor declansa, luni, o greva generala de patru zile, urmand ca, din 7 februarie, protestul lor sa continue pe termen nelimitat, ca urmare a faptului ca negocierile purtate cu reprezentantii Guvernului nu au adus solutii pentru cererile privind cresterea salariilor si plata unor restante salariale, au anuntat, joi, federatiile sindicale din invatamant, prin comunicate remise agentiei MEDIAFAX. Protestul va incepe luni dimineata si va continua pana pe 28 ianuarie. In cazul in care nu vor fi gasite fonduri pentru majorarea salariilor si pentru achitarea cresterilor salariale restante inca din 1998, sindicatele isi vor relua greva generala, de aceasta data pe termen nelimitat, incepand din 7 februarie. O noua runda de negocieri intre sindicatele din invatamant si Guvern a luat sfarsit, marti seara, fara rezultate concrete, cele doua parti nereusind sa gaseasca solutii in lipsa documentelor economico-financiare care ar fi trebuit furnizate de Ministerul Educatiei Nationale. Drept urmare, profesorii au organizat, a doua zi, o greva de avertisment de doua ore. Sindicalistii din invatamint au solicitat cresterea la 1,5 milioane de lei a salariului de baza (cerere a carei rezolvare ar putea duce la o dublare a salariilor in invatamant), acordarea majorarilor salariale restante de doi ani si a unui buget de patru la suta din PIB pentru Educatie. Pe langa maririle de salariu, cadrele didactice cer asigurarea unor conditii care sa permita derularea unui proces educational de calitate: temperatura din scoli si licee sa fie de 2l de grade Celsius, unitatile de invatamant sa primeasca echipamente specifice pentru laboratoarele de specialitate si altele.
Ministrul Sanatatii - Hajdu Gabor - din nou la AradPrezent in Arad, ieri, ministrul Sanatatii, Hajdu Gabor, s-a interesat de situatia adoptiilor din judet si de modul in care sunt ingrijiti copii cu handicap institutionalizati. Gabor s-a intalnit, dimineata, la sediul Prefecturii Arad, cu responsabilii Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC), ai Directiei sanitare, conducerea Prefecturii si a Primariei, intilnire la care a avut acces si presa. Ministrul Sanatatii a cerut o statistica a numarului de cereri de adoptii internationale si nationale depuse la Directia pentru protectia drepturilor copilului, insa care nu i-a fost oferita, reprezentantul acestei institutii spunand ca nu o are in mapa. De asemenea, Gabor a intrebat daca la nivelul judetului s-au constatat abuzuri privind adoptiile, referindu-se, probabil, la scandalul ce a izbucnit in urma cu numai cateva luni, la nivelul judetului, dupa ce un reprezentant al Guvernului a verificat intreaga activitate legata de adoptii. Controlul de la vremea respectiva s-a finalizat cu suspendarea autorizatiei de adoptii Asociatiei AMC Bethleem din Lipova. Sefa Directiei pentru protectia copilului, Letitia Bucur, a spus, insa, ca se colaboreaza bine cu asociatiile si fundatiile umanitare, fara sa faca referire la cazul "Bethleem", desi controlul guvernamental de la vremea respectiva a fost comandat de Directie. De asemenea, Letitia Bucur a spus ca nu s-a confruntat cu nici un caz de abuz in domeniu. Desi Hajdu Gabor reprezinta sistemul de sanitate, la intilnirea de la Prefectura s-au discutat doar probleme sociale. Referitor la acest aspect, Gabor a declarat ca are interese comune cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si ca ar fi trebuit sa se implice de mult in astfel de probleme. Prezent la intalnire, viceprimarul Ioan Darida s-a plans de faptul ca banii primiti de la Bucuresti pentru sanatate sunt foarte putini, in conditiile in care in municipiu sunt cabinete medicale care functioneaza in cladiri improprii. Unele dintre ele ar trebui chiar demolate din cauza vechimii. De asemenea, Darida a spus ca Aradul nu are un centru pentru varstnici corespunzator, actualul, de langa cimitirul Pomenirea, functionand in cladiri vechi de peste 100 de ani, tot acolo unde este si Centrul de primire a minorilor. Inca din anii '60, era preconizata constructia unui centru pentru batrani in Arad, insa proiectul a fost abandonat din lipsa de fonduri, desi municipiul nostru este in topul comunitatilor cu populatie imbatranita. Hajdu Gabor a vizitat mai multe centre de plasament a copiilor si camine de batrani din judet. Vizita face parte dintr-un tur prin toate judetele tarii, care se va termina la jumatatea anului.
Directorul Zonei Libere Curtici-Arad - Adrian Nitu vrea o remediere urgenta a greselii produseChiar daca cei care fac legile in tara noastra ar avea cate doua capete, unul sa gandeasca ceva si celalalt altceva, harababura legislativa cu care ne confruntam de ani buni nu ar putea fi eradicata. Pe langa multe altele care se bat cap in cap, o ordonanta de urgenta ar putea lasa cu buzele umflate pe ei care au investit in zonele libere din Romania. In 29 decembrie '99, proaspat investit prim-ministru, Mugur Isarescu semna Ordonanta de urgenta nr. 217, pentru modificarea si completarea O.G. nr. 70/1994 privind impozitul pe profit. Potrivit articolului II al acestei O.U.G.: "Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante (l ianuarie 2000- n.r.) isi inceteaza valabilitatea prevederi legale care acorda scutiri de la plata impozitului pe profit, reduceri de impozit pe profit sau stipuleaza aplicarea altor cote de impozit pe profit decat cele prevazute la pct. 4 din prezenta ordonanta (cele pentru activitatea barurilor de noapte si a cazinourilor si pentru profitul Bancii Nationale)." Intrucat lucrul care constituie temelia si atractia zonelor libere este tocmai scutirea de impozit pe profit (pe langa exceptarea de la plata taxelor vamale) a firmelor care activeaza aici, directorii zonelor libere din tara noastra au fost cel putin uimiti de respectiva ordonanta. Directorul Administratiei Curtici-Arad, Adrian Nitu declara: Este o problema mare pentru toate zonele libere din Romania, insa ministrul Transporturilor o are in vedere si va face demersuri pentru modificarea respectivei ordonante. Eu consider ca este o greseala din punct de vedere profesional a celor care au contribuit la punerea pe hartie a ordonantei. Daca, ar ramane in vigoare, efectele nu pot fi decat dezastruoase, ajungandu-se la rezilierea contractelor. Ar fi  un mare pacat, deoarece in putinul timp de cand exista Zona Libera Curtici-Arad, s-au facut investitii de 15 milioane de dolari si s-au creat peste 1000 de locuri de munca. Toti asteptam rezolvarea situatiei, care speram ca se va intampla pana la sfarsitul acestei luni. E incredibil cum statul roman duce la abator o vaca de la care poate mulge, un timp, multi bani (si nu de orice fel, ci din cei verzi americanesti). La noi, ori nu stie stanga ce scrie dreapta, ori nu scrie dreapta ce dicteaza creierul. Si ca sa nu lipseasca nici cireasa de pe tort, ordonanta de urgenta cu pricina, la articolul V, abroga expres anumite legi, ordonante, hotarari de guvern sau numai  articole din acestea. Cum ramane domnilor, abrogare generala sau abrogare selectiva a unor texte de legi specifice? Speram ca e vorba doar de doar de o greseala tehnica si ca zonele libere vor ramane in continuare niste oaze de prosperitate pentru economia romaneasca.
La Arad a avut loc o intalnire a reprezentantilor Comisiei EuropeneDe curand, la Arad a avut loc o intalnire a reprezentantilor Comisiei Europene de la Budapesta, in cadrul programului de cooperare transfrontaliera romano- maghiara cu reprezentantii judetelor: Satu Mare, Timisoara, Bihor si bineinteles Arad. In cadrul conferintei de presa a C. J. A. d-na Lucia Chisbora, presedinta Agentiei Regionale de Dezvoltare Arad a oferii cateva detalii referitoare la aceasta intrunire. Scopul principal al intrunirii a fost prezentarea proiectelor in cadrul programelor PHARE C.B.C. "In acest an s-au alocat 5 milioane de Euro din partea Comisiei Europene. Conditia pentru primirea acestor bani este prezentarea a doua proiecte majore" a afirmat dna. Chisbora. Dintre proiectele mai mici va fi finantat cu siguranta Biroul Regional care are sediul in Arad. Pentru acest lucru sunt necesare aproximativ 200 de mii de Euro. Membrii delegatiei Comisiei Europene au vizitat, cu ocazia prezentei la Arad, amplasamentul substatiei de 400 de kilovolti, care ne va interconecta la sistemul energetic al Europei de Vest. Investitia va fi demarata de CONEL si se realizeaza din fonduri PHARE. De asemenea, membrii delegatiei s-au deplasat la amplasamentul pentru terminalul cargo si la cel pentru centrul de refugiati de la Horia, ambele finantate de PHARE. Pentru anul 2000, din lista de proiecte a judetului Arad s-au stabilit ca fiind prioritare urmatoarele doua: extindere pista aeroport cu 500 de metri, modernizarea statiei de cale ferata si un tronson de linii de cale ferata la Curtici in ceea ce priveste sectorul social, exista un proiect in colaborare cu regiunea Lombardia. Acest proiect se refera la integrarea copiilor abandonati, in acest scop fiind alocati 100 de milioane de lire. "Deja primele rezultate au inceput sa apara. Avem trei cazuri in care copiii se reintorc in familiile lor." Spre sfarsitul lunii ianuarie, un ministru al regiunii Lombardia va fi prezent la Arad, urmand ca in luna februarie o delegatie aradeana sa participe la o intrunire a regiunilor celor mai dezvoltate din Europa. Cu ocazia vizitei se va incerca discutarea unui nou tip de proiect legat de ajutarea tinerelor mame, pentru evitarea abandonului
Dacia 21 ianuarie - 27 ianuarie Evadata - (SUA)
Muresul 21 ianuarie - 27 ianuarie Pasaport pentru inchisoare - (SUA)
Arta 21 ianuarie - 27 ianuarie - Sala A Fiica generalului - (SUA)
Arta 21 ianuarie - 27 ianuarie - Sala B Marele Lebowschi - (SUA)
Progresul - 23 ianuarie Baiatul cu apa rece - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}