title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 21 decembrie 2000

Aradenii nu vor sa uite...Revolutionarii deplang suprimarea idealurilor din Decembrie 1989
In 21 decembrie, acum 11 ani, aradenii au renuntat sa mai creada in minciunile ce se transmiteau pe singurul post de televiziune despre Revolutia ce incepuse de patru zile la Timisoara. Multi dintre cei ce aveau sa fie in Piata Primariei, la primele ore ale zilei de 21 decembrie 1989, fusesera la Timisoara cu cateva zile inainte pentru a vedea ce este adevarat din ce se auzise. Mesajul adus la Arad a fost cel asteptat; "Jos Ceausescu!". Aradenii nu credeau ca se vor alatura revoltei si bucurestenii. Au iesit in strada, constienti fiind ca moartea le era deja pregatita. Totul a plecat de la "Orologerie". Muncitorul Danila Onofrei strange in jurul sau tinerii din fabrica si porneste manifestatia. Ies, pe rand, muncitorii de la Combinatul de Prelucrare a Lemnului, de la Fabrica de Vagoane, de la Fabrica de Strunguri. Coloana ce s-a format se intindea pe tot bulevardul Revolutiei (pe atunci, Republicii). In piata incepe sa vorbeasca actorul Valentin Voicila. Aradenii veneau din ce in ce mai multi si era auzit din ce in ce mai greu. Cineva ii aduce o scara. Se urca si vorbeste de pe scara. Voicila a fost de atunci liderul aradenilor. Toti credeau in el, iar daca el nu ar fi fost acolo, atunci, cu siguranta l-ar fi inventat. Dimineata, dupa ce in piata erau cateva mii de aradeni, s-a tras prima rafala de pistoale mitraliera. In aer. Revolutionarii se culca la pamant sau alearga pe unde apuca. Se stia de mortii de la Timisoara. Actualul sef al Marelui Stat Major al Armatei, generalul Badalan (pe atunci maior), da ordin sa iasa si tancurile si autoblindatele pentru a se putea inabusi revolta aradenilor. Totusi, comandantii militari aradeni au intarziat executarea ordinului de a trage in plin. La Arad mai venisera doi generali. Se striga "Armata e cu noi!", "Fara violenta!". Voicila a castigat Revolutia inainte ca ea sa se dezlantuie cu adevarat. La Arad nu a murit nimeni in prima zi. In noaptea spre 22 decembrie au ramas din ce in ce mai putini in piata. Dar stiau ca Voicila este acolo. Intunericul amplifica frica de moarte, dar si speranta ca Dumnezeu ii va ajuta sa razbeasca a doua zi. Intr-adevar, in 22 decembrie 1989, in fata Primariei erau si mai multi aradeni decat cu o zi inainte. S-a inceput sa se strige: "Jos comunismul!". In aceeasi zi, moartea a intrat in Arad! Revolutia si-a
Aradul - al doilea oras liber din Romania - Virtual Arad News (c)2000 cerut jertfa. Din pacate, ca un blestem, prin diversiuni. Dupa 11 ani, cei care comemoreaza evenimentele de atunci s-au imputinat. Din cauza dezamagirii. Idealurile din 1989 au fost tarate prin noroiul intereselor tocmai de catre cei despre care se credea ca le vor implini: Ieri, i-am rugat pe cativa dintre cei care acum 1 1 ani erau reprezentantii aradenilor sa ne spuna cate ceva despre ceea ce simt acum.
Valentin Voicila: "In zilele acestea speciale, imi aduc aminte, in primul rand, de 17 decembrie 1989, deoarece trebuie sa ne gandim intai la Timisoara. La nivelul sufletului apare o durere adanca fata de jertfa noastra si fata de eroii nostri. Sufletul meu este ca o coarda de vioara care vibreaza profund cu gandul la cei morti si la urmasii lor. Idealurile de atunci s-au departat foarte mult, acum, de ceea ce ne-am propus si in ce am crezut in 1989. Adica o viata mai buna, o viata mai europeana, sa devenim un popor puternic, care sa nu cerseasca dupa o bucata de paine, sa fim noi insine. Partial, s-au indeplinit idealurile, dar nu cred ca am reusit cu adevarat. Tinerii ne parasesc si ramanem tot mai singuri si mai batrani. In privinta deselor dispute dintre revolutionari, din anii trecuti, eu spun doar ca raman solidar cu cei care vroiau in 1989 sa se jertfeasca pentru Revolutie. Am acelasi respect si aceeasi recunostinta pentru toti cei care au fost atunci in fata. Celor care au fost impotriva mea nu le port ranchiuna, chiar daca unii s-au alaturat PRM. Nu am resentimente. Cred ca lucrurile care ne unesc sunt mult mai multe decat cele care ne despart! Vreau sa le doresc sarbatori fericite, fara formalism, celor care intr-adevar au dragoste pentru locurile si amintirile frumoase traite de-a lungul timpului."
Cristian Moisescu: "La 11 ani de la Revolutie nu pot sa am decat un gust amar. Nu ceea ce vedem in jur au fost idealurile noastre de atunci. Am crezut ca vom intra intr-o lume mai buna, cu oameni mai buni si cu valori morale autentice. Or, este exact pe dos".
Duka Attila (vice presedintele Fundatiei Revolutionarilor): "Nu ne-am pierdut de tot speranta dar suntem suparati pe politicieni. Cred ca trebuia sa ne implicam mai de mult in politica. Credem in democratie. Insa, pana nu vom gasi vinovatii pentru crimele din decembrie 1989 nu vom avea liniste."
La sedinta CLM au sosit colindatoriSedinta extraordinara a CLM de ieri a inceput cu o intarziere de jumatate de ora, timp in care consilierii au fost colindati de grupuri de elevi de la Liceul Baptist si de la Liceul de arta "Sabin Dragoi". Copiii, au fost invitati de primarul Dorel Popa, sa asiste macar cateva minute la sedinta, pentru a vedea cum se desfasoara o astfel de intalnire. Trecand de la atmosfera de sarbatoare, sugerata de glasul cristalin al copiilor, consilierii au trecut la munca. Ordinea de zi initiala a fost suplimentata cu inca sase proiecte de hotarari. Proiectul, in jurul caruia s-au conturat cele mai aprinse discutii, a fost cel privind repartizarea unei locuinte din fondul locativ de stat familiei Leontin Blaga, comisia 5 propunand chiar respingerea proiectului. S-a afirmat, chiar, ca familia respectiva "a cumparat" contractul de inchiriere. Putin dupa aceea, s-a specificat ca, in anul 1996 s-a incheiat un contract de subinchiriere. In incercarea de a pune capat "nedumeririlor" unor colegi, consilierul Popescu a precizat "familia este inchegata, are patru copiii nu sunt boschetari si nici nu-si trimit copiii sa cerseasca, iar daca cineva poate demonstra ca nu sunt cinstiti, sa o faca". In cele din urma, proiectul a trecut de votul consilierilor. S-a votat si proiectul de hotarari privind acceptul co finantarii manifestarilor organizate de Palatul Copiilor Arad cu prilejul Sarbatorilor de Craciun. CLM va finanta partial cheltuielile legate de construirea unui mini-orasel al copiilor in curtea Palatului Copiilor. Pentru aceasta se va aloca suma de 4,8 milioane de lei. Si acesta a fost votat ca de altfel, toate proiectele aflate pe ordinea de zi.
Urmatoarea sedinta a CLM va avea loc in data de 16 ianuarie 2001.
Liceul German a colindat la Palatul CulturalPalatul Cultural a fost, luni, gazda primitoare a elevilor Liceului German care au prezentat un amplu Concert de colinde, desfasurat sub genericul "S-a nascut Mantuitorul". In prezenta unui public ce a umplut sala de spectacol, din care n-a lipsit P.S. Timotei Seviciu, concertul a demarat cu recitalul corului "Armonii aradene", dirijat de cunoscutul interpret de muzica populara, Vasile Iova. In cadrul acestui moment s-a remarcat eleva Ildiko Breja, care a interpretat la flaut "Oda bucuriei". Au fost interpretat cele mai cunoscute colinde romanesti de catre acest cor care numara peste 80 de elevi. Au urmat si alte moment interesante, pe scena urcand practic, toti elevii liceului de la clasele primare pana la cele de liceu, colindele, scenetele biblice si textele sacre fiind interpretate atat in limba romana ca si in limba germana. Iata, deci, ca elevii unui liceu cu traditie din Arad au stiut sa marcheze cum se cuvine nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Universitatea "Aurel Vlaicu" a primit 12 calculatoare din GermaniaFacultatea, de Inginerie din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad a organizat, ieri, o conferinta de presa in Sala de festivitati a ziarului "Observator aradean". Manifestarea a avut loc cu prilejul donarii a 12 calculatoare din partea Cercului de prietenie germano-romane din landul Saar, orasul Saarbrucken, Germania, si mai ales, prin sprijinul deputatului Willi Gehring, reprezentant al THW. Dupa cum a precizat Aurel Gheorghe Gherman, decanul Facultatii de Inginerie, aceasta donatie va fi utilizata de catre studenti la laboratoarele de automatica si informatica industriala. Dupa cum ne-a informat dl. Willi Gehring, Facultatea de Inginerie a Universitatii "Aurel Vlaicu" va mai primi o transa de sase calculatoare anul viitor, in preajma Pastilor.
Si diponibilizatii de la Cariera Aciuta sunt in proces cu societatea patronatoare - Virtual Arad News (c)2000La Judecatoria Gurahont a avut loc o noua infatisare in procesul pe care muncitorii disponibilizati de la carierele de piatra de pe Valea Crisului, l-au intentat societatii patronatoare, S.C. Carmetaplast S.A. Deva. Pe rol au fost 54 de dosare, in care, majoritatea muncitorilor au fost reprezentati de avocati. In cele din urma, instanta a decis sa acorde un alt termen de judecata in acest proces pentru data de 19 decembrie. Muncitorii disponibilizati sunt nemultumiti de faptul ca pentru rezolvarea acestui litigiu de munca, dosarele au fost impartite in mod aproape egal intre instantele din Gurahont, Arad si Deva, iar zvonurile de ultima ora afirma ca este posibila stramutarea unor dosare la Alba Iulia. "Situatia muncitorilor este disperata. Unii si-au vandut porcul, pentu a plati avocatul si drumurile interminabile pe care au trebuit sa le faca. Au ramas fara un ban sn casa. Am vazut o femeie care si-a confectionat ciorapi dintr-o perdea de geam" afirma Brandusan Sida, cel care a fost imputemicit de muncitori pentru a-i reprezenta in locul sindicatului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}