title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 21 octombrie 2000

Presedintele CJA - Caius Parpala este multumit de sumele primiteIntr-o conferinta de presa organizata joi, presedintele Consilului Judetean Arad, Caius Parpala, a tinut sa precizeze sumele care vor fi directionate spre judetul nostru de la bugetul national, dupa ultima rectificare. Fata de ultimii doi ani, bugetul de anul acesta al Aradului este cu mult mai mare. La rectificarea de buget, judetului Arad i-au fost alocate din sumele defalcate 23 de miliarde de lei, din care 17 miliarde vor fi trimise primariilor, restul ramanand la dispozitia CJA. Sumele nu vor putea fi folosite la investitii, ci doar la plata unor servicii de care beneficiaza primariile, cum ar fi iluminatul public. Prin urmare, in aceasta iarna exista posibilitatea ca in judet sa nu mai fie intuneric. Au fost alocate, de asemenea, si sumele pentru subventionarea energiei termice, ordonanta permitand municipalitatii sa le plateasca. Municipiul va beneficia de 8 miliarde pentru subventionarea energiei termice, ceea ce va duce si la reducerea pretului gigacaloriei. Din fondul special al drumurilor, Aradul a primit anul acesta 31 de miliarde de lei, iar la rectificare inca 10 miliarde, suma fiind calificata de Caius Parpala ca record in tara. Performanta are si o explicatie, conform declaratiilor presedintelui CJA: ele au putut fi obtinute mai ales datorita bunelor relatii dintre vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, si ministrul transporturilor, Anca Boagiu. Deunazi, Gheorghe Falca i-a fost sef Ancai Boagiu la organizatia de tineret a PD. Cele mai mari investitii din aceste fonduri au fost indreptate spre infrastructura catre Zona Libera Curtici. Deasemenea, inca 10 miliarde vor fi trimise spre primariile din judet pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentarea cu apa, precum si pentru pietruiri de drumuri. La intoarcerea din vizitele efectuate in China si Italia unde s-au semnat protocoale de infratire intre judetul nostru si regiuni din cele doua tari, Caius Parpala a subliniat bunele relatii ce s-au  stabilit deja intre conducerea CJA si municipalitate.
Primarii din localitatile de granita s-au intalnit in UngariaMiercuri, in localitatea Kunagota din Ungaria a avut loc a 11-a Intalnire a primarilor din regiunile de frontiera din judetele Arad si Bekes. Au participat primari si viceprimari din: Curtici, Macea, Pecica, Semlac, Seitin, Pilu, Zerind, Iratos, Sofronea, Nadlac si din 11 localitati maghiare. Dintre oficialitatile romane si maghiare prezente la intrunire, ii amintim pe vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea, viceprimarul Aradului, Levente Bognar, presedintele Consiliului Judetean Bekes, Domokos Laszlo, presedintele comisiei pentru minoritati, Ardelean Gheorghe, si reprezentanta consulului Romaniei la Szeged, Maria Pop. S-au pus in discutie: posibilitatile de colaborare regionala romano-maghiara in materie de turism si posibilitatile actuale de participare la proiectele din cadrul Phare CBC. Asupra dezbaterilor, vom reveni cu amanunte.
THW Renania Nord-Westfalia a dotat un atelier scoalaOrganizatia guvernamentala THW din landul german Renania de Nord-Westfalia este deja binecunoscuta in Arad. Sprijinul reprezentantilor acesteia a fost binevenit, iar investitiile, de asemenea. Daca ar fi sa le enumeram nu ne-ar ajunge spatiul. Amintim numai dotarile de la Centrul pentru copiii HIV seropozitivi din Bujac, precum si pe cele de la Centrele de zi pentru varstnici. Zilele trecute, o delegatie a THW a poposit la Grupul Scolar Industrial "Aurel Vlaicu". Ieri, a fost inaugurata noua investitie facuta aici, valoarea ei ridicandu-se la 150.000 de marci germane. Grupul scolar detine de acum un atelier-scoala extrem de bine dotat, unde vor lucra cu ustensile de provenienta germana. La inaugurarea noului atelier au participat, pe langa profesorii si elevii de aici, prefectul Aradului, Ovidiu Nila, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si PSS dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului.
Cetatea Aradului ar trebui demilitarizataAdministratia locala, se pare, nu va avea sanse prea mari sa-si puna in practica proiectul de demilitarizare a Cetatii si redarea acesteia circuitului civil. Oficialii militari de la Bucuresti spun ca acest lucru nu este posibil pana cand autoritatile aradene nu vor pune la dispozitia Ministerului Apararii Nationale cladiri si spatii suficient de mari, in care sa se poata muta unitatea militara din Cetate. Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, este optimist, spunandu-ne ca proiectul are sanse de reusita, insa recunoaste ca pentru asta atat CJA cat si conducerea Primariei trebuie sa lupte mai mult cu Ministerul Apararii Nationale. Falca spune ca nu mutarea unitatii pune probleme, ci mutarea cantitatii mari de munitie. O solutie in acest sens pare a fi orasul Lipova, pentru ca municipalitatea vrea sa se scape de acest armament.
In unele scoli elevii sunt educati si prin amenziCa invatamantul romanesc duce lipsa de bani nu mai este un secret pentru nimeni. Tocmai din aceasta cauza Ministerul Educatiei Nationale prin programele de reforma concepute si puse in aplicare acorda o mai mare autonomie fiecarei unitati de invatamant. Astfel, conducerea fiecarei unitati scolare poate pune in aplicare propriul program managerial, prin care sa colecteze fonduri extrabugetare. Cum s-au gandit unii directori din unitatile de invatamant sa faca rost de bani? Pur si  simplu amendand elevii. Amenzi pentru intazieri la orele de curs, amenzi pentru chiuluri, amenzi pentru o tigara fumata in incinta scolii, amenzi pentru o injuratura "trasa" in curtea scolii, caci pe strada nu conteaza!, amenzi si amenzi pentru te miri ce ii trece directorului prin cap. Astfel, pentru profesori, procesul educational devine mult mai usor. De ce sa sa se oboseasca profesorul sa-i explice elevului ca o tigara dauneaza shnatatii sau daca chiuleste elevul este cel care are de pierdut, cand mai simplu este sa- i dea o amenda. Amenda pe care oricum nu din buzunarul elevului este platita ci din cel al parintilor, care fac eforturi deosebite ca sa-si poata trimite copiii la scoala sa invete. Parintii recunosc ca nici copiii lor nu sunt "icoane pe pereti", dar a plati scolii amenzi pentru actele de indisciplina este inacceptabil. "Este adevarat ca si copiii nostri sunt indisciplinati. Dar, noi parintii ii trimitem la scoala ca sa fie invatati nu sa fie amendati. Amendarea elevilor nu este solutia ideala de a corecta greselile copiilor, caci, oricum nu ei sunt cei care le platesc ci noi parintii. Profesorii ar trebui sa le explice elevilor ce este bine si ce nu, caci pentru aceasta ii trimitem la scoala" - ne-a declarat Felicia T., care a platit de la inceputul anului scolar, amenzi de 50.000 de lei, pentru injuraturile pe care fiul ei le-a adresat celor din jur. Aplicarea acestor amenzi este legala, atata timp cat este cuprins in regulamentul de ordine interioara al unitatii scolare. "Amenda pentru fumat este perfect legala, mai ales ca se aplica pentru fumatul in locuri unde acesta este interzis, iar in scoli nu exista asemenea locuri. Celelalte amenzi sunt legale daca sunt cuprinse in statutul unitatii de invatamant"- ne-a declarat Mihail Matekovics, inspector scolar geaeral adjunct. Or fi aceste amenzi legale, dar mai bine ar fi ca profesorii si-si faca mai bine meseria, sa inlocuiasca amenda cu didactica. Parintii fac, oricum, eforturi pentru a-si trimite copiii la . scoala, iar programele scolare nu au incluse ore de aplicarea amenzii in cazuri de indisciplina ale elevului. Un profesor care nu poate educa un elev, prin programele scolare existente, nu are ce cauta in invatamant.
Dacia 20 octombrie - 26 octombrie Eu, cu mine si Irene - (SUA)
Muresul 20 octombrie - 26 octombrie O escapada super - (SUA)
Arta  20 octombrie - 26 octombrie- Sala A Al 13-lea razboinic - (SUA)
Arta  20 octombrie - 26 octombrie- Sala B Inalta fidelitate - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}