title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 20 iunie 2000

Interviu cu Dorel Popa - noul primar al Aradului- D-le Dorel Popa, ati castigat Primaria Aradului cu un procent zdrobitor
- Mai intai de toate as spune ca, personal, ma asteptam sa castig, insa nu credeam ca departajarea va fi atat de mare, datorita acelor elemente speculative prin care s-a incercat divizarea electoratului pe altfel de baze decat cele normale intr-o democratie. Rezultatele, obtinute ma bucura foarte mult, pentru ca demonstreaza maturitatea electoratului aradean, dobandita, cred eu, si datorita a tot ceea ce-a insemnat viata politica din ultimii zece ani. Tocmai de aceea multumirile mele se  adreseaza in general electoratului - pentru increderea acordata - insa in mod special catorva grupuri: majoritatii ortodoxe, care s-a prezentat la vot fara prejudecati, electoratului neoprotestant, care si-a manifestat increderea in cel pe care-l cunosc, tinerilor, care inca si-au pus speranta intr-un om cu deschideri occidentale, batranilor, care mai spera in imbunatatirea calitatii vietii lor, partidelor politice, care au intrat in aceasta alianta a sustinerii mele, minoritatilor concitadine si, nu in ultimul rand, electoratului constant al PDSR.
- Care vor fi urmatorii pasi pe care ii faceti dupa instalarea in fruntea Primariei Arad ?
- Acomodarea cu situatia existenta in Primarie, familiarizarea cu intreg personalul administrativ, completarea organigramei conform ultimelor hotarari ale CLM, analiza Bugetului de venituri si cheltuieli LA ZI astfel incat sa pot identifica actiunile imediate, care vor putea fi solutionate cu minimum de efort financiar, dar cu maximum de efort organizatoric.
- Incepand de acum, contracandidatul dumneavoastra, Ovidiu Marian, va devine subordonat... Mai pun si intrebarea ?
- Puneti-o!
- Cum veti proceda ?
- In primul rand voi solicita un raport de activitate si o analiza economica a societatii pe care o conduce. Abia dupa aceea ma voi pronunta asupra masurilor ce cu siguranta se vor impune.
- In campania electorala v-ati prezentat cu un program concret. Credeti ca cele spuse se vor putea materializa ?
- O parte din proiecte sunt pe termen lung si implica participarea guvernamentala, a Consiliului Judetean si a CLM. Va fi necesara o ierarhizare, o etapizare a acestora printr-o judicioasa corelare cu factorii dinainte amintiti. Functie de aceasta, o parte din ele ar putea fi demarate. Pentru alte proiecte este necesara, pe langa activitatea mea, si cea a CLM, astfel incat, dupa constituirea acestui organism, sa se poata trece la realizarea acestora. In ceea ce priveste acele proiecte care depind doar de capacitatea si competenta executivului, acestea vor fi demarate imediat. Fara indoiala ca dintre aceste trei categorii de proiecte, unele vor incepe concomitent. Finalizarea lor insa, va fi diferita, in functie de amploarea acestora.
Inspectorul Mihai Matekovici apreciaza organizarea examenului de CapacitateExamenul de capacitate contand pentru admiterea in liceu, a debutat ieri si a fost sustinut de aproape toti elevii Aradului din clasa a VIII-a. Mihai Matekovici, inspector general adjunct, ne- a declarat ca, anul acesta, examenul de capacitate a fost mult mai bine organizat. Dintr-un total de 4650 de inscrisi, s-au prezentat aproape toti, absentand doar 77 de elevi. Explicatia oficiala a Inspectoratului scolar pentru aceste absente, este ca majoritatea dintre cei ce se razgandesc in ultimul moment, isi dau seama ca, de fapt, nu fac fata exigentelor unui astfel de concurs si, astfel, opteaza pentru diverse alte institutii de invatamant -mai usor abordabile. Subiectele au fost apreciate de catre elevi si profesori ca fiind accesibile din punct de vedere al abordarii lor. Alte argumente privind aprecierea ca in acest an examenul de capaciate s-a ridicat la nivel european: conditiile participantilor au fost totalmente egale; nu s-a mers pe criteriul specificitatii liceului; sistemul de notare- pe puncte- este preferat in majoritatea tarilor vest-europene. Seful comisiei de supraveghere si corectare de la Liceul Moise Nicoara, un centru important din punct de vedere al preferintelor elevilor, Zorel Sarb are o opinie asemanatoare cu cea a Inspectoratului Scolar Judetean Arad, informandu-ne ca la liceul mentionat s-au inscris 133 de elevi - toti prezenti- si ca nu s-a semnalat nici un incident. Nici la Sc.Gen. Nr.21, din cartier A.Vlaicu, nu s-au semnalat incidente, din un total de 158 de inscrisi prezentandu-se toti. Subiectele pentru Limba si literatura romana - prima etapa a concursului admitere -, au constat in trei subpuncte, astfel:
1. O compunere de maxim 2 pagini, constand in caracterizarea personajului principal din opera lui Vasile Alecsandri "Dan Capitan de plai "- 30 puncte;
2. Comentariul unei strofe din pastelul "Iarna" de acelasi autor- 20 puncte;
3. "Domnul Goe" de I.L. Caragiale - cerinte, inclusiv analiza gramaticala - 40 puncte. Un alt aspect care argumenteaza o data plus afirmatia ca, in acest an examenul capacitate, a debutat cu dreptul, este faptul cei care au fost numiti sa corecteze- respectiv comisia de corectare- au fost convocati la ora 11.00, nefiindu-le permis accesul in sala de concurs pe durata desfasurarii examenului.
Pecica este infratita cu comune din Belgia si Ungaria - Virtual Arad News (c)2000Localitatea Pecica este infratita din ianuarie 1989 cu una dintre cele mai bogate comune din Belgia, Woluwe-Saint Pierre si, din 1996, cu localitatea Batania din Ungaria. Din cauza lipsei fondurilor financiare, infratirea cu belgienii s-a concretizat in intalniri sporadice anuale sau bianuale. Cu Batania relatia e ceva mai stransa, mai ales ca intre cele doua localitati e o distanta de doar cinci kilometri. Autoritatile din Pecica spun ca, totusi, colaborarea dintre localitatile infratite se opreste... la vama, din cauza cartii verzi care costa 24 de dolari. Ultimele evenimente la care pecicanii au fost prezenti in acest an la Batania a fost Balul romanilor din Batania si Ziua orasului Batania. In august, localnicii din Batania vor raspunde invitatiei la Praznicul de pita noua, sarbatoare tipica comunitatii din Pecica.
Investitorii FNI isi continua protestulCirca 60 de investitori FNI au participat, sambata dimineata, la un nou mars, Casa Sindicatelor si Prefectura. Inainte de a manifesta prin oras, pagubitii au primit din partea comitetului de initiativa cateva vesti importante: pichetarea sediului FNI se face de doua ori pe saptamana, martea si joia, intre orele 16-18, iar sambata, de la ora 9,30, are loc traditionalul miting de protest.
* Participarea la aceste actiuni se consemneaza intr-o condica de prezenta, iar cei cu o frecventa permanenta vor avea prioritate la returnarea banilor investiti.
* Pana acum, comitetul de initiativa a preluat peste 1200 de cereri de rascumparare a unitatilor de fond si a inregistrat circa 1000 de semnaturi cu documente de investitor pentru trimiterea in judecata a vinovatilor raspunzatori de frauda.
* Joi, 22 iunie, este ultima zi in care pagubitii mai pot depune cereri de rascumparare (cei care n-au facut-o!), lasand la sediul FNI si o xerocopie a carnetului de investitor.
* In vederea recuperarii sumelor investite, vor fi intentate doua procese: civil - investitorii, parte cu SOV-INVEST contra CEC si penal - pagubitii impotriva actionarilor majoritari la FNI. "Solicitam luarea unor masuri de urgenta: CNVM sa-si intre in atributii! Cerem constituirea comisiei parlamentare, in actuala sesiune, care sa sustina initiativa legislativa propusa pentru restituirea sumelor investite. Dorim ca Justitia sa autentifice contractul incheiat intre CEC si SOV- INVEST" - ne-a spus Alexandru Pintea, presedintele comitetului de initiativa. Pagubitii au fost suparati ca nimeni, din partea autoritatilor locale, nu a venit sa le asculte pasurile in fata Palatului administrativ. "Acum, ca va vedeti cu sacii in caruta, nu va mai pasa ! Iesiti afara, c-am venit sa va votam!" O batranica ne-a marturisit: "Am o pensie de 400.000 lei. Abia am reusit sa adun 3 milioane de lei, pe care i-am depus la FNI, sa am de inmormantare. Si banditii ne-a furat ! Ei ne spun ca am vrut sa ne imbogatim, noi, pensionarii !" Unii investitori propun guvernului sa introduca pedeapsa capitala pentru cei care savarsesc fraude financiare. "Din '90  populatia e victima furturilor institutionalizate. Complici sunt atat cei din Opozitie cat si cei de la Putere." Tara e la cheremul mafiotilor" sustine un investitor suparat.
Serbare de sfarsit de an la Gradinita PP16
La fel ca in majoritatea unitatilor de invatamant, si la Gradinita PP16 copiii au pregatit - cu ocazia sfarsitului de an scolar, un program artistic deosebit de reusit. Sub atenta indrumare a directoarei Elena Parva si a educatoarelor Jeni Berariu si Domnica Vulpe, cele opt grupe de copii de la PP16 au sustinut, fiecare, cate un program artistic. Cel mai apreciat si aplaudat se pare ca a fost cel intitulat sugestiv "Pacea", unde, la final, ca simbol al pacii pe pamant, gradinarii au lansat sa zboare spre cer, un porumbel. Tot cu aceasta ocazie, 40 de copii care au absolvit grupa pregatitoare si vor merge, de la toamna la scoala, si-au luat ramas bun de la educatoare si colegii lor.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}