title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 19 septembrie 2000

George Regman a fost oaspete la Universitatea "Vasile Goldis".jpg (31185 bytes)O intalnire cu deosebita insemnatate pentru orasul nostru a avut loc ieri la Universitatea "Vasile Goldis". Oaspetele de onoare a fost George Regman, secretar al Academiei braziliene de Arta si Istorie, decan al Facultatii de Drept din Rio de Janeiro, profesor la Facultatea de Marketing politic si ambasador. George Regman este de origine romana, nascut insa in lagarul de la Auschwitz. A venit in Arad pentru a semna un protocol oficial romano-brazilian intre facultatile de Marketing. "Sunt foarte mandru sa fiu invitat la Arad. Am vizitat multe orase in Romania, dar nu am vazut nicaieri sa se fi realizat asa mult in zece ani. Sunt uimit de tot ce s-a facut la Universitatea "Vasile Goldis" in acesti ani." La randul sau, rectorul Universitatii aradene, profesor Aurel Ardelean a fost invitat in Brazilia pentru a dezbate probleme referitoare la protectia mediului inconjurator. In acest sens, Aurel Ardelean a tinut sa puncteze doua aspecte: legislatia juridica a mediului inconjurator si resursele hidrografice ale Romaniei si Braziliei, facand in acelasi timp referire atat la poluarea panzelor freatice in orasul nostru datorita Combinatului Chimic cat si la influentele aspectelor antropice asupra mediului "Sunt incantat sa-mi exprim gratutidinea de fi invitat in Brazilia. Universitatea noastra are o serie de colaboratori pe teme de protectie a mediului inconjurator". In prima parte a intalnirii s-a organizat o conferinta de presa in care si-a exprimat bucuria evenimentului si decanul Facultatii de Marketing, Alexandru Cioarna "Suntem extraordinar de onorati. Prin aceasta colaborare sunt ferm convins ca vom crea o Scoala de Marketing la Arad. Ne gandim la masterat, examene de licenta, specializare postuniversitara in marketingul international". In cadrul aceleiasi conferinte s-a mentionat si faptul ca incepand din anul 2001, studentii din anul IV vor beneficia de burse de studii in Brazilia, tara ce ocupa locul sapte in lume cu putere economica. In a doua parte a intalnirii, P.S. Timotei Seviciu, Episcop al Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, la recomandarea rectorului Universitatii "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, a fost distins cu Crucea de Quartz Verde / cea mai importanta distinctie braziliana / pentru merite deosebite in promovarea relatiilor culturale si ecumenice. La intalnire au fost prezenti atat decanii celorlalte facultati de la "Vasile Goldis", cat si Consiliul Studentesc. Faptul ca nu Romica Tomescu ministrul Apelor, Padurilor si a Protectiei Mediului a fost invitat in Brazilia, ci rectorul Universitatii "Vasile Goldis", Aurel Ardelean si faptul ca P.S. Timotei Seviciu a fost distins cu Crucea de Quartz Verde dovedesc o data in plus ca Aradul este un oras in care se fac intr-adevar foarte multe pe toate planurile.
La fosta Orologerie a inceput relansarea.jpg (29515 bytes)Orologeria, infiintata in 1984, a fost conceputa ca o fabrica unde se produceau articole de mecanica fina. Treaba a mers asa cum a a mers in toate intreprinderile de stat, dar sfarsitul lui '89 a insemnat, ca peste tot, inceputul. problemei. Produsele distribuite numai pe piata interna au inceput sa nu mai aiba cautare, din cauza concurentei din import. Fabrica a functionat (cu greu se poate spune acest lucru) din inertie la "cota de avarie" sub conducerea a zece ("!") directori, care nu au putut face altceva decat sa ridice din umeri si sa se schimbe intre ei. Ultimul director, actual manager general si administrator al societatii, Gheorghe Palcu, relateaza: "Am fost numit director al acestei fabrici de catre FPS in 1997; privatizarea s-a facut in noiembrie 1998, pachetul majoritar fiind detinut de firma italiana VIRO. Fabrica a fost preluata la privatizare cu o datorie de aproximativ 4 miliarde lei, in special catre buget si Directia Muncii. A fost nevoie de un efort extrem de puternic pentru a redresa aceasta societate care promitea un faliment sigur ". Toata lumea isi aduce aminte de marele crah care s-a produs la orologerie cand sute de oameni au fost obligati sa paraseasca fabrica, din peste 1000 de muncitori ramanand astazi doar 84 de persoane.
Ce face aceasta societate acum? Gheorghe Palcu continua: "Producem broaste pentru usi, lacate, yale, sistemele de inchidere in general. Schimbarea la fata a fabricii nu se face de la o zi pe alta. Am spus ca am gasit aceasta societate in pragul falimentului. Mai intai trebuiau achitate datoriile urgente iar restul am reusit sa-l reesalonam. Ne-am luptat cu legislatia si cu vechile mentalitati. Totusi, patronul italian a considerat ca aceasta fabrica merita efortul investitiilor. Deci, inca, nu putem vorbi despre profit ". Pentru ca toate fabricile dupa '89 s-au confruntat cu cea mai grea problema, retehnologizarea si aici in aceasta fabrica ea a insemnat punctul vital de redresare. "Primul lucru pe care l-am facut - spune Gheorghe Palcu - a fost organizarea sistemului de redresare a societatii prin identificarea exacta a situatiei financiare si esalonarea datoriilor (pentru ca fabrica nu mai era operationala avand conturile bancare blocate). Nimeni nu a scapat de scufundarea de dupa '89 dar pot sa afirm ca dupa ce ne-am "asezat" intr-un fel cu datoriile, patronul italian a investit in reutilarea fabricii cu utilaje de stricta necesitate: s-a modernizat partea de scularie, aducandu-se o masina de ultima generatie si chiar s-au cumparat scule noi; totodata s-au facut investitii pentru linia de vopsire in camp electrostatic si s-a trecut de la presele manuale la doua prese din banda linie automata. Dupa ce vom realiza - bineinteles in masura in care se poate investi - modernizarea partii de productie se va trece si la imbunatatirea conditiilor de munca". Pentru ca este de-abia la inceput, societatea incearca in primul rand sa-si ridice calitatea produselor. Tot ceea ce se produce in fabrica se exporta in Italia, unde se face si proiectarea produselor. Unul dintre motivele pentru care aceste produse nu se vand pe piata interna este faptul ca, in general, constructiile de locuinte in Romania sunt nesemnificative. Concluziile sunt trase tot de managerul societatii: "Deocamdata nu inregistram profit dar am reugit sa iesim din colaps. Ceea ce facem acum se numeste investitie si retehnologizare. Fabrica se va pune pe picioare incet, dar sigur. Avem probleme cu reducerea costurilor de productie care la ora actuala sunt mari: incalzirea, apa, adica energia. Consider ca fata de alte societati care au clacat, noi am reusit sa iesim din lantul falimentului dar acest lucru se datoreste numai investitiilor si infuziei de capital". Desigur ca, NUOVA ARIO (fosta Orologerie) nu este inca o societate rentabila. Dar, prin investitie si reorgarlizare, prin retehnologizare va fi o firma care va fi capabila sa faca fata oricarei concurente. La urma urmei, totul depinde de mentalitate, de bani si de interes. La capat suntem noi, consumatorii.
La Liceul din Gurahont s-au inscris si elevi din Basarabia.jpg - Virtual Arad News(c) 2000La scolile din zona de coordonare si la Grupul Scolar Brateanu, din Gurahont invata un numar de 850 de elevi. Exista si patru clase de liceu cu profilul: fermieri agromontani. La aceste clase predau ingineri de specialitate, iar practica se face pe lotul arenda al scolii, in sera, in parcul de mecanica agricola si la diferite firme de specialitate, prin contracte de colaborare, cum ar fi: Ocolul Silvic Gurahont si Fabrica de conserve din localitate. Si in acest an, Grupul Scolar Brateanu gazduieste copii din Republica Moldova. Aici au venit trei elevi din Basarabia, Lazar Olga in clasa a IX-a, Paduret Ion in clasa a VIII-a si Gheorghe Barburas, in clasa a XI-a, toti sunt cazati la internatul scolii. "Copiii din Basarabia sunt in curs de inscriere pana la echivalarea studiilor. Ei au venit pe cont propriu pentru a invata aici", a declarat directorul scolii, dl. Teodor Paiusan. "Sora mea a absolvit liceul din Gurahont in 1996, ea mi-a recomandat sa-mi continui studiile in Romania, la acest liceu. Alt motiv pentru care am venit sa studiez aici, este pentru ca nivelul de invatamant este mult mai ridicat fata de cel din Republica Moldova. Imi place foarte mult aici", a spus Gheorghe Barburas. Acelasi lucru a spus si celalalt elev din Basarabia,"ne simtim bine aici, ca intr-o familie", a adaugat Ion Paduret. La acest inceput de an scolar, conducerea Liceului se confrunta cu cateva probleme, cea mai presanta fiind repararea instalatiei sanitare si electrice, care sunt de aproape 40 de ani, fapt pentru care Grupul Scolar Brateanu nu a primit avizul sanitar. Se fac eforturi mari pentru repararea intalatiei sanitare si electrice, dar problema este ca nu exista fondurile necesare. Singurul ajutor vine din partea Primariei din Gurahont si a Comitetului de parinti din scoala. In aceasta vara, reparatiile si igienizarea scolii s-a facut cu personalul scolii. "Sper sa rezolvam cat mai repede problema grupurilor sanitare si a instalatiei electrice pentru a primi avizul sanitar necesar functionarii", a declarat dr. Teodor Paiusan. Alte probleme cu care se confrunta conducerea scolii ar fi: lipsa unui profesor de limba engleza, sunt necesare fonduri pentru dezvoltarea invatamantului tehnologic liceal profesional cu specialitate fermieri agromontani. O alta problema presanta este lipsa unui spatiu special amenajat pentru gradinita. "Gradinita functioneaza la ora actuala in cladirea internatului, insa salile internatului ar putea fi folosite ca sali de clase pentru copiii care sunt cazati aici", afirma Teodor Paiusan, directorul Grupului Scolar Brateanu, din Gurahont.
La Palatul Copiilor a inceput un nou an scolar.jpg - Virtual Arad News(c)2000De sambata s-a dat unda verde activitatii celor 24 de cluburi de la Palatul Copiilor. Cei aproape 2000 de copii inscrisi pana acum vor putea incepe de ieri activitatile specifice. La fel ca si anul trecut, cele mai solicitate cluburi au fost: dansul modern, informatica, cultura si civilizatie engleza. Mirela Cosma, coordonator la clubul de dans modern, ne-a spus:. "Sunt 220 de copii inscrisi la mine, ceea ce inseamna ca vor fi noua grupe." De ce atat de multi la dans modern? "Cred ca e la moda, copiilor le plac foarte mult ritmurile latine si rap. Problemele apar le partea financiara dar, ca intotdeauna, parinti rezolva situatia, ei asigurand vestimentatia si platesc drumul la diferite festivaluri atunci cand nu gasim sponsori," In programul oferit in deschidere au participat: ansamblul folcloric "Sanzienele", formatia de muzica usoara "Ram", cea de dans modern "Mirabela" si in final, o parada a modei. Nu putem decat sa le uram "Bafta!" in noul an scolar.
"Ratusca cea urata" a deschis o noua stagiune la teatrul de marionete.jpg (36679 bytes)La Teatrul de Marionete a avut loc deschiderea celei de-a 50-a stagiuni a teatrului de animatie aradean, cu premiera spectacolului "Ratusca cea urata" (Regia: Titus Bogdan Jucov; Scenografia: Nina Zabodin; Muzica: Valentin Danga). Dan Antoci, directorul Teatrului de Marionete, ne-a convins ca "spectacolul este o pledoarie pentru libertate, demnitate, o evadare din meschinul cotidian si este poarta de vis care se deschide fiecarui copil." El a tinut sa aminteasca pe cei de ieri si de azi care au avut un cuvant de spus in existenta teatrului de animatie aradean: Cristian Frangopol, Olimpia Didilescu, Misu Dragoi, Ilus Gherdan - ca sa amintim doar cateva nume. Saptamana viitoare, va avea loc spectacolul "Zana lacului", pentru toti cei care au varsta cuprinsa intre 2 si 92 de ani.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}