title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 19 ianuarie 2000

Ieri, la Biserica Romano-Catolica a inceput Saptamana de rugaciuneClerici si credinciosi apartinand mai multor comunitati crestine din Romania vor lua parte, incepand de ieri, la slujbe ecumenice oficiate in cadrul "Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor". Organizata, pe plan international, in fiecare an, in penultima saptamana a lunii ianuarie, actiunea din acest an are ca tema rugaciunea de multumire a Sfantului Apostol Pavel cuprinsa in Epistola catre Efeseni. Programul slujbelor ecumenice care se vor desfasura, in fiecare zi, in cate o biserica. A debutat, in Bucuresti, in cursul dupa amiezii de ieri, cu slujba de la Catedrala Patriarhala si va continua in urmatoarele patru zile, cu slujbe similare la Bisericile Greco-Catolica, Evanghelica, Anglicana si Reformata Calvina. In cursul zilei de duminica, 23 ianuarie 2000, fiecare biserica va face, in cadrul slujbelor duminicale obisnuite, rugaciuni pentru unitatea crestinilor. Pe langa aceste slujbe comune, care se vor desfasura sub semnul anului jubiliar 2000, vor avea loc doua intalniri intre tineri si cadre didactice apartinand bisericilor participante la saptamana de rugaciune. Asa dupa cum ne-a informat parintele Iov Oradan, de la Protopopiatul Ortodox Roman din municipiul nostru, si la Arad se va desfasura "Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestina". Programul slujbelor va fi astfel: marti 18 ian. orele 17,00, se va oficia o slujba in Catedrala Romano-Catolica, miercuri 19 ian. orele 17,00 - in Biserica Evanghelica (Biserica Rosie), joi 20 ian. orele 17,00 - in Biserica Reformata (str. Eminescu), vineri, 21 ian. orele 17,30 in Catedrala ortodoxa (Veche) si sambata 22 ian. orele 17.00 in Capela Greco-Catolica (str. L. Blaga nr. 2) "Credinciosii cultelor mentionate sunt poftiti a lua parte - unii la altii la slujbele care dorim sa ne infrateasca in duhul dragostei Mantuitorului Iisus Hristos. Cu aceasta speranta, acum, in pragul celui de al treilea mileniu, noi, cei care am primit binecuvantarea lui Dumnezeu "Cel ce intru Hristos ne-a binecuvantat pe noi" (Efeseni 1,3), ne rugam pentru regasirea unitatii in BISERICA cea "una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca"- este indemnul protopopul Iov Oradan.
De astazi, spitalele sunt in carantina...In aceste zile, intreaga tara se confrunta cu o epidemie de gripa. In judetul Arad, in luna decembrie a anului trecut, au fost 6 cazuri de gripa, iar in perioada 2 - 7 ianuarie, 27 de cazuri. Saptamana trecuta, in Arad s-au inregistrat 63 de cazuri de gripa, care au fost raportate ieri. Insa, aceste 63 de cazuri au fost semnalate la mai putin de jumatate din unitatile sanitare, numarul lor putand sa se dubleze. Inspectorul adjunct al Inspectoratului de Sanatate Publica, dr. Florin Banescu, ne-a declarat: "Deocamdata, nu e epidemie de gripa, cu toate ca inregistram o crestere a numarului de cazuri. In lunile februarie- martie va veni un val de gripa, si atunci s-ar putea sa ne confruntam cu o epidemie". Principalii afectati de gripa sunt copiii si batranii si bolnavii internati in spital. Dupa cum ne-a spus dr. Eugen Vancu, directorul Directiei Sanitare, de astazi se va institui carantina. "In aceste conditii, in spitale nu vor mai avea acces vizitatorii, decat apartinatori celor imobilizati, pentru ca nu-i putem expune pe cei internati". Pentru evitarea gripei, e foarte importanta o alimentatie bogata in vitamine. Cele mai eficiente sunt citricele si merele. O alta masura e evitarea locurilor aglomerate. Totusi, cea mai eficienta masura ramane vaccinarea.  Aceasta a fost facuta gratuit pentru grupele expuse cum ar fi nou-nascutii, batranii institutionalizati in camine, distroficii si pentru personalul medical. Pentru populatie, vaccinul anti-gripal se gaseste in toate farmaciile, atat romanesc cat si frantuzesc, cu preturi osciland intre 50.000 si 100.000 de lei. Vaccinarea se face la medicul de familie cu seringi de unica folosinta. Totusi, daca gripa nu va  ocoli, e indicat sa renuntati la mersul la serviciu sau scoala, ramanand acasa, izolati de restul familiei. De asemenea, e obligatoriu sa va prezentati la medic pentru prescrierea unui tratament.
Astazi timp de doua ore elevii au avut liber...Indiferent de rezultatul negocierilor purtate pana acum cu reprezentantii Guvernului, profesorii din invatamantul universitar si preunisersitar au facut azi, miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, o greva de avertisment de doua ore. Motivele pentru care cele patru federatii sindicale din invatamant au intrat in greva se refera la cresterea salariului de baza in invatamant de la 668.000 de lei la 1,5 milioane de lei, acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul trecut si plata majorarilor salariale restante inca din anul 1998. Negocierile pentru solutionarea conflictului colectiv de munca dintre sindicalisti si reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale au inceput luni. Discutiile au continuat, cu ministrul de stat Mircea Ciumara, urmand sa fie analizat proiectul de buget al MEN pe anul in curs. Ministrul Ciumara a afirmat, la finalul negocerilor avute cu sindicalistii, cu o zi in urma, ca va continua sa discute cu liderii din educatie doar in cazul in care actiunile de protest vor fi suspendate. Deasemnea, ministrul a sustinut ideea acordarii selective a celui de al 13-lea salariu si nu tuturor angajatilor din invatamant. El nu a facut alte referiri la cererile de natura salariala ale profesorilor si a spus ca a cerut sindicatelor sa suspende actiunile de protest pe durata negocierilor. Liderii federatiilor sindicale din invatamant s-au declarat nemulumiti de concluziile intalnirii cu ministrul Ciumara si sunt sceptici ca urmatoarele discutii vor aduce solutiile dorite. Acordarea celui de al 13-lea salariu ar costa Ministerul Educatiei Nationale 958 de miliarde de lei, sindicalistii neacceptand ca acest premiu anual sa fie acordat selectiv. Sindicalistilor li s-a sugerat sa accepte o reducere a personalului, in schimbul majorarii salariului de baza, astfel incat cresterea acestei sume sa nu presupuna cresterea fondului de salarii. Dupa opinia celor din Ministerul Educatiei Nationale aceasta greva ar fi ilegala. Stefan Balita, lider aradean din cadrul sindicatelor din invatamantul preuniversitar, a declarat: " Eu nu pot sa incalc hotararea Colegiului Liderilor. Toti cei care se afla sub tutela acestui sindicat vor intra in greva de avertisment. La Bucuresti nu s-a rezolvat nimic - se tot amana. Elevii vor fi privati de procesul instructiv - educativ timp de doua ore (intre orele 11,00 si 13, 00) dar nu si de supraveghere."
Reamintim ca maine, la Bucuresti, se va intruni Colegiul national al lderilor sindicatelor din invatamant. Cei doi lideri aradeni vor fi si ei prezenti la sedinta acestui colegiu.
Pe soselele din nord-estul judetului s-a circulat dificilCaderile masive de zapada cazute in cusul zilei de ieri au creat mari probleme locuitorilur din nord estul judetului. O multime de drumuri comunale au devenit impracticabile, lasand o serie de sate izolate de centrele de comuni. Trei linii de medie tensiune au fost intrerupte inca de ieri dimineata. Din cele 34 de localitati ramase in noaptea de luni spre marti fara curent electric, doua mai erau si aseara in bezna. Pe drumurile judetene si nationale se circula insa foarte anevoios. Cele mai mari probleme se inregistrau in comunele Halmagiu, Halmagel si Varfurile.
Halmagiu - deszapezire si pe intuneric
Aseara, in jurul orei 18,30 am contactat telefonic pe Marin Iorga, primarul comunei Halmagiu care era la datorie. "La noi a nins toata ziua Stratul de zapada a ajuns la circa 30-40 de cm. Cele mai mari probleme avem la drumurile comunale, care leaga satele apartinatoare de centrul de comuna. Pe acestea, abia inspre seara a inceput sa se circule insa numai cu masini de mare tonaj. Nici vorba sa se poata circula cu autoturisme. Si la aceasta ora oamenii nostri actioneaza la deszapeziri cu un plug si un tractor pe care le avem in dotare", ne-a spus primarul Iorga.
Varfurile - drumarii imprastiau material antiderapant
La aceeasi ora la Primaria Varfurile nu ne-a raspuns nimeni. Ne-a raspuns in schimb Districtul de Drumuri Nationale din localitate. "Numai eu am ramas la sediu, ceilalti sunt pe teren. Se lucreaza cu un autogreder si un plug cu raspanditor de material anti-derapant pe sectoarele de drum national Varfurile - Gurahont si Varfurile - Grosi", ne-a spus paznicul districtului. Acesta a mai apreciat ca la ora 18,45 la Varfurile temperatura era in jur de zero grade Celsius, iar zapada de pe carosabil incepea sa se topeasca.
Drumuri redate circulatiei
In fine, in jurul orei 19,30 am luat legatura si cu Inspectoratul de Protectie Civila a Judetului Arad. Dorel Ratiu, seful turei operative, ne-a informat: "Datorita interventiei drumarilor cu utilaje si materiale anti-derapante toate drumurile judetene si nationale de pe raza judetului sunt practicabile. Se circula mai greu dar se circula." De la acelasi Inspectorat am mai aflat ca in cursul zilei de ieri a fost intrerupta circulatia pe urmatoarele tronsoane de drumuri comunale: Halmagel- Halmagiu - Brusturi; Halmagel - Luncsoara; Halmagel - Ionesti; Halmagel - Sarbi si drumurile comunale intre Varfurile si satele invecinate. Pentru ca se lucra la dezapezirea acestora e posibil ca unele dintre tronsoanele amintite sa fie la aceasti ora practicabile. Pana aseara doua dintre liniile de medie tensiune au fost repuse in functiune, cea de-a treia fiind in curs de remediere. Pentru ca si azi sunt conditii pentru formarea poleiului, cei de la protectia civila recomanda conducatorilor auto limitarea pe cat posibil a deplasarilor, iar daca acestea sunt absolut necesare autovehiculele sa fie echipate cu unelte pentru deszapezire.
Fostii deportati si-au depanat amintiri tristeZiua de 13 ianuarie 1945 este una neagra in calendarul cetatenilor romani de etnie germana, fiind data de la care sute de mii de persoane au fost stramutate fortat in Uniunea Sovietica. Peste Arad, valul negru al deportarilor s-a abatut in noaptea de 14 spre 15 ianuarie si s-a incheiat prin 17 ianuarie, moment in care au fost luati pe sus, majoritatea barbatilor intre 17 si 45 de ani si femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani. Printre etnicii germani au existat si norocosi care au reusit sa ocoleasca masura silnica, prin casatorii in regim de urgenta cu romani, scapand insa numai datorita intelegerii si tacerii unor comandanti de Politie. Magdalena Kontras,  presedinta Uniunii fostilor deportati in U.R.S.S., ne-a declarat: "Acele zile au fost groaznice. Desi Marile Puteri cunosteau intentiile Rusiei, au acceptat tacit deportarea germanilor din Romania, acestia fiind invinuiti, alaturi de Hitler, de distrugerea Uniunii Sovietice. Toti etnicii germani au fost folositi, ani de zile la refacerea infrastructurii economiei U.R.S.S. Multi dintr ei, din cauza conditiilor grele de viata, nu au mai apucat sa revada Romania ". Asa s-a ajuns ca din totalul nemtilor deportati din Arad sa revina doar 132 de persoane, din care peste jumatate suferind de felurite afectiuni. Grozavia a fost cu atat mai mare cu cat autoritatile au deportat si femei gravide sau mame cu sugari, dorinta rusilor, referitoare la un numar cat mai mare, fiind respectata aproape ad-litteram. Duminica, aproximativ 60 din fosti deportati au participat la slujba comemorativa la biserica romano-catolica din Aradul-Nou preotul oficiant oferind fiecaruia o garoafa. Comemorarea a continuat in sediul Forumului german, unde in fata unei cafele sau prajituri fostii deportati si-au depanat amintirile.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}