title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 18 decembrie 2000

Restaurantele de la Astoria sunt pregatite pentru Revelion - Virtual Arad News (c)2000Majoritatea restaurantelor din Arad au preturi mari pentru noaptea dintre milenii
Constantin Baja, managerul hotelului Continental - Astoria, ne-a spus ca a preferat sa prezinte potentialilor clienti pentru Revelion o oferta de pret acceptabila, 1,2 milioane de lei de persoana, fapt pentru care toate locurile sunt deja ocupate. Baja promite de pe acum celor care au preferat sa treaca pragul dintre milenii la Restaurantul Astoria o seara de vis, atat in ceea ce priveste specialitatile culinare incluse in meniu, cat si programul special organizat pentru aceasta ocazie. Alte localuri, sa nu le facem publice, au preferat sa ridice preturile cu mult peste posibilitatile lor de oferta si peste categoria de clasificare. Nu stim cine se va incumeta ca la un restaurant relativ modest sa dea 1,8 milioane de lei pentru un meniu de Revelion.
Premiul pentru publicistica literara a fost acordat prof. Iulian NegrilaIn ciuda vremurilor, cartea va ramane un punct de referinta pentru sufletul uman
Vineri seara, la Casa Neumann din Arad au fost decernate premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Arad, pentru anul editorial 1999. Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere in memoria celui care a fost unul dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani si presedinte al USR, plecat prea devreme intr-un alt destin si o alta lume: Laurentiu Ulici. Conducerea aradeana a Uniunii Scriitorilor din Romania a tinut sa multumeasca public celor care au facilitat acordarea acestor premii: Primaria Municipiului Arad, prin viceprimarul Levente Bognar, Consiliul Judetean Arad, prin vicepresedintele Claudiu Cristea, Casa de Cultura a Municipiului, Gaz Vest Arad si Televiziunea Intersat Arad. In acest an, juriul, format din scriitorii Gheorghe Schwartz, Florin Banescu si Vasile Dan, a acordat patru premii. Primul a fost cel pentru proza, acordat scriitorului Horia Ungureanu, autorul volumului "Fantana, Matei si Maria", aparut la editura Mirador din Arad. Premiul pentru poezie a fost decernat unui scriitor ce respira poezia, se hraneste cu ea, fiind el insusi o poezie: Francisc Vinganu. "Blestemat de cocosi" este volumul sau de poezie, aparut tot la editura Mirador. Premiul pentru dramaturgie a fost "cucerit" de un scriitor obisnuit sa puna (si) diagnostice foarte precise: doctorul Ion Corlan, pentru volumul "Sansa. Se duce soarele", a aparut sub egida editurii Hestia. Iar premiul pentru publicistica literara; fost acordat unui alt nume cunoscut aradenilor: prof. Iulian Negrila, pentru volumul "Presa literara romaneasca aradeana (de la 1869 pana la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial)". Si pentru a dovedi ca nu este indiferent la ceeace se petrece in plan literar in Arad, Consiliul Judetean Arad, a oferit un premiu: cel pentru debut, poetului Petre Grozav.
La unele centre de plasament a sosit Mos CraciunMos Craciun va sosi si la centrele de plasament
In Centrele de plasament atmosfera de sarbatoare este prezenta deja atat in randul copiilor cat si in sufletul lor. Cei mici invata traditionalele colinde si scriu de zor scrisori mosului pentru a-si exprima dorintele in ceea ce priveste cadourile de Craciun. Cei mari, s-au gandit ca si in acest an sa le faca o bucurie copiilor in preajma sarbatorilor, astfel ca, in fiecare Centru de Plasament se vor organiza activitati pe masura. Maine, un grup de 15 copii de la Centrul de plasament numarul 1 vor servi apetisantele meniuri de la restaurantul Mc Donald's. Tot maine, angajatii Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului ii vor primi la sediu pe orfanii de la Centrul de Plasament numarul 2, care vor prezenta un program special de colinde. Miercuri, elevii de la Colegiul National Elena Ghiba Birta ii vor vizita pe copiii de la Centrul de Plasament numarul 2 si vor petrece o zi speciala aici. Apoi, in cursul zilei de joi, Mos Craciun este asteptat la Centrul de Plasament numirul 1 unde copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani vor organiza o parada a modei. Tot joi, orfanii de la Centrul de Plasament numarul 2 vor organiza un spectacol de Craciun la Clubul Frontiera, un grup de copiii prescolari, impreuna cu parintii lor, vor fi oaspetii orfanilor de la Centrul de Plasament numarul 2. Vineri, emotia va atinge cote maxime in ambele centre de plasament, pentru ca Mos Craciun va fi prezent printre cei mici. Cu aceasta ocazie, copiii de la Centrul de Plasament numarul 1 vor primi cadouri langa brad, iar cei de la Centrul de Plasament numarul 2 vor organiza "Serbarea Pomului de Craciun", care va cuprinde colinde, rugaciuni, poezii si scenete. Pentru ca atmosfera de sarbatoare sa fie simtita deja de cei mici, in fiecare centru de plasament s-au impodobit brazii si se pregatesc momentele speciale. Una dintre activitatile cele mai importante asteptata de multi copii va fi plimbarea cu tramvaiul special, pus la dispozitia celor mici de Compania de Transnort Public.
Produsele din Ungaria au invadat pieteleComerciantii spun ca veniturile sunt mult prea mici
De cateva saptamani, pietele aradene sunt invadate de marfuri din Ungaria. Daca pana acum, unii dintre concitadinii nostri erau obisnuiti sa plece in tara vecina pentru a-si face cumparaturile pentru iarna la preturi mult mai accesibile, iata ca cineva a speculat ideea si a profitat de ea. Este vorba despre cativa comercianti care, cu eforturi nu prea mari, se duc in magazinele specializate din Szeged, cumpara cantitati industriale de marfuri si, apoi, se posteaza cu ele in piete. Oferta este tentanta, mai ales ca preturile sunt usor scazute fata de cele practicate de comerciantii autohtoni. Majoritatea persoanelor care comercializeaza astfel de produse provin din randul somerilor sau al persoanelor fara loc de munca. Acestea s-au constituit in asociatii familiale sau sunt persoane fizice autorizate, comertul de acest gen intrand cat de cat in legalitate. Numai ca, asa dupa cum declara vanzatorii, mare lucru nu fac, insa, totusi, sursa de venit nu e neglijabila. "Nu e usor ceea ce facem noi. Nici macar nu putem spune ca avem o zi normala de lucru. Cand marfa e pe sfarsite, ne trezim la 3 sau la 4 dimineata, ne urcam in masini si plecam spre Ungaria. Platim carte verde, benzina, Cumparam produsele, pe care apoi le aducem in Arad, unde incercam sa le vindem. Spun incercam, pentru ca de o vreme incoace, puterea de cumparare este foarte scazuta, iar vanzarile merg foarte greu. Acum mai avem o speranta cu sarbatorile, cand lumea nu are incotro si va trebui sa cumpere. Ba mai mult, a aparut si o oarecare concurenta. Este vorba despre comerciantii de cartofi si varza, care vin din Moldova si vand tot aici. Stam pe piata de dimineata pana seara tarziu, nu conteaza ca afara temperaturile sunt scazute. Veniturile abia daca reusesc sa treaca peste o suta de mii de lei pe zi, asta in zilele de salariu, cand oamenii isi primesc banii si cumpara ceva mai bine", ne-a declarat Ana Pantea.
Vasile Seicaru considera ca muzica folk va dainui...- Ati spus foarte clar ca nu apreciati deloc muzica de proasta calitate. Ce parere aveti despre genul "dance" si "hip-hop"?
- Muzica dance, spre exemplu, este binevenita, ea fiind exact pe gustul tinerilor. Ea este ca o flacara care trebuie sa arda pana la capat. Daca va mai ramane ceva din ea, ramane de vazut, dar ea este cea care i-a cucerit acum pe tineri. Hip - hop, in masura in care nu abordeaza un limbaj violent si trivial, arata si el cate ceva din ceea ce simt si vor acesti tineri.
- V-ati gandit vreodata sa renuntati la folk si sa abordati un alt gen, mult mai la moda, pentru a cuceri mai multi fani?
- Niciodata! Cine face acest lucru devine ridicol. Folk-ul este muzica ce mi caracterizeaza si nu voi renunta niciodata la el. Folk-ul, prin faptul ca este un gen ce presupune o atitudine fata de societate, dar si fata de sentimente, va ramane peste timp.
- De ce nu mai are folk- ul atatia adepti?
- In anii '80, tinerii citeau foarte mult poezii de dragoste si nu le era deloc rusine de acest lucru. Astazi, din pacate, ei nu mai iau cu placere cartea in mana. Si cum cantecele noastre pornesc de la puterea cuvantului, de la mesajul poetic, este firesc ca, in aceste conditii, muzica folk sa nu mai aiba atat de multi fani. Dar eu sunt convins ca, nu peste multa vreme, tinerii vor reinvata sa citeasca si sa iubeasca poezia, iar folk-ul va fi reasezat pe locul care i se cuvine.
- Cum a aparut acest nou album Seicaru?
- El a aparut datorita sprijinului pe care l-am primit din partea a doi prieteni din Arad, carora le multumesc: Liviu Ioja, directorul "berii aradene", si Alexandru Mot, directorul Radioteleviziunii Arad. Ei au avut ideea realizarii albumului, dar m-au si ajutat foarte mult pentru ca aceasta idee sa se materializeze De aceea, nu pot decat sa le multumesc ca au fost alaturi de mine si de muzica folk romaneasca.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}