title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 18 septembrie 2000

Timotei Seviciu episcopul aradului a multumit celor care au facut donatii.jpg (31313 bytes)Sambata, la orele 18,00, la Palatul Cultural din Arad a avut loc Concertul de binefacere pentru strangerea de fonduri destinate Catedralei Ortodoxe din Arad. Intr-o sala arhiplina, aradenii s-au strans cu mic, cu mare pentru a contribui in limita posibilitatilor la realizarea acestui deziderat al ortodocsilor din comunitatea Arad. Primarul Aradului, Dorel Popa, s-a dovedit un amfitrion deosebit, presarand printre interventiile muzicale fel de fel de vorbe de spirit, povestioare, glume, etc. rostite cu un har nebanuit. Mentionam ca printre invitati s-au aflat musafiri din Germania, Scotia, SUA. Publicului i-a fost oferit un spectacol de calitate din partea interpretilor si formatiilor aradene; tenorul Nelu Mot (acompaniat la pian de Georgiana Teoharie), care a interpretat o suita de cantonete din repertoriul international, grupul vocal "Impact", 2 grupuri instrurnentale de trompetisti si clopotei si corul Bisericii Baptiste "Maranata". Cu toate acestea, ne doare faptul ca tocmai ortodocsii aradeni n-au fost reprezentati din punct de vedere artistic, pe scena Palatului Cultural, cu toate ca in urbea noastra exista o facultate de Teologie, un Seminar Teologic si nenumarate coruri bisericesti. Mai mult, ne-am fi bucurat sa participe si decanul Ioan Tulcan, parohul Catedralei Vechi, care sa reprezinte doar ideea, daca nu si practica universitara ortodoxa. Nici minoritatile nationale n-au fost prezente, desi sustin sus si tare ca vietuim impreuna... Dintre partidele politice a fost prezent doar PDSR-ul, care a oferit o importanta donatie, iar presa locala a fost reprezentata doar de ziarul "Adevarul" cu o donatie pe masura. P.S. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, a participat la acest concert de binefacere, aducand multumiri primarului Dorel Popa si tuturor celor care au facut donatii, aratand ca "ceea ce se savarseste cu inima curata este placut lui Dumnezeu." In final, primarul Dorel Popa, a rostit un cuvant de multumire pentru toti binefacatorii Catedralei Ortodoxe aradene: "este un moment de turnura pentru orasul nostru in ceea ce priveste relatiile inter-umane. Doar impreuna putem reusi." Concertul s-a incheiat cu "Aleluia" (Haendel), moment inaltator dupa care nu se mai poate spune nimic...
La Monumentul de la Paulis au fost omagiati eroii cazuti in lupte.jpg - Virtual Arad News(c)2000In fiecare an, in prima duminica, dupa Sarbatoarea Zilei Crucii, la Paulis sunt comemorati eroii cazuti la datorie in razboiul din 1944. Acum 56 de ani, in aceeasi luna - septembrie - tinerii elevi ai Scolii de subofiteri de la Radna - aflati in primavara vietii - cadeau secerati de gloantele hortyste. Ei au luptat hotarati, decisi sa apere defileul Muresului pana la sacrificiul suprem. Oficialitati judetene si locale din cadrul Primariei, Prefecturii, Consiliului Judetean, ale firmei ARCONS si ale altor institutii si persoane private au depus coroane de flori la monumentul de la Paulis inchinat cinstirii memoriei eroilor neamului. Manifestarea a purtat amprenta Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi care s-a implicat in organizarea festivitatilor de comemorare. Au asistat si veterani care au participat direct la lupta de la Paulis sau rude apartinand eroilor cazuti la datorie. Flori multe, cuvinte de lauda, lacrimi si un pios omagiu celor care s-au opus cu demnitate, si mandrie invaziei hortiste
Cursele internationale vor fi vamuite pe Aeroportul Arad.jpg - Virtual Arad News(c)2000Aeroportul Arad este declarat aeroport vamal inca din 1933, printr-o decizie ministeriala aparuta la acea vreme. Documentul respectiv - desigur, cazut in desuetudine - nu a fost abrogat, dar, cu toate acestea, Aeroportul nu are un birou vamal, apeland la vamesi din Vama Arad. (Pana in '89 exista, mai mult formal, un birou vamal; acesta nu avea activitate fiindca in acele vremuri la Arad nu operau curse internationale). Pana acum vamuirea pasagerilor din cursele internationale se facea de catre vamesii din Vama Arad, care deobicei veneau la scurt timp inainte de plecarea avioanelor. Acest lucru ducea frecvent la intarzieri ale curselor. Spre exemplu, in luna august, trei curse internationale au plecat cu intarziere de pe aeroportul aradean. Conducerea Aeroportului spunea atunci ca din aceasta cauza TAROM are in vedere posibilitatea retragerii curselor internationale de pe aeroportul nostru in favoarea unui alt aeroport, probabil Timisoara. "Problema a aparut fiindca vamesii se schimbau des. Unii nu stiau cum decurge procedura de vamuire, cat timp e necesar pentru asta. Nu veneau la timp si se ajungea la intarzieri. Acum ni s-a promis ca din 16 septembrie vom avea in permanenta doi vamesi. Sunt doua persoane cu care am lucrat mult timp si cu care ne-am inteles bine" spune Lucian Atanasiu, director tehnic al Aeroportului. Pe Aeroportul Arad opereaza saptamanal 18 curse internationale regulate. In plus mai aterizeaza si curse neregulate (tip Charter, elicoptere etc.). Pentru fiecare aterizare se plateste o taxa. Banii intra in fondurile din care aeroportul se autofinanteaza.
Liderul sindicatului Stefan Balita anunta scaderea interesului pentru profesorat.jpg (29013 bytes)Incepand cu 1990, numarul studentilor a crescut an de an, si ca urmare a introducerii locurilor cu taxa. Ca urmare a ofertelor de pe piata muncii au aparut specializari noi sau, altele, au disparut aproape in totalitate. Una dintre meseriile pe care viitorii studenti au inceput sa le ocoleasca este cea de profesor. "Nu se mai cauta de catre elevi locurile in invatamantul superior didactic" spune Stefan Balita, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant, Arad. Motivele sunt usor de inteles. Si ne referim aici doar la problema salariilor din invatamantul romanesc. Prin grija Guvernelor care s-au perindat din 1990 si pana acum, s-a reusit ca un dascal sa aiba o retributie lunara mai mica ca a unui portar de la o fabrica particulara. Iar a echivala cele doua functii este inacceptabil. Un profesor care formeaza generatii de oameni nu se poate compara cu un paznic care face plecaciuni celor din conducerea fabricii. Tot din cauza salariilor mici, multi dascali au renuntat la aceasta meserie. "Cu toate ca a fi profesor este ceva deosebit,-sentimentul ca ai ridicat generatii de oameni este imposibil de redat in cuvinte: am renuntat la profesorat din cauza salariilor foarte mici. Am lucrat la o firma particulara in domeniul constructiilor, unde am castigat de patru ori mai mult. Cunosc multi profesori care au renuntat la catedra din cauza salariilor", ne-a spus Marin Ionescu, fost profesor. Chiar daca profesorii au obtinut salarii mai mari prin majorarile acordate anul acesta nivelul veniturilor este, inca, sub ceea ce ar trebuie sa fie rasplata muncii didactice. Daca profesorii vor continua sa plece din invatamant, locul lor va fi luat, eventual, de suplinitori, fara pregatiri adcgvate. Astfel, calitatea invatamantului romanesc va avea de suferit.
Sectia Distrofici ar trebui reinfiintata.jpg (27630 bytes)In vederea aplicarii Hotararii Guvernului nr. 261/2000, privind reorganizarea institutiilor, sectiilor de spital si a celorlalte unitati de protectie speciala a copilului in cadrul serviciilor publice specializate, Sectia Distrofici a Spitalului Judetean a trecut in subordinea Consiliului Judetean. Tot prin aceasta hotarare guvernamentala, personalul medical ramane incadrat la Spitalul Judetean, iar cheltuielile de personal sunt suportate de acesta, ca urmare a incheierii Contractului de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale pentru Sanatate. In urma incheierii protocolului de transfer a Sectiei Distrofici, aceasta a fost desfiintata, copiii aflati in tratament aici fiind transferati la Directia pentru Protectia Copilului, Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean sau trimisi acasa. Insa, in luna august, a aparut in Monitorul Oficial o Hotarare pentru modificarea si completarea contractului cadru primit, conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2000. Prin modificarile aduse pentru personalul medical si auxiliar care furnizeaza servicii medico-sanitare pentru unitatile sau sectiile de spital cu profil recuperare, copiii distrofici, Spitalul Judetean va incheia un contract separat pentru furnizarea acestor servicii cu Casa de Asigurari de Sanatate. Acest lucru inseamna ca Sectia de recuperare copii distrofici ar putea fi reinfiintata. Nu se stie, inca, sub ce forma va fi reluata activitatea acestei sectii, in acest sens purtandu-se discutii cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate. Reluarea activitatii in Sectia de distrofici ar fi benefica, deoarece multi dintre copiii bolnavi, care au fost externati, au fost reinternati la Clinica de Pediatrie din Spitalul Judetean. Ramane doar problema spatiului, caci cladirea in care a functionat Sectia de recuperare copii distrofici a primit alta destinatie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}