title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 18 iulie 2000

Ministrul Transporturilor a vizitat AradulSambata, d-ra Anca Boiagiu, ministrul Transporturilor, a fost oaspetele judetului nostru. A vizitat Zona Libera Curtici, Aeroportul Arad, podul CFR, Primaria Arad si, in final a participat la o consfatuire politica cu tinerii din PD Arad.
De departe, cea mai interesanta discutie a fost cea privind podul CFR, "investitie care trebuie finalizata in cel mai scurt timp". Specialistii Regionalei CFR Timisoara i-au prezentat d-rei ministru calendarul lucrarilor intarziate din cauza inundatiilor din primavara acestui an precum si lucrarile de protectie a cartierului Micalaca (panouri fonoabsorbante si traverse asezate elastic). De la podul CFR, d-ra ministru s-a deplasat la Primarie, unde a fost primita - cu surprize - de primarul Dorel Popa: "Sunteti primul ministru pe care-l primesc in mandatul meu. Din acest motiv, va fac si o surpriza: sunt de acord sa va semnez Certificatul de Urbanism la prima solicitare a Regionalei CFR Timisoara." (Pentru informarea cititorilor, mentionam faptul ca podul CFR din Micalaca s-a reconstruit fara nici un Certificat de Urbanism, datorita disfunctionalitatilor aparute intre PNTCD si PD Arad). Primarul Dorel Popa a insistat asupra respectarii proiectului SNCFR in ceea ce priveste subtraversarile pe sub calea ferata din Micalaca, solicitandu-i d-rei ministru Boiagiu sa sprijine municipalitatea locala si in legatura cu soseaua de centura. D-ra ministru a raspuns: "Evident, in limita disponibilului, ne vom implica. Incepand din anul 2001, din fondul special al Aviatiei, vom contribui si la drumul de acces catre Zona Libera." Desi subprefectul Tusz Francisc a declarat ca "voi fi prezent in fiecare dimineata in biroul primarului pana cand va semna Autorizatia de Constructie pentru podul CFR", primarul Dorel Popa i-a raspuns la fel de prompt: "La mine in birou nimeni nu vine de doua ori pentru aceeasi problema!" In finalul discutiilor de la Primarie a venit si reprezentantul firmei "Trinity" (Astra- Vagoane), care s-a angajat sa sprijine sustinerea proiectului "CARGO", de la Aeroportul Arad, pe langa conducerea firmei americane.
Supermagazinul Billa creste vazand cu ochii - Virtual Arad News (c)2000In noiembrie, anul trecut, concernul austriac Billa a cumparat de la Primarie un teren in suprafata totala de 15.000 mp. Amplasat in Micalaca, zona II-III (la intersectia strazilor N. Titulescu si Albastrelelor), acest teren era destinat, inca din faza proiectarii cartierului, pentru construirea unui complex comercial. Destinatia a fost respectata, firma Billa urmand sa ridice in acest loc un supermagazin cum nu s-a mai vazut, pana acum, in Arad.
Orasul nostru, intre primele cinci investitii
Billa are un lant de magazine imprastiate in toata Europa. Dupa Metro, este prima firma comerciala de acest gen care a intrat in Romania. A construit, pana acum, supermarketuri in Bucuresti, Brasov, Pitesti si Constanta. In curand, va avea magazine si in Arad, Timisoara si Oradea. Pentru toate investitiile facute la noi in tara, firma austriaca a elaborat un proiect tip de supermagazin, specific pentru Romania. Beneficiarul acestui proiect este SC Dress&Sommer Consult Invest SRL.
La nivelul judetului nostru, "adaptarea" proiectului tip a fost facuta de catre SC Proiect SA. Valoarea investitiei concernului austriac in Arad se ridica la 27 de miliarde de lei. lar, prin construirea supermagazinului, se vor crea aproximativ 125 de locuri de munca.
Magazinul va avea 248 de locuri de parcare.
Cei 15.000 mp apartinand firmei austriece sunt impartiti in doua. O suprafata de 12.038 mp este destinata construirii supermagazinului si a 196 de locuri de parcare descoperita. In aliniament cu strazile N. Titulescu, Lt. maj. Duma, Bd. N. Titulescu si V. Lucaciu se mai afla o parcela de 2.962 mp care, mult timp, a fost reclamata de vecini. Aici se vor construi 52 de locuri pentru parcare ce vor putea fi folosite si de cei care locuiesc in blocurile alaturate. Tot pe acest teren va fi amenajat un parc, prevazut cu opt banci pentru odihna si o fantana arteziana - in mijloc. "Prin certificatul de urbanism eliberat in decembrie 1999, noi am solicitat amenajarea de spatii verzi si locuri de promenada pe suprafata dintre cele doua fronturi de blocuri" - a precizat Radu Dragan, seful Serviciului urbanism, constructii si amenajarea teritoriului din cadrul CLM Arad.
Rosu, alb si gri - culorile firmei
Supermarketul Billa se va intinde pe o suprafata de 3014 mp (aproximativ 55x55m) si va avea inaltimea maxima de 7,70m. Va fi o constructie cu structura metalica, ce va avea peretii din BCA, iar acoperisul - tip terasa necirculabila. Fatada cladirii va fi alba, iar tamplaria din aluminiu si otel - de culoare gri si rosu.
Imprejmuirea terenului se va face tot in culorile gri, rosu si alb.
Cladirea supermagazinului e amenajata pe trei nivele: subsol, parter si etaj. Subsolul si etajul se vor intinde doar pe o portiune a cladirii, de aproximativ 11m latime. Practic, cumparaturile se vor face doar la parter, sala de vanzare efectiva fiind de 1907 mp. La subsol se vor gasi mai multe spatii de depozitare si dotari tehnico-edilitare. Aici va exista un adapost de protectie civila pentru toti locuitorii din zona. Etajul este prevazut cu vestiare si grupuri sanitare pe sexe, dimensionate pentru doua schimburi a cate 80 de persoane (60 - femei si 20 - barbati). De asemenea, acest nivel va avea un modul optional pentru cazare format din doua camere cu cate doua paturi.
Lucrarile - in avans cu doua saptamani
Cu toate ca au inceput de putin timp, lucrarile de constructie a supermarketului Billa sunt deja in avans cu doua saptamani fata de grafic. "Amplasamentul a fost dat in primire pe 19 iunie, iar lucrarile executate pana acum sunt ireprosabile. In aceste zile, se toarna beton pentru fundatii si se aduc materiale pentru suprastructura" - ne-a spus ing. Stefan Stefan, reprezentantul firmei Erbasu din Bucuresti, antreprenorul general al constructiei. De munca din santier se ocupa efectiv societatea Comera din Arad, subcontractantul lucrarii. Durata executarii constructiei este de noua luni (termenul prevazut in autorizare). Dar Billa s-a angajat ca o va termina mai repede. Probabil in octombrie.
Potentialii clienti asteapta preturi rezonabile.
Pana atunci, iata ce spun cativa dintre oamenii care locuiesc in apropierea locului unde se construieste supermarketul Billa. Catalin B. - 26 de ani, dealer: "Construirea magazinului e foarte binevenita. Aradul are nevoie de cat mai multe investitii de acest fel. Voi veni aici la cumparaturi pentru ca am inteles ca au preturi bune." Oana Balica - 12 ani, eleva: "Stiu ca parintii mei nu prea sunt de acord cu construirea parcarii dintre blocuri. Aici se afla acum un spatiu de joaca pentru copii care va fi desfiintat, iar altul nu mai exista prin apropiere." Dan Boar - 44 de ani, profesor: "Nu am nimic impotriva construirii acestui magazin. Este un lucru bun, chiar necesar. Va satisface o mare parte din locuitorii zonei." Raluca Badoiu - 16 ani, eleva: "Locuiesc foarte aproape de santier si sunt suparata ca nu putem tine geamurile deschise din cauza prafului. In rest... e o idee buna pentru ca in apropiere nu se mai gaseste nici un magazin. Dar nu vreau sa se faca sosea si parcari intre blocuri. Daca totusi se fac, sa se amenajeze un alt parc, in alta parte."
Pe Aeroportul Arad aterizeaza tot mai multe avioane particulare - Virtual Arad News (c)2000Aradul beneficiaza de un modern Centru de Dirijare a Zborurilor, care deserveste intreaga zona de vest a tarii, mai precis zona Arad-Oradea-Sibiu-Targu Jiu. In 24 de ore, Centrul deserveste circa 1100 de avioane, dintre acestea 90% doar survoleaza aceasta zona, si 10% aterizeaza pe aeroporturile din Arad, Oradea sau Caransebes. Majoritatea sunt curse de linie ale companiilor aeriene nationale sau particulare. Dar sunt si avioane sau elicoptere particulare care solicita aprobari de zbor. Lucian Atanasiu, directorul tehnic al Aeroportului Arad, ne-a declarat: "Sunt mai multe avioane si elicoptere particulare care solicita permisiune de aterizare pe Aeroportul Arad, dar numarul acestora difera de la o luni la alta. De exemplu, in iunie, am avut aproximativ 20 de avioane particulare si sase elicoptere care au aterizat la noi. Cele sase elicoptere erau ale KFOR si veneau de la Kosovo, cu destinatia Germania, facand o escala la Arad pentru alimentare. Avioanele particulare sunt avioane mici care apartin, in general, investitorilor straini cu afaceri in Romania sau aerocluburilor din tara. Firmele sau persoanele particulare din Romania nu prea au asemenea mijloace de transport, dar mai sunt si exceptii. De exemplu, firma Andronik Eeisen din Timisoara are doua elicoptere, avand si un contract cu noi pentru folosirea aeroportului. De asemenea, conducerea firmei TRINITY beneficiaza de un avion particular si foloseste foarte des Aeroportul Arad." Costul aterizarii unui avion particular pe Aeroportul Arad este, in medie, de 150-160 de USD, dar depinde de greutatea si numarul pasagerilor avionului.
Palatul Copiilor are activitati si vara - Virtual Arad News (c)2000Palatul Copiilor din Arad nu isi inchide portile nici macar vara. Pe perioada vacantei mari aceasta institutie propune copiilor inscrisi deja in cursul anului o serie de programe captivante si relaxante: excursii, spectacole, concursuri, jocuri distractive. Orientarea turistica, spre exemplu, poate reprezenta o atractie pentru iubitorii de natura si o provocare pentru cei sedentari. Concursurile de tenis de masa ofera sansa descoperirii viitoarelor talente si, de ce nu, a viitorilor campioni. Toate aceste activitati sunt coordonate de profesorii conducatori de cercuri si se desfasoara conform programului afisat la poarta institutiei. Echipele reprezentative vor participa la concursurile nationale organizate de Ministerul Educatiei Nationale in cadrul unor tabere (karate la Cheveres jud. Timis, creatie plastica la Homorod - jud. Harghita, culturi si civilizatie germana la Orsova jud. Mehedinti, aeromodelism la Saliste - jud. Sibiu, karting la Tg. Secuiesc - jud. Covasna etc.). Ca noutate, Palatul Copiilor ofera o alternativa copiilor, adolescentilor si tinerilor care gasesc petrecerea vacantei in mod traditional ca fiind plictisitoare. Aici se organizeaza cursuri de vara intensive, cu taxa, la urmatoarele profiluri: informatica, aerobic, limba franceza si teatru scolar. Cei inscrisi vor avea doua lucruri mari de castigat: prieteni noi si informatii utile.
Pescarii aradeni se organizeaza in asociatiePrin Sentinta civila nr. 223/27 iunie pronuntata de Tribunalul Arad, ramasa definitiva s-a autorizat functionarea Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi Arad. Decizia infiintarii acestei asociatii a venit ca urmare a nemultumirilor adunate in timp de pescarii aradeni. Printre acestea se enumera:
* Tratarea discriminatorie a pescarilor in privinta alocarii de fonduri cu destinatie spre sustinerea activitatii de pescuit sportiv,
* Rezistenta si neimplicarea conducerii asociatiei in solutionarea propunerilor si solicitarilor pescarilor sportivi:
* Blocarea efectiva a posibilitatilor de valorificare a drepturilor statutare ale pescarilor - membrii ai asociatiei - prin aceea ca in ultimii ani nu a fost convocata nici o adunare generala a asociatiei incalcandu-se in acest fel art. 17 din statutul asociatiei;
* Management necorespunzator la nivelul conducerii asociatiei in detrimentul activitatii de pescuit sportiv. Odata cu desprinderea pescarilor din AJVPS, pescarii vizeaza preluarea cotei parti din patrimoniul cuvenit. D-l Doru Harsan - unul dintre initiatorii constituirii acestei asociatii spune ca "Prin infiintarea acestei asociatii nu intentionam sa luptam pentru interese de grup si private asa cum ele exista la ora actuala. Actuala asociatie s-a transformat intr-o mica dictatura pentru servirea intereselor unora in detrimentul majoritatii. Noua asociatie tocmai asta va cauta: punerea ei la dispozitia celor multi, adica a cotizantilor ai adevaratilor gestionari ai fondului piscicol aradean. Pentru linistea atat a vanatului cat si a pescarilor sportivi ar fi de dorit ca actuala conducere alaturi de Consiliul Judetean al AJVPS Arad sa-si depuna demisia in mod elegant si demn."

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}