title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 17 noiembrie 2000

Palatul Administrativ va reveni in proprietatea Primariei - Virtual Arad News (c)2000Prefectul Aradului, Ovidiu Nila, a initiat retrocedarea cladirii Palatului Administrativ din municipiu Primariei Aradului. Vestea a luat prin surprindere chiar si administratia publica locala, mai ales ca Prefectura castigase dreptul de proprietate asupra cladirii, in urma unui proces. Povestea cladirii Palatului Administrativ este cat se poate de intortocheata. La mijlocul secolului trecut se construia aceasta cladire, fondurile fiind obtinute prin subscriptie publica. Alegerea proiectului de construire s-a facut in urma unui concurs la care au participat arhitecti celebri ai Europei de atunci. De pilda, unul dintre proiectele respinse de administratia orasului a apartinut chiar arhitectului englez care a facut proiectul pentru cladirea Parlamentului din Budapesta, selectia fiind asadar foarte dura. Cladirea a ramas in proprietatea Primariei pana la venirea la putere a regimului comunist, care a trecut-o in proprietatea statului. Dupa 1989, fostul primar al Aradului, Cristian Moisescu, - a inceput demersurile pentru ca aceasta cladire sa reintre in proprietatoa urbei, adica a Primariei. In prima faza, Consiliul Local Municipal castiga procesul si proprietatea asupra cladirii, dar dupa 1996 pierde din nou proprietatea, cladirea revenind statului roman. Primarul si prefectul de atunci au si acum pareri impartite. Fostul prefect, Avram Craciun, ne-a declarat ieri: "Si atunci problema a fost controversata, pentru ca s-a pus in discutie o Primarie privata (!?). Or, nimeni nu putea accepta asa ceva. Pe de alta parte, nici atunci si nici acum nu este clara legea patrimoniului. Nu se stie nici acum cine si ce are in patrimoniu. Atunci statul avea mai multi bani pentru intretinerea ei. Nu m-am opus nici atunci sa apartina Primariei, dar trebuiau facute reparatii urgente si nimeni nu le facea: Cred ca acum sunt bani pentru intretinerea ei si la Primarie". Fostul primar, Cristian Moisescu, a replicat: "Foarte bine ca aceasta cladire va reveni la Primarie, pentru ca toate actele dovedeau inca de atunci ca ea apartine aradenilor. De fapt, nici nu stiu cum a putut.sa fie castigata de statul roman. Prefectura nu avea nici un drept asupra ei". CLM lucreaza deja la elaborarea actelor pentru primirea in proprietate a cladirii. Dilemele care incep sa apara, fara a crea, totusi, mari dificultati, sunt legate de localurile in care vor trebui, eventual sa se mute Prefectura si Consiliul Judetean care ocupa, acum cel mai mare spatiu din cladire.
Lucrarile la podul CFR se apropie de finalConstructorii au lansat, ieri, un tablier, cu o deschidere de 75 de metri, la podul de cale ferata de peste Mures, de la Arad. Evenimentul a fost onorat de mai multe personalitati, printre care directorul general al Companiei Caile Ferate, Mihai Nicolaiciuc, si vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca. Mihai Nicolaiciuc a declarat ca ultimul termen pentru care este prevazuta reluarea circulatiei este cel de 15 decembrie, anul acesta. Lucrarile au fost urgentate pentru ca prelungirea lor pana anul viitor ar fi insemnat o cheltuiala in plus de peste 40 de miliarde de lei. Investitia totala pentru reparatia podului de cale ferata se ridica la o valoare de peste 120 de miliarde de lei, dar pierderile inregistrate datorita lipsei traficului feroviar pe relatia Arad-Timisoara sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei. Linia ce va traversa cartierul Micalaca va fi prima din Romania care este protejata fonic. Podul va avea o lungime de 350 metri. Subtraversarile ce vor face legatura intre zona 300 si 500 a cartierului Micalaca sunt construite deja de CCCF Timisoara.
Hotelul Arad tinde spre modernitateIncepand de la 1 noiembrie 2000, unul dintre cele mai vechi hoteluri din Arad a reintrat in functiune. Este vorba despre hotelul "Arad". In 1991, hotelul a fost luat in locatie de gestiune, pe o perioada de doi ani, de catre o persoana fizica. La licitatia din 1993, Letitia Atanasiu a dobandit dreptul de folosinta a hotelului, pe o perioada de cinci ani. Cu toate demersurile legale facute, aceasta nu a putut intra in drepturi decat in 6 septembrie 2000. Motivul principal il constituie refuzul fostului locator de a parasi spatiul, cu toate ca asupra acestuia existau sentinte judecatoresti definitive. Gheorghe Aiordachioaie, asociat al SC Aradul SRL, a crezut ca prin cumpararea, de la SIF Transilvariia, a 23,5% din actiunile SC Ardealul SA, proprietarul hotelului, beneficiaza de clementa la plata locatiei de gestiune. Desi in 1991 hotelul a fost predat la cheie la data preluarii lui de catre Letitia Atanasiu, acesta arata jalnic. Camerele au fost "dezbracate" de mobilier si perdele, iar mizeria domnea peste tot. Ciudat este faptul ca, desi era intr-o stare avansata de degradare, inspectorii sanitari au acordat autorizatia sanitara de functionare, atat pentru hotel, cat si pentru restaurant. Doua luni au fost necesare pentru a se face dezinfectia, deratizarea si curatenia in incinta hotelului. La aceasta ora, din cele 34 de camere, sunt locuibile 17. Turistii cazati aici (500 000 lei/zi camera dubla, 300 000 lei/zi single), beneficiaza de micul dejun, gratuit, servit intr-un spatiu amenajat recent, dotat cu o bucatarie foarte moderna. Restaurantul este inca in renovare, amenajarea lui fiind destul de costisitoare. Conform spuselor Lelitiei Atanasiu, pana la deschiderea completa a hotelului "Arad", care va avea loc la 1 iulie 2001, vor fi investite peste 2,5 miliarde de lei. Tinta finala a acestor investitii va fi obtinerea celor trei stele, categorie de care se bucura la aceasta ora, in Arad, doar hotelul "Continental- Astoria".
Halterofilul aradean Mateas nu renunta la proces...Cazul halterofililor Adrian Mateas si Traian Ciharean este arhicunoscut. Suspendati de federatia internationala, in timpul Jocurilor Olimpice, in urma unor teste care au scos in evidenta ca cei doi s-ar fi dopat cu nandrolon, Mateas si Ciharean si-au dovedit nevinovatia. Rezultatele negative ale testelor efectuate, la cererea lor, in acelasi laborator din Sydney, de catre aceeasi echipa, au scos clar, in evidenta faptul ca cei doi halterofili aradeni n-au folosit nandrolon, substanta incriminata in primele teste. Tamas Ajan, presedintele FIH, s-a grabit imediat dupa ce a fost informat ca Mateas si Ciharean n-au fost dopati, sa afirme ca nu recunoaste testele, care, in opinia lui, sunt nesemnificative. Problema e ca, conform regulamentelor, nu Ajan este persoana abilitata pentru a recunoaste rezultatele laboratorului din Sydney. Gheorghe Biris, presedintele C.S. Astra si antrenorul celor doi, a declarat ca inainte ca Mateas si Ciharean sa actioneze in instanta federatia internationala si pe Ajan, aradenii vor purta o discutie cu presedintele FIH. "Mateas o sa mearga la Budapesta pentru o discutie preliminara cu Ajan. Vor fi un fel de negocieri, pentru ca asa este normal in orice conflict", a afirmat Biris.
Directorul Dan Antoci anunta o noua premieraDuminica, 19 noiembrie 2000, Teatrul de Marionete din Arad ii asteapta pe copii cu o noua premiera. Conducerea acestui teatru s-a oprit asupra unui basm fermecator, o expresie a copilariei si a inocentei caracteristice numai celor mici: "Zana lacului". Pentru punerea in scena, directorul Dan Antoci a apelat la maiestria regizoarei Maria Gornic si la cea a acenografei Zosia Krzszanowski. Distributia spectacolului este formata din actorii Ioan Iurcu, Natalia Clichici, Andreea Watz si Dan Zach. "Zana lacului", pe langa povestea cuceritoare, ofera celor mici, asa dupa cum spune Dan Antoci, si o informatie culturala, croita minutios si diafan, astfel incat perceptia copiilor sa fie totala. Ea se refera la arhitectura si costumele caracteristice epocii brancovenesti, atat de frumoasa si atat de aprapiata sufletului romanilor. Povestea "Zanei lacului" vrea sa ii reinvete pe micii spectatori ca peste puterea fizica se ridica intotdeauna cea a mintii si ca prin perseverenta, iubire si credinta se ajunge intotdeauna la victorie. Maria Gornic apeleaza la basm pentru a mai curata mintea si sufletul copiilor de agresivitatea desenelor animate si a filmelor asa-zise pentru copii, care printr-un adevarat atac mediatic le rastoarna scara de valori estetice si raportul dintre bine si rau. Noutatea acestui spectacol consta si in faptul ca el este astfel conceput incat sa se poata juca si in spatii neconventionale nu doar pe scena teatrului, pentru copiii care sunt dispusi sa primeasca intreaga dragoste a celor ce doresc sa le aduca un strop de bucurie in viata.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}