title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 17 octombrie 2000

Prefectul Nila ramane ferm pe pozitieIntentia prefectului de a demite doi dintre inspectorii generali ai Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a incins spiritele in urbe. Agenda zilei a cerut scurte declaratii de la cei implicati. Inspectorul general adjunct Matekovits Mihaly sustine ca retragerea avizului nu inseamna automat demiterea, si ca, dimpotriva, in tara sunt cel putin sase inspectori generali care de peste sase luni functioneaza fara avizul prefectilor din judetul lor. Pe de alta parte, Matekovits ne-a confirmat ca s-a luat legatura cu MEN,  mai precis cu secretarul de stat Koto Jozsef, care, la randul sau a vorbit cu ministrul Andrei Marga, aflat intr-o vizita in Polonia. Contactat de Agenda zilei, secretarul de stat Koto a declarat urmatoarele: "Sunt foarte surprins de masura luata de prefectul de Arad. Dupa stiinta mea, domnia sa nu a avut nici o consultare prealabila cu ministrul si nici cu secretarul de stat care raspunde pentru invatamantul preuniversitar". Prefectul Ovidiu Nila ramane ferm pe pozitie: "Nu ma intereseaza ce crede Pascalau sau Matekovits! Am dreptul prevazut de lege sa le retrag avizul. Nu vreau sa spun mai multe despre motive, dar miercuri ma voi duce la MEN si voi discuta cu ministrul. Ei sau eu -asa voi pune problema"
Trinity este interesata sa se asocieze si cu CFR Marfa - Virtual Arad News (c)2000Companiile americane Trinity Industries si Greenbrier sunt interesate sa se asocieze cu CFR Marfa, in vederea derularii unor programe de reparatii si modernizare a vagoanelor. Operatorul roman de transport feroviar de marfa ar urma sa participe in cadrul celor doua societati mixte cu vagoane uzate, in timp ce firmele americane vor avea o contributie financiara reprezentand contravaloarea materialului rulant pus la dispozitie de partea romana. Dupa reabilitare, vagoanele vor fi inchiriate diverselor companii din Romania si din strainatate. Trinity Industries este prezenta in Romania de anul trecut, cand a achizitionat 70% din actiunile societatii Astra Vagoane Arad, urmata de cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Institutul de Cercetare si Proiectare Vagoane - Arad. De asemenea, Trinity detine 70% din actiunile producatorului de material rulant MEVA Turnu Severin, precum si pachetul majoritar de actiuni al societatii Apromat Arad. La randul sau compania Greenbrier a format, anul trecut, cu societatea de administrare a Activelor Feroviare, o societate mixta, denumita Greenbrier Romania. Societatea are un capital social de 1,2 milioane dolari, partea romana detinand 47,5 % din actiuni, iar cea americana 52,5 %. Obiectul sau de activitate este inchirierea de vagoane de marfa, dar pana in prezent scopul asocierii nu a fost indeplinit.
Doctorul Vagalau recomanda renuntarea la fumatRecent, la Constanta a avut loc Conferinta Nationala ORL si Chirurgie cervico-faciala a carei tema principala s-a axat pe starile precanceroase si cancerul in ORL. Participant la conferinta, Dr. Vagalau, seful Sectiei ORL Arad, spune ca la nivel national medicii ORL se preocupa de problema cancerelor cutanate. Incidenta acestora este intre 5-10 persoane / an. Marea majoritate a pacientilor care ajung sa se adreseze unui medic ORL vin cu intarzieri de peste un an, timp in care leziunile sunt mult extinse, interventiile chirurgicale extrem de laborioase, cu prejudicii estetice evidente. Un adevarat flagel in ORL este cancerul faringo-faringian ,,Suntem campioni mondiali in cancerul caile respiratorii" - declara dr. Vagalau. Cauza ? "In timp ce in toata lumea numarul fumatorilor scade, la noi e in evidenta crestere, in special la tineri." Incidenta acestui tip de cancer e mai mare la fumatori si la persoanele care muncesc in mediul silicogen. Tulburari ale vocii cu diferite grade de raguseala necesita obligatoriu un consult ORL. 98% dintre acest tip de cancere se intalnesc la marii fumatori. Mai nou, precizeaza dr. Vagalau, din cele 50-90 cazuri de cancere faringo-laringiene pe an, unul se intalneste la o femeie, intotdeauna fumatoare. Pentru a preveni cancerul cailor respiratorii, dr. Vagalau recomanda ca toate persoanele care lucreaza intr-un mediu poluat de noxe care efecteaza arborele respirator sa efectueze cel putin o data pe an un control profilactic, iar pentru fumatori, recomandarea e clara: reduceti, daca nu puteti renunta, numarul tigarilor. Oricum, laringitele tabagice care produc serioase modificari ale vocii sunt tot mai frecvente, in special la tineri, afectiuni care in urma cu 15 ani nu erau intalnite la aceasta categorie de persoane.
In Zimandul Nou se va construi o fabrica de ambalaje - Virtual Arad News (c)2000Anul viitor in comuna Zimandul Nou va fi construita o fabrica de ambalaje din folie. Proprietara acesteia va fi firma aradeana Aproved Construct, care a obtinut concesionarea pe 99 de ani de la Primaria Zimandul Nou a unui teren in suprafata de un hectar. Investitia totala depaseste doua milioane dolari, bani care vin in cea mai mare parte, de la Uniunea Europeana, din fonduri Phare. Aceste sume vor acoperi circa 70% din intreaga investitie. O parte e imprumut rambursabil, pe 5 ani, o parte nerambursabil, spune Vasile Beleca, directorul societatii Aproved Construct. Pentru a obtine acesti bani, Aproved a depus, in aceasta vara, un proiect la Agentia de Dezvoltare Regionala Timisoara. Intr-o prima faza, proiectul a fost aprobat; trebuie insa sa fie construita fabrica, pentru ca UE sa dea banii. Apoi va incepe constructia in primavara lui 2003. "Cladirea, metalica, o vom face noi, Aproved. Sper ca la 2-3 luni de la inceperea lucrarilor ea sa fie gata ca apoi sa primim banii pentru utilaje" adauga Beleca. Intr-o prima etapa, aici vor lucra 25 de persoane care, conform intelegerii dintre Aproved si Primaria Zimandului Nou, vor fi oameni de pe raza comunei. Astfel, viitoarea fabrica de ambalaje va asigura locuri de munca locuitorilor comunei si va contribui la crestetea bugetului local, prin taxele si impozitele ce la va plati pentru desfasurarea activitatii. "La ora actuala, in Romania se importa cam 65% din necesarul de folie pentru ambalaje. Am considerat ca se poate face si in tara si ca va fi o afacere profitabila. Noi vom produce folia, vom face diverse modele de ambalaje, pungi, saci, etc. Vom lucra pe comenzi, de la clientii care au nevoie de ambalaje din folie pentru a-si impacheta produsele", mai spune Vasile Beleca
La Apemin Baile Lipova va fi construita inca o hala de productie - Virtual Arad News (c)2000In capitala fiinteaza o multime de agentii si institutii, cu schema de zeci de angajati. Daca unele din ele isi justifica existenta, sunt si institutii de acest fel care nu fac mare branza. Una dintre ele este Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM). "Cea mai mare problema pentru producatorii de apa minerala e legata de zacamintele de apa. Agentia Nationala a Resurselor Minerale a concesionat Societatii Nationale a Apelor Minerale zacamintele din care extragem noi apa. Angajatii societatii respective nu fac altceva decat sa citeasca contoarele montate la sursele de apa minerala. Pentru aceasta percep o taxa de 37 de lei?litru, suma din care platesc statului, ca redeventa, sub 1 leu litrul ! Prin aceasta SNAM incalca legea concurentei, dand nastere la o situatie de monopol. Corect ar fi sa platim apa noi, producatorii, direct statului, fara veriga inutila SNAM", spune Stefan Kuglis, unul dintre patronii S.C. Apemin Baile Lipova S.A. Societatea amintita a inceput investitia din incinta Bailor Lipova in iunie 1996. La sfarsitul anului 1997, prima linie de imbuteliere a ajuns la capacitatea maxima, astfel ca in '98 a fost montata si pusa in functiune o a doua linie. Anul acesta a fost marita capacitatea primei linii si a inceput construirea unei noi hale care, in 2001, va da in folosinta o noua linie de imbuteliere. Toate aceste au dus la marirea capacitatii de productie pana la 2 milioane litri/luna. Adica cat produceau in 1997 fabricile "Buzias", "Lipomin" si "Apemin" lunar la un loc. Ceea ce a dus si la marirea numarului de angajati, de la 30 in 1997, la 120 in prezent.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}