title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 17 iunie 2000

Greva spontana la Astra Vagoane CalatoriCei aproape o mie de muncitori ai societatii Astra Vagoane Calatori Arad au declansat, ieri, o greva spontana, care a durat o ora, fiind nemultumiti de nivelul salariilor. Protestatarii sustin ca salariile le sunt platite cu intarziere si doar partial. De asemenea, muncitorii cer imbunatatirea conditiilor de munca si respectarea prevederilor privind asigurarea apei minerale in perioadele cu temperaturi ridicate. Muncitorii au reluat lucrul dupa ce administratia a anuntat ca vor primi salariile, a declarat liderul Sindicatului Liber Astra Vagoane Calatori, Traian Gogleaza. Productia in ultimele luni a fost sub 50% din capacitate, iar fabrica a pierdut principalele contractele pe acest an: repararea a o suta de vagoane si fabricarea a 108 rame de metrou. Din acest motiv, muncitorii primesc doar aproximativ 90% din salariu, a precizat liderul sindical. Liderii sindicali s-au intrunit dupa greva si au stabilit sa inceapa, saptamana viitoare negocierile cu administratia pentru a rezolva revendicarile muncitorilor. Astra Calatori se afla in curs de privatizare, dupa ce FPS a vandut actiunile societatii comerciale Xedox SRL. Aceasta mai are cateva zile pentru a achita contractul incheiat cu FPS si pentru a deveni proprietarul fabricii.
Liderul LSAV - Alexandru Cheres indeamna tinerii la votLiga Studentilor din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu (LSAV) a demarat, inaintea primului tur de scrutin, un proiect intitulat sugestiv Info Vot, prin care indemna tinerii sa mearga la vot. Ca o consecinta a absenteismului inregistrat in randul electoratului, Centrul de Informare si Consultanta pentru Tineret, care fiinteaza in cadrul LSAV, a luat decizia de a demara un nou program - Pro Vot, primul de acest gen la nivel national. De data aceasta, studentii au luat decizia de a mari aria de activitate, prin atragerea tuturor tinerilor spre sectiile de votare, nu numai a studentilor. "O data la patru ani trebuie sa aratam ca democratia functioneaza si ca orice se poate baza pe tineretul aradean" - ne-a declarat presedintele Ligii Studentilor din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu, Alexandru Cheres. Astfel, ziua de duminica rezerva tinerilor aradeni momente de neuitat, pe strandul Neptun, singura conditie fiind aceea de a se prezenta la vot. "Am semnat o intelegere cu Gospodaria comunala. Fiecare tanar care se prezinta cu buletinul de identitate stampilat cu insemnul de "votat" are intrare gratuita pe strand. Ba mai mult, acesta primeste un tichet pe care trebuie si il completeze, si cu care va participa la o tombola deosebita" - ne spune Alexandru Cheres. Premiile vor consta intr-un TV color, un casetofon cu CD, un pachet Conex Go, un aparat foto si o minge de fotbal cu autograful cunoscutului portar Helmuth Duckadam.
Centrul Meteo Arad anunta racirea vremiiDupa ce saptamani la rand am avut parte de temperaturi comparabile numai cu cele intalnite in zonele tropicale, iata ca o alta napasta se abate peste Romania: Frigul! Conform unei avertizari trimise de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si a comunicarii trimise de Comandamentul Protectiei Civile, de astazi, timp de doua zile, vremea se va raci accentuat, incepand din zona de nord a Romaniei. De la secretariatul tehnic permenent al Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor Arad aflam ca este posibil ca temperatura sa scada la 4-6 grade Celsius. In zona de munte, la peste 1500 de metri, sunt posibile precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, iar temperatura va putea cobori sub zero grade Celsius. Prin Punctul de Instiintare si Alarmare a Judetului Arad au fost avertizate institutiile si administratiile publice locale, cu privire la posibilele fenomene meteo periculoase.
Regia Apa Canal ii debranseaza pe datornici - Virtual Arad News (c)2000Regia Autonoma Apa Canal (RAAC) Arad a intrerupt, vineri, alimentarea cu apa a patru fabrici, din cauza neachitarii datoriilor. Au fost debransate societatile ARIS, care are datorii de 1,6 miliarde de lei, IMAR (fostul combinat de industrializare a lemnului), cu datorii de 1,3 miliarde de lei, Victoria, cu datorii de 807 milioane de lei si Industrializarea Laptelui, cu datorii de 387 milioane de lei, au declarat surse din cadrul RAAC. Societatea IMAR a fost rebransata pentru 48 de ore, pentru a putea finaliza o comanda pentru export si pentru a putea incasa bani pentru plata datoriei. Societatea de industrializare a Laptelui s-a rebransat ilegal si va fi actionata in judecata de catre RAAC, au precizat sursele citate. De saptamana viitoare, RAAC va lua masuri de constrangere a altor mari datornici: Traft-Tricoul Rosu, UTA si Astra Calatori. Ultimele doua intreprinderi sunt deja debransate de la reteaua de apa, deci se va trece la sistarea primirii apelor uzate in sistemul de canalizare. RAAC are de recuperat de la abonati peste 17 miliarde de lei.
Satenii din Mailat au prieteni in Franta - Virtual Arad News (c)2000Satul Mailat s-a infratit cu localitatea Mauv - orasul Valence, din sud-estul Frantei, in primele zile dupa Revolutie. La 29 decembrie '89, o delegatie franceza a poposit cateva zile in sat, facand numeroase cadouri localnicilor. O data cu trecerea timpului, intre familiile de romani si cele franceze s-au inchegat prietenii stranse. Francezii corespondeaza constant cu satenii din Mailat, si periodic, le trimit acestora pachete cu mici atentii. Legatura intre cele doua localitati nu este doar perso- nalizata. In '99, oaspetii din vest au suportat cheltuielile necesare introducerii retelei de apa la dispensar. In urma cu doua luni, francezii au recidivat in optiunea lor catitabila: ei au dotat scoala si gradinita cu toate componentele materiale in vederea racordarii la sistemul de alimentare cu apa. Relatiile de colaborare se mentin pentru ca satenii din Mailat au demonstrat ca sunt oameni seriosi. In multe sate unde satenii au constatat ca donatiile si investitiile facute s-au dus pe ... apa paraiaselor locale, prieteniile s-au destramat definitiv.
Dacia 16 iunie - 22 iunie Placinta americana - (SUA)
Muresul 16 iunie - 22 iunie Aventurile tigrisorului - (SUA)
Arta 16 iunie - 22 iunie - Sala A Detectiv de voie, de nevoie - (SUA)
Arta 16 iunie - 22 iunie - Sala B Amenintarea fantomei - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}