title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 17 februarie 2000

Dan Ivan este noul presedinte al EuroregiuniiDe ieri, Dan Ivan este presedintele in exercitiu al Euroregiunii Dunare-Mures-Cris-Tisa (DMCT), fiind sustinut intens de judetele ungare membre ale acestui organism international. Alegerile au avut loc marti, la Timisoara, unde s-a desfasurat Forumul presedintilor din cadrul Euroregiunii, Numirea oficiala in aceasta functie a presedintelui Consiliului Judetean Arad (CJA) a avut loc la in jurul orei 22,00. Despre ce inseamna pentru locuitorii judetului nostru faptul ca Regiunea de cooperare DMCT este condusa de un aradean, am stat de vorba cu sefa Directiei Relatii Publice din cadrul CJA, Mihaela Stanescu: "Este un fapt de o importanta majora, avand in vedere ca Euroregiunea isi propune sa asigure o dezvoltare socio-economica pentru cei aproape sase milioane de locuitori din judetele membre. Este o responsabilitate mare si, totodata, o onoare pentru Consiliul Judetean Arad. Nu uitam insa ca vom avea de lucrat foarte mult, mai ales ca bilantul anului trecut nu este tocmai pozitiv, insa din motive obiective, legate de conflictul din Kosovo, cu impact imens asupra regiunii noastre. Deci, ne aflam intr-o cursa contra cronometru, pentru a recupera timpul pierdut. Peste circa o saptamana, vom prelua documentatiile si baza de date de la Consiliul Judetean Timis, care a detinut presedintia in 1999". Euroregiunea DMCT este un spatiu al cooperarii intre patru judete din Romania (Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin), patru judete din Ungaria si regiunea Voivodina din Iugoslavia. Desi conform algoritmului in acest an presedintia ar fi trebuit preluata de Voivodina, partea ungara a insistat ca Aradul sa conduca in 2000 Euroregiunea. "Cooperarea transfrontaliera este o conditie de baza pentru a fi membru in Euroregiune, iar Voivodina nu a putut prelua aceasta responsabilitate, dat fiind relatiile putin mai reci cu ceilalti membri, cauzate de nefericitul conflict militar" - ne-a mai declarat Mihaela Stanescu. Autoritatile administratiei publice din regiunile membre au hotarat la Szeged, in data de 27 noiembrie 1997, sa semneze un protocol de cooperare socio-economica. Pe plan economic, colaborarea are avantaje importante: intensificarea schimburilor intre agentii economici, largirea pietei pentru producatori, dezvoltarea infrastructurii. Primul acord de cooperare bilaterala, care a dus la infiintarea Euroregiunii, a fost semnat intre judetele Timis si Csongrad (Ungaria), cu opt ani in urma.
Birourile notariale si-au incetat activitateaDe astazi, notarii publici aradeni se alatura avocatilor in protestul declansat de acestia privind impunerea TVA-ului asupra activitatii notariale. Intruniti, sambata, in Colegiul Director al Camerei notarilor publici Timisoara, careia ii sunt arondate si cabinetele notariale din judetul nostru, notarii publici au decis suspendarea activitatii pe parcursul a doua zile, pentru a-i face pe guvernanti sa inteleaga ca suspendarea activitatii tuturor notarilor aduce pagube de miliarde de lei la bugetul statului zilnic, pentru ca o parte insemnata din onorariile acestora constituie   impozit, revenind, astfel, statului. Vom reda in continuare comunicatul remis presei in urma sedintei Colegiului director. "Tinand cont de situatia generata prin perceperea TVA-uli de catre notarii publici, care prin legea de organizare si functionare exercita un serviciu de autoritate publica, avand drept efect imediat cresterea onorariilor - cu 19% - avand in vedere protestul initiat de colegii avocati si in semn de solidaritate cu acestia, fata de actiunile colegilor notari din toata fara, Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Timisoara (subl. ns.), intrunit in sedinta extraordinara, azi 15.02.2000, a luat holararea ca in zilele de 17 si 18 februarie 2000 sa fie suspendata activitatea notarialala toate birourile (subl. ns.) din circumscriptia Camerei Notarilor Publici Timisoara, care reuneste un numar de 80 de notari publici din raza judetelor Timis, Arad si Caras-Severin. Prin aceasta forma de protest incercam, alaturi de avocati, sa convingem Executivul de necesitatea revenirii asupra masurii prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 215/1999 privind perceperea taxei, pe valoare adaugata pentru activitatea notariala, inadecvata serviciilor de interes public pe care le presteaza notarii publici - si care, in final, se vor rasfrange asupra veniturilor populatiei." Notarii aradeni ne-au informat ca exista promisiuni ferme ca in sedinta de astazi, Guvernul va reveni asupra reglementarilor in cauza. Oricum, protestul initiat este un avertisment pentru guvernanti. Clientii sunt instiintati de suspendarea activitatii pnn anunturi afisate pe usile birourilor notariale. Conform actualelor decizii ale Colegiului Director, protestul va dura doar doua zile, astfel ca de luni notarii publici ar trehui sa isi reinceapa activitatea. Aceasta, insa, depinde de derularea ulterioara a evenimentelor, atat in cadrul Guvernului, cat si in viitoarele sedinte ale Colegiului Director.
Primarul Neamt nu accepta negocieri sub presiune...Dupa aproape trei ore de discutii, consumate ieri, consilierii locali, nu au fost de acord cu proiectul de hotarare privind aprobarea proiectului de majorare a pretului de livrare a energiei termice furnizata populatiei de catre Arterm. Acest proiect a fost propus ca urmare a cererii sindicatului termo 95, privind majorarile salariale cu 60 la suta, precum si a altor facilitati acordate angajatilor. O marire de salariu ar fi insemnat ca populatia sa suporte direct o crestere a pretului la gigacalorie sau indirect prin subventionarea pretului din bugetul local, prin alocarea de fonduri in alte proiecte, bani proveniti din impozite si taxe. Cresterea cu 30 la a a salariilor angajatilor Arterm ar insemna un salt al pretului gigacaloriei cu 8,3 la suta. Liderii sindicali, in frunte cu Ilie Don, au lipsit de la aceasta sedinta, curios lucru daca ne gandim ca problemele discutate ii au in mod direct, in locul lor, tinta consilierilor locali fiind Doru Campan, directorul societatii, care a trebuit sa faca fata tirului de intrebari din partea consilierilor. Chiar daca acesta nu s-a dorit a fi reprezentantul sindicalistilor, a fost de acord cu revendicarile lor. Consilierii au cerut conducerii Arterm, reevaluarea tuturor posibilitatilor pentru gasirea de solutii in cadrul unitatii, pentru a se crea fondurile necesare cresterii salariale. Acest lucru trebuie facut si prin eficientizarea muncii si prin reducerile pierderilor de agent termic, care la ora actuala sunt aproape 45 la suta. Supus la vot, acest proiect a fost respins, singurul de acord cu aprobarea lui fiind Gheorghe Pantea, membru in Consiliul de Administratie la Arterm. Primarul Valentin Paul Neamt a concluzionat: "Nu accept purtarea acestor negocieri sub presiune, cu gheara in gat cum s-ar putea spune. Sunt de acord cu negocierile, dar nu acum in iarna cand populatia Aradului ar avea de suferit. Daca sindicatul va intra in greva, rog Adunarea Generala a Actionarilor sa intenteze proces celor care se fac responsabili de declansarea grevei." La randul sau Viorel Dolha a adaugat: "Daca aprobam mariri de salariu, riscam o cerere in lant, in acest sens". Printr-un comunicat remis presei, Sindicatul Termo 95 avertizeaza ca poate declansa, greva generala in orice moment. Adunarea generala a membrilor de sindicat, ce va avea loc astazi va hotara acest lucru.
In Zona Libera Curtici inca patru firme au dobandit terenMarti, la sediul Administratiei Zonei Libere Curtici - Arad a avut loc o noua licitatie pentru concesionarea de terenuri. Este vorba despre o suprafata de 1,2 hectare, situata in perimetrul Zona Libera Curtici, ne-a declarat Adrian Nitu, directorul general al Zonei Libere. Castigatoare ale licitatiei au fost patru firme, doua cu capital italian si doua cu capital mixt, care vor concesiona parcele cu suprafete cuprinse intre 500 si 1.500 de metri patrati, pentru perioade intre 10 si 50 de ani. Pretul de adjudecare a terenurilor a fost de 5 dolari/m.p., pretul minim, deoarece nu au fost si alti concurenti. Potrivit directorului general al Zonei Libere, doua dintre cele patru firme au declarat ca intentioneaza sa utilizeze terenul concesionat pentru productia de accesorii de baie si filtre de apa, celelalte doua firme urmand sa desfasoare activitati de depozitare si productie de lacuri si vopsele. In urma recentei licitatii, din totalul de 56 ha cat are sectiunea Zonei Libere de la Curtici mai raman de licitat si concesionat circa 48, pana in clipa de fata fiind adjudecate 7,82 ha. Adrian Nitu a mai spus ca planurile de afaceri ale firmelor care au castigat licitatiile de pana acum prevad un volum de investitii, pentru acest an si inceputul anului viitor, de aproximativ 15,7 milioane dolari.
La Centrul de varstnici infrumusetarea se face gratuitCentrul de zi pentru varstnici de pe strada Capitan Ignat, nr. 38, le-a oferit membrilor prezenti ieri o surpriza placuta. Cum primavara este aproape, incepe vremea frumoasa, referentele de la Centrul Parneava I s-au gandit sa obtina, prin sponsorizare, serviciile unui salon de coafura pentru batranii prezenti. Aceasta cu atat mai mult cu cat marea majoritate a batranilor au pensiile atat de mici incat cu greu si-ar putea permite sa se tunda, in conditiile unor cheltuieli lunare de intretinere care la unii depasesc veniturile. "Am citit un anunt in ziar ca firma SC Super Lady ofera gratuitate la anumite servicii in luna februarie si i-am contactat pentru a-i chema aici", ne-a explicat Anamaria Jarger, referenta la acest centru. Doua angajate ale firmei au raspuns invitatiei, astfel ca toti batranii care au dorit, au fost tunsi si frezati gratuit. "Noi avem de cativa ani in luna februarie unele servicii gratuite pentru clientii nostri, pentru ca am constatat ca aceasta este luna in care oamenii au cei mai putini bani. La Centrul de varstnici suntem pentru prima data, dar daca vom mai fi solicitati, vom mai merge", ne-a spus Nagy Rozalia, de la salonul de coafura Super Lady. Maria Mihailovici este una dintre pensionarele care au beneficiat, ieri, de serviciile gratuite ale coafezelor. "Sunt foarte multumita. Eu am pensia de 400.000 de lei pe luna, asa ca ma bucur de un asemenea cadou", ne-a spus ea. Teodor Campan, administratorul centrelor de zi pentru varstnici din municipiu, ne-a spus ca, prin hotararea Serviciului social din cadrul Primariei, de care depinde activitatea centrelor, referentii sunt datori sa organizeze astfel de actiuni in fiecare luna, in toate centrele pentru a atrage noi membri.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}