title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 16 octombrie 2000

Iulian Stefanescu anunta ca trenurile internationale nu vor mai opri la CurticiReprezentanti ai cailor ferate din mai multe tari: Romania, Austria, Ungaria si Germania s-au intalnit la Curtici pentru a semna un protocol, prin care vamuirea de la frontiera dintre Ungaria si Romania sa se faca in tren. Astfel se elimina stationarile de lunga durata din statiile de cale ferata de la Curtici si Lokoshaza, trenul oprind doar la Arad si Bekescsaba. Acest gen de vamuire functioneaza deja la frontierele dintre tarile Uniunii Europene si nu numai. Acest proiect face parte din programul european al imbunatatirii traficului feroviar, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Aceasta masura are parti bune, dar si aspecte mai putin placute. Astfel principalul scop este ca se castiga de doua ori cate 20 de minute prin anularea opririlor la Curtici si Lokoshaza. Pe de alta parte, insa, curticenii vor fi privati de stationarea trenurilor internationale. Un alt aspect pozitiv este eliminarea interminabilelor cozi de la casele de bilete, in functie de diagrama venita de la Curtici. Dupa intrarea in functiune a proiectului, diagrama va veni direct de la Bekescsaba. Vamesii nu sunt foarte entuziasmati de aceasta schimbare, considerand ca astfel munca le va fi ingreunata. "E mai greu sa detectezi marfuri dosite pe sub banchete sau transfugi prin tavane, in timpul mersului" a apreciat Gheorghe Ilutan, seful biroului vamal Curtici. Si acest lucru va fi insa rezolvat, deoarece, odata cu intrarea Romaniei in circuitul european, genul de infractiuni de frontiera amintite mai sus se vor muta la granita de est. Tronsonul vizat de cei prezenti la Curtici este cel dintre Viena si Timisoara. Iulian Stefanescu, directorul Regionalei SNCFR Timisoara apreciaza ca acest lucru va fi posibil in viitorul apropiat. "Atunci cand se va materializa acest proiect, probabil ca va fi functional si podul CFR din Arad, astfel incat legatura preconizata, Viena - Timisoara, sa fie viabila" a subliniat Iulian Stefanescu.
P.S. Independent de acest proiect, dar intr-o perfecta simbioza, se efectueaza reparari si la linia ferata Arad-Curtici, astfel incat sa nu (mai) existe restrictii de viteza pe traseu.
A scazut numarul donatorilor de sange...Viata este atat de grea pentru unii, incat pe langa salariu, pentru a putea supravietui, ajung sa doneze sange. In urma acestui act, fiecare donator primeste un bon valoric, insumand 113 000 lei si cu care se merge la un magazin alimentar -in cazul aradenilor "Cocosu"- de unde fiecare isi poate alege alimente sau alte produse, incadrandu-se in valoarea mai sus mentionata. Numai ca preturile sunt in continua crestere, fapt pentru care amaratul de bon valoric isi cam pierde din valoare. Variantele de cumparaturi in valoare de 113 000 lei sunt cam putine si destul de saracacioase, atat numeric cat si ca volum. Donezi 400 mililitri de sange, pentru care iti trebuiesc doua zile de recuperare, si te alegi cu jumatate de sacosa ( un pui, un kilogram de zahar, un kilogram de orez, o cutie de margarina). A fost o perioada in care se faceau adevarate "afaceri" cu bonurile respective si asta pentru ca unii nu voiau alimente ci bani cash si atunci donatorii isi vindeau bonurile cu ceva mai putin decat valorau acestea. In conditiile actuale, insa, se pare ca donarea sangelui nu mai este la fel de benefica din .punctul de vedere al donatorilor."Numaral donatorilor este in continua scadere pentru ca nu mai renteaza pentru ei. Am facut apel si la radio, dar nu s-au prezentat mai multi donatori. Ma tem ca vom ajunge sa apelam la apartinatorii bolnavilor: familii, colegi. Rezerve de sange avem, dar...Oamenii ar veni, numai cu nu primesc doua zile libere pentru a se putea reface." - ne-a declarat Cornel Halmagean, asisient sef   la Centrul de Transfuzii. Donatorii au varste cuprinse intre l8 si 60 de ani, cei mai numerosi se pare ca sunt tinerii. "Sunt un client mai vechi, vin aici demult. imi convine aranjamentul cu alimentura, numai ca ar fi bine daca bonul ar valora mai mult, 400 de mililitri inseamna totusi destul sange, si noi le facem un serviciu prin donatii." -ne-a declarat G.P. Si cand ne gandim ca in alte tari, donarea sangelui este considerata ca o obligatie morala... Sa speram ca si aceasta problema va fi remediata in timp util si in tara noastra.
West Bank nu are probleme declara directorul Pirtea - Virtual Arad News (c)2000Interviu cu Cornel Pirtea, presedintele West Bank Arad
- In presa centrala a aparut o stire conform careia institutia pe care o conduceti ar dori in viitorul apropiat sa fuzioneze cu o alta banca. Care este situatia reala?
- Informatia aparuta a fost trunchiata. Reportera respectiva mi-a cerut, telefonic, niste informatii, iar discutia a publicat-o partial, West Bank este o banca solida, care este in plin proces de dezvoltare. La inceputul acestei luni am deschis, la Cluj, o noua sucursala. Pe langa centrala de la Arad, ne desfasuram activitatea prin noua sucursale si o agentie, in principalele orase din tara. Avem circa 250 de angajati, din care 80 sunt in Arad.
- Fum fara foc nu iese...
- Banca pe care o conduc este in proces de majorare a capitalului. In urmatorii 4-5 ani aceasta se va realiza cu forte proprii, adica prin aportul de capital facut de catre actionari. Nu va ascund faptul ca suntem in discutii cu mai multe banci straine, care si-au declarat intentia de a se asocia cu noi. Sunt interesate atat de noi, cat si de Banca Transilvania, acestea fiind singurele banci mai mari din tara care nu au capital strain. O strategie de dezvoltare presupune o crestere semnificativa a bazei de capital. Acest lucru este necesar tinand cont de penetrarea pietei romanesti de catre bancile straine, precum si de nevoia de a oferi noi produse si servicii clientilor. De asemenea, pe langa infuzia de capital strain, pe care, repet, o avem in vedere doar peste patru, cinci ani, ar mai fi varianta fuziunii intre bancile mici. Noi avem capitalul social de 123 de miliarde de lei, Transilvania are dublu, Romestera, din Targu Mures, are tot cat noi, Carpatica are mai putin, or, fuzionand toate aceste banci ar rezulta o banca cu un capital rezonabil.
- In concluzie banca nu are probleme financiare ?
- Nu. West Bank nu are nici o problema din punct de vedere functional. Framantarile existente nu sunt impuse de anumite probleme, ci sunt normale pentru dezvoltarea firmei in viitor. Conform directivei Bancii Nationale, pana la inceputul anului viitor trebuie sa ne majoram capitalul la 150 de miliarde de lei. Aceasta nu va constitui nici o problema, profitul de anul acesta al bancii fiind estimat la 50 de miliarde de lei.
- A dorit, recent, un cetatean american sa cumpere banca?
- Niciunde in tara nu se vorbeste rau despre West Bank, numai in Arad. O infuzie de capital strain sau o fuziune la noi sunt privite ca si cum banca ar avea probleme. Primele doua banci din Germania, Deutsche Bank si Dresden Banc doresc sa fuzioneze. La fel si doua banci mari din Elvetia. Asta inseamna ca au probleme? Si, ca sa va raspund la intrebare, da, am purtat discutii cu un american, de fapt un sarb stabilit la Chicago. Acesta a dorit, si doreste si acum, sa facem o filiala West Bank in Republica Srbska, locul unde isi are el afacerile. I-am spus sa vina cu banii si apoi mai stam de vorba. Cam asa au stat lucrurile. Bineinteles ca avand o filiala acolo intra ca actionar in West Bank.
Biletele de tramvai vor fi mai scumpe - Virtual Arad News (c)2000In cazul in care va fi aprobat proiectul de hotarare in viitoarea sedinta extraordinara a CLM Arad, care va avea loc maine, 17 octombrie, cheltuielile Companiei de Transport Public pentru functionarea si exploatarea transportului urban de calatori cu tramvaiele vor fi subventionate de la bugetul local cu 25%. Ele nu vor putea, totusi, sa reduca pretul biletelor de tramvai, ceea ce inseamna ca acesta va creste. Deocamdata nu se stie cu cat se vor scumpi biletele de tramvai, Compania de Transport Public propunand trei variante catre CLM. Prima varianta prevede o majorare a preturilor la 3500 de lei pentru o calatorie, daca CLM aproba un grad de sponsorizare de 25%, care ar include si reducerile de tarif si gratuitatile acordate persoanelor defavorizate. O alta varianta ar fi un pret de 4000 de lei pentru o calatorie cu tramvaiul, daca CLM ar suporta cheltuielile pentru reducerile de tarif si pentru gratuitati, iar a treia varianta ar fi un pret de 4600 pentru o calatorie, ceea ce ar insemna ca acele gratuitati ar urma sa fie asigurate de CTP. Pentru proiectul de hotarare CLM a ales prima varianta, adica de la 1 noiembrie pretul unei calatorii cu tramvaiul ar putea sa fie 3500 de lei.
In weekend numarul de TIR-uri care intra in vama este micIn acest sfarsit de saptamana, traficul prin vamile aradene a fost foarte redus, cum se intampla de obicei, in fiecare week-end. La principalele puncte de trecere a frontierei din Arad, Nadlac si Varsand, activitatea lucratorilor vamali a fost redusa, traficul fiind lejer. In Vama Varsand, numarul automobilelor, atat pe intrare, cat si pe iesire, era nesemnificativ. Nici TIR-urile nu se prea inghesuiau, la intrare in tara neasteptand nici un camion, iar pe sensul de iesire din tara erau aproximativ 20 de camioane. Numarul redus de camioane din vamile aradene se datoreaza, in mare masura, faptului ca in week-end, AND aplica la cantare o taxa suplimentara de sfarsit de saptamana, pentru TIR-uri, in valoare de aproximativ 80 de marci germane. Iar majoritatea soferilor, decat si plateasca aceasta taxa suplimentara, prefera sa mai petreaca o zi in tara noastra si sa o paraseasca luni.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}