title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 15 decembrie 2000

Primaria si Palatul Cenad vor fi cedate municipalitatii - Virtual Arad News (c)2000Dupa ce a dospit patru ani, un scandal mai vechi renaste in Arad
In urma cu catava vreme, prefectul Aradului, Ovidiu Nila, anunta public despre intentia sa de a retroceda Palatul Administrativ Primariei Aradului. Motivele acestei decizii constau in faptul ca Primaria nu poate asigura serviciile sale catre ardeni, din cauza  imprastierii birourilor sale prin oras, dar si in aceea ca aceasta cladire nu putea sa fie administrata din fondurile acordate de Guvern Prefecturii. Dar, intentia Prefecturii se impiedica de alte formalitati, care vor mai amana acest transfer de proprietate. Povestea acestei cladiri si a Palatului Cenad, de langa ea, este mult mai veche. Palatul Administrativ a fost construit in secolul trecut, prin contributia financiara directa a cetatenilor Aradului, intrand, deci, in proprietatea Primariei orasului. In regimul comunist el avea un statut juridic confuz, dar figura in administrarea statului roman. Dupa Revolutie, situatia juridica a lui a ramas la fel de complicata, pentru ca in 1994 el sa fie trecut, impreuna cu Palatul Cenad, in proprietatea statului roman si in administrarea Prefecturii. Palatul Cenad fusese in proprietatea Cailor Ferate, construit de acestea, si a avut o istorie asemanatoare cu a vecinului sau de piata. Dupa Revolutie, mare parte din spatiile de la parterul Palatului Cenad au fost acordate partidelor, parlamentarilor si asociatiilor ca sedii. Problema este ca Prefectura nu poate, nici legal, nici financiar sa adininistreze cele doua palate. Dupa emiterea Hotararii Guvernamentale, se pare ca aceste spatii au trecut in administrarea Regiei Protocolului de stat. Dar nimeni stie cu precizie. Daca aceste cladiri vor fi retrocedate Primariei,ele nu vor putea fi luate in proprietate decat de o regie din subordine, adica Recons S.A. Cu alte cuvinte, s-ar reveni la situatia initiala, dinainte de Revolutie, dupa un circuit ametitor de cicular al hartiilor. Prefectul Ovidiu Nila se abtine, deocamdata de la comentarii. Iata ce spun insa, fostul prefect al Aradului, Avram Craciun si un consilier al Aradului, de trei legislaturi, presedintele Partidului Democrat, Gheorghe Seculici.
Avram Craciun: "Am fost anuntati de faptul ca trebuie sa ne gasim alt sediu al biroului parlamentar si nu suntem de acord ca Primaria trebuie sa isi concentreze serviciile in aceeasi cladire. Cu atat mai mult cu cat partidele nu pot avea sedii in spatiile publice detinute, de Prefecturi. Eu, inca de pe vremea cand eram prefect am sustinut ca Palatul Administrativ ar trebui sa fie al Primariei, pentru ca ea are cele mai multe servicii catre cetatenii Aradului. Este normal ca Primaria sa detina spatii si in Palatul Cenad."
Gheorghe Seculici: "Ceea ce stiu eu din surse oficiale si neoficiale este ca Palatul Administrativ si Palatul Cenad au fost cedate statului dintr-un exces de zel al fostului prefect Avram Craciun. Categoric, acest gest a facut un mare deserviciu Aradului, intrucat cladirile au ajuns sa fie administrate de Guvern. Or, nimeni de acolo nu da bani pentru eventuale reparatii, ori pentru intretinere, tocmai din lipsa de fonduri."
Viceprimarul Emanoil Voicu doreste reabilitarea retelei de incalzireViceprimarul Emanoil Voicu propune o reparatie capitala.
Desi in acest an furnizarea caldurii de catre Arterm s-a produs in conditii normale, fara nici un incident, Primaria se gandeste ca in viitor sa se obtina finantare pentru investitii in infrastructura. Dupa cum a spus viceprimarul Emanoil Voicu, in prezent se lucreaza la elaborarea unui proiect pentru obtinerea finantarii pentru o reparatie capitala a conductelor de distribuire, a agentului termic. Viceprimarul Voicu a spus ca "instalatiile sunt vechi, nimeni nu a mai facut lucrari la conducte de mult timp. Acestea se afla intr-o stare deplorabila, in multe cazuri, si speram ca in acest an sa nu avem probleme. Dar oamenii trebuie sa fie constienti ca trebuie sa-si plateasca cheltuielile, pentru ca altfel vor fi probleme. Este un serviciu care trebuie platit." La unele dintre tevile de distribuire a caldurii nu s-au mai facut lucrari de reparatii de foarte mult timp, ele ajungand intr-o stare deplorabila, putand ceda in orice moment, ceea ce ar duce la oprirea furnizarii agentului termic pentru mai multi locuitori. Pentru primirea compensatiilor promise de catre Guvern, la centre se depun formularele care trebuie complectate de catre cei indreptatiti sa primeasca aceste subventii. Numai ca formularistica este extrem de complicata, iar birocratia atat de mare incat celor mai multi dintre aradenii aflati in aceasta situatie le vine sa se lase pagubasi.
A inceput circulatia trenurilor pe "Podul Rosu"Cu toate ca era preconizat ca tronsonul de cale ferata Arad - Aradul Nou sa fie dat in folosinta imediat dupa taierea panglicii inaugurale, adica duminica trecuta, acest lucru nu a fost posibil. Un alt termen nu a fost avansat, in speranta ca lucrarile de finisare vor fi terminate in cel mai scurt timp posibil. Asa se face ca, in mod tacit, lucrarile au continuat inca aproape doua zile, pentru ca din noaptea de luni spre marti, discret, circulatia sa se reia. Trenul cursa de persoane nr. 2650, pe relatia Arad - Ualcani, cu plecare la 19,25 a fost primul care a plecat din Statia CFR Arad. A urmat personalul nr. 2642, pe aceeasi ruta, cu plecare la 3,55 apoi cel de dimineata, nr. 2646, cu plocare la 7,15. Perechile acestora (pe relatia Valcani-Arad) au avut si ele cap terminus Statia CFR Arad. Pleaca, in continuare, din Statia CFR Aradul Nou - "pana la noi ordine", ni s-a spus - cursele de Valcani, de la orele 13,50 si 16,38. Pentru ca lucrarile de electrificare a liniei nu sunt inca finalizate, tractiunea acestor trenuri se va face cu locomotive LDH. Conform unei telegrame de ultimii ora, astazi, acceleratul 1743, Timisoara - Baia Mare, va pleca din Timisoara la ora 14,43 si va sosi in Aradul Nou la 15,34. Dupa 4 minute se va indrepta spre Arad, unde va ajunge trecand peste Podul Rosu. Din data de 15 decembrie a.c., acceleratul ( nr.1744) de Baia Mare isi va relua ruta directa: va pleca din Arad la 6,57 si va sosi la Timisoara la ora 7,51 (si nu dupa ora 9, ca pana acum).
Ofiterii Batalionului mixt se perfectioneaza continuuIn aceste zile, comandamentul Batalionului mixt romano-ungar, colanelul Avram Catanici si inca sase ofiteri, se afla la Bucuresti la un curs de perfectionare in operatiuni de sprijinire a pacii. Cursul este organizat la Academia de Inalte Sudii Militare, in cadrul Centrului Regional Romano Britanic. Printre lectorii acestui curs se numara si trei ofiteri ai unor armate straine: un ofiter din Armata Germana, unul al Armatei Daneze si un ofiter turc, din, cadrul Brigazii Multinationale din Bulgaria, care include si un batalion romanesc. Aceasta prezenta a comandamentului Batalionului mixt romano-ungar la un curs international dovedeste, printre altele, progresele inregistrate de aceasta unitate si se certifica intentia occidentalilor de a acorda, cat se poate de rapid, un caracter operational batalionului al carui modul romanesc stationeaza la Arad. Militarii din Batalionul mixt romano-ungar sunt foarte apreciati de catre armatele straine, ultima lor misiune ce s-a desfasurat la Budapesta fiind considerata ca un examen care le-a certificat posibilitatile de a apara pacea in orice zona de conflict din lume. Modulul romanesc al Batalionului a devenit, in doar cativa ani de la infiintare, o carte de vizita pentru Armata Romana. Armamentul, echipamentul si dotarile Batalionului sunt dintre cele mai moderne.
Dupa reabilitare Statia de Epurare va deversa ape mai curate - Virtual Arad News (c)2000Lucrarile vor demara la inceputul verii anului viitor
La Consiliul Judetean a avut loc o intalnire intre directorul general al RA Apa-Canal, Gheorghe Banatan, directorul tehnic al aceleiasi regii, Marius Toma, si consultantul danez al RAAC, Karl Bro. Consiliul Judetean a fost reprezentat de vicepresedintele Gheorghe Falca. In cadrul acestei intalniri, care s-a desfasurat in aceasta saptamana, s-a evaluat solutia tehnica a proiectului de reabilitare a Statiei de Epurare Arad. Acest proiect a fost aprobat in 27 noiembrie la Bruxelles, fiind finantat in proportie de 75% din fonduri ISPA. Celelalte 25% din fondurile necesare reabilitarii Statiei de Epurare trebuie sa provina din fonduri locale, iar in acest scop RA Apa-Canal a contractat un imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, imprumut garantat de catre Consiliul Judetean Arad. Valoarea totala a acestui proiect este de 18 milioane de euro. Prin realizarea acestui proiect se va imbunatati considerabil descarcarea apei uzate in raul Mures. O data cu reabilitarea Statiei de Epurare Arad va rezulta un serios beneficiu de mediu pentru orasul nostru, prin evacuarea unor ape mai curate in raul Mures. In cadrul aceleiasi sedinte tehnice de la Consiliul Judetean Arad s-a stabilit si termenul de predare al proiectului tehnic si a caietului de sarcini al acestei lucrari, care vor trebui predate pana in martie 2001. In luna mai a anului viitor se va desfasura si licitatia pentru stabilirea antreprenorului acestor lucrari, care vor demara la inceputul verii.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}