title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 15 iunie 2000

Pavel Sarbu explica motivele boicotuluiSedinta de constituire a Consiliului judetean, programata de Prefectura pentru ieri dimineata, a fost amanata din lipsa de cvorum. Printre absenti s-au numarat reprezentantii PDSR, PUNR, PNL si ApR. Dupa ce Ioan Silaghi, secretarul Consiliului judetean, a declarat sedinta amanata, aceasta nefiind statutara, cu doar 25 de consilieri judeteni prezenti, si-a facut simtita prezenta prim- vicepresedintele PDSR Arad, Pavel Sarbu, care a declarat ca nu este prezent in calitate de consilier judetean, ci doar de mesager al partidului care l-a propulsat in Consiliul judetean. Pavel Sarbu a motivat absenta PDSR prin faptul ca organizatia judeteana este puternic implicata in turul doi de scrutin pentru Primaria Aradului, ca n-a prea avut timp sa se organizeze, ca au aflat prea tarziu de aceasta convocare, etc. Prim-vicepresedintele PDSR Arad a primit, in timpul discursului sau, o replica ironica de la mai noul sau coleg de Consiliu judetean, democratul Gheoghe Falca, acesta din urma nefiind "dumirit" cu expresia "nu sunt prezent, dar doresc sa iau cuvantul". In fapt, intreaga sedinta n-a fost decat o mascarada politica, reprezentand prima reprezentatie cu public a atator repetitii in culise, ceea ce in limbaj politic se numeste negociere. PDSR a avut doua motive principale pentru care a facut acest pas inapoi. In primul rand e vorba de diferitele informatii aparute in presa, care dadeau ApR ba in tabara lui Avram Craciun, ba in cea a lui Dan Ivan, iar cel de-al doilea este legat de faptul ca staff-ul PDSR asteapta rezultatul celui de-al doilea tur al alegerii primarului municipiului, un element iritant in strategia acestui partid. Conform legii, in termen de trei zile, adica sambata, Consiliul judetean se va intruni din nou pentru sedinta de constituire. Daca nici sambata nu se va realiza cvorumul, tot conform legii, sedinta se amana cu alte trei zile, la aceasta ultima sedinta nemaifiind necesara prezenta a doua treimi din numarul de consilieri, ci doar majoritatea simpla. Daca nici la a treia sedinta nu se intruneste cvorumul, consilierii absentii isi pierd dreptul obtinut in urma alegerilor din patru iunie, fiind inlocuiti cu urmatorii candidati de pe listele partidelor respective.
Conferinta de presa cu rectorul UAV - Lizica MihutRectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" (U.A.V.) prof. univ. dr. LIZICA MIHUT, a participat timp de doua saptamani alaturi de alti 15 rectori din cadrul institutiilor superioare importante din tara la un program de intalniri de cercetari - colaborare cu mai multe universitati din Anglia si Franta.
* Cea mai fructuoasa colaborare s-a stabilit cu renumita Universitate SORBONA din Paris.
* Cadrele universitare engleze si franceze au dovedit o receptivitate si o deschidere pentru a stabili contacte de colaborare la nivel insitutional cu omologii romani.
* De mentionat ca prof.univ.dr. LIZICA MIHUT a fost singurul rector din partea de Vest a tarii care a facut parte din delegatia romana.
* In cei zece ani care au trecut de la Revolutie, s-au derulat multe programe cu finantare din partea U.E. Pana acum U.A.V. nu a participat la nici unul dintre ele dar sunt mari sanse ca pe viitor universitatea aradeana de stat sa beneficieze de subventii substantiale pentru diferite proiecte.
* Luand ca model universitatile de succes din Occident doamna rector ne spunea ca va impune o strategie activa, dinamica, de varf in plan academic.
* Noutatea este ca la doua din facultatile U.A.V. (Inginerie si Stiinte Economice) nu se va mai da examen de admitere. Doar Teologia pastreaza rigurozitatea acestor examene intrucat afluxul studentilor din intreaga tara este foarte mare.
* U.A.V. ofera locuri bugetare (gratuite) dar si cu taxa (care este mai redusa in comparatie cu cea a universitatilor private din tara). D-na rector LIZICA MIHUT a tinut sa precizeze ca cele trei facultati ale U.A.V.  (Inginerie, Stiinte Economice si Teologie) sunt acreditate.
Mc Donald' s si-a deschis un punct pe Strand - Virtual Arad News (c)2000

Fara doar si poate, inugurarea punctului Mc Donald's de la strandul Neptun este o premiera nationala. Ideea, imbratisata si de conducerea companiei mutinationale sus amintite, i-a apartinut managerului Mc Donald's "Bulevard" Arad, Radu Husar. Printre multele spatii comerciale, cu preponderenta cele de alimentatie publica, care impanzesc strandul, si de a caror calitate nu vorbim acum, deschiderea unui Mc Donald's estival este mai mult decat binevenita. "Calitatea produselor si serviciilor companiei noastre, recunoscuta atat pe plan national cat si mondial, reprezinta cartea noastra de vizita. Credem ca nu mai avem nevoie de nici o prezentare si va lansam doar invitatia de a ne vizita si aici, pe strand"- ne-a declarat Radu Husar. - Asadar, incepand de ieri, consumatorii de bauturi racoritoare si de inghetata, aflati la strand, au un nou loc de atractie.

Ministrul Caramitru il sustine pe Ovidiu MarianIeri, Ion Caramitru, ministrul Culturii, s-a aflat la Arad, intr-o scurta vizita electorala, cu scopul de a-l sprijini pe candidatul CDR la Primaria Aradului. La conferinta de presa de la ora 12,00, ministrul a prezentat legile referitoare la patrimoniu, care ofera posibilitatea finantarii de la buget a unor lucrari de restaurare a monumentelor, in speta a cladirilor cu valoare istorica. In anumite conditii, acestea vor putea fi, cumparate de chiriasi, statul cofinantand restaurarea.
* Pe plan politic, intrebat daca sunt necesare schimbari la varf in PNTCD, in urma rezultatelor de la alegerilor locale, Ion Caramitru a raspuns ca "atunci cand se intampla accidente" schimbarile la varf se impun.
La Seleus aproape toti locuitorii se ocupa cu cultivarea legumelorLocalnicii comunei Seleus au ca principal obiect de activitate legumicultura. Gradinile lor sunt efectiv "impanzite" de numeroase solarii. unul mai "impunator" decat celalalt. Seleusenii sunt renumiti in judet pentru harnicia lor si pentru realizarile materiale de care beneficiaza cultivand legume. In aceeasi clasa se incadreaza si fami- lia Branc, formata din doi tineri si un copil de cinci anisori. Lucica Branc, la doar 23 de ani isi imparte timpul intre copil, gospodarie si gradina. "Cultivam legume de cand ma stiu. Si familia mea si cea a sotului meu se ocupa cu asta". In urma cu cinci ani, cand s-au casatorit, parintii celor doi tineri le-au cumparat o casa, "Avem o gradina de 20 ari. Pe toata suprafata cultivam varza, conopida si rosii. Anul acesta ne-am ridicat un solariu mai mare, de 35 m lungime si 6 m inaltime. E o investitie mare, care ne-a costat peste 200 milioane lei. Numai instalatia de irigat a fost 50 milioane lei. Avem si un fel de computer prin care programam ziua si ora la care vrem sa udam. E munca multa. Nici nu stiu cand vom scoate banii investiti. Acum avem o cultura de rosii (cam 3500 de fire). Cand vor fi coapte vom vinde rosiile la Baia Mare, fie pe piata libera, fie en-gros... E greu! Nu prea merita sa lucrezi atata. Legumele nu sunt vandute la valoarea lor. Munca noastra nu se mai pune in calcul, dar ce altceva sa facem. Daca asa ne-am obisnuit?!" - ne povestea Lucica. Desi tineri, sotii Branc se pot mandri cu o adevarata sera, situata la standarde europene. Valoarea investitiei e insemnata iar sansele de reusita, de asemenea, sunt mari !

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}