title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 14 februarie 2000

Greva continua si astaziSindicatele din invatamantul preuniversitar vor continua greva generala, ca urmare a faptului ca discutiile de sambata cu ministrul Educatiei, Andrei Marga, nu au adus nici o certitudine in privinta cresterii salariale si acordarii a patru la suta din Produsul Intern Brut (PIB) pentru invatamant. Pe de alta parte, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, a afirmat ca se asteapta rezultatele intalnirii de duminica a liderilor coalitiei majoritare, iar in cazul in care se va anunta sustinerea obtinerii de catre invatamant a patru la suta din PIB si majorarea salariilor profesorllor, atunci se va lua in discutie la nivelul filialelor federatiei suspendarea grevei. Ioan Muresan, vice-presedintele PNTCD a propus ca suma de 6000 de miliarde de lei, dintre care 2000 de miliarde de lei pentru MEN, sa fie asigurate si din fondurile provenind de la Fondul Proprietatii de Stat si de AVAB. "PNTCD intelege constrangerile bugetare si cauta solutii in limita banilor disponibili, fara a pune problema cresterii deficitului bugetar", a spus Ioan Muresan, ministrul Agriculturii. Ministrul liberal al Finantelor, Decebal Traian Remes, nu a comentat solutiile propuse de colegii sai din PNTCD. El a admis ca exista sectoare care au primit mai multi bani si a adaugat ca nimeni nu poate face o "impartire dreapta" a fondurilor bugetare, existind "avantajati si dezavantajati", in functie de "unghiul din care e privita problema". Liderii coalitiei de guvernamant au continuat, duminica, discutiile cu premierul Mugur Isarescu asupra proiectului de buget pe anul 2000, incercandu-se gasirea unei solutii pentru suplimentarea cu 3000 de miliarde de lei a bugetului Ministerului Educatiei Nationale, astfel incat acesta sa atinga patru procente din Produsul Intern Brut, au declarat surse din alianta guvernamentala. Sursele citate au precizat, insa, ca nici unul dintre partidele membre ale coalitiei nu doreste sa renunte la vreo o suma din bugetul alocat ministerelor conduse de reprezentantii acestor formatiuni. In cadrul negocierilor, cele 3000 de miliarde de lei s-a propus sa fie luate din bugetele Ministerului de Interne si Apararii Nationale, insa reprezentantii PNTCD si PD s-au opus.
*Aseara, in jurul orei 23,15, premierul Mugur Isarescu a precizat, printr-un comunicat, urmatoarele: Ministerului Educatiei Nationale se va aloca un plus de 3700 miliarde lei, reprezentand un plus de 0,5 la sata din PIB. Sumele vor proveni, dupa spusele premierului, in principal din rationalizarea cheltuielilor sectoarelor bugetare. Pentru realizarea acestei rationalizari au fost propuse un numar de 6 masuri, printre care amintim restrangerea aparatului functionaresc din cadrul fiscalitatii, eficientizarea MI, reduceri de personal in cadrul M Ap N.
De catva timp la Armopan se simte criza graului...Umbla vorba prin urbe ca Armopan a scumpit din nou painea, a doua oara in decurs de numai o luna. N-ar fi de mirare, data fiind cresterea TVA si a pretului graului. Numai ca, asa cum ne declara Viorica Lungu, directorul economic al societatii, "nu noi am scumpit painea, ci comerciantii. Daca am majorat ceva, acela este gramajul franzelelor, de la 800 grame, la 900 grame. Lumea s-a obisnuit de multi ani cu ideea ca pretul painii de Armopan, considerata intreprindere de stat, trebuie sa fie identic la orice magazin alimentar. De doua ori gresit! O data pentru ca SC Armopan SA este de cinci ani societate cu capital integral privat si prin urmare se supune regulilor pietei (jocul cererii si al ofertei), a doua oara pentru ca fiecare comerciant e liber sa puna propriul sau adaus comercial la produsele pe care le are in vanzare. Noi desfacem produsele in proportie de 70% prin terti. Deci, nu putem impune acestora niste preturi uniforme". Intr-adevar, dupa o luna si jumatate de la inceputul anului, painea e mai scumpa decat la 31 XII 1999. Cauzele sunt mai multe, prima si cea mai importanta fiind greutatea in aprovizionarea cu materia prima - graul. Inca din toamna trecuta au fost trase semnale de alarma cu privire la o viitoare criza a graului in Romania. Ministrul Muresan a cautat sa ne linisteasca, spunand ca nu-i adevarat, pentru ca exista grau arhisuficient. Ei bine, s-a inselat. Cu toate ca se vinde mai scump, grau nu se prea gaseste in tara. "Stocurile noastre de grau, si faina sunt minime afirma Viorica Lungu. Graul lipseste aproape cu desavargire pe piata romaneasca. Nici alte societati de morarit si panificatie nu o duc mai bine decat noi, neavand asigurat nici macar stocul de siguranta si ca sa iasa din impas vand painea la preturi si mai ridicate. Ca sa "hranim" moara, umblam dupa grau prin toata Romania, din poarta in poarta." Armopan are o capacitate de prelucrare de 150 tone de grau pe zi. Acum, abia de mai se reuseste procesarea a 40 - 50 de tone pe zi. O solutie de marire a stocurilor este recurgerea la importuri, mai ales din Ungaria. Acelasi lucru il fac si alte societati comerciale de profil din judetele Timis, Bihor si Salaj. Dar, pentru a asigura un necesar de grau de 1500 - 2000 tone pe luna, efortul financiar al SC Armopan ar trebui sa fie substantial. Tocmai asta e problema - nu sunt bani suficienti. Prin urmare, se cumpara in limita lichiditatilor disponibile. In judetele din sudul tarii, kilogramul de grau se vinde cu 2200 - 2700 lei, iar in zona noastra cu 2300 - 2500 lei. Graul din import costa 120 - 125 dolari tona, la care se adauga cheltuielile de transport. Intreprinderea aradeana importa si grau si faina. Cel mai rentabil este insa sa importe doar grau, pentru ca, pe de o parte e mai ieftin, iar pe de alta parte, avand o moara proprie, da de lucru si salariatilor care lucreaza acolo.
De cateva zile la Lipova aparatul MRF a fost sigilatAnul trecut, prin Dispensarul TBC din Lipova au trecut peste 6000 de persoane, din toata Valea Muresului. Lauze, recruti, militari in termen, persoane pe cale sa-si intemeieze o familie, pana la tuberculosi au venit la cadrele medicale pentru a fi examinati la plamani. Din pacate, in urma cu cateva zile, aparatul MRF (micro-radio- fotografie), din 1965, a fost sigilat din considerente cel putin puerile. Consiliul National Atomo-Nuclear a stabilit ca MRF-ul nu este pozitionat corespunzator, fiind in centrul incaperii. "Acolo unde este, imprastie radiatii in toata incaperea. Nu avem nici cabluri mai lungi sa-l mutam intr-un colt, deoarce la noi in tara nu se mai fabrica asa ceva de mult. O a doua problema invocata a fost aceea legata de cabina ne unde intra bolnavul. Usile ar fi trebuit sa se inchida automat, dar, fiind defecte, noi le inchidem manual. Si, nu in ultimul rand, deoarece aparatul nu mai are capacitatea de a diafragma" ne-a declarat doctor Maria Staiu: Cu toate acestea, aparatul functiona si era util pentru foarte multa lume. Astfel, datorita lui au fost depistati destui bolnavi de TBC, care au fost intemati la Sectia Spitalului orasenesc. Despre ce se va intampla cu acesti oameni, ale caror analize sunt de o importanta majora - lipsiti in prezent de acest aparat, ne spune in continuare Maria Staiu: "Numai astazi (ieri-n.r.) au venit 12 bolnavi. I-am trimis acasa, pentru ca nu i-am mai putut consulta. Daca situatia va persista, sunt ferm convinsa ca, in cel mult sase luni numarul bolnavilor TBC se va dubla. Si sa nu uitam ca, la aceasta ora, exista o sectie TBC cu 70 de paturi. Un examen MRF costa 25 de mii de lei. Cei care vin aici fac eforturi mari si-si stranga acesti bani. Dar acum, sunt nevoiti sa mearga in Arad pentru consultatii". Un program national de prevenire a TBC, pe perioada 1997- 2000, aprobat prin Ordinul Ministrului cu numarul 733 din 19.08.1996, prevede ca toate cabinetele pneumoftiziologice sa fie dotate cu aparate MRF moderne. Din pacate acest lucru este un vis, deocamdata. Tocmai de aceea, Maria Staiu ne-a spus ca, pana la modernizarea dispensarului, se multumeste si cu un aparat vechi de 35 de ani.
S-a deschis un nou bar Rock...De doua zile, Aradul si-a imbogatit peisajul muzical printr-un nou club, axat special pe rock-ul soft si progresiv. Ideea apartine directorului Agentiei Comerciale Petrom, Dan Gabriel Boric, un patimas al genului, si s-a concretizat, in barul aflat la subsolul hotelului Petrol Residence. "Aradul este bine acoperit pe stiluri de muzica" ne-a declarat Dan Boric. "Dovada este Frontiera axata pe Jazz si Rythm & Blues, Club Bizar pe Hard & Heavy si Clubul Rock Only pe Trash, Black si Doom. Singura nisa descoperita a ramas Soft-Rock-ul si Rockul progresiv. Deasemenea capitolul informare in absolut toate genurile de muzica rock lasa de dorit, fapt care ne-a determinat sa incercam ceva nou". Fara sa se apeleze la D.J., publicul va putea audia albume si best-off- uri, pe fiecare masa urmand sa existe un program al serii, precum si o lista de meniuri, in care sunt incluse piesele, albumele din care fac parte, autorii si producatorii. La inceput se va merge pe ideea best-off-ului, urmand ca in functie de receptivitatea publicului sa fie prezentate si albume conceptuale, in fiecare zi fiind schimbat genul rock. Astfel se va putea asculta de la Irish Folk pana la Jazz-Rock, fiind asteptate chiar si comenzi pentru audierea unor albume rare, fapt pentru care clubul va colabora atat cu magazinele de specialitate din oras, cat si cu colectionarii particulari de elita. "Barul are cea mai ieftina bautura din urbe si asa va ramane, iar dupa trei luni, intreg decorul va fi modificat radical. Totusi, ideea este redescoperirea frumusetii adevaratului rock, fapt pentru care piesele vor acoperi o mare perioada de timp ". Barul Rock va fi deschis, zilnic, de la ora 19.00, tuturor iubitorilor genului.
Expozitia de porumbei si pasari de curte s-a  inchisIeri, la Casa de cultura a Sindicatelor, a avut loc inchiderea oficiala a Expozitiei de porumbei si pasari de curte cu participare internationala. S-au putut admira un numar de 384 de exemplare, dintre care mentionam 143 gaini, doi pauni, doi fazani si 234 de porumbei. Cei din urma sunt impartiti in mai multe categorii.:-de zbor (Voiajor standard), de decor (Dungatii de Arad, Gulerati englezi, Voltati-Maria Steward) si rase grele, precum King, Strasser. La gaini, amintim rasele de carne oua (Rhode Island), rase de oua (Susex, Raucana), rase pitice. Codrin Moru, presedintele Asociatiei crescatorilor de porumbei si pasari de curte, ne-a declarat: "In cadrul expozitiei s-au acordat 15 calificative de campioni la gaini si 25 la porumbei. Criteriile ce se iau in calcul pentru calificative privesc corpul pasarii, culoarea si luciul penajului, picioare-statura, pregatire-ingrijire etc. Expozitia a fost deschisa pe o durata de patru zile, incepand din data de 10 februarie, pana in data de 13, si a putut fi vizitata zilnic intre orele 9 - 17, iar  ieri, duminica, expozitia s-a inchis la ora 14. Pretul unui bilet a fost de 5000 lei pentru adulti iar pentru copii 2000 de lei.   In cadrul expozitiei  a existat o tombola cu o gama foarte larga de premii, incepand de la ascutitori de creioane, sucuri si terminand cu iepurasi adevarati. Trebuie sa mentionam ca fiecare bilet a fost castigator". Asociatia aradeana are un numar de 93 de membrii si organizeaza actiuni de acest gen inca din 1922. Expozantii au si petrecut, in cadrul unui banchet care a avut loc in incinta discotecii Ring, sambata, in jurul orei 15,00. Ca o curiozitate, trebuie sa mentionam ca preturile la porumbei variaza intre 200.000 lei si 100 de DM, in timp ce, pe o gaina campioana, nu se plateste mai mult de 150 mii de lei.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}