title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 13 octombrie 2000

Sanitas face repetitie pentru greva generalaAzi, intre orele 9,00- 11,00, asistentii medicali din toate unitatile sanitare din judet au oprit lucrul in semn de protest fata de nealocarea la timp a fondurilor pentru majorarea salariilor din sistemul sanitar. Ca si greva de solidaritate de saptamana trecuta, protestul sanitarilor de joi s-a derulat in mod civilizat, fara nici un incident. Toti angajatii, membrii ai sindicatului Sanitas s-au adunat din nou in curtile unitatilor sanitare, unde timp de doua ore au oprit lucrul. La greva de avertisment ce s-a derulat ieri au participat atat angajatii din subordinea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cat si cei ai Ministerului Sanatatii. Chiar daca au anuntat ca in timpul protestului nu vor interveni nici in cazul urgentelor, asistentii medicali din Arad nu au avut probleme deosebite astfel ca nu au avut de ales intre a salva vietile oamenilor si promisiunea facuta. Sindicalistii spun ca aceasta greva a fost un ultim avertisment si o ultima repetitie pentru greva generala ce va fi declansata pe data de 20 octombrie, cand va fi paralizata activitatea medicala in intreaga tara. Sindicalistii solicita in primul rand acordarea majorarilor salariale acordate prin ordonanta guvernamentala, elaborarea statutului asistentului medical, deblocarea fondurilor necesare actului medical.
Doar internari de urgenta
Ca urmare a situatiei din ce in ce mai critice a sistemului sanitar, Consiliul de Admnistratie a Spitalului Judetean Arad a decis ca nu se mai fac internari decat in caz de urgenta si nu se mai interneaza persoane decat asigurati ai Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Arad. "In prezent, datoriile Spitalului Judetean catre furnizorii de medicamente si alimente se ridica la 20 de miliarde de lei, iar cele din diferenta de salarii la inca tot atat, adica un total de 40 de miliarde de lei" - ne-a spus dr.Vasile Bucur, directorul Spitalului Judetean Arad. "In aceste conditii nu ne mai permitem sa facem nici o exceptie, astfel ca in spital se vor face numai internari de urgenta."-a adaugat acesta. Ca o informatie de ultima ora, de la dr. Gheorghe Domsa, directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate am aflat ca in cursul dupa amiezii de ieri conducerea C JAS a fost instiintata ca in urma rectificarii bugetare, din cele 90 de miliarde de lei, cat a solicitat CJAS Arad au fost acordate doar 18 miliarde de lei! Directorul CJAS Arad nu a dorit sa comenteze acest lucru, dar este clar ca in aceste conditii, banii nu vor acoperi nici macar necesarul unitatilor medicale pentru asigurarea activitatii la parametri normali, de majorarile salariale ale cadrelor medicale- adica una din revendicarile sindicalistilor- nici nu mai putand fi vorba!
Hans Pelgrom - patronul firmei de turism este cercetat in justitieHans Pelgrom, renumitul si multmediatizatul patron al firmei de turism Pelgrom & Reynolds a fost retinut in noaptea de 8/9 octombrie 2000, de autoritatile vamale din Ungaria, in timp ce incerca sa treaca fraudulos granita de stat a Romaniei, prin punctul vamal Turnu. Hans Pelgrom era cercetat, in stare de libertate, de catre autoritatile romanesti pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care si cea de inselaciune. De asemenea, pe pasaportul patronului englez, de 36 de ani, era trecuta mentiunea de "interdictie de parasire a Romaniei". Hans Pelgrom se afla, in acest moment, in arestul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Parchetul a emis mandat de arestare preventiva pe timp de 30 de zile. Ce s-a intamplat, de fapt? In seara zilei de 8 octombrie, Hans Pelgrom a trecut, fraudulos,   granita Romaniei, pe la Vama Turnu, fiind prins de... vamesii unguri. "Acestia ni l-au returnat, in data de 9, urmand cu englezul sa fie cercetat conform legilor in vigoare" - ne-a declarat locotenent-colonel Ioan Cojocaru, purtatorul de cuvant al  Politiei de Frontiera Arad.
Elevii Liceului Economic nu sunt amenintati de somajPrintre institutiile de invatamant "de stat" care s-au adaptat din mers la cerintele economiei de piata se numara si Liceul economic din Arad. In timp ce conducerile celor mai multe scoli se ascund in spatele justificarii "nu avem bani", Silvius Cureteanu si Monica Baltaretu de la "Economic" au demonstrat altceva. Astfel, ei au reusit sa inceapa acest an scolar intr-o ipostaza cu totul noua, din cele 20 de sali de curs ramanand doar trei nerenovate. Celelalte au fost mobilate, zugravite, aranjate, intr-un cuvant puse ia punct. "Am facut aproape totul prin autofinantare si sponsorizari. O parte din bani, de exemplu, au venit din taxele percepute pentru cele 8 clase post-liceal cu plata (4 milioane lei pe an). Dar trebuie sa spun ca si de la Primarie am primit, prin intelegerea d-lui primar Popa, 140 milioane lei de rectificare in august" ne spune dl. Cureteanu.
Prima clasa cu taxa din Arad
Tot incepand din acest an, Liceul Economic a reusit sa infiinteze prima clasa cu taxa. Astfel, 34 de elevi au putut opta din clasa a IX-a pentru profilul "economic" contra sumei de 240 dolari americani, pe an. Acestora li s-a oferit in schimb printre altele - o sala de curs dotata la standard ridicat. Pe langa pregatirea de specialitate si baza logistica pusa la dispozitie de catre dascalii de la "Eco". D-na Monica Baltaretu, director adjunct ne-a mai declarat ca examenele de intrare in liceu au fost cele mai dure din Arad, cea mai mica medie fiind de 8 si 10... Am spus ca Economicul, denumit mai nou "Colegiul Economic" se distinge intre celelalte licee prim adaptarea sa la cerintele pietii. Cifrele statistice releva faptul ca absolventii de la "Eco" (peste 300 la numar) nu se regasesc printre someri. Cei care nu intra la facultate, angajandu-se rapid in campul muncii intrucat meseriile invatate aici au , mare cautare pe piata fortei de munca. E vorba de specializari ca: bucatar, ospatar, vanzator, contabil, secretar, comerciant, merceolog, agent de turism etc. Lucru important astazi, cand se stie, atat de multi absolvsnti raman pe drumuri...
Mai sunt blocuri ramase neterminate dinnainte de '90 - Virtual Arad News (c)2000Dupa revolutie au fost oprite si lucrarile de constructie, blocuri odata incepute au fost lasate de izbeliste fara sa poata fi date in folosinta. Astfel, timp de cativa ani, foarte multe familii au fost nevoite sa locuiasca in chirie, sau in conditii precare. La Primaria municipiului se pot depune cereri pentru repartizarea unei locuinte sociale. O categorie de solicitanti, pot fi inscrisi automat pe listele de prioritati. Printre acestia se pot numara: persoanele handicapate sau invalide de gradul I sau II, persoanele repatriate, tinerii casatoriti, veteranii de razboi si vaduvele de razboi, familiile care au fost evacuate silit, familiile cu foarte multi copii, si altii. Adevarul este ca s-au intalnit foarte multe cazuri in care solicitantii au trebuit sa astepte doi sau chiar trei ani pana sa le fie repartizata o locuinta. Nu are rost sa mai amintim si de faptul ca pentru situatii deosebite, la propunerea Primarului, se pot acorda locuinte sociale, prin hotarari ale Consiliului Local. Se poate jongla foarte usor cu punctajele necesare inaintarii pe lista, punctaje care se cumuleaza in functie de mai multe criterii: numarul membrilor familiei solicitante, situatia locuintei in momentul depunerii dosarului (daca locuiesc cu chirie, daca locuiesc fara a avea norma utila pe fiecare membru de familie), vechimea pe listele de prioritate, prioritatea conferita de lege (bolnavii, veteranii, vaduvele), venitul brut pe membru de familie, studii, domiciliul stabil, situatia locativa (instrainarea locuintei, divort), si altele. In perioada 1999-2000 au fost repartizate un numar de aproximativ doua sute de locuinte. In prezent, pe listele de prioritati pentru repartitia de locuinte din fondul de stat sunt inscrise aproximativ sapte sute de persoane. Culmea ironiei este ca in situatia actuala se construieste tot mai putin, posibilitatea cumpararii unui apartament nou, dintr-un salariu, este aproape nula, nu ne ramane decat sa asteptam sa se elibereze apartamentele in care locuiesc acum persoane de varsta a treia si sa speram ca nu au urmasi.
La Baile Lipova, cantina a fost renovata - Virtual Arad News (c)2000Cati dintre aradeni nu-si aduc aminte cu nostalgie de zilele petrecute odinioara in cunoscuta, pe atunci, statiune balneo-climaterica Lipova? In zilele insorite, mii de aradeni isi incarcau "bateriile" pe aleile strajuite de copaci falnici si isi astamparau setea cu apa minerala direct de la sursa. Baza de tratament balneo-climateric gazduia balnavi din intreaga tara. Rand pe rand, toate acestea au ramas doar amintire dupa 1989.
Printr-un manegement fara nici o noima, statiunea a fost adusa pe butuci. O raza de speranta pentru revigorarea ei a aparut la sfarsitul anului 1998, cand S.C.APEMIN LIPOVA S.A a cumparat 51% din actiunile statiunii. Ulterior, a mai achizitionat, detinand in prezent 80% din actiuni.
Farmec... trist, mizerabil !
Contrar realitatii, covorul de frunze galben-ruginii cazute din belsug pe aleile neingrijite dau o nota de farmec aparte statiunii. Frunzele ascund, de fapt dezordinea si mizeria instalate peste tot in ultimii zece ani. Casutele cu nume de flori, "Margareta". "Trandatirul" s-au cam "ofilit", nefolosite de atata amar de vreme. Copaci rupti, crengi uscate, buruieni cat gardul, sticle sparte, hartii soioase, toate acestea intregesc imaginea de ansamblu a statiunii. Strandul s-a transformat intr-un loc ideal pentru pasunatul vacilor, iar in cealalta extrema, din baza de tratament  n-a mai ramas nimic functionabil. Cladirile parasite si reci au fost napadite de vegetatie. Pustiu peste tot, bantuit doar de cativa caini vagabonzi. Intre toate acestea, o cladire proaspat renovata sfideaza parca imprejurimile. "Dupa ce am preluat in decembrie '98 actiunile de la FPS, am reusit cu greu sa intabulam terenul si sa-l introducem ca aport la capitalul social, majorat si in numerar. Dupa ce am platit datoriile statiunii am rambursat curentul electric si am  refacut reteaua de apa. A urmat apoi renovarea cantinei, care poate gazdui cu diverse ocazii 400 de persoane. Am refacut apoi o casuta dar ne-am dat seama ca reparatiile ne costa aproape cat o casuta noua, asa ca ne-am oprit deacamdata", ne spunea Stefan Kuglis, directorul general al S.C. SBC LIPOVA S. A., cum se numeste acum statiunea.
Situatie juridica neclara
Cu toate ca "APEMIN LIPOVA" a investit in statiune de la preluare pana in prezent, din cate spune Kuglis, circa sase miliarde de lei, situatia juridica este inca neclara. "Majorarea capitalului social facuta de noi la 28 iunie 1999 a fost contestata de catre SIF TRANSILVANIA - BRASOV, societate ce detine actiuni la Lipova. Am castigat procesul atat la Tribunalul Arad cat si la Curtea de Apel Timisoara, iar acum urmeaza sa hotarasca Curtea Suprema de Juatitie (CSJ). S-a ajuns in aceasta situatie deoarece SIF TRANSILVANIA nu a dorit sa subscrie nici un leu la majorarea capitalului social. Drept urmare a procesului pe rol nu am primit nici devizul Consiliului National ai Valorilor Mobiliare (CNVM). Un aviz care nu este de fapt prevazut in nici o lege! In situatia in care nu se admite majorarea capitalului social, statiunea este condamnata la pieire", spune directorul Kuglis. Altfel spus, APEMIN Lipova si-ar retrage majorarea de capital si statiunea ar intra in lichidare.
Strandul ar putea fi inaugurat la anul
In ciuda situatiei juridice neclare, noii proprietari n-au stat cu mainile in san in asteptarea deciziei C.S. J. Au fost executati 540 de metri de canale pluviale deschise, au fost reabilitati 150 de metri din canalizarea menajera, la care, evident, se adauga renovarea cantinei. "In septembrie 2000 am depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest un proiect pentru reabilitarea strandului, selectat pentru a fi finantat din fonduri PHARE. Abia in iunie am fost anuntati ca a fost acceptat, iar contractul l-am semnat in 15 septembrie 2000. Valoarea proiectului este de 300.000 de euro, din care 62.000 vor fi alocati de PHARE. Vom reface si moderniza strandul chiar daca nu vom primi decizia Curtii Supreme de Justitie, cu privire la majorarea capitalului. Daca vom reusi, din vara anului viitor vom da in folosinta strandul si vom incepe inlocuirea casutelor din camping" precizeaza Stefan Kuglis. Pentru zona de tratament balnear si odihna noua conducere cauta parteneri straini, deoarece costurile se ridica la 7-8 milioane de dolari.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}