title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 13 martie 2000

Momentul dezvelirii placii la firma LeoniPrezenta firmei engleze Lucas Wiring (Leoni) in orasul nostru este un pas important in atragerea cat mai multor investitori straini. Lucas Wiring Systems produce si furnizeaza sistemeOficialitati romane si straine au participat la deschidere de cabluri, cabluri, cabluri de inalta tensiune si tablouri de siguranta producatoritor europeni de autovehicule. Compania are 4.000 angajati in 6 fabrici din Europa si Africa de Nord. Firma engleza are, de anul trecut, o fabrica de profil si in Arad, creandu-se, astfel, cateva sute de noi locuri de munca. Astazi, la ora 11, Lucas Wiring Systems va deschide oficial o noua fabrica, cea de la intersectia DN 7 cu soseaua de centura. La inaugurare va participa Joshua Greene, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in tara noastra. In cursul dupa-amiezii, fabrica va fi vizitata si de ministrul roman al Justitiei, Valeriu Stoica, aflat in vizita la Arad. Noul obiectiv industrial are o suprafata de peste 5000 m.p. si a fost construit intr-o perioada de 6 luni, de catre SC ICIM SA Arad. Dupa cum spunea Ioan Faur, directorul general al ICIM, valoarea constructiei este de citeva milioane de marci germane. Firma britanica a intrat in atentia companiei Leoni AG din Germania, care a anuntat, pe 3 februarie 2000, ca a accceptat sa o achizitioneze. Termenii financiari ai tranzactiei nu au fost inca dati publicitatii. Achizitia va trebui sa fie aprobata de comisia germana anti-trust.
Primarul Chisineului - Gheorghe Burdan - anunta ca au fost luate masuri de prevenireHidrologii aradeni au calculat ca viitura de pe Mures va intra in judetul nostru in cursul zilei de astazi, astfel ca se asteapta o depasire a cotelor de atentie la Savarsin. Specialistii spun ca raul va avea un debit in crestere, anuntandu-se caderi de precipitatii. In aceste conditii, localitatile de pe malurile Muresului sunt amenintate de inundatii, care ar putea sa fie la fel de puternice ca si in primavara anului trecut. In judetul Alba, Muresul a depasit, ieri, cotele de atentie in mai multe puncte de masurare. Prefectura Arad a transmis avertizari primarilor din localitatile amenintate, care vor trebui sa puna in practica planul de aparare impotriva inundatiilor. In Savarsin, starea psihica a locuitorilor este comparabila cu cea de la inundatiile trecute, oamenii temandu-se ca pamanturile le vor fi acoperite de ape, din nou, astfel ca nu vor mai putea efectua lucrarile agricole de primavara. Ieri, Crisul Alb a crescut rapid in Chisineu-Cris si Varsand. La Chisineu-Cris, nivelul maxim al apei (915 cm) a fost atins dimineata, fiind cu 15 cm peste cota de inundatie. Viitura a ajuns la Varsand seara, nivelul apei fiind de peste sase metri. In Gurahont si Ineu, apele erau in scadere inca de dimineata. Meteorologii spun ca precipitatiile abundente sunt previzibile cel putin inca doua zile. Zonele la care se face referire sunt vestul si centrul tarii, in special
In zona Gurahont, cele mai mari pagube
La Pescari apele au inundat case ale satenilorDe la o zi la alta, pagubele provocate in judetul nostru de furia apelor sunt tot mai importante. Ultima centralizare a datelor primite din tot judetul, intocmita de lucratorii Protectiei Civile, arata ca sunt afectate peste 1000 de hectare de teren arabil si mai multe drumuri. Sambata, apele au. inundat DN 79A, in zona Gurahont, DJ 707, in zona Petris, DJ 708, sector Capruta - Grosi, si drumul comunal Almas - Dieci. In cursul zilei de ieri, apele au acoperit pe o portiune de 200 de metri DJ 708, intre Capruta si Grosi. De asemenea, acelasi drum a fost inundat pe o portiune de 300 de metri, intre Dieci si Pescari. La Sebis, au fost afectate zonele Prajesti si Stramtura, unde apa a intrat in gradinile si curtile oamenilor. In acest oras, strada Plesa este cea mai afectata.   Circulatia feroviara a fost intrerupta, sambata, pe relatia Arad - Brad din cauza ca liniile ferate erau sub ape. Traficul feroviar a fost reluat de ieri, astfel ca acesta se desfasoara potrivit orarului. Contactat de noi, subprefectul Levente Bognar ne-a declarat ca nu s-a facut o evaluare a pagubelor de pana acum, viitura fiind asteptata abia astazi, pe Mures, la Savarsin. "Cert este ca cele mai importante pagube s-au produs in zona Gurahont. Vom trimite o echipa la fata locului pentru a constata exact care sunt pierderile oamenilor. Precizez ca am trimis avertizari primarilor din judet imediat ce am fost anuntati de inrautatirea vremii" - a adaugat subprefectul Aradului. Acesta ne-a mai spus ca nici un primar nu s-a plans ca nu ar avea nisip si saci, pentru ridicarea digurilor de aparare deci acestia nu vor avea scuze in cazul unor inundatii puternice: "E de datoria lor sa-si asigure stocurile de nisip si alte materiale necesare. Pana acum, nu s-a plans nimeni ca nu le-ar avea" - a incheiat Levente Bognar. In primavara anului trecut revarsarea apelor a produs, in judetul nostru, pagube de aproape 38 de miliarde de lei.
Asistentii medicali intra in grevaConducerea Sindicatului Sanitas Arad, recent intoarsa de la lucrarile Consiliului national al Federatiei Sanitas, desfasurate la Bucuresti, este decisa sa intre in greva de avertisment, incepand din 15 martie. Lidera sanitarilor aradeni, Delia Bonca, spune ca, de data aceasta, conflictul de munca urmeaza a fi deschis in toate unitatile si va dura pana la aprobarea de catre Executiv a tuturor cererilor sindicalistilor. "Ne-am saturat de promisiunile neindeplinite si de masinatiunile puse la cale contra intereselor noastre de Colegiul medicilor si de ministerul Sanatatii. Astfel, de luni, deschidem conflictul de munca, urmand a fi notificate conducerile unitatilor si Directia Muncii. In paralel, asistentii medicali afiliati sindicatului nostru vor intra in greva de avertisment, fara incetarea activitatii, semnele distinctive fiind insignele si banderolele". Greva va dura pana pe data de 31 martie, timp in care, la Bucuresti, Federatia Sanitas va continua negocierile cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si ministerul Sanatatii. Pentru a se exercita presiuni asupra guvernantilor si parlamentarilor, sindicalistii preconizeaza initierea unui mars, itinerariul pentru care s-a cerut aprobare, fiind Piata Revolutiei - Piata Victoriei, unde va avea loc si un miting de protest in fata cladirii Guvernului, la care vor participa si circa 80 de sindicalisti aradeni. Principala suparare a sanitarilor este modificarea, fara consultarea acestora, a proiectului Contractului-Cadru privind asistenta medicala primara, iar in subsidiar, micsorarea proportiei de asistenti medicali raportat la numarul asiguratilor. "Factorii de decizie au gasit de cuviinta sa reduca numarul de asistenti, proportia decisa de grupurile de presiune oculte fiind de un cadru sanitar mediu la 1000 de locuitori" a declarat Delia Bonca. "Nici chiar Ceausescu n-a indraznit acest lucru, proportia pe atunci fiind de l / 830 de locuitori. In plus, ministerul Sanatatii isi calca in picioare propriile reglementari. Astfel, Ordinul 818, emis de minister si aprobat de Colegiul medicilor, stipuleaza proportia de l / 750 de asigurati". Surse oficiale din cadrul Sanitas ne-au declarat ca desi la lucrarile Consiliului national al Federatiei Sanitas au participat si Mircea Cinteza, presedintele Colegiului medicilor, alaturi de Iulian Popescu, directorul general al CNAS, diferendele n-au putut fi aplanate. Cel mai huiduit participant a fost Ioan Berciu, prezent din partea Camerei Deputatilor, considerat de sindicalisti drept "groparul" asistentilor medicali, acesta fiind acuzat de blocarea Legii exercitarii profesiei de asistent. Delia Bonca nu exclude posibilitatea desfasurarii unor mitinguri, in luna aprilie, chiar si in Arad.
Interviu cu inspector general Maria Pascalau- Semestrul doi s-a reluat cu o mare intarziere din cauza grevei profesorilor. Cum va arata structura acestuia?
- Intr-adevar, insa se impun cateva precizari: ca structura, semestrul doi va fi diminuat cu numarul saptamanilor de greva. In rest, examenele de capacitate, examenul national de bacalaureat sai admiterea la liceu, ca grafic de desfasaurare, raman total neschimbate. Zilele si orele examenelor sunt cele publicate si cunoscute pana la intrarea in greva.
- Cum s-a facut replanificarea materiei, astfel incat sa se respecte programa scolara ?
- Pana la intalnirea in plen cu directorii, care a avut loc in 7 martie, noi am comunicat in scoli, am luat legatura fie pe grupe de directori, fie prin mijloacele noastre - adrese scrise transmise in scoli, in legatura cu ceea ce trebuie sa se intample in aceste saptamani de scoala ramase din semestrul doi. Aici, sigur, fac referire la replanificarile care aveau ca termen 5 martie si, din discutia cu directorii, lucrul acesta s-a infaptuit. Asa cum se stie, saptamanile de evaluare de la finalul semestrului doi vor fi folosite pentru predare, evaluarea elevilor facandu-se ritmic, pe parcurs. Am convingerea ca profesorii, invatatorii sunt responsabili de ceea ce au de facut privind aceste replanificari
- La intalnirea cu directorii, desfasaurata in 7 martie, cea mai arzatoare chestiune la ordinea zilei a fost aceea a reducerii de personal din Invatamant...
- Intr-adevar, in 28 februarie, am primit Ordinul Ministrului Educatiei Nationale privind masurile de rationalizare a cheltuielilor de personal. Acest ordin a fost insotit de o anexa cu numarul posturilor de redus pentru fiecare inspectorat scolar. Pentru judetul Arad, cifra aceasta era de 259,8 posturi. Restructurarea viza personalul nedidactic si personalul didactic necalificat. Una dintre modalitati este fie comasarea administrativa a unitatilor sacolare, fie comasarea directiunilor - scoala I-IV cu scoala generala sau chiar cu liceu, daca ele functioneaza in aceeasi cladire sau sunt foarte apropiate unele de altele. Am primit propunerile scolilor si acestea au fost intai dezbatute in consiliul de administratie largit al inspectoratului scolar. Dupa aceea am convocat comisia de paritate, cu sindicatele si au fost reluate inca o data toate aceste restructurari pe fiecare unitate scolara. Marti, 7 martie, am avut posibilitatea sa le comunicam in scris directorilor ceea ce a ramas din propunerea lor. Deci fiecare director a primit ieri (n. n. - alaltaieri) comunicatul cu numarul de persoane, din unitatea dumnealor care urmeaza sa fie rationalizat.
- Recent, a avut loc o intalnire a inspectorilor scolari generali cu ministrul Marga. Care au fost principalele probleme abordate la aceasta intalnire?
- Intr-adevar, in perioada 2-4 martie, a avut loc intalnirea inspectorilor scolari generali cu conducerea Ministerului Educatiei Nationale. Asa vrea sa punctez cele trei mari teme puse in discutie. Prima problema dezbatuta a fost desfasurarea semestrului doi, pregatirea examenelor de capacitate si de bacalaureat. In al doilea rand, au fost trecute in revista programele care sunt in desfasurare la nivel de minister. Este vorba despre programul de reabilitare a scolilor din invatamantul rural, program care si in judetul Arad este in desfasaurare. In acest moment se face o evaluare a nevoilor din unitatile scolare din mediul rural, privind dotarea cu mijloace de invatamant. Aceasta evaluare nu are in vedere numai prezenta sau lipsa calculatoarelor, a copiatoarelor. Sunt multe alte mijloace care, la ora aceasta, lipsesc: hartile scolare, globurile, o serie intreaga de truse la diferite discipline, acel minim decent care ar trebui sa existe in scoli. Al treilea punct dezbatut a fost aplicarea noului curriculum national. In anul sacolar 2000-2001 intra in vigoare planul-cadru pentru clasa a X-a, urmand ca din 2001-2002 sa intre in vigoare planul-cadru pentru restul claselor de liceu, respectiv a XI-a si a XII-a. Programele pentru clasa a X-a au sosit, ele au fost transmise in unitatile scolare.
- Care sunt prioritatile Inspectoratului Scolar Judetean Arad pentru infaptuirea reformei, in perioada urmatoare?
- Dupa cum am spus, una dintre prioritatile Inspectoratului este ca aceste programe sa ajunga acolo unde trebuie, astfel incat pregatirea anului scolar, iata, sa se faca incepand din luna martie si nu in preajma lui septembrie. O alta prioritate , la ora aceasta, ar fi pregatirea cu temeinicie a finalitatilor din acest an - examenele de capacitate, bacalaureat, admitere, astfel incat greva din Invatamant sa nu afecteze sub nici o forma calitatea acestor examene si buna pregatire a elevilor.
In Corpul D al Universitatii "Aurel Vlaicu" se tin cursuri pentru invatamant la distanta - Virtual Arad News (c)2000In anul 1999, in Universitatea Aurel Vlaicu a luat fiinta Centrul pentru Invatamant Deschis la Distanta, la initiativa profesorului Pacuraru, rectorul de atunci al Universitatii. Aceasta este o forma noua de invatamant in Romania, dar in universitatile din vest se practica pe scara larga. Scopul acestuia este sa asigure accesul la invatatura al tuturor persoanelor, inclusiv al acelora care sunt incadrate in munca. Invatamantul la distanta se bazeaza pe studiul individual al studentilor, iar pregatirea se desfasoara sub forma unor cursuri de sinteza, sambata, duminica, eventual in vacantele scolare sau in dupa amieze, cand cursantii nu au program de lucru. Totodata, invatamantul la distanta pune la dispozitie un vast material bibliografic pentru fiecare curs si acces la internet si la forme de comunicare. "Pana acum, in cadrul Universitatii Aurel Vlaicu, invatamant la distanta s-a organizat la cursuri de licenta de la Facultatea de Stiinte Economice, la Contabilitate si Informatica de Gestiune, urmand sa se extinda la Facultatea de Teologie si la Departamentul de Matematica - Informatica. Ca o noutate absoluta, in luna martie va incepe un curs postaniversitar organizat de Departamentul de Matematica - Informatica, in forma invatamant la distanta. Totodata, va participa la curs si departamentul de pregatire a personalului didactic al Universitatii, deoarece majoritatea cursantilor se pare ca vor fi profesori sau invatatori cu norma actuala in invatamantul preuniversitar. La acest curs pot participa absolventi de studii superioare de lunga durata, ingineri, profesori, economisti, medici, si absolventi de studii de scurta durata. Pentru acestia din urma va fi curs de perfectionare. Cursul costa patru milioane de lei, daca se plateste in rate, sau trei milioane si jumatate, daca plata se face integral, dureaza un an, sunt asigurate cursuri de sinteza, material bibliografic, acces la calculatoarele din laboratoarele - de informatica si la internet. Inscrierile au loc in perioada 10-15 martie 2000, cursul incepand in data de 25 martie. Inscrierile si cursul se desfasoara in mare parte in corpul D al Universstatii (fostul Liceu Sanitar), persoana de contact este Mioara Barbu, referent de specialitate in cadrul Centrului de Invatamant la Distanta " declara directorul centrului, conf. dr. ing. Mariana Nagy. Dezvoltarea centrului este sprijinita si de actuala conducere a Universitatii, dovada ca, pentru anul viitor, se prefigureaza trei sectii noi la cursurile cu licente si, pe langa acest curs de specializare in informatica, vor exista cel putin alte doua trei cursuri noi.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}