title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 12 iulie 2000

Interviu cu primarul municipiului - Dorel Popa- D-le primar, numai ce v-ati intors de la Bucuresti, unde ati fost invitat din partea ambasadorului Americii. Din cate cunoastem, au existat si alte contacte, la cel mai inalt nivel...
- Informatia pe care o detineti este cat se poate de corecta. Intr-adevar, saptamana trecuta impreuna cu firma de avocatura si consultanta care lucreaze pentru mine ("Evanston Capital Advisers") am avut intalniri cu trei dintre cele mai importante institutii bucurestene: BERD Banca Mondiala si Sectia Comerciala a Ambasadei SUA
- Intalniri private sau oficiale?
- Intatniri oficiale, in interesul Aradului
- Sa le luam pe rand...
- La BERD m-am intalnit cu persoana care raspunde de autoritatile locale (municipalitati si Consilii judetene). Am discutat despre posibilitatea prezentari unor proiecte privind dezvoltarea municipiului nostru, care sa fie finantate de aceasta banca europeana. Raspunsul a fost afirmativ. BERD avand fonduri disponibile pentru sustinerea unor astfel de proiecte. La acesta intalnire am fost insotit de dl. Rachel Sargent, din partea ECA...
- Totusi, ramane o problema: suntem capabili sa elaboram astfel de proiecte fezabile, prin care sa-i convingem pe cei de la BERD de oportunitatea si eficienta investitiilor?
- Aceasta este o problema care tine exclusiv de noi. Asa cum am promis in campania electorala, managementul Primariei Aradului se va schimba . In zilele urmatoare, sub comanda primarului si a viceprimarilor se va institui un colectiv de spicialisti care va elabora proiecte bine fundamentate si, nu in ultimul rand, vom tine permanent contactul cu BERD.
- Aceste fonduri atrase pentru municipiul Arad vor fi rambursabile sau nerambursabile?
- In functie de proiecte si de oportunitati, aceste fonduri vor fi fie imprumuturi, fie sume nerambursabile, derulate prin programul PHARE...
- Ajungem la Banca Mondiala...
- Am abordat aceasta institutie prestigioasa pornind de la convingerea ca Aradul ar putea deveni un beneficiar in ceea ce priveste multiplele programe de finantare derulate prin BM. Am fost surprins de bunavointa conducerii BM de la Bucuresti, care s-a aratat placut impresionata de initiativa primarului Aradului...
- Ce initiativa?
- De a invita reprezentantii BM, BERD si ai Sectiei Camerciale a Ambasadei SUA la Arad, in viitorul apropiat, pentru a se intalni cu Primaria, Consiliul Judetean si agentii economici aradeni.
- Cat de benefica va fi aceasta intalnire in ceea ce ne priveste?
- Deosebit de benefica! Aici se vor purta discutii clare despre proiectele noastre prioritare: infrastructura municipiului, parcul industrial, centrul civic, agricultura etc. Vom publica prin mass- media momentul intalnirii
Interviu realizat de Doru Sinaci
Circulatia este intrerupta pe Podul Traian - Virtual Arad News (c)2000In data de 3 iulie, Compania de Transport Public Arad (C.T.P.A.) a demarat cea mai importanta lucrare de reparatii si schimbare a liniilor de tramvai din acest an. Tronsonul vizat este cel cuprins intre Piata Romana si Statia CFR Aradul Nou. Costul total al reparatiilor se ridica la doua miliarde si jumatate de lei, bani proveniti din bugetul C.T.P.A.
Se lucreaza pe trei flancuri
Pentru a finaliza cat mai repede lucrarile, C.T.P.A a angajat trei firme de constructii. Acestea lucreaza pe strada Stefan cel Mare din Aradul Nou, pe Calea Timisoarei si pe Calea Romanilor, in planul de reparatii fiind cuprinse inclusiv liniile de pe Podul Traian.
S-a solicitat suspendarea circulatiei pe Podul Traian
C T P A a solicitat Politiei rutiere si Primariei Arad suspendarea circulatiei rutiere pe pod, pentru a permite efectuarea reparatiilor la linii. "Azi ( luni - n.r.) am inaintat solicitarea de suspendare a circulatiei pentru perioada 12 - 28 iulie 2000," ne-a declarat dl. Petru Cuvineanu, directorul tehnic al C.T.P.A. Aprobarile s-au primit, a confirmat si directorul tehnic al Primariei, Sorin Bondoc. Masinile nu vor mai circula doua saptamani pe Podul Traian, Politia si Primaria urmand a gasi rute ocolitoare.
In ceea ce-i priveste pe calatori acestia vor putea folosi in locul tramvaielor autobuzele C.T.P.A, Se spera ca reparatiile sa se incheie in 28 iulie a.c.
Cererea de apa minerala "Lipomin" este tot mai mare - Virtual Arad News (c)2000Datorita caniculei, cererea la apa minerala a crescut foarte mult, in ultima perioada, astfel ca Lipomin S.A. a majorat pretul la butelia de apa cu 10%. Numai in municipiu, cererea a crescut cu o treime. Societatea Lipomin produce, la ora actuala, peste 600.000 de litri pe luna si 50% din productia de apa minerala la P.E.T., numai pentru Arad. "Din cauza acestei luni toride, cererea este foarte mare si facem fata foarte greu acestei situatii. Capacitatea noastra de productie este de 2,5 milioane de litri si cererea este de peste 3 milioane de litri. Din pacate nu putem raspunde favorabil, fiindca nu avem doua fabrici, ci doar una. Majorarea pretului este nesemnificativa" - ne-a declarat directorul fabricii, Mircea Maximan. La sedinta "Organizatiei Patronale Apemin", desfasurata zilele trecute, la Bucuresti, producatorii, reuniti din toata tara s-au plans ca nu dispun de capacitati de productie la nivelul solicitarilor. Se preconizeaza ca cererea de apa minerala va reveni la normal abia la mijlocul lui august.
Posta aradeana a creat un nou serviciu - Virtual Arad News (c)2000
Posta Romana SA a lansat, incepand din aceasta luna, un serviciu de transmitere rapida a banilor - serviciul de mandate EUROGIRO. Serviciul a intrat in exploatare, pentru inceput, pe relatia Elvetia - Romania, putand fi primite spre achitare in Romania mandate de pana la 5.000 USD / mandat EUROGIRO. Serviciul poate fi folosit de toate persoanele, ridicarea sumelor facandu-se la sediile oficiilor postale informatizate, in USD sau in lei la cursul zilei, dupa preferinta. In Arad, serviciul este disponibil in cadrul Oficiului Postal Nr. 1.
Presedintele UAP Arad - Dumitru Serban lupta impotriva diletantismului - Virtual Arad News (c)2000Uniunea Artistilor Plastici - filiala Arad a reusit sa creeze in orasul nostru o traditie a artei profesioniste, prin Salonul national bienal de sculptura mica, manifestare care s-a impus pe plan national si european in cei 14 ani de existenta. Spatiul expozitional al Galeriei "Delta" instituie repere valorice, stabileste ultimele directii in sculptura pana la 70 cm, reuneste artisti din toata tara (exceptie Bucurestiul - acum, la a V-a editie). Aceasta in conditiile in care, "afara", pe strazile Aradului. "diletantismul cucereste pas cu pas, zi de zi, spatiile pe care noi suntem obligati sa le privim", dupa cum marturiseste cu tristete si revolta sculptorul DumitruSculptura mica in marmura si lemn a artistului Vasile Sandu - Virtual Arad News (c)2000 Serban, presedintele filialei Arad a UAP.
In aceasta postmoderna epoca a contrastelor in care monumentalul de un gust indoielnic poate exista alaturi de arta profesionista "e drept, concentrata intr-o incapere destinata artei profesioniste), traim fiorul ametitor al posibilului, un posibil care isi face loc, treptat, si in tendintele artei plastice contemporane. Acest lucru se datoreaza, in mare parte tinerei generatii, care vine cu o noua dimensiune a obiectului, a conceptului, care foloseste absolut orice material, in cele mai diverse combinatii, chiar si materialele perisabile, intr-un limbaj specific tineretii lor", spune Dumitru Serban. Intr-adevar, cele 120 de lucrari expuse vadesc preferinte aproape egale pentru bronz, marmura, granit, lemn, dar, in spiritul armonizarii contrastelor, si pentru asamblaje. Criticul de arta Ioan Iovan releva "dualul pe care il afirma expozitia prin conditia de existenta a omului si conditia de disparitie a obiectului."
Insa nu doar noile tendinte si aerisitele criterii axiologice fac din Salonul national bienal de sculptura mica - Arad, 2000 o manifestare a posibilului. La aceasta a V-a editie, traditionalului premiu oferit de juriu i se adauga si un premiu acordat de artistii plastici, doua premii ale unor Fundatii culturale precum si un premiu al publicului care, timp de o luna cat este deschisa expozitia, este invitat sa voteze lucrarea preferata. Astfel, granitele intre "inauntrul" si "in afara" spatiului expozitional, intre aprecierea profesionistilor si intuitia valorica a publicului, intre ceea ce stim ca e arta si ceea ce poate fi arta, se sterg treptat, lasand loc unei (sperate) extinderi a frumosului macar in sufletul cat mai multor oameni, daca nu pe strazi si in piete.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}