title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 12 ianuarie 2000

A inceput perioada evaluarilor si la Scoala Nr. 22 - Virtual Arad News (c)2000Dupa trei saptamani de vacanta, elevii din toate unitatile de invatamant au revenit, de luni, la scoala. Incepand de luni, respectiv in peripada 10 - 28 ianuarie; are loc si perioada de evaluare a elevilor. Noile dispozitii ale MEN prevad ca evaluarea elevilor la anumite discipline, cum ar fi istoria, geografia sau anatomia, poate fi facuta si in afara salilor de clasa, de exemplu, intr-un muzeu, renuntandu-se astfel la sistemul rigid de ascultare. Potrivit reformei invatamantului, evaluarea elevilor poate fi facuta pe baza unor referate, lucrari de sinteza sau dosare de fise intocmite pe o anume tema, capitol sau problema. In plus, in aceasta perioada, elevii sustin teze - lucrari a caror pondere in media finala este de numai 25 la suta, fata de 50 la suta, cat a fost anul trecut. Lectiile de evaluare pot avea un grad mare de originalitate, astfel incat sa nu reprezinte un supliciu pentru elevi, ci o perioada propice pentru consolidarea cunostintelor. Evaluarea se incheie pe 28 ianuarie 2000, cand, dupa ultima ora de curs, elevii intra intr-o vacanta de o saptamana. Semestrul al doilea incepe pe 7 februarie si se incheie in 15 iunie 2000. In acest interval, exista o perioada de doua saptamani de vacanta. In cursul semestrului al II-lea se acorda o saptamana de vacanta de Pasti, care se stabileste de directiunile scolilor si liceelor, in functie de confesiune, cu avizul inspectoratelor scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti. Cealalta saptamana de vacanta se acorda fie legata de vacantaa de Pasti, fie intr-o alta perioada din timpul semestrului al II-lea, in functie de decizia conducerii scolii si cu avizul inspectoratului scolar.
Tramvaiele nemtesti sunt agreate de aradeni
In urma cu cativa ani, orasul nostru s-a innoit cu primele tramvaie nemtesti. Avand in vedere ca acestea sunt foarte bine acceptate de catre calatori, Compania de Transport Public doreste sa cumpere, din Germania, inca 16 tramvaie. Referitor la acest lucru, directorul Companiei, Petru Cuvineanu, ne-a declarat; "Pana in prezent, in Arad sunt aproximativ 90 de tramvaie nemtesti (cele de culoare galbena). Desi dorim foarte mult sa cumparam acum inca 16 tramvaie, acestea nu vor fi cumparate pana cand nu se va vota bugetul local, iar Primaria va avea banii pentru achizitionare. Pretul tramvaielor este de aproximativ 4 miliarde de lei. Dupa ce primim banii vom incheia un contract cu firma de la care dorim sa cumparam tramvaiele si le vom aduce imediat in Arad."
In penitenciar unii isi pot continua studiile...Circumstantele in care tinerii apuca drumul infractionalitatii sunt extrem de diverse. Fie ca este vorba de nevoia de bani, repercursiunile unei adolescente petrecute intr-o familie destramata sau pur si simplu teribilism, cei care savarsesc infractiuni au parte de acelasi deznodamant: penitenciarul. De mult timp incoace penitenciarele noastre au incetat sa mai fie doar locuri de detinere a infractorilor, unde intre acestia domina legea pumnului. Acum, conditiile de trai sunt umane, accentul punandu-se pe reeducarea celor care produc fapte antisociale, redirectionarea lor spre integrarea in societate fiind un punct important pe agenda de lucru a personalului penitenciarelor. Despre cum isi petrec viata de zi cu zi tinerii definuti din Penitenciarul Arad, puteti citi in randurile de mai jos.
In Penitenciarul Arad sunt detinuti in prezent 100 de tineri intre 18 si 21 de ani. Cele mai frecvente infractiuni sunt cele minore, violurile si talhariile fiind rar intalnite. Pentru ei timpul are o alta dimensiune, se dilata, devenind un aprig dusman. Fiecare incearca sa uite de acest lucru abordand activitati printre cele mai diverse. Unii dintre ei urmeaza cursurile scolare din cadrul Penitenciarului la clasele 1-8, cei care au absolvit liceul fiind foarte putini. Cativa dintre ei se specializeza ca legumicultori, desi aceste cursuri, dupa cum ne spunea lt. col. Gheorghe Batran - seful serviciului de reeducare, nu intotdeauna au o finalitate in momentul in care tinerii se elibereaza. O alta dimensiune interesanta a vietii din Penitenciarul Arad este faptul ca in fiecare joi intre orele 17 si 18 functioneaza un post de radio cu circuit inchis. Aici detinutii isi pot dedica unii altora melodiile preferate. Pe primul loc in top se situeaza trupa hip-hop, Parazitii, urmata de trei Sud Est, Genius si muzica populara. Totusi, la intoarcere in camere, timpul incremeneste din nou.
Cel mai mare dusman -singuratatea
Primul lucru pe care il simt cei care iritra in Penitenciar este izolarea de cei dragi, de cei de acasa. Patrund intr-o lume mai noua, mai dura.. O lume in care nu cunosc pe nimeni, in care nimeni nu le tine partea. Putinele prietenii care se leaga dupa gratii nu sunt intotdeauna trainice. Si asta pentru ca singurul lucru pe care-l au in comun este spatiul pe care il impart pentru o perioada de timp. Timpul petrecut aici este un sfetnic bun pentru cei care au savarsit o infractiune. Se gandesc la momentul eliberarii si la ce vor face dupa aceea. Pentru cei mai multi dintre ei, familia care-i asteapta acasa este un motiv indeajuns de puternic pentru a se reintegra in societate. Multi dintre ei sunt insa la prima abatere si macar pentru acest motiv societatea ar trebui sa, renunte la a-i mai eticheta pe toti drept periculosi si sa le acorde o sansa pe care unii o merita.
La Hotelul Codru-Moma pensionarilor li se ofera conditii ideale de odihna si tratament - Virtual Arad News (c)2000Incepand de alaltaieri, oficiu de executie bugetara din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Arad (DGMPS) a inceput eliberarea biletelor de odihna-tratament pentru seria din 26 ianuarie 2000. "Bilete avem pentru cateva dintre cele mai cunoscute statiuni din tara: Felix, Moneasa, Calimanesti, 1 Mai, Geoagiu-Bai si altele de acelasi calibru. Ba, mai mult, daca vor fi doritori, avem oferta si pentru litoral la Eforie Nord si Aurora" ne-a declarat d-na Olivia Bancu, sefa oficiului de executie bugetara. Programul oficiului este urmatorul: in zilele de luni, marti si joi se elibereaza bilete de odihna-tratament pensionarilor, ziua de miercuri fiind destinata bugetarilor. In ceea ce-i priveste pe pensionari, reamintim ca pentru a li se elibera un bilet de odihna tratament, acestia trebuie sa prezinte la oficiul de pe strada Gheorghe Lazar nr. 20, cuponul de pensie pe ultima luna, o adeverinta medicala, buletinul de identitate, o cerere tip,(care poate fi luata de la sediul DGMPS) si o suma de bani reprezentand 70% din pensie. Daca sunt persoane care beneficiaza de mai multe pensii (de exemplu - o pensie de stat si de agricultura) pensionarii trebuie sa prezinte  ambele cupoane * Pentru acestia, biletul de odihna-tratament costa 70% din suma pensiilor de care beneficiaza. In final, mai precizam ca numai in ziua de 10 ianuarie, peste 30 de bilete au fost eliberate, statiunile cele mai solicitate fiind in zona Aradului, adica Moneasa, Felix si 1 Mai (in Bihor).
West Petrom s-a intors de la Calimanesti cu forte proaspeteAsa cum v-am informat intr-unul din numerele trecute, echipa de baschet masculin West Petrom Arad a ales pentru pregatirea in conditii optime a campionatului - ce se reia pe data de 22 ianuarie - statiunea Calimanesti. Cantonamentul a fost considerat drept unul reusit de catre reprezentantii formatiei petroliste. Cazati la motelul "Cozia" din Caciulata, baietii au efectuat cate doua antrenamente zilnice. Cele de dimineata au avut loc in aer liber, axandu-se pe latura fizica, iar cele de dupa-amiaza, tehnico-tactice, s-au desfasurat in Sala Sporturilor din Ramnicu Valcea. In timpul cantonamentului au fost sustinute doua jocuri-scoala, unul in compania divizionarei B, Phoenix Ramnicu Valcea, altul in fata unei echipe de old-boys, la care au participat si componentii formatiei secunde a B. C. West Petrom. Desi mai multi componenti ai lotului au acuzat afectiuni specifice anotimpului rece, se spera in recuperarea lor rapida si totala. Astazi, baschetbalistii aradeni se intorc la Arad, cu autocarul. Planificata deplasare in Iugoslavia, la Cacak, pentru cateva intalniri de verificare cu Borac din localitate si Spartak Subotica, nu va mai avea loc. In schimb, se intentioneaza o deplasare in Ungaria, unde urmeaza sa fie programate "amicale". Inca o varianta o reprezinta partidele cu Elba Timisoara, mai vechea partenera de pregatire a aradenilor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}