title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 11 ianuarie 2000

Prefectul Neamtiu nu doreste sa candideze ca primar- D-le prefect, se zvoneste ca ati vrea sa candidati la functia de primar al Aradului. E ceva adevar in aceste zvonuri?
- Aceste zvonuri creeaza tensiune si eu doresc sa lamuresc lucrurile. Toti potentialii candidati pentru functia de primar al Aradului, si ma adresez in special aici acelora care in momentul de fata detin functii in institutiile administrative locale, trebuie sa stie ca nu doresc sa fiu candidatul PNTCD-ului, pentru aceasta functie. -Dar de unde vin totusi aceste zvonuri? Pentru ca, vorba aceea, nu iese fum fara foc...
- Vedeti, eu am un statut mai special. Candidatura mea nu poate fi depusa numai ca vreau eu sau organizatia locala. Recunosc ca s-a discutat cu mine aceasta problema si, mai mult decat atat, s-a obtinut acceptul guvernului pentru o eventuala candidatura a mea pentru aceasta functie.
- De ce ati refuzat candidatura?
- Vreau sa fiti convinsi ca nu este un gest de lasitate. O persoana aleasa insa intr-o functie politico-administrativa trebuie sa fie ajutata foarte mult de partid. Se formeaza un sistem relational complex, in care politicul nu poate ramane doar spectator la ceea ce se intampla in administratie. Administratia este partea pragmatica a politicii. La numirea mea in functia de prefect am avut o intelegere in acest sens. Din pacate, a fost respectata numai de mine. Acesta este raspunsul!
- Daca lucrurile ar fi asa cum doriti dvs., ati accepta?
- Da. Precizez ca punem problema ipotetic. Sunt multe oportunitati in Arad, dar prefectul nu are nici o parghie locala, toate sunt exclusiv in mana primarului si a consiliului local. De aceea am un of... Viitorul Aradului este mult legat de priceperea primarului de a face bani si de a sti cum sa-i foloseasca. Banii provin din surse bugetare locale tot mai insemnate si din surse extra-bugetare (autofinantari). Cele din urma vor juca un rol tot mai important, dar trebuie sa stii sa le creezi. Prin faptul ca am lucrat la Directia Finantelor Publice Arad si acum in administratie cunosc si oportunitatile, si resursele Aradului.
- Din cate am inteles, insinuati ca in Arad, dupa 1990, a fost, sa-i zicem, o criza de primari - primari!
- Ati inteles foarte bine. Suntem intr-o zona geografica de invidiat. Insa pentru ca lucrurile sa mearga bine trebuie sa se inlocuiasca interesul personal cu interesul obstii. Este bine ca primarul sa fie bogat. Dar cred ca in primul rand un adevarat barbat care vrea sa conduca "cetatea" trebuie sa stie sa tina o matura in mana (si la propriu, si la figurat), sa spuna mult in cuvinte putine, sa fie omniprezent in teren si sa fie un bun manager caruia sa nu-i lipseasca componenta moralitatii. Ori, eu nu am vazut astfel de calitati la cei care au condus pana acum Aradul...
- Barbat - vas referiti, probabil, generic pentru ca primar ar putea fi si o femeie...
- Barbat e un inteles figurativ, stilistic. Sunt si "barbati- femei" si "femei barbati". Noi cadem de la o extrema la cealalta. Am intalnit, in anul care a trecut, o femeie primar a unei suburbii a Parisului. Trebuie sa va spun ca m-a impresionat foarte mult. Si nu numai pe mine.
- Va multumesc !
Din cauza grevei trenurile circula doar pana la CurticiTrenurile care pleaca sau sosesc spre/dinspre vestul Europei vor circula doar pe teritoriul Romaniei, incepand de duminica, pana miercuri la ora 12.00, ele fiind suspendate pe restul traseului, din cauza grevei lucratorilor companiei de cai ferate ungare. Trenurile internationale care se formeaza din Romania vor circula pana la  statia Curtici iar garniturile care ar trebui sa soseasca din strainatate se formeaza din aceeasi statie, a declarat directorul Agentiei Zonale CFR Calatori, Valentin Cirstea. El a adaugat ca nu vor exista perturbari ale mersului trenurilor pe teritoriul Romaniei, doar trenul Panonia (Budapesta-Constanta) va avea la plecarea din Curtici o intarziere de aproximativ 350 de minute, din cauza ca aceeasi garnitura circula tur-retur. Persoanele care au cumparat bilete pentru trenurile internationale pot calatori pana la Statia Arad sau Curtici si, daca isi vor viza biletul de calatorie, isi vor putea recupera banii pentru distanta neparcursa de la statia care a emis biletul, precizat Cirstea.
Aradenii se inghesuie sa-si plateasca impoziteleIeri a fost prima zi de incasare a taxelor si impozitelor locale la Directia Fiscala din cadrul Primariei, Bd. Revolutie nr. 97. Pana in 15 martie beneficiind de o reducere de 5 % pentru plata integrala a impozitelor pe cladiri si teren, aradenii, in special pensionarii, au "asaltat" de-a dreptul ghiseele Directiei Fiscale. Lume multa, spatiu restrans, zapuseala, inghiontiri... sunt cateva aspecte pe care le-am surprins la adresa mai sus amintita. Ieri, dl. Neamtiu, directorul Directiei Fiscale, nu prea a avut timp pentru presa. Sau nu a vrut sa-l aiba. Speram ca acesta sa nu devina un obicei. Spre deosebire de dansul care revolat ne-a intrebat: "Ce, dincolo era mai bine?", se pare ca aradenii prezenti acolo au alta parere: Ecaterina Lupas "Mai rau nici nu se putea. Prea mare inghesuiala." Iosif Ghergar: "Parca e mai aglomerat decat dincolo. Era mai bine la Finante. Localul e mai mic, oamenii sunt batrani...". Maria Roman: "Era mai bine dincolo. Nu era asa o imbulzeala ca aici. Toata sunt uda. De la ora 9 stau aici. Am 85 de ani. Mi-e frica ca imi va veni rau din cauza aerului inchis." Anonima "Insuportabil! Cine a hotarat sa ne aduca aici, intr-o fosta cantina? Suntem oameni batrani. Noi intotdeauna platim impozitele pe tot anul. Cand am venit aici era un abur de mi-a venit rau. A trebuit sa ma sprijin de pereti". Gheorghe Niculaita: "Nu cred ca a fost o idee prea buna. Dincolo era spatiu mai mare, mai multe ghisee, mai curat". Dl. Gheorghe Faur, sef Serviciu Impozite si Taxe pentru persoane juridice, ne-a relatat ca: "Intr-adevar oamenii se inghesuie pentru achitarea impozitelor pe cladiri, pe teren si a taxelor pentru mijloacele de transport. Momentan, asta e situatia. Aceste operatii se efectueaza la 4 ghisee - unde sunt operatorii de rol si doua caserii - unde se fac incasarile propriu-zise. Noi folosim personalul la capacitatea maxima. In fiecare an, in primele 10 zile aglomeratia e foarte mare. Cred ca pe la jumatatea saptamanii viitoare, lucrurile vor intra in normal"
Conel ii va debransa pe rau platniciDe ieri, CONEL Arad a inceput actiunea de debransare a datornicilor de la reteaua de alimentare cu energie electrica. Totalul facturilor neachitate este de 26.207, fiind vorba de peste 20.000 de abonati, dintre care 14.000 sunt consumatori casnici. Pe primul loc in topul firmelor care nu si-au achitat contravaloarea consumului de energie electrica se afla S.C. ARIS S.A., cu un debit de 4,9 miliarde de lei, urmata fiind de Mina Brusturi cu 3,1 miliarde si Agrozootehnica Ceala, cu 1,7 miliarde de lei. Exceptie de la debransare vor face scolile, spitalele, Uzina de apa precum si alte institutii care servesc in mod direct populatia. "Multe dintre societatile debitoare au potenta financiara de a-si achita datoriile catre noi - declara dl. ing. Cornel Secianschi. directorul CONEL  Arad. Totusi, penalizarile noastre fiind extrem de mici, intre 0,2 si 0,3% pe zi, marile societati prefera sa foloseasca banii, platind alte scadente sau salariile angajatilor." Dl. Cornel Secianschi apreciaza ca aceasta masura extrema ii va determina pe marii agenti economici sa efectueze platile catre societatea pe care o conduce.
Doctorul Vagalau relatand presei cateva cazuriDoctorul Voicu Vagalau, seful sectiei ORL, ne-a relatat ca in ultimul timp, in sectia ORL au fost sase cazuri de corpi straini esofagieni si un caz de corp strain traheo- bronsic. Ultimul caz este al unui sugar de sase luni, care a aspirat in plamanul drept un bob de porumb. Bebelasul n-a putut fi asistat de echipa de medici ai sectiei ORL din Arad "din cauza lipsei tuburilor deosebit de subtiri" cu care trebuia intervenit. Ca atare, sugarul a fost transportat la un spital de specialitate din Timisoara. Celelalte cazuri au fost solutionate la Arad. Doctorul Vagalau preciza ca la patru pacienti "accidentele" s-au produs pe fondul unui esofag cu esofagita dupa ingerare de soda caustica. Acestor pacienti bolurile alimentare consistente (mancarea), stropite cu alcool, au ingreunat deglutitia (inghitirea) si au obturat esofagul. "A trebuit dezobturatie esofagiana prin endoscopie." In celelalte doua cazuri, unul dintre pacienti a inghitit un os de peste care a ajuns in esofagul superior. Celuilalt, un os foarte mare de pasare i-a ajuns in esofag, in zona mijlocie. Profesionalismul ORL- istilor aradeni si-a spus si de data aceasta cuvantul, pentru ca pacientii au beneficiat de asistenta medicala necesara in astfel da situatii.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}