title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 10 noiembrie 2000

Hotelul Astoria isi continua modernizarea - Virtual Arad News (c)2000In anul 1998, lantul hotelier Continental impreuna cu West Bank, in baza unei asocieri, au cumparat de la FPS pachetul majoritar al SC Astoria SA. Aceasta societate avea ca active hotelurile Astoria, Muresul, precum si Cazinoul. Ca urmare a obligatiilor contractuale, West Bank a investit in cladirea hotelului Muresul, pana la 31 XII 1999, peste 14,5 miliarde de lei, In septembrie 1999, ca urmare   hotararii Adunarii Generale a Asociatilor s-a decis divizarea societatii in doua, West Muresul, cu actionar majoritar West Bank, si Continental Astoria, cu actionar majoritar Continental Bucuresti. In urma acestei scindari, West Muresul a ramas cu cladirea hotelului Muresul, actualul sediu al West Bank, iar hotelul Astoria si cladirea Cazinoului au trecut in proprietatea Continental Astoria. Desi s-a hotarat divizarea in urma cu mai bine de un an, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat acceptul de abia pe la mijlocul lunii octombrie 2000. "Obiectivul principal al societatii noastre a fost rentabilizarea activitatii de turism", ne-a declarat Constantin Baja, directorul general al Continental Astoria. Primul pas in indeplinirea scopului propus a constat in inchiderea unor unitati nerentabile, rotiseria si restaurantul Panoramic, fapt ce a dus la reducerea numarului de angajati de la 164 la 128. Rezultatele nu au intarziat sa apara, de la 38% grad de umplere a hotelului Astoria, in 1997 s-a ajuns in 1999 la 54%, iar pentru 2000 se prevede 60%. Referitor la cifra de afaceri, aceasta a crescut de la 600 000 de dolari, in 1997, la 1,13 milioane de dolari in 1999. Pentru 2000 se estimeaza o cifra de afaceri de un milion si jumatate de dolari. Continental Astoria Aiad are incheiate contraete ferme cu 259 de agentii de turism, atat din tara, cat si din strainatate. Referitor la capitolul investitii, Constantin Baja ne-a declarat "dupa privatizare nu au fost facute investitii majore in ceeace priveste serviciile de cazare si masa. In. schimb, am modernizat parcarea din fata hotelului, pe care am adus-o la standarde europene". Cea mai mare investitie va fi facuta anul viitor. Astfel, va fi modernizat si redotat intregul hotel. Se vor schimba toate instalatiile si mobilierul din camere, iar unele spatii vor fi recompartimentate. In fiecare camera va fi introdus Internetul. Se vor amenaja si se vor dota ultramodern cinci sali de conferinta si se va construi un centru de fitness, sauna, masaj si jacuzzi. Barul de noapte, care acum functioneaza la etajul XII, va fi mutat la parter. De asemenea, se vor amenaja, in aripa dinspre parcarea de la Proiect, cateva spatii comerciale care vor fi inchiriate firmelor private. Aceste lucrari de modernizare se vor face din mers, in acest timp hotelul functionand la jumatate din capacitate. Toata investitia se va ridica la suma de cinci milioane de dolari.
Localnicii asteapa revenirea regelui la CastelCu ceva timp in urma, munca jurnalistica de teren ne-a purtat pasii - printre altele - si la Savarsin. Probabil pentru cei mai multi dintre dumneavoastra, cititorii nostri fideli, Savarsin reprezinta o localitate, o comuna ca oricare alta. Pentru foarte multi dintre cititorii nostri insa, comuna Savarsin reprezinta si o "satra regala", cum recunostea si Ioan Fratila, primarul, localitatii. Ca, (impropriu spus) ex- regele si-a revendicat proprietatile de la Savarsin, dand posibilitatea presei "centrale" de a-si umple prima pagina (de parca ar fi fost vorba de Cernobil) nu reprezinta, iarasi, o noutate. Ceea ce nu stie opinia publica (pe undeva, absurd anti-monarhista) este faptul ca, regele a renuntat in "cazul Savarsin", la actualul muzeu, la cladirea care gazduieste spitalul din localitate si la cea a taberelor scolare. Pur si simplu, nu le-a revendicat. Nu stiu care, dintre actualii (sau fostii) oameni politici care ne "violeaza" ecranele televizoarelor, ar fi fost dispusi la un asemenea gest. Pana la urma si bolnava noastra justitie a ajuns (chiar daca nu definitiv) la celebrul dicton "Sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului". Despre acest lucru ne-am interesat (la fata locului) in ceea ce priveste opinia publica, din aceasta comuna marginasa a judetului nostru. Putem spune - fara nici o urma de indoiala - ca locuitorii comunei Savarsin sunt  (putin spus) multumiti ca regele o sasi primeaca proprietatea inapoi. Acest lucru ne-a fost confirmat si de primarul localitatii, Ioan Fratila, care, in pofida apartenentei politice nu s-a sfiit sa spuna: "Oamenii percep ca, prin venirea Regelui aici, comunei noastre i s-ar deschide alte perspective. Eu nu sunt regalist, dar regele este o persoana cu mai mult bun simt, decat toti politicienii nostri la un loc". Desigur ca si la Savarsin exista persoane foarte putine, ce-i drept - care nu vad cu ochi buni aceasta dorinta a regelui, de a i se restitui ceea ce i se cuvine. Si, este si normal ca intr-o democratie (ce tinde din nou sa devina altceva, dar, cu fata umana...), fiecare sa aiba parere proprie si sa si-o exprime liber. Nu suntem monarhisti, dar nici "anti" in virtutea unei istorii trucate, invatate de-a lungul unei jumatati de veac. Nu uitam insa ca, regelui nu i s-a urat sa mai fie rege si nu a plecat de bunavoie, ci silit de tancurile Armatei rosii, a comunistilor si a celorlalti oportunisti avizi de a ne conduce destinele. Desigur, pe un drum gresit.
Mircea Radu asaltat de admiratoare...Ieri dimineata, in fata Palatului Administrativ, a fost inghesuiala mare. Zeci de fete l-au luat pur si simplu cu asalt pe Mircea Radu, realizatorul emisiunii "Din dragoste", ce se difuzeaza in fiecare joi seara pe postul TV Antena 1. Caravana "Din dragoste"s-a oprit la Arad, unde a avut de inregistrat doua declaratii, iar fanii lui Mircea Radu s-au calcat efectiv pe picioare pentru a-i smulge un autograf si cateva pupicuri. In ciuda aglomeratiei, am reusit sa-l smulgem pe Mircea Radu din mijlocul valului de imbratisari, pentru a-i adresa cateva intrebari.
- Ce v-a determinat sa deveniti dintr-un stirist convins realizatorul unei emisiuni de acest gen?
- Pur si simplu a fost o inspiratie de  moment; am vazut o caseta cu o editie italiana a emisiunii "Din dragoste" si mi-a placut atat de mult, incat am spus: "Da, pot sa o fac!". Si uite ca pot s-o fac si, zic eu, o fac cat se poate de bine.
- Si cum decurge de atunci viata dumneavoastra?
- Tot pe drumuri, tot pe drumuri... intr-un  mod atat de frumos si de spectaculos! Eu sunt un tip care nu pot sta intr-un loc, pe un scaun, fara sa ma misc.
- Atunci, cum ati rezistat atatia ani pe scaunul prezentatorului de stiri, si la TVR 1, si la Antena 1?
- Stii, e adevarat ca stateam pe scaun, acolo, dar era un alt fel de stare. Fiecare text video pe care il citeam era altfel, deci si eu trebuia sa fiu altfel. Era fiecare cate un rol pe care eu trebuia si-l interpretez si asta ma incarca. Am avut si necazuri cu prompterul, s-a stricat, m-am balbait, am pufnit in ras si m-am descurcat mai departe. Pe mine, rasul si zambetul ma scot oricand din incurcatura. Iar pentru aceasta perioada, cred ca rolul pe care-l interpretez acum mi se potriveste cel mai bine.
- Ce faceti cu zecile de admiratoare care va asalteaza peste tot, pe unde apareti?
- Le dau autografe.
- Atat?
- .... Ei, bine, da! (si pufneste in ras). Nu obisnuiesc sa... stii tu...
- Si in Arad ce faceti acum?
- Am venit sa filmam doua situatii pentru "Din dragoste", una dintre ele chiar foarte dura. Nu pot sa spun despre ce este vorba;  pentru a afla, trebuie sa va uitati la emisiunea noastra peste doua saptamani. De aici plecam la Marghita, unde avem de-a face cu un caz cu totul si cu totul special.
- Cum reactioneaza o persoana pe care o luati pe nepregitite?
- Cum o vezi pe post. Pentru ca noi nu taiem totul la montaj si nici nu-i anuntam chiar pe toti ca venim. Odata, de exemplu, am dat peste un tip in chiloti. El a deschis usa pentru ca astepta pe altcineva. S-a uitat aiurit la mine, s-a tras putin inapoi si a apucat sa zica "Aoleu, manca-ti-as!", apoi mi-a inchis usa. De atunci, asta a ramas expresia gastii noastre; cum se intampla ceva, spunem "Aoleu, manca-ti-as", exact ca ala. Altadata, o fata a reactionat ca intr-un film de Quentin Tarantino. Uite, de-aia imi place mie emisiunea asta: pentru ca este viata si nu stii niciodata ce se poate intampla. Dar nimeni, niciodata, nu m-a injurat si nu mi-a vorbit urat. Sunt persoane care nu vor sa fie filmate, pentru ca stiu de la cine aducem mesajul de dragoste si pentru ele acea persoana nu mai inseamna nimic. Dar intotdeauna imi spun ca nu au nimic cu mine, nimic impotriva mea.
- Cate persoane lucrati in aceste deplasari?
- Acum suntem 17 si suntem ca o adevarata familie. In car mai sunt, bineinteles si certuri, si cratite aruncate in cap, o familie serioasa, deci!
L-am lasat pe Mircea Radu in mijlocul fetelor care ardeau de nerabdare sa-l mai atinga macar odata. Extrem de volubil si de vorbaret, realizatorul emisiunii "Din dragoste" s-a apucat din nou sa imparta autografe si sa se lase sarutat (pe obraji) de fetele care ieri au lipsit de la scoala numai pentru a fi langa vedeta lor preferata.

A consemnat Mihaela Cerna

Filiala Sebis a Universitatii "Vasile Goldis" - Virtual Arad News (c)2000-Colegiul Universitar Marketing in Turism si Activitati Hoteliere (anii I, II, III), o filiala a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a fost infiintat (in anul universitar 1998-1999) in ideea dezvoltarii turismului in zona, si mai ales pentru ca aici exista posibilitatea de efectuare a practicii. Incepand cu 2000-2001, Colegiul beneficiaza de un program de dezvoltare facut impreuna cu conducerea Landului Salszburg din Austria prin Ambasada Austriei cu o prima transa de 150 000 DM. Absolventii Colegiului vor fi economisti cu specializarea in turism. Colegiul are ca baza de practica hotelul din Sebis si cabana turistica Izoi (care este proprietatea universitatii), aflata in muntii Codru Moma. Colegiul de Asistenta Sociala, infiintat in ideea dezvoltarii diferitelor modalitati de a asigura asisenta sociala pornind de la asistenta pentru copiii orfani, oamenii fara locuinta, familii defavorizate si pana la asigurarea serviciilor in penitenciare, in special cu privire la eliberarea conditionata si executarea pedepsei in folosul socetatii. Absolventii vor fi specialisti cu inalta calificare in asistenta sociala acoperind varii domenii de activitate pornind de la administratia publica, pana la Ministerul Justitiei. Cursantii ambelor colegii provin atat din Sebis cat si de pe Valea Crisului incluzand Municipiul Arad. Filiala Sebis este autorizata, avandu-l director pe fostul primar, Gheorghe Feies. Ceea ce este imbucurator este faptul ca dupa alegerile locale din 2000, noul Consiliu Municipal, in frunte cu primarul orasului Sebis, dr. Marius Lambing, si-a manifestat interesul pentru dezvoltarea in continuare a invatamantului superior in Sebis. Pentru a afla mai multe despre ceea ce inseamna "Vasile Goldis" pentru sebiseni, am purtat o discutie cu Gheorghe Feies:
- D-le director, cum a pornit ideea iafiintarii unei filiale a Universitatii in Sebis ?  
- Sebisul, zona de mare traditie culturala romaneasca, merita transformarea intr-un oras universitar care sa asigure exprimarea deplina si in acest domeniu a locuitorilor Vaii Crisului. Nu a fost o intreprindere usoara, dar gasind intelegere si sprijin la Senatul Universitatii, si beneficiind in deosebi de sprijinul personal al rectorului Universitatii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, am reusit sa transpunem in viata ceea ce in urma cu patru - cinci ani parea doar un vis frumos. Putem spune astazi ca Sebisul este cu adevarat un oras universitar. Cred ca prin existenta Universitatii in Sebis am reusit sa deschidem noi perspective sociale, culturale si economice acestor minunati oameni care sunt locuitori Sebisului.
- Cum credeti ca va influenta in continuare viata economica din zona, derularea programului in turism, intre Universitate si conducerea Landului Salszburg din Austria?
- Sigur ca programul pe care l-ati amintit are rolul de a dinamiza activitatea turistica in zona Sebis, o zona dealtfel renumita din acest punct de vedere. Credem ca prin introducerea programului privind agroturismul, in principal, si turismul in general, vom asigura sebisenilor posibilitatea de a realiza noi venituri nu numai din turism dar si din ceea ce turismul atrage dupa sine, si anume dezvoltarea mestesugurilor traditionale, a industriei mici si a comertului.
Filarmonica, loc de intalnire a melomanilor aradeni - Virtual Arad News (c)2000Ieri seara, de la ora 19,00, la Palatul Cultural, Filarmonica aradeana si-au dat intalnire cu publicul ei fidel sub auspiciile muzicii lui Beethoven. Un program de mare atractivitate a inclus din creatia titanului de la Bonn Uvertura "Prometheu", Concertul pentru vioara si orchestra in Re major op.61 si Simfonia a VII-a in La major. Bagheta acestui concert a fost oferita unui tanar dirijor italian de origine venezueleana, Antonio Cipriani, care a mai concertat la Arad si in stagiunea trecuta, fiind indragit atat de orchestra, cat si de public. Il recomanda si palmaresul de premii obtinute, precum si specializarile cu personalitati ale artei dirijorale pe care le-a acumulat in anii din urma. A colaborat cu orchestre de renume, precum cea a Teatrului Liric din Harkov, Orchestra de Stat din Kiev, Filarmonica "Transilvania" din Cluj sau Orchestra Dei Pomeriggi Musicali din Milano. Violonista timisoreana Luminita Burca a acumulat o serie de premii prestigioase, precum "Tibor Varga", "Romano Romanini" sau "M. Abbado" beneficiind de indrumarea unor reputati maestri, precum Ruggiero Ricci sau Yehudi Menuhin. Prezentele ei solistice au bucurat melomani din toate colturile lumii de la Milano la Chicago, de la Sao Paulo, Montreal sau Santa Cruz de Tenerife, pana la Reims sau Malaga.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}