title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 10 iulie 2000

Elevi si parinti comenteaza rezultatele examenuluiVineri 7 iulie, s-a desfasurat ultima proba a examenului de bacalaureat - proba la alegere din profilul opus. Multi elevi au optat pentru educatie fizica, o materie care - la temperaturile de acum - se anunta ca fiind cea mai dificila si riscanta. Probele de sport s-au desfasurat pe terenurile de la Liceele Pedagogic, "Moise Nicoara" si Constructii, acestea fiind intrerupte la orele amiezii, cand canicula era intr-adevar periculoasa. In orice caz, sase ambulante erau pregatite sa faca fata eventualelor accidente.
* In cursul zilei de ieri, 9 iulie, in toate cele 19 centre de bacalaureat din judet s-au afisat rezultatele. Astazi, elevii nemultumiti nemultumiti de nota obtinuta la una sau mai multe probe, pot depune contestatii, lucrarile fiind recorectate in unitatea scolara in care elevul a sustinut bacalaureatul. Intr-o ultima faza, lucrarile pentru care s-au depus contestatii pot ajunge la Comisia judeteana de bacalaureat, care va finaliza si afisa rezultatele pana joi, 13 iulie, orele 15,00.
La spitalele TBC, medicii sunt impotriva sistarii sporuluiPrin intalnirea pe care sub forma unei conferinte de presa cadrele medicale care activeaza in domeniul pneumoftiziologiei au propus-o mass-mediei, acestea au vrut sa protesteze vehement impotriva masurii luate la nivel guvernamental, masura care prevede sistarea sporului de periclitate de care beneficiasera pana la 1 iulie a.c. In urma unui proces intre Casa Nationala de Asigurari si Ministerul Sanatatii, Curtea Suprema de Justitie, prin decizia 2082/6 iunie 2000, a dat castig de cauza CNA, suspendand, astfel, sporul de 15 pana la 100 la suta care se cuvine medicilor, asistentelor, infirmierelor si personalului auxiliar (laboranti, spalatori etc.) care intra in contact direct cu bolnavii de TBC. Aceasta masura o anuleaza pe cea cuprinsa in Ordinul 6366/1993, completat de cel din august 1999 (nr. ord, 533), prin care erau stipulate sporurile amintite. Cadrele medicale au beneficiat, deci, din noiembrie 1999 pana la 1 iulie 2000 de sporuri raportate, evident, la gradul de periculozitate la care se expuneau. Astfel, 72 de membri ai personalului, din cei 93 care formeaza efectivul complet al spitalului, au beneficiat de sporuri de 100 la suta, iar restul de sporuri de 15 la suta (centraliste, secretare etc.) Dispunandu-se suspendarea acestor facilitati care, in opinia majoritatii cadrelor implicate, reprezenta una dintre putinele motivatii profesionale cadrele din pneumoftiziologie raman cu salariul de baza al unui medic obisnuit, trebuind sa se multumeasca cu cresterea salariala la institutiile bugetare (nr. 8/2000), infima pentru cei care lucreaza intr-un domeniu atat de periculos. Ce inseamna lucrul cu suspectii sau bolanvii de TBC? Ne spune dr. Dana Olar, medic coordonator al Spitalului de Pneumoftiziologie: "Conditiile noastre de munca sunt extrem de dificile. Ganditi-va numai la faptul ca tuberculoza e o boala care se transmite prin caile respiratorii. Un pacient, elimina printr-o tuse sau un stranut zeci de bacili Koch, iar medicul nu este protejat printr-un echipament etans, corespunzator demersului necesar. Daca aveti ocazia sa vizitati un site de Internet, va veti ului de diferenta conditiilor in care lucram noi fata de colegii nostri din vest (...) Numai in anul trecut, in Arad, s-au semnalat sase cazuri de contaminare de la pacient la medic! Mai exista si riscul polichimiorezistentei pacientilor, o boala care, mai nou, face ravagii peste tot si care consta in faptul ca organismul bolnavului rezista la toata medicatia anti-TBC". La conferinta de presa a fost prezenta toata conducerea spitalului prin dr. Stela Dicker medic sef al laboratorului Spitalului de Pneumoftiziologie, farmacista sefa Elena Lazar, plus liderul din sindicatul Sanitas, Amalia Tatu. Dr. Dana Olaru a tinut, neaparat, sa precizeze: "Protestul nostru nu e indreptat impotriva Casei de Asigurari Judetene sau a Spitalului Municipal, cu care nu avem absolut nimic, ci impotriva deciziei guvernamentale".
Farmacistii au probleme cu plata facturilorUna din problemele cu care se confrunta Colegiul Farmacistilor din Arad este cea a lipsei programului de calculator necesar si pentru efectuarea platii medicamentelor compensate. Asa incat, dischetele trimise de farmacisti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu pot fi, inca, utilizate. "Noi nu putem introduce programul pe discheta, acest lucru revine Casei de Sanatate, care ne tot amana. Noi le-am facut o propunere pentru utilizarea borderourilor, dar nu a fost acceptata. Daca se mai intarzie mult cu prelucrarea dischetelor, vom avea dificultati la plata facturilor catre furnizorii de medicamente"- ne-a declarat Constantin Bodea, presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad. De la Casa Judetgeana de Asigurari de Sanatate, Carmen Vicol, sef serviciu Rambursari ne-a informat ca aceasta situatie este pe cale de a se rezolva: "Programul pentru dischete il primim de la Casa Nationala de Sanatate, dar nu l-am primit inca, cu toate promisiunile facute. Noi l-am asteptat astazi (n.r. vineri), dar nu ne-a fost trimis. Probabil ca luni il vom primi si imediat vom trimite dischetele la farmacisti ".
Billa investeste in supermarket - Virtual Arad News (c)2000Firma austriaca "BILLA" investeste 27 de miliarde de lei pentru construirea supermarketului din Arad. Constructia este amplasata la intersectia strazilor N. Titulescu si Albastrelelor (Micalaca, zona 300). De putin timp au inceput lucrarile de constructie, acestea fiind efectuate de firma COMERA din Arad. Antreprenorul general este S.C. "Erbasu" S.A. din Bucuresti, societate care a construit toate magazinele "Billa" din Romania (Bucuresti, Brasov, Constanta). Terenul cumparat in noiembrie trecut de concernul "Billa" are suprafata de 15.000 mp. Cladirea va fi construita pe 3.014 mp (aproximati 55x55m) si va avea trei nivele subsol, parter si etaj (primul si ultimul doar pe o portiune constructiei, de aproximativ 11 m latime). Practic, magazinul se intinde pe un singur nivel. De aici vor putea fi cumparate (din toamna, probabil) produse alimentare si nealimentare. Este un fel de METRO, in proportii mai reduse.
Sala Polivalenta se cosmetizeaza - Virtual Arad News (c)2000Sala Sporturilor "Victoria" din Arad este supusa in aceste zile unui intreg proces de cosmetizare. Lucrarile sunt ciclice, ele repetandu-se in fiecare an, in perioada verii, cand campionatele sunt deja incheiate. Si de aceasta data, cea mai importanta operatiune consta in vopsirea suprafetei de joc. Pardoseala a fost raschetata, dupa care s-au aplicat primele straturi de vopsea, ultimul chiar joi. Se vor respecta culorile obisnuite - rosu si verde. Executorul lucrarii este o firma timisoreana, in  vreme ce sponsor principal ramane Coca-Cola. Totadata, s-au inlocuit unele scanduri ale podelei. Saptamana viitoare se va trece la efectuarea marcajului. Se au in vedere, in rest, refacerea panourilor publicitare si, nu in ultimul rand, intretinerea instalatiei de apa. Totul va fi gata, mai mult ca sigur, in jurul datei de 17 iuile, data la care va sosi la Arad lotul national feminin de baschet tineret. Cat priveste Bazinul olimpic "Delfinul" si aici se preconizeaza imbunatatiri prin intermediul aceleiasi institutii D J T S. Arad. Din banii alocati de M.T.S. urmeaza a fi placat fundul bazinului, lucru confirmat in timpul vizitei ministrului Crin Antonescu in orasul nostru.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}