title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 9 martie 2000

In curand Zona Libera Curtici va deveni operationalaIdeea de avea o zona libera (nu de neocomunism, ci una libera de taxe vamale) in judetul nostru, parea ca nu va deveni realitate, stiuta fiind competitia cu judetul vecin, Timis. Si totusi, o avem datorita incapatanarii unor oameni; mai precis a celui care este directorul Administratiei Zonei Libere Curtici-Arad, Adrian Nitu, si a primarului Curticiului, Gheorghe Don. In urma unor insistente deosebite, abia abia dupa opt ani, pe data de 9 iunie 1999,. printr-o hotarare guvernamentala s-a infiintat Zona Libera. Dupa ce a scapat de emotiile pricinuite de Ordonanta de Urgenta nr. 127/1999 (care, din nebagarea de seama a unor birocrati, era cat pe ce sa anuleze facilitatile specifice acestor zone), directorul Adrian Nitu se pregateste pentru declararea zonei drept operationala. Acest lucru se va intampla, probabil, la sfarsitul acestei luni, totul depinzand de finalizarea unor lucrari care se mai fac in perimetrul zonei, iar la ceremonie s-ar putea sa participe insusi ministrul Transporturilor, Traian Basescu. Pentru Politia si Vama din Zona a fost dat deja un ordin de numire care va intra in vigoare incepand cu data de 15 martie. Odata cu declararea Zonei drept operationala, se demareaza regimul de zona libera, asta insemnand ca aici nu se mai poate intra decat pe baza unui regim special, marfurile vor fi supuse unui regim vamal corespunzator, investitorii vor incepe lucrarile ce si le-au propus, va creste traficul si implicit veniturile Administratiei. Se vor organiza licitatii pentru realizarea drumurilor din incinta zonei. "Noi (n.r. - Administratia) am investit, anul trecut jumatate de milion de dolari, iar pentru anul acesta speram ca investitiile sa se ridice la 1-1,5 milioane de dolari. Cei care au dorit sa beneficieze de facilitatiile zoneii libere si au concesionat terenuri, au investit, pana acum, 15,7 milioane de dolari. In prezent, 14 la suta din suprafata Zonei Libere Curtici-Arad a fost concesionata", a spus directorul Nitu. Deci, din cele 75 de hectare, cat.au fost afectate platformei din Curtici; au mai ramas 48 de hectare, care vor fi concesionate in urma licitatiilor ce se vor tine in continuare, urmatoarea fiind programata pe data de 7 aprilie a.c. Pana cand cei care au devenit concesionari ai parcelelor din Z.L. vor ridica constructiile, va mai trece inca un an si jumatate, cel putin jumatate de an fiind necesara proiectarii. Dar si dupa ce constructiile vor fi terminate, Zona va arata ca un oras, cu strazi si o multime de fabrici si magazine. Sau, dupa spusele primarului Gheorghe Don, "zona va fi un adevarat stat in stat ".
Astra Calatori inca nu a fost vandutaMarti, la sediul FPS Arad a avut loc a treia licitatie pentru vanzarea cotei de 76,703% din capitalul social al SC Astra Vagoane Calatori SA, detinuta de institutie. Potrivit spuselor Anisoarei Weisl, referent in cadrul FPS Arad, licitatia nu s-a tinut din cauza lipsei ofertei. Directia Teritoriala aradeana a Fondului detine la aceasta societate un numar de 11.023.732 actiuni, cu valoarea nominala de 1000 lei fiecare. La licitatia precedenta, pretul de pornire era de 4250 lei/actiune, iar la aceasta a fost de 2125 lei, adica 50% din pretul initial, asa cum precizeaza noua lege a privatizarii. Urmeaza ca publicitatea pentru vanzarea actiunilor FPS-ului sa fie reluata in mass-media, iar cel tarziu intr-o saptamana dupa publicarea anunturilor in presa sa se organizeze o noua licitatie, cand pretul de pornire va scadea la 20% din cel initial, adica la 850 lei/actiune. "Daca nici asa procentele FPS-ului nu-si vor gasi cumparator, intreaga procedura se va relua, de la pretul initial, de 4250 lei/actiune", afiima Doru Sever Puia, directorul DT-FPS Arad. S-ar putea sa fie vorba si de o tactica a potentialilor investitori, care asteapta ca pretul actiunilor sa scada la minimum posibil, ca sa cumpere fabrica aproape pe gratis. Or, poate ca nimeni nu se intereseaza cu adevarat de societate. Ce-i drept, numai la bugetul de stat, Astra Calatori are o datorie de 14;3 miliarde lei. Dar, intentia statului de a-si vinde averea pe mai nimic, numai sa se vanda, este criticabila. De o saptamana, toti angajatii uzinei sunt in concediu de odihna, "fortata", am putea zice, deoarece nu sunt bani pentru sustinerea procesului de productie. Astra Calatori are de primit sume importante de la CFR-Calatori, in contul vagoanelor construite si livrate de o buna bucata de vreme. Poate ca societatea feroviara va gasi, in bugetul care i s-a alocat pe acest an, si banii necesari platii muncii celor de la Astra Calatori. Nu de alta, dar "Cooperativa Munca pe Gratis" exista numai in socialism...
Directorul FPS Arad - Doru Sever Puia  - anunta lichidarea pentru inca trei societatiLa inceputul saptamanii, FPS a recomandat aprobarea procedurii de dizolvare voluntara si lichidare in cazul a 92 de societati comerciale din tara. Acestea au inregistrat pierderi totale de 220 miliarde lei si pierderi neacoperite de 624 miliarde. Astfel, un numar de 11.376 salariati sunt in pericol de a fi disponibilizati. Masura este luata in temeiul noii Legi a privatizarii, nr. 99/1999, care spune ca societatile comerciale se dizolva de drept, in cazul in care datoriile neonorate in termen de 60 de zile de la scadenta depasesc 85% din activ. In portofoliul FPS mai exista 2321 societati, din care 2029 se vor privatiza, iar 292 vor fi lichidate. Din total, 1483 de societati aveau, la mijlocul anului trecut, pierderi si arierate. Trei firme aradene vor intra sub incidenta acestei hotarari. Este vorba de Consifar SA (fosta IEELIF) - cu plati restante, raportat la valoarea activelor, de 129,12%; Esparo Forest (fosta IFET) - 118,44%; Agromec Curtici - 116,47%. Deoarece toate trei se afla in portofoliul FPS Arad, directorul institutiei, Doru Sever Puia, ne-a relatat despre situatia acestora, urmatoarele: "Societatile respective intra in programul nostru de privatizare. Esparo Forest si Agromec Curtici sunt deja privatizate, FPS mai detinind la acestea doar un pachet rezidual de actiuni de 10%, respectiv 13,98% din total. Lichidarea lor e ultima solutie, in caz ca nu vor reusi sa-si plateasca datoriile."
La Arad, licitatie internationala pentru busteniDirectia Silvica Arad (DSA) a dat, ieri, o grea lovitura intermediarilor de material lemnos. Intr-o organizare ireprosabila, la Hotelul Continental - Astoria a avut loc o licitatie internationala de bustean pentru furnir. La licitatie, desfisurata in sistemul "oferta in plic", au participat 27 de firme de profil din Romania (12), Austria (5), Italia (5), Ungaria (2), Franta (1), Germania (1) si Canada (1), ceea ce denota un larg interes pentru lemnul romanesc. Organizati la standarde europene, cu cinci calculatoare legate la un server, rezultatele pe fiecare lot in parte fiind afisate pe un ecran, licitatia s-a dorit a fi cea mai buni metoda de a afla pretul real al lemnului. Credem ca este suficient sa mentionam faptul ca un metru cub de bustean de cires, care pana deunazi se procura cu 10 EURO, s-a adjudecat cu 2525 de EURO! Circumspect la inceput, Florian Borlea, directorul DSA, a fost pe deplin satisfacut de rezultatele licitatiei. Si aceasta sub privirile administratorului general al Regiei Nationale a Padurilor, Dorin Ciuca si ale directorilor celorlalte 24 de Ocoale Silvice din tara.
Dumitru Branc va scapa de licitatie...Saptamana viitoare la Judecatoria Arad este programata licitarea imobilelor apartinand fostului primar Dumitru Branc. Vila din str. Dorobanti nr. 30, precum si sediul S.C. Parneava S.R.L. situat pe aceeasi strada, ar trebui licitate pentru a acoperi suma de bani pe care Branc o datoreaza Bancii Bucuresti, actualmente Alpha Bank. Totusi, licitatia s-ar putea sa nu mai aiba loc. Motivul ni l-a spus chiar Dumitru Branc: "Eu am plitit deja o parte din datorie. Restul de bani urmeaza sa-i platesc cat de curand, s-ar putea, chiar in aceasta saptamana. De fapt, acesta a fost un motiv pentru care am fost atacat, inclusiv de presa, pe langa procesele ce mi-au fost intentate, si de care voi scapa cat de curand". Preturile de pornire au fost stabilite astfel: 1.637.051.977,57 lei pentru vili, iar pentru sediul societilor comerciale a fost stabilita suma de 296.388.883,35 lei. Faptul ca Dumitru Branc a platit din datorie ne-a fost confirmat si de Teodor Trinc, executor judecatoresc: "Intr-adevar, Dumitru Branc a restituit bancii o parte din datorie si, din cate am inteles, va plati si restul datoriei pana la data licitatiei. Chiar daca nu va acoperi toata suma, probabil cei de la banca il vor pasui o perioada de timp. Sa asteptam pana saptamana viitoare". Dan Viorel, directorul Alpha Bank, nu a dorit sa faca prea multe comentarii. Ne-a spus doar atat: "Daca este licitatie, inseamna ca este si datorie".

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}