title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 7 decembrie 2000

Duminica, 10 decembrie, va avea loc turul al doilea al alegerilor Prezidentiale.
In competitie au ramas doi candidati:
Ion Iliescu - PDSR si
Corneliu Vadim Tudor - PRM
La Biblioteca Judeteana copiii isi au coltul lor...De ieri, functioneaza si un loc de joaca pentru copii
Ieri, la Biblioteca Judeteana Arad a venit Mos Nicolae, incarcat cu daruri pentru copii. Destinatia lor au fost elevele basarabence de la Liceul Teologic din Arad, luate sub obladuirea Asociatiei Culturale "Pro Basarabia si Bucovina", filiala "Columna" Arad. Biblioteca Judeteana le-a donat acestor fete si o serie de carti de beletristica, inclusiv in limba franceza precum si albume de arta. Cu aceeasi ocazie au fost oferite daruri si copiilor din Centrul de Plasament nr. 2 din Arad. Ieri s-a inaugurat in incinta Bibliotecii un spatiu de joaca destinat copiilor ce provin din familii nevoiase. Locul de joaca a fost inzestrat cu jucarii plusate, masinute, jocuri de puzzle si de construit, precum si cu carti cartonate cu animale, pasari si flori.
Profesorul Vasile Man este redactor sef la "Cuvantul Scolii" - Virtual Arad News (c)2000Cuvantul scris, fascinanta lume a tipariturilor si a ziaristilor reprezinta o tentatie ce se manifesta tot mai mult in randurile tinerilor si ale adolescentilor. Si, din fericire pentru ei, exista in Arad profesori si dascali care le inteleg pasiunea si visele, ajutandu-i ca inca de pe bancile scolii sa-si exerseze talentul, nu doar in timpul orelor de curs, ci si in afara lor. Unii dintre acesti profesori care au inteles ca menirea si munca lor nu se sfarsesc o data cu sunetul clopotelului sunt si cei de la Scoala Generala nr. 22 din Arad. Iar rezultatul acestei munci "extrascolare" este revista de informare pedagogica si educatie pentru dascali, elevi si parinti, ce poarta numele "Cuvantul Scolii". Aflat la cel de-al 20-lea numar, anul VI, "Cuvantul Scolii" il are ca redactor sef pe profesorul Vasile Man (fondatorul acestei publicatii), iar ca redactori - profesori si elevi (de la clasele V - VIII) ai acestei scoli. Ultimul numar din acest an sta sub semnul Zilei Nationale si sub cel al Sfintelor Sarbatori de Iarna. Structurata in doua parti, revista cuprinde articole ce au drept tinta atat profesorii, cat si parintii si elevii, semnatarii lor fiind animati de aceeasi dorinta: dezvoltarea spiritului educational si intelegerea cat mai exacta si aprofundarea relatiei catedra - elev. Elocvente in acest sens sunt cuvintele profesorului Vasile Man, regasite in deschiderea editorialului: "Din pragul Anului Nou, 2001, cand Nou va fi si Secolul XXI, Nou si Mileniul Trei ... se cuvine sa ne innoim si noi, Oamenii, gandurile de mai bine. Si cum sa ne putem innoi sufletul si mintea, daca nu prin lumina Cartii! Prin invatatura ramanem mereu tineri, iar scoala iti da puteri nebanuite in competitia cu timpul. Numai cine este bine pregatit ramane optimist. Indiferent de conjunctura.". Invatatoarea Rodica Bistran ridica o problema de mare actualitate, pe care o trateaza extrem de pertinent si, in mod fericit, pe intelesul tuturor atat al dascalilor si al parintilor, cat si al elevilor , respectul - o calitate a relatiilor umane. Micii ziaristi ai Scolii Generale nr. 22 isi incearca talentul in partea a doua a "Cuvantului Scolii", prin cateva articole dedicate scolii in care invata, parintilor, naturii. Tot aici, sunt publicate si cateva poezii ale elevilor, impresionante prin curatenia sufleteasca a micilor autori. Efortul si perseverenta de care dau dovada membrii colectivului redactional al "Cuvantului Scolii", precum si conducerea si comitetul de parinti merita toate laudele si toate aprecierile.
Piata apartamentelor este in regres - Virtual Arad News (c)2000O meserie reinviata dupa 1990 a fost cea de agent imobiliar, care are ca principal profil de activitate intermedierea de vanzari-cumparari de imobile. Treaba a mers bine cativa ani, dovada fiind multele agentii de intermedieri care s-au deschis in Arad. La un moment dat, in judetul nostru erau in activitate peste 20 de firme cu acest profil. Cu timpul, insa, o parte dintre acestea si-au tras obloanele, fiind primele semne ca piata imobiliara este in regres. Cu timpul, numarul agentiilor imobiliare a scazut, in prezent fiind in activitate doar cinci, care si acestea nu o duc prea bine. "Pana prin 1995, piata imobiliara din Arad a fost foarte activa. Dupa acest an, s-a simtit un regres in ceea ce priveste intermedierile imobiliare. A fost tot mai greu sa gasim cumparatori pentru apartamentele, garsonierele sau casele care erau oferite spre vanzare. A fost momentul in care s-a rupt echilibrul intre cerere si oferta. Motivul principal il constituie, se pare, puterea de cumparare tot mai mica a populatiei", ne-a spus Florin Roman, agent imobiliar. Firmele de intermedieri imobiliare existente acum gasesc cu greu clienti pentru oferta mare de apartamente. Lumea ar putea crede ca piata imobiliara "misca", tinand cont de solicitarile firmelor imobiliare care angajeaza personal. Dar angajarile sunt facute doar pentru a acoperi o mai mare arie si a reusi cat mai repede gasirea de potentiali cumparatori. O parte din agentii imobiliari angajati sunt platiti doar cu un anumit procent din comisionul perceput la incheierea tranzactiei, lucru care nemultumeste pretendentii la un loc de munca. Agentii imobiliari nu vad in viitorul apropiat o speranta ca piata imobiliara va deveni mai activa.
Caminul de varstnici a fost preluat de CLMCaminul de batrani din Arad ocroteste in majoritate varstnici dar si persoane cu disabilitati, care nu au apartinatori si nu se pot ingriji singure. Pentru a nu se mentine in spitale persoanele care, din orice motive, nu se puteau ingriji la domiciliu, au fost internate in Caminul, care avea denumirea de Camin-spital boli cronice. Finantarea activitatii s-a efectuat din contributia de intretinere a celor internati, care acopera un mic procent al cheltuielilor de intretinere si din bugetul local, din care se suporta in intregime cheltuielile de personal, cheltuielile materiale, de investitii etc. Avand in vedere aceasta stare de fapt, printr-un proiect de hotarare din octombrie 1999, s-a propus aprobarea preluarii in subordinea Consiliului local al municipiului Arad a institutiei de ocrotire pentru ca, desi finantarea se efectua integral din bugetul local, internarile se efectuau fara nici o colaborare cu autoritatea locala, numai de catre Inspectoratul de Stat teritorial pentru Persoane cu Handicap. Aici se internau si persoane cu domiciliul in alte judete, ale caror intretinere (de circa 2 milioane lei/luna) se suporta din bugetul local. Prin Legea nr. 17/6.03.2000 s-a reglementat statutul Caminelor, acestea transformandu-se in Camine pentru persoane varstnice, respectiv in institutii de asistenta sociala, Consilierii locali au ajuns la concluzia ca, latura sociala a institutiei este neglijata, neexistand nici un post de asistent social, astfel ca nimeni nu se ocupa de resocializare, de organizarea petrecerii timpului liber, de asistenta sociala in general, desi aceasta latura a activitatii este cel putin atat de importanta ca si cea medicala, avand in vedere faptul ca multe persoane sunt internate ca si cazuri sociale grave (persoane fara venituri, fara adapost, etc.). Pe de alta parte, finantatorul are dreptul si obligatia de a organiza si controla activitatea institutiei finantate. Preluarea Caminului de catre CLM a fost motivata si prin faptul ca, fata de celelalte institutii sociale din subordinea Consiliului local, conditiile din camin ar trebui imbunatatite, pentru a le duce in apropierea standardelor acestora. Avand in vedere faptul ca in municipiul Arad nu exista institutie de ocrotire de tip rezidential pentru persoane cu disabilitati, se va mentine colaborarea cu ISTH in interesul acestor categorii de persoane, .astfel ca, la recomandarea medicului sa se efectueze anchetele sociale, dar dreptul de dispozitie trebuie sa-i apartina primarului.
Florian Borlea va deveni presedintele Comitetului LemnuluiFlorian Borlea va deveni presedintele Comitetului Lemnului
Directia Silvica Arad (DSA) este implicata in organizarea unei manifestari internationale de o deosebita importanta care va fi gazduita de catre tara noastra. Este vorba despre Seminarul international de promovare a lemnului si a produselor forestiere ca materii prime regenerabile si nepoluante, si se desfasoara sub directul patronat al Comitetului International al Lemnului. Acesta, sau The Timber Committee, cum este denumirea sa oficiala, are sediul la Geneva fiind un organism subsidiar Comisiei Economice Europene. Cel mai important lucru pentru noi este faptul ca, pentru prima oara in ultimii 45 de ani vicepresedinte al celui mai inalt for al silviculturii este un roman. Este vorba despre Florian Borlea, directorul general al Directiei Silvice Arad, cel care peste doi ani va prelua functia de presedinte, functie detinuta in prezent de catre un silvicultor canadian. La nivelul Comitetului Lemnului s-a elaborat o strategie privind exploatarea si dezvoltarea sectorului forestier din tarile est europene, printre care si Romania.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}