title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 7 octombrie 2000

Un mare numar de participanti i-a omagiat pe cei 13 generaliIeri, pe o vreme frumoasa, in Subcetate, circa 400 de aradeni de etnie maghiara au fost prezenti la comemorarea celor 13 generali. Asteptata cu un real interes, datorita evenimentelor cel putin neplacute care au avut loc anul trecut, pe langa reprezentanti ai Primariei, Consiliului Judetean, mass-media, la manifestare s-a remarcat si o impresionanta desfasuare de forte de ordine, ce-i drept, plasate discret. O premiera absoluta a constituit-o intonarea imnului romanesc, precum si arborarea drapelului romanesc, alaturi de cel unguresc fara insemne. Tot o premiera a constituit-o faptul ca asistenta care nu cunostea limba maghiara a putut sa inteleaga o parte a celor spuse, ascultand traducerea facuta in limba romana. N-a lipsit, demonstrand ca-si cunosc prioritatile, o parte a staff-ului PRM Arad, cei care, au fost cercetati penal in urma evenimentelor de anul trecut. Daca atat primarul Dorel Popa cat si vicepresedintele CJA au depus coroane de flori, Prefectura nu si-a facut simtita prezenta, sau n-am remarcat-o noi. Nu acelasi lucru se poate spune despre celebrul personaj aradean, Nicolae Ieran, a carui "vigilenta" n-a putut fi adormita. Acesta si-a facut mai mult decat simtita prezenta, in ciuda faptului ca se afla sub stricta supraveghere a colonelului Ioan Ulica, care a si pus capat agitatiei insolitului personaj. Atat Gyorgy Frunda, cat si Gyorgy Tokay au tinut sa vorbeasca multimii adunate si sa participe, la manifestare, alaturi de membrii marcanti ai UDMR Arad. David Ibolya, ministrul de Justitie ungar, a fost si ea prezenta, insotita de o impresionanta garda de corp, fiind in vizita particulara. Chiar daca a durat aproape doua ore, manifestarea a avut o derulare lineara, chiar cu excentricitatile lui Ieran, chiar daca, pentru cateva momente, dintr-un grup de langa obelisc, s-a fluturat viguros steagul cu insemnele Ungariei Mari, chiar daca insignele purtate de unii concetateni de-ai nostri (inclusiv de un candidat la presedintia Romaniei), erau stranii.
Si in judetul Arad a crescut numarul de cazuri cu hepatita viralaDupa cum ne-a precizat dr. Dana Negru, medic primar epidemiolog la Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei si Programe Nationale de Sana- Arad, de la inceputul acestui an si pana in prezent s-au inregistrat 333 cazuri de hepatite virale acute, pe total judet Arad. S-au conturat patru focare:
- teritoriul Santana-Caporal Alexa-Olari, cu debut in septembrie l999, la un adult, cu total cazuri 58, din cate 34 copii;
- teritoriul Secusigiu-Sampetru German, cu debut in martie 2000, la un copil, total 13 cazuri, din care 9 copii;
- teritoriul Siria-Galsa, cu debut in martie 2000, la un copil, cu 30 cazuri, din care 22 copii;
- teritoriul Fantanele- Frumuseni-Tisa-Noua, cu debut in februarie 2000, cu 7 cazuri, din care 4 copii.
Fata de anii 1998-1999, cand numarul de cazuri de boala a fost de 291, respectiv 383, incidenta cazurilor de hepatitia virala acuta fiind de 61,30 in 1998 si de 80,49 la 100.000 in 1999, in primele opt luni ale anului 2000 s-au inregistrat deja 333 cazuri, ceea ce reprezinta o incidenta de 112,60 la 10.000 locuitori. Se estimeaza ca suntem la inceputul unui varf epidemiologic multianual fara a ne astepta totusi la depasirea nivelului epidemic. Totusi am introdus, ca masura de limitare focarelor in derulare, vaccinare antihepatica A a copiilor cu varsta cuprinsa intre 3-15 ani, cuprinsi in colectivitati prescolare si scolare, care sunt contactati de familie sau de, colectivitate cu bolnavi confirmati care urmeaza un program de invatamant in unitati prescolare sau scolare neautorizate sanitar datorita conditiilor deficitare in aprovizionarea cu apa sau in spatii necorespunzatoare sau care locuiesc in conditii de sanitatie proasta si care nu au trecut prin boala. Pe aceste criterii au fost deja vaccinati o mare parte din eligibilii din teritoriile mentionate, in numar total de 500. Nu s-a putut extinde aceasta imunizare si la alte categorii de expusi, din motive economico- financiare. Oricum, se recomanda insistent igiena riguroasa a mainilor dupa folosirea grupului sanitar si inainte de fiecare masa, aprovizionarea cu apa potabila si alimente numai din surse verificate sanitar si evitarea contactelor infectate, atat cu bolnavi cat si cu efectele acestora, care ar putea fi contaminate.
Nicolae Grosan prezinta Programul Comunitar "Life III"Prezentarea Programului Comunitar - Life III, sustinuta joi de Nicolae Grosan (Departamentul de Integrare Europeana) a adunat la Camera de Comert, Industrie si Agricultura, peste 30 de reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, societati comerciale sau consilii locale. Life III a fost lansat oficial in Romania, in 15 septembrie la Stana de Vale, alaturand astfel tara noastra celorlalte state ca Ungaria, Letonia, Lituania si Slovenia, beneficiare la randul lor de acest program. Programul are drept scop, contributia (financiara) la implementarea politicii Comunitare de mediu in aceste state. In fapt, consiliile locale sau firmele private vor putea beneficia de finantare externa in proportie de pana la 50% la rezolvarea problemelor de protectie a mediului. Finantarea este conditionata de intocmirea unor proiecte care voi fi inaintate Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. De acolo, in urma unei analize sumare - cu scopul de a le elimina pe cele fara sanse -proiectele vor da drumul Comisiei europene de la Bruxelles, spre aprobare. Prezentarea programului a durat aproape doua ore si s-a bucurat de prezenta (si contributia) lui Viorel Biscareane, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Arad.
Gara de la Radna se va moderniza in curandSNCFR a demarat un amplu program de reabilitare a statiilor de cale ferata din Romania. Actiunea a demarat la initiativa presedintelui SNCFR, Mihai Nicolaiciuc. Ca urmare a restructurarii SNCFR, fiecare Regionala are in subordine un numar de statii de cale ferata ce vor fi supuse acestui program de reabilitare. Regionala SNCFR Timisoara, din care face parte si traficul feroviar aradean, va repara circa 200 de statii CFR, din care 60 sunt pe teritoriul judetului nostru. Pentru cele 200 de statii s-au alocat 30 de miliarde de lei, Aradului revenindu-i peste sapte miliarde. De remarcat ca, conform afirmatiilor lui Iulian Stefanescu, directorul Regionalei SNCFR Timisoara, "este prima actiune de acest gen, dupa aproape 30 de ani".
ICIM s-a pus pe treaba
Lucrarile de reabilitare a statiilor CFR din judetul nostru vor fi executate de firma de constructii ICIM Arad. Aceasta firma a demarat deja lucrarile de amenajare, aflate intr-un stadiu avansat, fata de datele preconizate. Iulian Stefanescu, directorul Regionalei SNCFR Timisoara, a organizat o vizita pe Valea Muresului, cu automotorul de protocol aflat in dotare, pentru a vedea la fata locului modul in care se desfasoara lucrarile. Lucrarile executate se rezuma la exterior, adica tencuit, reparat acoperisuri, jgheaburi, reparat tamplarie si vopsit. Ioan Faur, directorul ICIM estimat ca "actiunea de interior va demara dupa 15 octombrie". Pentru ca aceasta actiune sa nu fie una singulara si sa mai treaca alti 30 de ani pana la cea urmatoare, se preconizeaza ca ea sa se repete cel mult la 4 - 5 ani. De asemenea, se urmareste realizarea unei instructii pentru igienizarea garilor, astfel incat sa se realizeze o intretinere curenta. In ceea ce priveste curatenia, in garile mari se va crea un serviciu permanent, iar pentru garile mici se preconizeaza contractarea unei firme care se va ocupa de acest aspect. Si pentru a nu se rezuma totul doar la incinta garilor, Iulian Stefanescu a afirmat ca "desi in acest an nu s-a ierbicidat deloc calea ferata, la anul vrem si terminam cu toate buruienile".

Aradul si Radna au un statut aparte
Daca statiile CFR de pe Valea Muresului sunt cuprinse toate in acest vast program, diferenta fiind doar in privinta lucrarii propriu-zise, Aradul si Radna au un statut aparte. Aradul, datorita faptului ca este o gara mare cu un flux de calatori de 50.000/24h; fiind poarta de intrare in tara, are un program de reabilitare mult mai pretentios. Lucrarile de modernizare nu se vor limita doar la tencuit sau vopsit, planurile fiind mult mai mari. Astfel, se doreste imitarea exemplului din Timisoara, unde pe langa politia TF mai fiinteaza si o firma de paza. Apoi, se doreste desfiintarea salilor de asteptare si introducerea biletului de peron, pentru a da un aspect cat mai civilizat garii Arad. "Nici in Germania nu sunt sali de asteptare" a replicat Iulian Stefanescu. Ba mai mult, directorul Regionalei SNCFR Timisoara preconizeaza inchirierea intregului parter al cladirii garii pentru spatii comerciale. Se doreste si infiintarea unor chioscuri "de peron", dar deocamdata nu se demareaza nici o constructie "deoarece suntem pe culoarul patru european si peroanele ar putea suferi modificari in structura, in privinta modernizarii" a precizat tot Iulian Stefanescu. Gara Radna a reusit sa acceseze un proiect de calamitati, ca urmare a pagubelor suferite in urma unei furtuni. Acest program are fonduri Phare, circa 1,6 miliarde, dar suma va trece de doua miliarde, daca tinem cont si de amenajarile interioare. Constructorul, Ioan Faur, a precizat ca la Radna sunt ganduri mari; "Vrem sa aducem gara la un aspect comercial occidental, cu geamuri de temropan si tamplarie de aluminiu" a concluzionat Ioan Faur.
Viile vor trebui retrocedate proprietarilor...In comuna Ghioroc, Comisia locala continua si la aceasta data analiza cererilor, inaintate de catre fostii proprietari in baza Legii 1/2000. "Va trebui sa urgentam aceasta analiza, pentru a ne incadra ia termenul cerut de cei de la Prefectura" ne-a declarat Dorel Grigore, viceprimarul comunei. Data fiind pozitia geografica a comunei, intr-o zona deluroasa, cultivata cu vita de vie de catre Vitivinicola Baratca si Statiunea de Cercetare Minis, majoritatea suprafetelor solicitate spre retrocedare, de catre fostii proprietari "apartin" acum celor doua societati. "Cei care detin suprafete in cadrul societatii Vitivinicola Baratca, le vor primi pe vechile amplasamente. In ceea ce priveste Vitivinicola Baratca, situatia este cat se poate de clara, existand din partea lor intentia ca lucrurile sa mearga bine. De aceea, la fiecare sedinta a Comisiei locale, participa si un reprezentant din partea lor. De fapt, intentia celor de la Baratca este ca, dupa retrocedarea terenurilor, sa convinga proprietarii sa le dea lor viile in arenda" a spus viceprimarul. In ceea ce priveste Statiunea de Cercetare Minis, lucrurile nu sunt la fel de simple. Datorita faptului ca Statiunea are un statut aparte si este cea mai importanta din vestul tarii, avand rezultate si proiecte de interes national exista foarte putine sanse sau chiar deloc, ca vechii proprietari sa-si intre in posesie pe vechile amplasamente. Acest lucru a fost confirmat si de Dorel Grigore: "Intr-adevar aici vor fi probleme. N-am finalizat inca analiza cererilor pentru cei care solicita suprafete cuprinse in cadrul Statiunii Minis, dar stiu ca exista un masiv de 400 de heetare din care, sub nici o forma nu se va putea restitui nimic". In legatura cu restituirea suprafetelor viticole catre fostii proprietari, vom reveni cu un material intr-unul din numerele viitoare, material care va viza in special Statiunea de Cercetare Minis si Vitivinicola Baratca.
Dacia 6 octombrie - 12 octombrie Furtuna perfecta - (SUA)
Muresul 6 octombrie - 12 octombrie Placinta americana - (SUA)
Arta  6 octombrie - 12 octombrie- Sala A Erin Brockvich - (SUA)
Arta  6 octombrie - 12 octombrie- Sala B Omul din luna - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}