title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 7 septembrie 2000

Muncitorii de la IMAR au protestat din nouGreva spootana a muncitorilor de la IMAR a continuat si ieri. La ora 7 dimineata, circa 500 angajati au iesit in fata pavilionului administrativ sa protesteze. " Lucrez de 18 ani in aceasta fabrica si raman in mana cu 1.200.000 de lei si bonurile de masa. Abia traim de pe o luna pe alta. Asta-i realitatea", a spus Florica Moga. Oamenii erau foarte tensionati. Ei erau "inarmati" cu pancarte pe care scria: "Vrem salarii!"; "Conditii de munca". Pe altele se putea citi - 150$, semn ca aceasta ar fi pretentia salariala a angajatilor de la IMAR. Protestatarii strigau: "Hotii, hotii!", Jos conducerea!", "Jos TESA!". Pe chipurile lor se vedea disperarea izvorata din mizeria traiului de zi cu zi. Carol Spir lucreaza de 27 de ani aici, fiind tamplar de meserie. "Conditiile de munca sunt grele, iar masinile si utilajde de proasta calitate. N-avem una, n-avem alta. Nu avem apa potabila, de apa calda la dusuri nu mai vorbesc. N-am mai primit o salopeta de nu mai tin minte de cand. Cand in hala erau peste 40 C, nimeni nu a primit apa minerala, cum prevedea legea. Salariul meu este de 1.100.000 de lei.". Leontin Chis confirma spusele lui Carol Spir adaugand ca: "muncim aproape dublu si tot ni se spune ca nu facem planul. Nu mai inteleg nimic." Dupa vreo ora de proteste, 15 reprezentanti ai muncitorilor si Virgil Culda, liderul Sindicatutui Liber IMAR au intrat la negocieri cu administratia societatii. In jurul orei 10, liderii au venit jos, in fata oamenilor. Au fost primiti cu huiduieli, microfonul la care vorbeau fiind acoperit de vacarmul produs de oameni. In cele din urma ei au reusit sa comunice rezultatele negocierilor: 250.000 de lei majorarea salariala incepand cu 1 septembrie si inca 150.000 de lei de luna viitoare. De asemenea s-a transmis ca tichetele de masa vor avea valoarea de 28.000 de lei fata de 22.000, in prezent. Oamenii au primit propunerile cu un cor de huiduieli si fluieraturi, strigand "Hotii, hotii!", "Sa vina Grecu!" (directorul general al IMAR - n.n.). La un moment dat protestatarii au creat o busculada, astfel ca usa de la intrarea in sediu a cedat. Un om de paza s-a invinetit brusc, venindu-i rau. A fost luat de Salvare. Sumele vehiculate de catre conducere nu i-au multumit pe oameni. Vociferau in continuare si scandau "Nu plecam !"
"Sindicatul ne da sicrie"
Ei acuzau si Sindicatul ca "e pe mana cu conducerea. Tot timpul ne spun sa stam linistiti, sa nu iesim. Sefii de la sindicat n-au mai venit prin sectie de nu stiu cand. Practic, nu exista o legatura intre cei de jos si conducerea organizatiei. Ne dau doar sicriu, daca avem deces in familie", a declarat Marius Patrut. Altii erau nemultmiti ca tichetele de masa puteau fi valorificate doar la o alimentara situata in fostul magazin de prezentare pe Calea 6 Vanatori. "Aici marfurile sunt scumpe si de proasta calitate!", zice Leontin Chis. Angajatii erau hotarati sa nu cedeze. Toata ziua de ieri, ei au protestat in fata cladirii administrative. In acest timp, conducerea negocia cu reprezentantii muncitorilor. Miscarea spontana din aceste zile este de fapt rezultatul unei stari de nemultumire generala ce i-a scos pe cei 2.000 de oameni de mult timp incoace. Acum cutitul le-a ajuns la os si nu au mai putut accepta actuala stare de lucruri iar cele doua organizatii sindicale din societate par depasite de cursul evenimentelor...
Noul director al DRV Arad - Dan Dragan doreste reducerea programului de lucru in Vama Arad* Si nu le place nici vamuirea la domiciliu
Reprezentanti ai mai multor firme aradene de comisionare vamala si de import-export s-au intalnit ieri, la sediul Camerei de Comert, cu noul director al Directiei Regionale Vamale Arad, Dan Dragan. Acesta le-a expus celor prezenti perspectivele de restructurare si de imbunatatire a activitatii vamii de interior Arad. La discutii au participat si Nicoae Bacanu - presedintele CCIA, Adrian Nitu - director Administratia Zonei Libere Curtici, Gheorghe Falca - vicepresedintele CJ Arad, Ovidiu Nila - prefectul judetului. "La ora actuala exista o nemultumire fata de activitatea vamii. Problemele din Regionala Arad sunt cauzate de dezorganizare (schimbari dese de directori, de sefi de vami), probleme care afecteaza toate structurile economice din judet. Este necesari o reorganizare, care va duce la o mai buna functionare a vamilor de frontiera, a celei de interior, a Directiei", spune Dragan. Problema cea mai mare a Directiei este Vama Arad (de interior). Prezenta zecilor de TIR-uri pe Campul Linistii, care asteapta vamuirea, da o imagine complet deprimanta. Pentru fluidizarea si eficientizarea activitatii acestei vami, Dragan a propus reducerea programului de lucru. Noul director al DRV Arad spune ca e mai bine ca in Vama Arad sa se lucreze doar opt ore si nu non-stop. "Doresc sa maresc posturile de lucru pe control documentar de la 2 la 12, de asemenea si numarul vamesilor care fac control fizic. Astfel, eu consider ca viteza de lucru va creste de sase ori. Pe ora vor fi vamuite 30 de TIR-uri, iar in opt ore circa 260. Procedand asa, va fi o rezerva de persoane, astfel doi oameni vor merge la Aeroport pentru vamuire. Iar pe viitor, aici se va deschide un punct vamal", a spus Dragan. Comisionarii vamali nu sunt de acord cu propunerea directorului DRV, ei doresc ca in Vama Arad sa se lucreze in continuare non-stop. Ei spun ca metoda vazuta de Dragan pentru eficientizarea activitatii in vama de interior nu-i ajuta deloc. Iar pentru faptul ca - deocamdata - aici se lucreaza non- stop au de castigat atat ei, cat si agentii economici si, nu in ultimul rand, Aradul. Oamenii prezenti ieri la discutie considera ca ar trebui ca imbunatatirea sa se faca la nivelul vamesilor. Acestia lucreaza parca in ciuda, se sta mult pentru vamuire, de multe ori nu sunt persoanele in masura sa semneze diverse acte, acestea trec prin prea multe maini sau altadata nu se ating ore in sir - acestea au fost problemele pe care comisionarii le-au prezentat directorului Dragan. Ideea reducerii programului de munca in Vama Arad nu i-a multumit nici pe exportatorii aradeni, care, spun ei, le-ar afecta colaborarea cu partenerii straini (transporturile, neputand fi vamuite non-stop, ar putea sa nu ajunga la timp in strainatate). Dragan le-a spus ca exista o varianta: procedura de vamuire la domiciliu "insa asta nu convine comisionarului vamal, pentru ca asa el pierde anual circa 1.500 de declaratii."
Rectorul U"AV" - Lizica Mihut a cerut sprijinul autoritatilor localeCu aproape o luna inaintea deschiderii noului an universitar, conducerea Universitatii "Aurel Vlaicu" a organizat o conferinta de presa, la care au fost invitati si prefectul judetului, Ovidiu Nila, precum si vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea. Profitand de prezenta celor doi, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", profesor universitar Lizica Mihut nu a scapat prilejul de a le spune ca: "personalitatile aradene nu s-au implicat in mod substantial in invatamantul universitar aradean". Si, mai adaugam noi, personalitatile aradene nu s-au implicat nici in invatamantul preuniversitar si prescolar. Pentru ca Universitatea "Aurel Vlaicu", singura universitate de stat din Arad, se confrunta cu probleme, Lizica Mihut a cerut sprijinul Consiliului Judetean si Prefecturii in vederea obtinerii de spatii pentru salile de curs. Sunt vizate de rectoratul universitatii cladirile Grupului Scolar de Industrie Alimentara si cladirea in care functioneaza gradinita apartinatoare S.C. Alfar. Pentru obtinerea unor fonduri care sa permita cumpararea cladirii in care a functionat Facultatea de subingineri in domeniul prelucrarii lemnului, Lizica Mihut i-a cerut prefectului, Ovidiu Nila, sa o insoteasca la discutiile cu Ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga. "Puteti intra in istoria personalitatilor aradene care au facut ceva pentru invatamantul universitar aradean" a spus Lizica Mihut. Flatat de cuvintele rectorului, Ovidiu Nila i-a promis sprijinul, in dialogul cu ministrul Marga. Doar in privinta spatiilor pentru cursuri, Ovidiu Nila a fost ambiguu: "Vom mai purta discutii, incercam sa definim strategii". Deoarece, anul acesta Universitatea "Aurel Vlaicu" implineste zece ani de existenta, Lizica Mihut a cerut sprijin Consiliului Judetean pentru finantarea proiectului privind editarea unei carti despre activitatea universitatii. Suma ceruta este 20 de milioane de lei. Vicepresedintele C. Claudiu Cristea a spus ca va ridica aceasta problema in comisia de cultura a Consiliului Judetean. De precizat ca acest proiect a fost inaintat de rectoratul universitatii de cativa ani, timp in care a fost uitat in mapele consilierilor judeteni. In perioada 26 - 28 octombrie, va avc loc la Universitatea "Aurel Vlaicu" Sesiunea de toamna a Consiliului National Rectorilor. La aceasta Sesiune vor participa toti rectorii universitatilor de stat.
La Targul Agromalim aradenii arata interes si pentru flori - Virtual Arad News (c)2000Agromalim, targ international de agricultura si industrie alimentara organizat anual la Arad, este unul din cele mai mari targuri de profil din tara. In acest an au participat 50 de firme din Romania si Ungaria. In paralel, s-a desfasurat salonul de flori si tehnici pentru gradina, Gardenia.
Pe langa expozitia in sine, s-au organizat conferinte pe teme specifice, chiar si un concurs in care s-au intrecut cele mai frumoase bovine din judet. Luni, 4 septembrie, a fost ultima zi in care aradenii au putut vizita expozitia. S-a mai incheiat o editie a Agromalimului. Cea de-a XI-a.
Contract cu Billa
Grup Codlea (mai multe firme aradene reunite sub acest nume generic) a participat in premiera la Agromalim. Despre cele cinci zile de targ, Dorin Horna, director de marketing, spune: "Noi sm fost pentru prima data intr-un astfel de targ. Ne-am invitat colaboratorii sa ne viziteze, si au venit. Cea mai importanta realizare din cadrul targului a fost semnarea unui contract cu Billa, careia li vom livra produsele noastre. La Agromalim am participat cu produse noi, care au putut fi degustate si au avut un mare succes. Targul a fost un prilej de a intra tn legatura cu alte firme din acest domeniu din alte judete, in special cu cele din vest."
Interes pentru flori
Expozitia de flori a fost un punct de maxim interes pentru aradeni. Zecile de specii expuse au incantat ochiul vizitatorilor. Si nu putini au fost cei care au cumparat. Una din firmele participante a adus florile tocmai din Cehia. Roman Svoboda, patron al societatii cehe Florala Exim, cu sediul in Arad, spune ca aradeii s-au aratat foarte interesati de flori. "N-am mai participat la expozitii in Romania. La Arad n-am intampinat nici o problema. Organizarea a fost buna. Noi am vandut mult, diverse flori, de la cele obisnuite la cele mai putin cunoscute. A fost un targ placut."
Participare constanta.
Azoma, societate aradeana producatoare de utilaje si masini agricole, a participat si in acest an la Agromalim. Pe langa produsele traditionale, au fost expuse si cateva produse noi. "Azoma este un participant constant la tArg, spune ing. Vasile Neamtu. Noi venim iN sprijinul atat al fermelor agricole, cat si al producatorilor individuali. La aceasta editie a fost o fluenta mare de vizitatori, dar din pacat lumea nu are bani. Organizarea a fost buna. N-am intalnit in alte orase asa organizare."
Frumoasele zone ale Muntilor Apuseni justifica dezvoltarea rural montana - Virtual Arad News (c)2000Desi legislatia romana prevede anumite facilitati pentru cei care locuiesc in zone defavorizate, specialistii in activitati de montanologie sustin ca aceste facilitati nu reusesc nici pe departe sa acopere neajunsurile celor care locuiesc in aceasta zona. Ei incearca sa atraga atentia guvernantilor asupra problemelor reale cu care se confrunta oamenii muntelui. Imediat dupa revolutie, doctorul Radu Rei, impreuna cu un colectiv de specialisti au pus bazele Agentiei Nationale de Dezvoltare a zonei montane, organism care a fost dezvoltat imediat dupa alegerile din 1996. De atunci, problema muntelui a fost lasata deoparte, chiar daca Radu Rei este recunoscut pe plan european, si numit vicepresedintele asociatiei Euromontana. Recent, la initiativa dumnealui a luat fiinta Asociatia Nationala de Dezvoltare Rural Montana din Romania numita Romontana. Presedinte al asociatiei a fost ales Radu Rei, iar vicepresedinte, inginerul Gheorghe Pogan de la Statiunea de Cercetare si Productie Gurahont. Romontana este un organism neguvernamental, care va fi o filiala a Euromontana in Romania. Principala preocupare este sustinerea dezvoltarii zonei montane, urmand ca in viitorul apropiat sa se treaca la infiintarea de filiale, cea de pe Valea Crisului Alb urmand sa aiba sediul la Gurahont. Conducerea Romontana este decisa sa elaboreze in cel mai scurt timp un proiect care sa cuprinda adevaratele probleme cu care se confrunta cei care locuiesc in astfel de zone si in baza lor sa se constituie o lege a muntelui apropiata de cele elaborate in alte tari ale Europei. "Atata timp cat in tara romaneasca, de munte nu se ocupa oameni competenti, nu se vor putea uita aceste neajunsuri, iar oamenii o vor duce din rau, in mai rau ", afirma inginerul Gheorghe Pogan, vicepresedintele Romontana.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}