title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 6 decembrie 2000

Duminica, 10 decembrie, va avea loc turul al doilea al alegerilor Prezidentiale.
In competitie au ramas doi candidati:
Ion Iliescu - PDSR si
Corneliu Vadim Tudor - PRM
Privatizarea ARIS se afla pe ultima suta de metri...Urmarile Hotararii de Guvern Nr. 655, ce prevede o serie de facilitati acordate in cazul privatizarii societatilor cu mari datorii la bugetul de stat, incep sa se resimta si la nivelul Aradului. Astfel, Fabrica de Strunguri ARIS S.A. Arad, starneste vii dispute in ceea ce priveste cumpararea pachetului majoritar de actiuni. Astfel, Fondul Proprietatii de Stat a cedat cele 72 de procente reprezentand cca. 38 miliarde de lei, Ministerului Finantelor. Reamintim ca, in urma unei alte H.G., incepand cu luna septembrie 2000, s-a aprobat transferul din administrarea Fondului Proprietatii de Stat in administrarea Ministerului Finantelor a actiunilor detinute de stat la 14 societati cu datorii mari la buget. Prin aceste doua H.G. s-au creat diverse facilitati pentru posibilii cumparatori ai ARIS-ului, cum ar fi: esalonare la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri bugetare pe o perioada de cinci ani si scutirea la plata a majorariilor de intarziere si a penalitatilor. Cu alte cuvinte, pentru obligatiile bugetare restante ale ARIS-ului nu se mai calculeaza penalitati si majorari de intarziere, aferente obligatiilor bugetare reprezentand debite la buget. Conform raportului de evaluare intocmit de trei societati evaluatoare, in luna septembrie ARIS-ul avea o datorie de 137,4 miliarde de lei, la un depozit de baza de 45,4 miliarde de lei corelat cu peste 92 miliarde de lei penalitati si majorari de intarziere, penalitati ce vor fi, asadar, anulate. Debitul de baza e reprezentat de contributiile la bugetul de stat de 12,8 miliarde de lei, la bugetul Asigurarilor Sociale de 32,6 miliarde de lei si datorii la Compania de Electricitate de 9,2 miliarde de lei ca si la Regia Apa-Canal unde datoria e de 3 miliarde de lei. In acest sens, administratorul general al ARIS- ului, Teodor Horga, ne-a declarat ca "pretul de cumparare al Fabricii ARIS va fi negociat in cursul acestei luni, la nivelul Ministerului Finantelor, prin intermediul firmei de consultanta S.C. Unicapital S.A. Bucuresti care va intocmi evaluarile curente. Mai mult ca sigur, la inceputul lui 2001, se va cunoaste numele noului actionar principal. Acesta se va alege dintr- un pachet de trei firme straine interesate de cumpararea societatii noastre, alcatuit din KRAUS (Germania), consortiul germano- austriaco-american EMCO si WEILER (Germania), cu cei din urma avand in spate o colaborare de sase ani, concretizata in contracte ferme".
PS Timotei Seviciu este de 16 ani episcopul Aradului - Virtual Arad News (c)2000Realizarile bisericesti ale PS Timotei Seviciu sunt fara precedent
Intr-un cadru destul de intim, Preasfintia Sa, dr. Timotei episcopul Aradului, Hunedoarei, Ienopolei si Halmagiului, a aniversat, ieri, 16 ani de cand pastoreste credinciosii ortodocsi din aceasta zona. Doar cateva personalitati ale Aradului au tinut sa ii ureze Inaltstatatorului ani multi si sanatate. Din datele Episcopiei, realizarile PS Timotei sunt fara precedent. In doar 10 ani, el a deschis peste 320 de santiere pentru constructia unor biserici noi ori pentru renovarea celor degradate. In ultimii sase ani alte sute de santiere au fost deschise in Episcopia Aradului si Hunedoarei. La Catedrala Ortodoxa din Arad lucrarile de constructie sunt in stadiul de inchidere a cupolelor, evolutia acestor lucrari fiind in grafic, ceea ce inseamna ca in anul 2005 ele vor fi finalizate. Patru cartiere din municipiu vor avea biserici noi, Micalaca, Vlaicu, Faleza Sud si Sega. Zeci de manastiri au fost sfintite, cele mai importante fiind cele de la Almas, Feredeu si metocul de la Hodos-Bodrog. Majoritatea constructiilor sunt finalizate, iar multe dintre acestea se afla in diferite stadii de executie. S-au construit biserici si in localitatile unde, lacasurile sfinte nu au existat niciodata, cum ar fi satul Valani, din comuna Craiva. Preasfintia Sa, episcopul Timotei a urmarit personal toate lucrarile de la aceste santiere. Ieri, la aniversarea celor 16 ani, episcopul Timotei Seviciu l-a avut ca oaspete si episcopul romanilor din Ungaria, Sofroaie. Sambata, PS Sofronie a sarbatorit impreuna cu PS Timotei un secol de la sfintirea Capelei Ortodoxe din Budapesta. La aniversare, episcopul Timotei Seviciu si-a exprimat si tristetea ca unii credinciosi au observat in acesti ani doar dificultatile cu care s-a confruntat Episcopia exploatandu-le ca pe niste incompetente pastorale. Deocamdata, singurul "repros" ce i se aduce Episcopiei Aradului este acela de a nu fi ajuns la o intelegere cu Biserica Greco-Catolica pentru retrocedarea celor doua lacasuri de cult din municipiu, In judetele pe care le pastoreste, Episcopia a dat dovada de intelepciune si dragoste crestineasca fata de fratii credinciosi greco-catolici si a cedat bisericile ce le-au construit inainte de desfiintarea acestui cult printr-un decret al comunistilor.
PS Timotei a initiat si o comisie de dialog intre cele doua confesiuni crestine romanesti.
Ieri, si la Arad a fost tinuta Ziua antiSIDAConducerea Serviciului Promovare a Sanatatii si Programe de Educatie pentru Sanatate a prezentat, ieri, cu prilejul Zilei Mondiale Anti SIDA, o statistica menita sa informeze populatia fata de importanta pe care o reprezinta viata sexuala (cu toate aspectele ei). De la Calin Ardelean, seful acestui serviciu, am aflat ca, in urma unui studiu, in Arad, 97% dintre femei si 98% dintre barbati stiu ca relatiile sexuale intamplatoare sunt o sursa potentiala de transmitere, iar cei mai multi afirma ca o relatie monogama reduce posibilitatea infectarii cu HIV. "Cu toate acestea, din 103 femei (intre 15-24 de ani), 15,8% au avut deja 2-3 parteneri, iar 5,9% peste patru parteneri sexuali. Numai 15,4% dintre femei si 59% dintre barbati au folosit prezervativul la cel mai recent contact sexual. Conform aceluiasi studiu, 21,5% dintre femei si 44,1% dintre barbati isi incep viata sexuala inainte de 17ani"- ne-a informat dr. Calin Ardelean. In privinta infectiilor HIV/SIDA in judetul Arad, in anul 1990 au fost depistate 31 de cazuri (toti copii) si s-au inregistrat 7 decese; in 1991 - 19 cazuri (toti copii) si 3 decese; 1992 - 8 cazuri (doi adulti si sase copii) si 4 decese; 1993 - 2 cazuri (toti copii) si nici un deces; 1994 -9 cazuri (un adult si opt copii) si 4 decese; 1995 - 17 cazuri (doi adulti si 15 copii) si 9 decese 1996 - 23 cazuri (un adult si 22 copii) si 11 decese; 1997 - 28 cazuri (doi adulti si 26 copii) si 7 decese; 1998 - 10 cazuri (trei adulti si sapte copii) si 5 decese 1999- 17 cazuri (trei adulti si 14 copii) si un deces. La un calcul simplu, statistica arata faptul ca, pana in 1999 in judetul Arad existau 164 de cazuri de infectii cu HIV sau SIDA, inregistrandu-se un numar de 51 de decese.
Copiii mai putin cuminti primesc si bete de Mos Nicolae - Virtual Arad News (c)2000Parintii au facut eforturi mari pentru a cumpara cadouri
Luna cadourilor si-a intrat in drepturi. Lumea alerga ieri in stanga si in dreapta pentru a face ultimele cumparaturi. Cei mici si-au pregatit deja cizmulitele, insa, probabil vor constata ca in acest an Mos Nicolae a fost mai sarac. Aglomeratia "cumparaturilor" s-a simtit atat in pietele orasului, cat si in magazine. Parintii au mai facut un efort pentru a fi pe plac copiilor lor. Insa preturile produselor au creat mare dezamagire in randul potentialilor cumparatori. Pana si traditionalele bete se vindeau la preturi duble fata de anii trecuti. In functie de marime si felul in care au fost impodobite, acestea se vindeau la preturi cuprinse intre 3 000 si 15 000 de lei. Cadourile constau de obicei in treninguri, cizme, pantofi, bluze, hanorace. Preturile acestor articole au cam explodat in ajunul de sarbatoare, astfel ca treningurile pentru copii costau intre 150 000 si 300 000 de lei, iar preturile celorlalte produse treceau cu bine peste o suta de mii de lei. Apoi, daca mai tinem cont ca Mos Nicolae nu vine niciodata fara dulciuri si daca facem o mica socoteala ne dam seama ca darurile ajung cu usurinta la o valoare apropiata de jumatatea salariului minim pe economie.
Mihai Takacs si sotia vor o galerie privata de arta...Mare parte din castigurile lor sunt destinate copiilor
Din luna februarie a anului 1999, in Arad functioneaza Fundatia Takacs, infiintata de pictorii Mihai si Flory Takacs. Activitatea Fundatiei Takacs s-a concretizat, in primul rand, prin initierea unor cursuri de pictura si sculptura cu detinuti de la Penitenciarul Arad. Mihai Takacs lucreaza in fiecare sambata, intr-o sala din cadrul Penitenciarului, cu zece detinuti dornici de a se initia si de a stapani cate ceva din tainele picturii. Rezultatul muncii lor s-a concretizat, pana acum, in doua expozitii, prima dintre ele gazduita de Penitenciar, iar a doua de Sala de expozitii Forum. In luna februarie a anului viitor, se va vernisa cea de a treia expozitie a detinutilor, tot in spatiul Salii Forum. "Detinutii il asteapta cu nerabdare pe Misi, in fiecare sambata, pentru ca s-au atasat foarte mult de el, si pentru ca au reusit sa devina, prin pictura, mai buni si mai intelegatori. Unii dintre confratii nostri ne critica pentru colaborarea cu detinutii, dar noi consideram ca un om care a gresit o data mai are dreptul sa i se mai acorde o sansa", ne spune Flory Takacs, cea care detine functia de director executiv al Fundatiei. Munca celor doi pictori cu detinutii este voluntara, ei nefiind platiti deloc pentru ceea ce fac. Mai mult, Mihai Takacs este cel care le pune la dispozitie materialele necesare: panze, culori, pensule, albume etc. Pe langa munca in penitenciar, Mihai si Flory Takacs s-au apropiat si de copiii cu reale inclinatii artistice. "Prin fundatia noastra, dorim sa-i sprijinim si sa-i invatam tot ceea ce stim pe copiii superdotati, dar fara posibilitati materiale. In acest sens, vom infiinta, cat de curand, un atelier - scoala, unde le vom preda acestor copii cursuri de pictura, grafica si sculptura. Iar daca talentul si sansa le vor permite, dorim sa-i tinem pe acesti copii aproape de noi, pana cand vor ajunge sa intre in facultate", declara Flory Takacs. Pana acum, 20 de copii s-au apropiat de Mihai si Flory, asteptand doar sa aiba si un atelier corespunzator pentru a invata. "Toate materialele vor fi asigurate de noi, prin intermediul fundatiei, iar copiii care vor invata in acest atelier-scoala nu vor plati nici un leu pentru cursuri". Fundatia Takacs isi propune ca, in premiera la Arad, sa deschida o galerie de arta privata. Demersurile necesare au fost facute deja, asteptandu-se acum raspunsul din partea autoritatilor locale, referitor la spatiul pe care il vor primi. In cadrul acestei galerii vor fi expuse si comercializate lucrari semnate de Mihai si Flory Takacs, de elevii lor, dar si cele realizate de alti artisti plastici, toate beneficiile materiale obtinute urmand a fi folosite exclusiv in contul fundatiei. "Dorim enorm sa concretizam si schimburi culturale internationale, indeosebi cu Parisul, deoarece Mihai este membru al Asociatiei Artistilor Plastici din Montmartre, iar numele lui este foarte cunoscut si respectat acolo. Pe baza bunelor noastre relatii, vom prezenta in Arad expozitii ale artistilor francezi, iar elevii si colaboratorii nostri vor putea sa expuna la Paris. De indata ce vom pregati galeria de arta, vom putea demara si aceste schimburi culturale".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}