title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 6 noiembrie 2000

Sambata s-au incheiat lucrarile Consiliului National al RectorilorFara indoiala, un deceniu nu inseamna foarte mult intr-o devenire. Dar acest deceniu de invatamant superior materializeaza, de fapt, o aspiratie exprimata necontenit vreme de un secol si jumatate. Universitatea "Aurel Vlaicu" a implinit zece ani de existenta. Consiliul National al Rectorilor si-a incheiat, sambata, lucrarile in plen in sala mare a Teatrului de Stat Arad, prilej foarte bun de a marca festiv implinirea a zece ani de la nasterea universitatii. Au fost prezenti, pentru a adresa cuvinte de salut si felicitari, Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean Arad, Ovidiu Nila, prefectul judetului, Emanoil Voicu, viceprimar, Maria Pascalau, inspector general la Inspectoratul Scolar, si prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Momentul pe care l-a trait orasul nostru in ultimele trei zile ale saptamanii trecute poate fi considerat unul istoric, avand in vedere faptul ca au sosit la Arad, cu acest prilej, 50 de personalitati marcante ale invatamantului universitrar romanesc. Cei 50 de oaspeti au fost prezenti, vineri, in Ungaria. Aici au avut prilejul sa ia pulsul problemelor romanilor care traiesc pe teritoriul acestei tari. Au avut loc discutii la sediul Autoguvernarii pe tari a tuturor romanilor din Ungaria si la Liceul "Nicolae Balcescu" din Gyula. Este important de subliniat ca Universitatea nu si-a propus un moment aniversar festiv sau publicitar, ci , a dorit sa marcheze acest eveniment prin organizarea unei sesiuni stiintifice de anvergura, care a reunit in cele 16 actiuni, 594 lucrari, comunicate de 263 de cadre didactice si cercetatori. Lucrarile vor fi tiparite sub egida universitatii. "Gandurile noastre de astazi se indreapta deja spre maine, exprimandu-ne convingerea ca numai printr-un management al calitatii ne vom putea impune in conclavul academic romanesc. Momentul aniversar, pe care il traim cu emotie, constituie pentru noi un prilej de a aduce elogii Ministerului Educatiei Nationale, Consiliului National al Rectorilor si tuturor rectorilor, personalitati de prima marime ale invatamantului romanesc, care prin prezenta lor, in aceste zile, la Arad au conferit un plus de academism intregii manifestari jubiliare" - ne-a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu".
La Prefectura se discuta despre Drepturile OmuluiRolul presei in conturarea opiniei cetateanului este unul onorant, dar care si obliga. Presa ar trebui sa fie sursa principala (dar si principiala) din care opinia publica ar fi ideal sa-si traga energia pentru rezolvarea problemelor care o privesc, nu atat abstract, cat din punctul de vedera al solutiilor concrete. Vineri, cu incepere de la ora 9.00 s-a desfasurat seminarul prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la semnarea "Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale " ( 4 nov. 1950, Roma). La prezidiul adunarii, mai mult lucrative decat festive, s-au aflat prefectul judetului Arad, Ovidiu Nila, primarul municipiului, Dorel Popa, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, subprefectul Francisc Tusz si dr. Horea Oprean, presedintele Tribunalului Arad. Fiecare dintre cei prezenti a fost de acord cu frazele pronuntate in introducerea acestui articol. Mai mult: rand pe rand, oficialitatile amintite au riscat - si au castigat mizand pe cartea spontaneitatii - sa nu vina cu un discurs pregatit de vreun consilier oarecare... Avand in vedere ca intr-un numar viitor vom publica un material mai amplu in care vom relata ideile principale ale acestui seminar, speram sa va tinem atentia incordata cu urmatoarele aprecieri ale oficialitatilor: "Vizavi de drepturile omului, presa este principalul mijloc in conturarea opiniilor cetateanului... " - prefect, Ovidiu Nila. "Astept sa vina ziua cand nu se va mai sti ce-i aceea discriminare"- primar, Dorel Popa. "Administratia locala este obligata in a sprijini asociatiile si fundatiile care militeaza pentru respectarea drepturilor omului" - vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca. "De ce ca sa apari pe prima pagina a ziarelor trebuie neaparat sa violezi o gaina, sau sa te sinucizi?!" - presedintele Tribunalului, Horea Oprean. "Idealul nostru e sa ajungem la nivelul democratiei daneze" subprefect, Francisc Tusz. Au fost premiati, de catre Prefectura Judetului Arad, pentru merite deosebite pentru promovarea Drepturilor Omului:  Tribunalul Arad; Directia pentru Protectia Copilului; Penitenciarul Arad; Fundatia Renincoor Open Hand; Clubul Femeilor din Arte, Profesii, Afaceri; Directia Judeteana pentru Tineret si Sport; Forumul Democrat German; Asociatia Pro - Vita Sana; Compartimentul Preventie de pe langa IJP; Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor; TV Intersat si cotidianele Jelen si Observator. Meritul deosebit al acestei ample manifestari ii revine Centrului Experimental de Probatiune care si-a desemnat intregul efectiv de consilieri a caror rol a fost cel de moderatori ai seminarului. De remarcat activitatea unanim apreciata a Dalinei Groza, responsabil de relatii cu presa in cadru Probatiunii si a Oanei Campean, jurist in cadrul Compartimentului de Integrare Europeana al Prefecturii.
Primarul Popa doreste o harta digitala a municipiuluiDorel Popa este plin de optimism. La initiativa Primariei, s-a inceput realizarea unei lucrari de mare amploare, care vizeaza introducerea cadastrului imobiliar-edilitar al municipiului Arad intr-o harta computerizata. Daca pana acum s-au facut doar lucrari geo-topografice cu caracter general, prin realizarea acestei lucrari Primaria va dispune de o harta digitala a intravilanului municipiului, o evidenta a proprietarilor si a constructiilor existente, precum si de planul edilitar al orasului. Pe langa diversele institutii care vor colabora la realizarea acestei harti, o mare contributie va avea Serviciul informatiei al Primariei, care o va realiza, in mare parte, cu forte proprii. Si datorita acestui proiect, in ultima sedinta a CLM s-a aprobat o suplimentare a acestui serviciu cu trei posturi de consilier si a unui post de consilier - inginer de siatem. Odata finalizata aceasta harta, vor putea fi obtinute date exacte cu privire la amplasamentele retelelor de gaz, canalizare, termoficare, telefonie si curent electric. Harta va permite o depistare si o interventie mult mai rapida in cazul unor defectiuni, ceea ce va reduce considerabil timpul care trece de la producerea unei avarii pana la ameliorarea ei si implicit, va creste gradul de civilizatie a orasului.
Desteptatoarele produse la Victoria sunt cautate si la exportCele mai ieftine contoare de apa calda, si respectiv rece, care se gasesc pe piata Aradului sunt produse de catre SC Victoria SA. Fosta intreprindere de ceasuri a fost cumparata, cu cateva luni in urma, de catre un investitor aradean, Ion Mainescu. Fabrica, la acea data, era in proces de lichidare. Acum, pe langa faptul ca dato riile de peste 14 miliarde de lei la bugetul statuui sunt aproape achitate, productia fabricii este relansata. Se produc ceasuri desteptatoare, circa 23 000 de bucati lunar, care toate iau drumul exportului. Referitor la apometre, pe langa garantia oferita, acestea sunt de o calitate ireprosabila si sunt omologate de catre Institutul de metrologie. Costulunui contor este de 350 000 lei, pret in care sunt incluse si garniturile necesare la montatul acestuia. "Producem circa 2000 de contoare pe luna, cu mult mai putin decat am putea vinde. Capacitatea de productie este relativ scazuta, vina, daca putem spune asa, fiind a standului de proba, pe care il vom moderniza in viitorul apropiat", ne-a declarat Ion Mainescu.
Curticiul va avea si o crescatorie de sturioni - Virtual Arad News (c)2000Jimbolia va avea o crescatorie de sturioni mai mica, pe 20 de hectare, au hotarat reprezentantii EURO - STURIO
"Saptamana viitoare se va lamuri problema crescatoriei de sturioni", ne-a spus Dorel Lazu, reprezentantul zonei de Vest a Fundatiei EURO-STURIO. In adunarea generala ce a avut loc la Galati, reprezentantii fundatiei au hotarat sa cumpere doar 20 de hectare de teren aflate in extravilanul localitatii Jimbolia, renuntand la 100 de hectare din intravilan din cauza pretului prea mare. Jimbolia va avea totusi o crescatorie de sturioni, dar ceva mai mica, pentru ca investitia cea mare va fi la Curtici, unde urmeaza sa se amenajeze si locurile de agrement pe un teren de 100 de hectare atribuit gratuit fundatiei. Afland de decizia adunarii generale, primarul Jimboliei i-a contactat pe reprezentantii EURO-STURIO propunandu-le o renegociere a pretului pentru cele 100 de hectare, nedorind sa piarda o asemenea afacere profitabila pentru zona.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}