title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 5 iulie 2000

Numeroase incendii au produs insemnate pagubeMeteorologii avertizeaza autoritatile locale despre pericolul producerii unor incendii in zilele caniculare din aceasta vara. Institutul National de Meteorologie si Hidrologie avertizeaza ca din anii 40, Romania nu a mai fost lovita de un asa val de caldura, in acea perioada atingandu-se maxima absoluta - 46 grade Celsius. Specialisti spun ca temperaturile in urmatoarea perioada vor atinge 40-42 grade Celsius. INMH avertizeaza autoritatile locale asupra pericolului izbucnirii unor incendii in aceasta vara, mai ales ca, in urmatoarea perioada, vremea se va incalzi accentuat, temperaturile putand sa depaseasca 37 de grade Celsius. Intr-un comunicat remis, luni, institutul recomanda factorilor de decizie de la nivelul judetelor si localitatilor sa ia toate masurile pentru prevenirea si stingerea eventualelor incendii produse de temperaturile ridicate. Autoritatile locale si agentii economici trebuie sa asigure mijloacele si materialele de stins incendii, precum si rezerve de apa pentru a se putea interveni in cazul in care scade presiunea apei din retea. Despre cum sunt pregatite autoritatile locale, Salvarea, Pompierii, precum si ce masuri de precautie trebuie sa ia in aceste zile caniculure, oamenii, am incercat sa va informam in cele ce urmeaza.
Ministrul Functiei avertizeaza autoritatile locale
Pericolul producerii unor incendii persista datorita temperaturilor ridicate in coroborare cu doua cauze principale si anume: folosirea focului deschis pentru curatirea vegetatiei uscate si nesupravegherea acestuia precum si aruncarea la intamplare a tigarilor in zonele impadurite, miristi etc. Vlad Rosca, a trimis, luni, prefectilor din judete o circulara in care le solicita acestora sa transmita autoritatilor locale nou alese si agentilor economici sa asigure toate mijloacele si materialele de stins incendii, pentru a se evita producerea unor pagube in perioada caniculara anuntata pentru aceasta saptamana. De asemenea, ministrul mai solicita autoritatilor locale sa asigure si rezerve de apa pentru a se putea interveni in cazul in care presiunea apei din retea scade. "Din acest punct de vedere, pompierii militari sunt tot timpul pregatiti pentru a interveni in astfel de situatii atat in zonele impadurite cat si la gospodariile cetatenilor", ne-a declarat capitan Lucian Campeanu, din cadrul grupului de Pompieri "Vasile Goldis" Arad. Majoritatea incendiilor au loc la vegetatia uscata, in zona impadurita, miristi, pasuni, crescand cu 25% fata de perioada precedenta. In Arad, luni s-au inregistrat nu mai putin de 4 incendii si anume in Gurahont, sat Dulcele, unde valoarea bunurilor distruse a fost de circa 80 milioane lei. In comuna Plescuta, a avut loc un incendiu care a provocat pagube in valoare de aproximativ 3 milioane lei. De asemenea pasunea apartinand de Primaria Sebis a ars pe o suprafata de circa 5 hectare. Pompierii au fost solicitati sa intervina in Arad pe str. Prunului fiind anuntati ca ard plante furajere, proprietatea lui Redis Simion. In urma incendiului s-a constatat ca aproximativ 30.000 kg plante furajere au ars, gardul pe aproximativ 30 m s-a degradat, valoarea bunurilor distruse fiind de aproximativ de 90.000.000 lei. Incendiile au fost provocate de focul deschis lasat nesupravegheat in apropierea vegetatiei uscate in timp.
Pe canicula, apa la purtator...Nu functioneaza tasnitorile
De caldura insuportabila a verii nu avem cum sa scapam, dar s-ar putea face multe, pentru ca aceasta sa nu ne afecteze chiar atat de tare. Un exemplu il constitue tasnitorile de apa. Oare ar fi chiar atat de greu, daca cineva s-ar apuca sa repare putinele tasnitori din oras? Sunt oameni care nu fac fata acestor temperaturi atat de ridicate si lesina pur si simplu pe strada. Atunci, ce-i de facut? Cum sa i se acorde primul ajutor? De unde sa se ia putina apa? E adevarat ca economia noastra de piata este intr-o continua tranzitie, dar asta nu inseamna ca pentru a nu ne dezhidrata suntem nevoiti sa cheltuim foarte multi bani. Ne referim aici, bineinteles, la tasnitorile a caror loc este obligatoriu in statiile de tramvai. Mai sunt si fantanile arteziene, care desi nu au apa potabila, sunt totusi o sursa perfecta de racorire, mai ales acum, cand seceta ne da tarcoale. Nu am mai vazut de mult masini-stropitoare care sa improspateze aerul. Trebuiesc luate niste masuri pentru ca oamenii sa nu moara de cald pe strada, in tramvaie sau in alte mijloace de transport. Pentru ca orele de varf sunt foarte periculoase. Atat in statii, cat si in mijloacele de transport in comun, aproape ca nu se poate respira. Poate ca ar mai fi totusi nevoie macar de niste tramvaie speciale de vara, printre calatori numarandu-se atat persoane de varsta a treia cat si femei gravide, oameni bolnavi si chiar copii mici.
In prima sedinta, noul CLM a aprobat Terminalul Cargo AradPrima sedinta a noului Consiliu Local Municipal Arad a fost una extraordinara si a avut ca tema de dezbatere Planul Urbanistic de Detaliu "Terminal Cargo Arad". Primarul Dorel Popa a tinut sa ureze succes noului CLM si sa-i asigure pe consilieri de tot sprijinul de care vor avea nevoie din partea Primariei. Presedinte de sedinta a fost Petre Blajovici. Proiectul "Terminal Cargo Aeroport Arad" face parte din Programul Phare CBC de cooperare transfrontaliera intre Romania si Ungaria. Beneficiarul investitiei "Terminal Cargo Aeroport Arad" este Consiliul Judetean Arad care va contribui cu 500.000 de euro, restul de 2.000.000 de euro, valoarea totala a proiectului fiind de 2.500.000 de euro, reprezentand fonduri nerambursabile din partea Comunitatii Europene. Aprobarea de urgenta a PUD Terminal Cargo era necesara deoarece delegatia Comisiei Europene in Romania a solicitat aprobarii datorita timpului scurt Proiectul Tehnic pana la sfarsitul acestei luni, in vederea organizarii licitatiei de executie a investitiei. Dupa cateva minute bune de discutii, in care reprezentanta ApR Rodica Borza, a cerut amanarea aprobarii datorita timpului scurt avut la dispozitie pentru studierea documentatiei proiectul a fost aprobat. Un alt punct pe ordinea de zi, propus la inceperea sedintei, a fost numirea reprezentantilor CLM in Consiliul de administratie al SC Arterm. In urma votului secret au fost alesi Eugen Masut si Marcel Chiscan. Dorel Popa a facut in incheiere o prezentare a activitatii pe care a avut-o de la investirea ca primar al Aradului. Scopul vizitei pe care a facut-o la Londra a fost intalnirea cu un membru al Parlamentului, britanic, care va fi prezent impreuna cu ambasadorul Marii Britanii in Arad, la o conferinta organizata la Teatrul de Stat. "Am mai avut o intrevedere si cu un alt parlamentar englez care a nominalizat Romania, pentru niste fonduri acordate de Anglia tarilor europene. Pot sa va spun ca deplasarea a fost organizata si platita de cei de acolo." Urmatorul punct pe agenda primarului este vizita pe care o face incepand de ieri, in Bucuresti, la Ambasada SUA precum si la departamentele economice ale altor ambasade. 
Noul magazin Print STAR a fost sfintit de preotul romano-catolicLuni, a avut loc deschiderea oficiala a magazinului Print STAR SRL situat pe strada Lucian Blaga nr. 2-4, de unde cei interesati pot achizitiona en-gros si en-detail computere, monitoare, imprimante cu cerneala si laser - Second Hand, precum si consumabile pentru imprimante, masini de scris de variate tipuri. La inaugurare a fost prezent dl. Kardos, directorul firmei Farbex din Ungaria. Domnia sa a tinut sa sublinieze faptul ca materialele consumabile sunt ecologice, iar preturile nu vor afecta foarte tare buzunarul cumparatorilor. Cel care a avut initiativa deschiderii acestui magazin, dl. Simion Cosma a specificat ca s-a gandit in primul rand la copiii care vor putea beneficia de un computer Second-Hand, intrucat preturile sunt rezonabile.
Elta Universitate recomanda alimente in stare naturala - Virtual Arad News (c)2000La Clubul Presei, s-a deschis expozitia filialei aradene a Elta Universitate, care are drept scop promovarea preparatelor alimentare naturale. Titlul expozitiei - Puterea cunoasterii - poate parea pretios, dar, de fapt, este o adevarata filosofie sa stii ce sa mananci, unde este hotarul intre alimentele ce dau sanatate si care sunt acelea ce o subrezesc incet si sigur, conform deprinderilor indelung exersate. Ni se propun alimente in stare naturala, care nu-si pierd calitatile prin tratamente termice, elaborate prin retete ce tin seama de echilibrul dintre ingrediente. Un stand prezinta ciorbe deshidratate de varza, leustean, tarhon; semipreparate pentru chiftele din grau si derivate ale acestuia, cas usor afumat (din lapte de vaca), carnati, crochete din azime, grau, morcovi, condimente, dulciuri pe baza de miere, branza dulce, cocos, crema de banane etc. Azimele sunt totodata aliment si medicament, precum recomanda Hipocrat si ele au avizul Ministerului Sanatatii. Fiind preponderent bazice, sunt indicate in afectiuni digestive, absorb si ajuta la eliminarea toxinelor, asociate cu un tratament naturist scad diabeticilor glicemia si stopeaza evolutia tumorilor - ne spune doamna Elena Catana, responsabila filialei aradene. Azimele se gasesc chiar in unele farmacii si alimentare. Alt stand prezinta carti cu informatii din domeniul alimentatiei naturiste, retete, tratate. Exista chiar relationari ale universului om cu celelalte, din puncte diverse de vedere. Expozitia ramane deschisa si astazi, 4 iulie, intre orele 11- 19.
Jucatorii de la Astra Trinity in cantonament la MoneasaLuni, in jurul orelor 12,00, lotul divizionarei C, Atletic Universitatea Astra - Trinity, a plecat spre statiunea Moneasa, acolo unde, timp de 12 zile, se va efectua cantonamentul estival. Dupa o saptamana de la reluarea pregatirilor, "principalul" Marcel Coras a ramas la urmatorul lot de jucatori, care a facut in intregime deplasarea la Moneasa: Irimia, Rusu - portari, Adrian Vizitiu, Chirila, Hardalau, Lung, Negrila, Marian, Suciu, Bigu transferat de la Electrica Timisoara - aparatori; Trif, Plisca, Corsenti, Folea, Craciunescu, Bogosel, Coriolan, Vizitiu (ultimii trei veniti de la UTA) - mijlocasi; Toderas, Hada, Lazau, Pavel, Blanita - atacanti. Din delegatie mai fac parte Ioan Sold - antrenor secund, Mihai Jivan - responsabil cu pregatirea portarilor, Ladislau Ghita - director sportiv si maseurul Ioan Pantis. "Astralii" sunt cazati la hotelul "Moneasa", o zi de antrenament aratand astfel: dimineata - exercitii de forta combinate cu alergari usoare prin statiune si imprejurimi, iar dupa-amiaza - sedinte tehnico- tactice specifice perioadei. Duminica, 9 iulie, Astra va intalni pe Inter Arad intr-un meci contand pentru turul intai al Cupei Romaniei - editia 2000- 2001. Pana la debutul campionatului, ce va avea loc pe 12 august, Astra are programate o serie de meciuri de pregatire, dupa cum urmeaza. 22.07: "U" West Petrom Arad 26.07: Telecom Arad 29.07: UM Timisoara 2.08: Telecom Timisoara 5.08: A. S. Politehnica Timisoara. De mentionat ca toate meciurile se vor disputa la Arad, mai putin partida impotriva divizionarei B, UMT, ce va avea loc in orasul de pe Bega.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}