title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 4 iulie 2000

Relatiile de prietenie ale aradenilor cu americanii sunt trainice - Virtual Arad News (c)2000

* Doar in 14 orase din Romania, printre care si Aradul, s-a sarbatorit Ziua Americii. * D-l Peter Van Buren, asistentul personal al ambasadorului SUA a fost prezent la Arad. * Dorel Popa, primarul Aradului, a fost invitat oficial la manifestarile de 4 iulie, organizate de Ambasada SUA* Sambata seara, in Parcul Copiilor din Arad, in prezenta a peste 200 de participanti a avut loc o ampla manifestare organizata cu ocazia zilei de 4 iulie, Ziua Americii. Au fost prezenti asistentul personal al ambasadorului SUA, primarul Aradului, oficialitati locale. Dl. Peter Van Buren ne-a declarat ca "sunt placut ipresionat de aceasta manifestare de simpatie a aradenilor pentru poporul american. Prin <Trinity> si prin alte firme americane care au investit sau vor investi in orasul d-voastra, se vor stabili legaturi trainice intre  Romania si America."

Prefectul Neamtiu a organizat ieri o conferinta de presaIeri, prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu a organizat o conferinta de presa la care au participat Caius Parpala - presedintele Consiliului Judetean Arad, Dorel Popa - primarul municipiului Arad, Francisk Tusz - subprefect si Valeriu Campeanu - secretar general al Prefecturii Arad. Subiectul principal al acestei conferinte de presa l-a constituit finalizarea validarii primarilor si a membrilor Consiliilor locale. La nivelul judetului nostru au ramas deocamdata, fara viceprimar datorita disensiunilor aparute in plan local, Consiliile locale din Hasmas, Simand, Sepreus si Craiva iar la Graniceri primarul nu a depus inca juramantul. In opinia lui Gheorghe Neamtiu, in multe localitati starea de disciplina nu corespunde nici pe departe unui climat de colaborare care ar trebui sa domneasca la nivelul Consiliilor locale. "Suparator este faptul ca am intalnit situatii in care la sedintele de validare, consilierii au venit sub influenta alcoolului. Eu cred ca acestia nu le fac cinste celor care i-au ales" a subliniat Gheorghe Neamtiu. Cu privire la afirmatiile aparute intr-o anumita parte a mass-mediei cum ca retiparirea buletinelor de vot gresite s-ar fi facut din banii publici Gheorghe Neamtiu a aratat ca aceste costuri au fost suportate de tipografia la care acestea au fost tiparite. Prefectul Aradului a sublinia ca in relatiile cu Primariile Consiliile locale si Consiliul Judetean va domni litera si spiritul legii, indiferent de relatiile de prietenie pe care Gheorghe Neamtiu le are cu conducatori acestor unitati administrative , sau de partidul din care acestia provin.
Nici pana in prezent situatia privatizarii la Astra Calatori nu e lamuritaFaptul ca pachetul de actiuni definut de FPS la Astra Vagoane Calatori a fost adjudecat de un SRL cu un capital social de 5 milioane a iscat un scandal pe cinste, alimentat chiar de fostul ministru al Transporturilor, Traian Basescu. Pe 29 iunie, Xedox trebuia sa depuna ultima transa de bani la FPS. Incercand sa aflam daca acest lucru s-a realizat, am fost informafi de surse din cadrul FPS ca banii trebuiesc depusi la Bucuresti. In cazul in care, nici dupa 15 zile de la ultima data fixata, suma intreaga nu va fi achitata se va ajunge la rezilierea contractului. In istoria FPS-DT Arad s-a inregistrat un singur caz cand s-a reziliat contractul de vanzare a actiunilor hotelului Parc. Infiintata in 1992, Directiei Teritoriale i-au fost repartizate, pentru a fi privatizate, 259 de societati. Activitatea Fondului poate fi structurata in mai multe etape. In perioada decembrie 1992-ianuarie 1997 au fost privatizate 77 de societati comerciale, valoarea totala a capitalului social privatizat cifrandu-se la 78,5 miliarde de lei. In 1997, alte 60 de societati din portofoliul FPS si-au gasit alti actionari, 56 dintre acestea fiind de tip Agromec. Tot in acest an s-a produs declansarea lichidarii administrative a SC Araviascomb SA Arad. Anul 1998 a insemnat pentru FPS-DT Arad vanzarea pachetelor de actiuni detinute la 35 societati comerciale, valoarea totala a capitalului social privatizat fiind de 56,3 miliarde de lei. Anul trecut s-a incheiat cel mai rasunator contract: achizitionarea de catre Trinity Companies Inc. a actiunilor Astra Vagoane Marfa. Fiind spre sfarsitul activitatii, FPS-DT Arad incheie cu satisfacator perioada de privatizare a societatilor cu capital de stat. Scurtul timp care a mai ramas trebuie folosit pentru a se hotari in ce se va transforma aceasta institutie. Exista mai multe posibilitati: transformarea FPS-urilor in societati de investitii, societati bancare sau in organe ale Ministerului Finantelor. Doru Sever Puia, directorul DT-Arad, declara in acest sens ca activitatea noilor proprietari va trebui monitorizata in continuare de institutia care se va "naste" din FPS. Nu stim daca acest lucru va aduce afaceri bune si bani multi pentru "privatizatele" aradene dar macar se incearca.
Bac-ul continua cu probele scrise...Saptamana care a trecut a fost pentru absolventii clasei a XII-a, cea a probelor orale. Astfel, vineri si sambata, s-a sustinut proba de limba straina. La cele mai multe licee, elevii au raspuns din limba engleza si franceza. Subiectele au fost accesibile, variate, absolventii incercand sa raspunda cat mai bine. Acestea au fost de doua sau trei tipuri, in functie de profilul claselor si de numarul de ore. Unii au fost foarte bine pregatiti, altii -mediu. Cei mai multi au optat pentru limba engleza in detrimentul francezei. De exemplu, la Liceul Iuliu Maniu, o suta au ales limba engleza si 62 pentru limba franceza. Am asistat si am constatat ca elevii au fost foarte bine pregatiti: au citit textul cerut, l-au comentat, au raspuns la intrebarile legate de text si au si tradus. La Liceul Elena Ghiba Birta, proba la limba engleza a fost sustinuta de 122 elevi, iar cea de franceza a fost sustinuta de 32 de elevi. In acest an, liceul a avut o prestatie remarcabila, ceea ce inseamna daruire totala deopotriva de partea elevilor si profesorilor. M-a impresionat diriginta uneia din clasele terminale, prof. Anca Pastel, care s-a aflat continuu in prejma elevilor sai, incurajandu-i in mod admirabil. De azi, bac-ul continua cu probele scrise, de rezistenta.
Presedintele UAP, filiala Arad - Dumitru Serban este cunoscut pe meridianele lumiiCum in orasul de pe Mures sculptura de calitate intereseaza un public in scadere vertiginoasa, Dumitru Serban "s-a mutat", pret de doua luni, pe Nil, unde, bunul-gust domneste, imbinand traditia piramidelor cu modernitatea arhitecturii oraselor, a piatetelor egiptene. "Sa calatoresti inseamna pana la urma - o spunea si Montaigne - sa-ti imbogatesti mintea cu mintea altora". Sculptorul Dumitru Serban, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Arad, s-a intors, de curand, din Franta si Egipt. A fost o calatorie obositoare, care i-a adus satisfactii profesionale, ajutandu-l sa se descopere mai bine pe sine. In Egipt, la Assuan, Dumitru Serban a participat la al V-lea Simpozion international de sculptura (februarie - aprilie 2000), alaturi de artisti din sase tari (Elvetia, Japonia, Franta, Germania, Danemarca si Egipt). Dincolo de ultimele case din Assuan, cu albul lor deshidratat de soare, e locul de bastina al obeliscurilor. Podisul Assuanului e devorat de arsita, iar piatra torturata, pustiita de lumina e granitul de la Assuan. Cenusiu, negru, roz, ravnit timp de mai bine de 3000 de ani de toti faraonii pentru camerele lor funerare din piramide si pentru obeliscuri, granitul era extras din imensul osuar minerat aflat langa Tropicul Racului, tarat pe cilindri si transportat, apoi, pe Nil. In orasul in care desertul da tarcoale marginii orasului, intr-o atmosfera de fascinatie si perplexitate, s-a desfasurat simpozionul de sculptura in granit. "S-a lucrat intr-un ritm infernal, ne-a spus sculptorul Dumitru Serban, de la 6,30 dimineata, pana seara tarziu". Lucrarea cu care artistul aradean a cucerit juriul simpozionului se numeste "Locuinta pasarilor", iar ideea ei i-a venit dupa o calatorie pe Nil. Statuia are peste 6 metri inaltime si in jur de 20 de tone greutate. Dumitru Serban a lucrat o luna si 20 de zile, ajutat de 3 asistenti, pentru a imblanzi duritatea granitului. Ca o picanterie, va putem spune ca artistul a plecat spre Egipt inarmat doar cu un ciocan ("Am plecat cu un ciocan cand ceilalti participanti venisera dotati cu utilaje moderne") si, la finalul lucrarii, a tocit 15 discuri cu diamant pentru a supune granitul formei.
Sculpturi sub apa
Intors din Egipt, Dumitru Serban a luat trenul spre Franta, unde, in orasul Pradet, intre 9 si 17 iunie, a participat la primul Simpozion de sculptura sub apa. Din cei peste 50 de artisti care si-au manifestat interesul de a asista la Simpozion, juriul a selectat 11 candidati (din Franta, Israel, SUA, Ucraina, Irlanda, Namibia). Din Romania au participat Dumitru Serban (Arad) si Maxim Dumitras (Sangeorz-Bai). Marmura in care au lucrat artistii a fost adusa pe Coasta de Azur tocmai din Romania (Simeria). Tema simpozionului a fost "Lumea subacvatica", Dumitru Serban reusind sa le smulga francezilor "Marele Premiu" si "Premiul publicului: Pradet 2000". Periplul sculptorului aradean in Franta si Egipt si premiile obtinute acolo, au fost, suntem siguri, cel mai frumos cadou pe care orice artist si l-ar dori de ziua lui. Si cum ieri a fost chiar ziua lui Dumitru Serban, noi il felicitam, ii dorim putere de munca, sanatate si inspiratie. La Multi Ani, Dumitru Serban!

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}