title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 4 mai 2000

Panourile de afisaj electoral isi asteapta noii candidati la Primarie - Virtual Arad News (c)2000Pentru alegatori, alegerile din iunie inseamna, inainte de toate, alegerea primarului. Prioritatea de atentie, are temei. Primarul este simbolul comunitatii. In el, in primar, ar trebui sa ne regasim fiecare dintre noi. Adica, sa reprezinte interesul nostru, gandul nostru, vointa noastra. Primarul nu trebuie sa stea fata in fata cu noi. El trebuie sa fie, chiar daca se ridica pe un piedestal, in mijlocul nostru. Altfel, daca ar sta fata in fata cu noi, la catedra, n-ar mai fi al nostru. Ar fi rupt de noi. Ar fi opusul nostru. Un "opus" care, paradoxal, l-am favorizat noi, alegandu-l. Avem, asadar, nevoie de un primar care sa fie chintesenta noastra, ca oameni ai Cetatii. Sa ne reprezinte, clipa de clipa.
Cum trebuie sa arate acest primar? El trebuie sa aiba onestitatea lui Valentin Paul Neamt, actualul primar interimar. Sa fie cat mai putin coplesit de trecut, tanar si inteligent, precum Ovidiu Marian, candidatul PNTCD. Sa aiba deschiderea si credinta in iubirea semenilor, precum Cristian Moisescu. Sa vina cu luciditatea si spiritul intreprinzator ale candidatului democrat Emanoil Voicu. Sa fie, intr-un cuvant chintesenta calitatilor tuturor candidatilor. Un asemenea "integral" e greu de gasit. El este idealul, insa un ideal care nu trebuie abandonat, ci dorit sa fie atins. Cum nu cred ca trebuie sa fie viitorul nostru primar. In primul rand, n-ar trebui sa fie un "fost" al anilor anteriori lui '90. Ceea ce inseamna ca trebuie sa nu fie un primar in varsta, coplesit de complexe si de prejudecati. Sa nu fie ahtiat dupa functie. Sa nu-l doara in cot de cetatean. Sa nu fie un incapabil dovedit de acesti ultimi ani. Sa nu fie "corp strain" pentru comunitate, ci parte a ei. Sa nu reprezinte interesul unei parti minoritare din electorat, ci interesul general. Din nou, aceeasi constatare e greu de gasit acest OM. Si totusi, unii sunt aproape de el. Dupa cum altii sunt foarte departe. Totul e sa deschidem ochii. Sa punem emotia deoparte si sa folosim, pentru alegere, doar ratiunea. Asadar, sa cugetam. Sa uitam de partide si sa cantarim omul. Omul (cel mai bun) sa fie alesul, daca vrem sa nu ne mai pacalim, ca in '96.
Taha Abed a invocat Drepturile Omului si a castigatJudecatoria Arad a admis, ieri, contestatia introdusa de doctorul Taha Abed, privitor la decizia Biroului Electoral de Circumscriptie Municiapla de a nu accepta canidatura acestuia pentru Consiliul Local Municipal. In data de 27 aprilie, BEM a refuzat sa inregistreze candidatura lui Taha Abed, datorita dublei sale cetatenii: romana si israeliana. Decizia BEM este intemeiata, daca luam in considerare prevederile art. 35 alineatul 1 din Constitutie, potrivit caruia: "Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul 3 ..." Acest din urma text de lege statuteaza: "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai (sublinierea noastra) cetatenia romana si domiciliul in tara". In baza acestor texte de lege, doctorul Taha nu intruneste conditiile pentru a fi ales consilier municipal. In sustinerea contestatiei sale, insa, doctorul Taha a invocat un alt text al Constitutiei, si anume articolul 20, potrivit caruia: "Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate internationale la care Romania este parte", iar al doilea alineat al acestui articol prevede: "Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale". Pornind de la acest text de lege, s-au invocat Declaratia Universala, precum si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Dupa pronuntarea hotararii, Alin Ghergar, avocatul doctorului Taha, a precizat: "Solutia este cea fireasca. Contestatia era forte bine documentata atat ca temei juridic cat si ca practica, in sensul precedentului". Si Taha Abed este multumit de solutia instantei. "Am dorit sa candidez din tot sufletul. Ma bucur ca acum pot sa fac ceea ce mi-am propus", ne-a declarat acesta, imediat dupa pronuntarea sentintei.
Presedintele FPS -  Doru Sever Puia e multumit de realizariGuvernul a stabilit principalele termene pentru realizarea obiectivelor Programului pentru ajustarea sectorului privat PSAL 2, ale carui prevederi sunt in curs de negociere cu Banca Mondiala. Pana la 31 decembrie 2000, autoritatile vor elabora un plan de actiuni pentru incetarea activitatii FPS, urmand ca la 30 septembrie 2001 activitatea FPS sa inceteze, potrivit Hotararii de Guvern privind asigurarea conditiilor de implementare a Programului pentru ajustarea sectorului privat PSAL 2. FPS va privatiza cel putin 10 societati comerciale mari de stat si 400 de societati comerciale de stat mijlocii si mici, precum si 100 de societati comerciale de stat in care detine actiuni reziduale, pana la 31 decembrie 2000, iar pana la data de 30 septembrie 2001 va privatiza alte 18 societati comerciale mari de stat, 650 de societati mijlocii si mici si 450 de societati comerciale in care detine actiuni reziduale. FPS Arad a fost cea mai harnica dintre toate filialele, reusind sa-si faca planul si pentru acest lucru a fost "recompensata", primind spre administrare societatile comerciale care erau in portofoliul FPS DT-Hunedoara. "Faptul ca FPS Arad a reusit sa vanda, pana acum, cea mai mare parte a pachetelor de actiuni detinute la societatile comerciale, a dus la hotararea ca sa ne fie incredintate noua si cele 81 de firme hunedorene care mai trebuiesc privatizate. Dintre acestea 45 sunt in regula, adica vandabile, iar restul de 36 sunt cu probleme de mediu. Dar noi speram ca pana la data cand FPS se va dizolva, aceste societati sa fie privatizate" ne-a declarat Doru Sever Puia, directorul FPS Arad. In judetul nostru FPS mai detine pachetul majoritar de actiuni la cinci societati comerciale si mai sunt 26 de societati, la care FPS are procente mici din actiuni. Chiar daca SC ARIS se afla in portofoliul FPS Bucuresti, Doru Sever Puia ne-a spus ca, pana la urma, SC Aris intra in programul PSAL de privatizare cu ajutorul bancilor.
Sindicalistii de la SC Zahar SA au inceput protestulSocietatile comerciale romanesti sunt urmarite, parca, de ghinion, din moment ce nici privatizate nu reusesc sa devina rentabile si sa functioneze normal. Cel putin aceasta este concluzia in cazul Fabricii de zahar din Arad. De doi ani, actionar majoritar la SC Zahar SA este firma franceza Sucre Union timp in care s-au investit 14 milioane de dolari, iar pierderile s-au ridicat la aproape 100 milioane de lei. Aceste pierderi, plus faptul ca, in prezent, nu se mai cultiva decat foarte putine terenuri cu sfecla de zahar, au determinat actionarii sa hotarasca trecerea in conservare a fabricii pe o perioada de doi ani. Date fiind aceste probleme, partenerul francez a considerat ca e cazul sa trimita in somaj temporar 170 de muncitori pe o perioada de cinci luni, pana la 15 septembrie, acordandu-le 75 la suta din salariu, lucru care i-a nemultumit, insa, pe sindicalisti. Liderii sindicatului spun ca nu se respecta contractul colectiv de munca, care, in opinia investitorului francez, are prea multe clauze sociale. Sindicalistii solicita incheietea unui protocol prin care reprezentantii legali ai societatii se obliga sa-i readuca la data de 15 septembrie 2000, pe toti cei 170 de someri temporar. Firma franceza vrea sa mentina restul de 165 de muncitori cati au mai ramas, pentru operatiile de intretinere si pentru a fi creat un nucleu in jurul caruia se va forma un nou colectiv in cazul in care, intr-un viitor apropiat sau indepartat, fabrica de zahar va functiona din nou. Pentru ca au protestat prea vehement, deranjand "personalitatile" franceze, 29 de muncitori au fost trecuti in somaj, fara a beneficia de protectie sociala, "asta numai asa, ca sa vada sindicalistii cine are muschii mai mari" dupa cum ne-a declarat Romi Vasi, liderul Sindicatului Liber al fabricii de zahar. De altfel, Franck Sarneville, vicepresedintele Consiliului de administratie al SC Zahar SA Arad a recunoscut ieri, in cadrul unei intalniri avute la Oradea cu Romi Vasi si Dragos Frumosu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, ca respectivii muncitori au fost disponibilizati "din ambitie". Dupa mai mult de o ora de discutii sindicalistii au propus ca in data de 16 mai sa aiba loc, la Bucuresti, un dialog intre partenerii francezi si reprezentantii FSIA. "Daca nu se prezintia pe l6 mai, vom deschide prorces, pe care sunt sigur ca sindicatul il va castiga, ne vom adresa forurilor internationale, si FSIA va face toate demersurile catre Guvern, si FPS pentru anularea Contractului de vanzare-cumparare nr.233/JJ.05.1998 pentru nerespectarea art.8.1" a declarat Dragos Frumosu. Liderii sindicali au propus doua solutii pentru rezolvarea problemelor: fie muncitorii isi pastreaza calitatea de angajat cu toate drepturile ce li se cuvin, fie se aplica programul de restructurare cu OG 98/1999. Pentru a afla care va fi verdictul final al francezilor nu trebuie decat sa asteptam ziua de 16 mai.
La Palatul Cultural s-a deschis Only Night Club - Virtual Arad News (c)2000Zvonul ca in incinta Palatului Cultural ar exista un bar cu program de streaptease ne-a facut foarte curiosi, motiv pentru care ne-am deplasat la locul cu pricina. Dorin Frandes, directorul Filarmonicii de Stat, adica institutia titulara din Palatul Cultural, ne-a informat ca, intr-adevar, in aceasta cladire fiinteaza un bar. Acesta ne-a spus ca, datorita fondurilor reduse ale Filarmonicii, mai marii institutiei s-au gandit sa inchirieze firmei "Club Rock Only", una din incaperile aflate la subsolul cladirii. Evident contra unei sume de bani, sume care, dupa cum aveam sa aflam mai tarziu, provine din cumpararea unui numar de bilete de la Filarmonica de catre patronul barului. Pentru ca afacerea sa fie in regula, intre Filarmonica de Stat si firma Club Rock Only exista un contract in care, printre altele este stipulat ca barul poate presta si activitati culturale, programe artistice. In acest sens, in contract scrie negru pe alb ca, aici se poate practica dansul modern, topless-ul, cabaretul, pot avea loc prezentari de moda si iluzionism, dar este exclus striptease-ul. Totusi, deoarece existau voci care afirmau ca aici se face streaptease, pentru o corecta informare, am stat de vorba si cu directorul Filarmonicii si cu patronul barului. "Nu este adevarat ca in barul de la subsolul acestei cladiri se face streaptease, stiu doar ca se face topless"- ne-a declarat Dorin Frandes. Desi deosebit de revoltat ca ne intereseaza acest aspect, Alexandru Toth, patronul barului cu pricina ne-a spus ca: "Nu stiu de unde aveti o asemenea informatie, dar tin sa va informez ca in barul meu nu se face streaptease, ci doar topless care este foarte diferit de streaptease. La streaptease, dansatoarele se dezbraca de tot, pe cand la topless, isi dau jos doar sutienul. Probabil ca multi din clientii care frecventeza barul nostru nu cunosc care este diferenta dintre a face streaptease si a face topless" Asa dupa cum se stie, cladirea Palatului Cultural se afla in patrimoniul Consiliului Judetean Arad iar Filarmonica este finantata de Consiliul Local . Din acest motiv am incercat sa aflam si opinia acestora, legata de functionarea barului din incinta celebrul lacas de cultura. Dan Ivan, presedintele Consiliului Judetean ne-a declarat ca nu are nici cea mai vaga idee despre ceea ce se intampla in incinta Palatului Cultural, la fel ca dealtfel Gabriel Moldovan, purtatorul de cuvant al Primariei. Spre deosebire de presedinte CJA, acesta din urma a fost insa mult mai curios si pentru a se convinge de ceea ce petrece la "Night Club Only", marti seara, a venit impreuna cu noi la bar. Si nu a venit singur, ci insotit de cativa dintre colegii lui din Primarie. Au fost insa deosebit de dezamagit deoarece, din cele cateva dansatoare care isi faceau, pana nu demult, aici numarul marti, doar una a iesit la rampa. Ceea ce ne-a facut sa ne punem serioase semne de intrebare a fost faptul ca, dupa ce insusi patron barului a declarat ca dansatoarele fac toples de data aceasta, tanara dansatoare s-a rezumat doar la executarea unui dans "la bara". Deoarece nu a putut prezenta actele de functionare a barului, patronul a fost invitat azi, la Primarie. Gabriel Moldovan spune ca Alexandru Toth a primit termen de o zi pentru a prezenta actele firmei, iar in cazul in care nu are autorizatie privind programul de functionare va plati o amenda de 2 milioane de lei. Deoarece Alexandru Toth a fost foarte suparat si revoltat pe noi, atunci cand ne-am facut documentarea, recurgand chiar la amenintari, il informam pe aceasta cale ca am dorit doar sa informam corect opinia publica, si ca, indiferent de ceea ce ar fi reiesit din documentare, pentru barul sau era oricum benefic. Il faceam (si mai) cunoscut.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}