title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 3 aprilie 2000

Presedintele sindicatului Astra Trinity - Ionel Rusu este multumit de salariiMulti patrioti sustineau sus si tare, in urma cu cativa ani, ca nu dorim sa ne dam tara strainilor, adica nu erau de acord cu vanzarea uzinelor unor investitori interesati in achizitionarea lor, uzine care oricum se indreptau spre un drum la capatul caruia scria faliment. Cu toate acestea, s-a dovedit ca venirea unor investitori straini este singura sansa de supravietuire a majoritatii fabricilor. Nu stim daca aceasta situatie se datoreaza faptului ca nu avem manageri destul de inteligenti, sau le lipseste simtul practic, pentru a se adapta unei vieti economice concurentiale, unde calitatea este primordiala. In orasul nostru cea mai putemica investitie este, fara indoiala, cea a concernului american Trinity Industries Inc. Aceasta "injectare" de capital a dus la crearea unui curent destul de puternic pentru a umfla panzele corabiei pe care se afla Astra Vagoane Marfa. Luna trecuta s-a semnat contractul colectiv de munca si, dupa spusele presedintelui Sindicatului Astra Vagoane Marfa, Ionel Rusu, "am realizat o crestere substantiala a salariului, prin asta captand interesul general pentru munca." Trebuie mentionat aici ca salariile angajatilor de la Astra Trinity sunt cuprinse intre 200 si 300 de dolari. In legatura cu faptul ca ar fi posibil ca in viitorul apropiat sa se efectueze reduceri de personal, Rusu ne-a declarat: "Nu s-a pus problema ca cresterea salariului sa se realizeze prin reducere de personal. Dar, probabil va avea loc o restructurare cu precadere a personalului indirect productiv si TESA, doar cu scopul de a optimiza raportul de personal, ce vine ca o consecinta a faptului ca in Astra Trinity se fac investitii. Nu stim despre cati oameni este vorba, pentru ca in ultimul an multi dintre acestia au fost trecuti in productie."
Ambasadorul Chinei - Chen Delai semneaza in Cartea de onoareLegaturile economice romano-chineze si, nu numai, sunt in mod traditional foarte stranse. Din punct de vedere economic, totusi aceasta afirmatie suporta anumite corectii. Astfel, daca in era comunista schimburile bilaterale era deosebit de importante si Romania s-a dovedit un adevarat partener, acum relatia a slabit considerabil, iar fluxul de marfuri a devenit unilateial, adica noi am ajuns simpli importatori, iar imensa piata chineza a ramas doar o amintire stearsa in memoria agentilor economici romani. In acest context, abordarea energica a relatiilor economice cu China a devenit o necesitate, reintrarea firmelor romanesti pe piata chineza si in general pe pietele estice (Rusia, in primul rand) putand rezolva o mare parte a dificultatilor economice cu care ne confruntam in prezent. Vizita Excelentei Sale Chen Delai, ambasadorul R.P. Chineze in Romania, la Arad, este o ocazie excelenta pentru mediul de afaceri aradean, care astfel ar putea gasi poarta de intrare pe piata chineza. La intalnirea de afaceri care a avut loc la Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Aradului au participat alaturi de Chen Delai, Florea Demetrescu, presedintele Asociatiei de Prietenie Romano- Chineze, Gabriel Ghemegeanu, presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Nicolae Bacanu, presedintele CCIA si oameni de afaceri aradeni. In aprecierea pe care a facut-o cu privire la relatiile de afaceri romano-chineze, Chen Delai a scos in evidenta ca la ora actuala Romania este invadata de produse chinezesti de proasta calitate, marfa care nu este reprezentativa pentru economia Chinei si care aduce prejudicii ambelor parti. Acest flux este generat de niste intreprinzatori cu o reputatie dubioasa si nu vine pe filiera directa, ci ajung aici indirect, prin intermediul tarilor vest- europene. Pentru a putea aduce din China marfuri intr-adevar de buna calitate trebuie eliminati intermediarii, astfel si preturile vor fi mult mai scazute. In ce priveste exportul romanesc in China, firmele noastre trebuie sa indeplineasca cel putin trei conditii: calitate superioara, pret competitiv, garantie si service efectiv dupa livrare. Din pacate, dupa 1990 societatile comerciale romanesti nu au dat dovada de seriozitate, pierzand astfel partenerii de afaceri chinezi. Excelenta sa, Chen Delai a prezentat participantilor domeniile in care firmele chineze sunt interesate sa importe: mobila, vin, materiale de constructii, marochinarie si incaltaminte. Dupa cum se poate observa, in multe din aceste domenii judetul Arad are o pozitie forte, astfel incat s-ar gasi loc de colaborare.
In finalul intalnirii, ambasadorul R.P. Chineze a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.
-Vizitele pe care, le intreprindeti la fabricile aradene SANEVIT si IMAR au doar un caracter protocolar sau un scop concret .
-Pentru a putea sa ma pronunt, trebuie sa aiba loc intalnirea si sa vad in ce masura conducerea celor doua intreprinderi isi manifesta disponibilitatea pentru a colabora cu parteneri chinezi. Daca exista aceasta dorinta, atunci va trebui sa "cautam" caile concrete pe care eventualele afaceri se pot materializa.
-Republica Populara Chineza are traditie in ce priveste zonele libere de comert. Credeti ca exista sansa unei colaborari intre un astfel de organism din China si Zona Libera Curtici-Arad?
-Intr-adevar, in China avem multe astfel de zone, denumite la noi zone speciale economice, caracteristica lor esentiala fiind aceea ca in cadrul acestor zone oferim facilitati economice deosebite pentru atragerea investitorilor straini. Exista deja, o colaborare intre judetul Arad si provincia chineza Hainan, colaborare ce are toate sansele sa se extinda in viitor.
-Ce asteptati concret de la aceasta vizita?
-Noi am venit aici in primul rand sa participam la infiintarea "Asociatiei de Prietenie Romano-Chineze. Cu acest prilej insa, vizitam si obiective economice-concrete pentru a putea realiza efectiv contacte de afaceri. Trebuie sa stiti ca acum suntem interesati doar de relatii cat se poate de concrete, in China economia de piata incepand sa aiba deja traditie. Vremea afacerilor din prietenie a trecut de mult!
Delegatia italiana solicita 150 de aradeni pentru a muncii in ItaliaConsiliul judetean Arad (CJA) este pe punctul de a incheia un acord de cooperare cu provincia Padova din regiunea Venetto, prin care se vor putea crea circa 150 de locuri de munca in Italia, exelusiv pentru aradeni. Presedintele CJA, Dan Ivan, a primit, vineri, o delegatie din provincia amintita, oaspetii fiind insotiti de Ioan Biris, directorul executiv al Centrului Universitar de Cercetare si Afaceri al Universitatii "Vasile Goldis". Acesta a prezentat un proiect referitor la pregatirea unui grup de infirmieri aradeni, care ar urma sa lucreze pentru o perioada mai lunga in caminele de batrani din orasul Vittorio-Venetto. Italienii spun ca aici exista o lipsa acuta de personal de ingrjire. Programul cuprinde atat pregatire de specialitate cat si un curs de limba italiana. "Acest proiect pe termen lung, prin care numai in acest an vor participa peste 150 de infirmieri, poate sa constituie inca un pas spre realizarea unui acord politic de cooperare intre judetul Arad si provincia Padova" - a declarat Mihaela Stanescu, sefa Directiei Relatii Externe si Mass-Media din cadrul CJA. In acesl moment, Consiliul judetean are in derulare mai multe proiecte sociale cu italienii, care s-au concretizat prin investitii la scoli si la caminele de copii din judet.
Experti din Nantes - Franta ofera consultanta aradenilorIn economia de piata s-a dovedit foarte clar ca pentru ca o firma sa poata avea succese durabile e nevoie de planuri de afaceri profesional facute si un management competitiv. Pentru a putea atinge aceste teluri e nevoie insa de adevarati specialisti, care din pacate se gasesc in numar foarte mic la noi. Fiind constienta de aceste necesitati, Camera de Comert Industrie si Agricultura a Aradului, a organizat in repetate randuri intalniri intre diversi specialisti straini si agenti economici aradeni. In acesta idee, ieri Camera a organizat o intalnire intre un grup de cinci cxperti francezi din orasul Nantes si noua firme locale interesate de o eventuala colaborare. Cei cinci francezi sunt pensionari si nu percep nici un onorariu pentru munca lor, singura lor pretenfie fiind aceea de a li se acoperi cheltuielile de cazare, masa si transport cu avionul. Domeniile in care ei activeaza sunt: automobile, metalurgie, agricultura, chimie organica si anorganica si gestiunea IMM-urilor.
West Petrom - posibila campioana nationala...Baschetul masculin aradean a realizat in acest an cea mai mare performanta din istoria sa. Plecata la drum cu scopul de a se califica in grupa valorica 1-8, dupa ce in precedentii doi ani a ratat "la mustata" acest lucru, echipa West Petrom a intrecut asteptarile, ajungand pana in ultimul act al competitiei. Ascensiunea s-a produs, in primul rand, datorita conducerii tehnice a echipei, care din vara anului 1999 a fost incredintata lui Dragan Petricevici, antrenor nascut la Sarajevo. Acesta are in palmares un titlu cu "U" Cluj-Napoca, in 1997 si un loc trei cu Politehnica Iasi, in 1998. Intre Dan Gabriel Boric, presedinte al BC West Petrom, si Dragan Petricevici s-au purtat discutii inca din februarie 1997, cand la Arad s-a disputat partida Romania - Olanda din preliminariile Campionatului European. Petricevici era pe atunci antrenor secund la echipa nationala, si la final de contract cu Clujul. A preluat pentru doi ani echipa din Iasi, dar legatura dintre cele doua parti a fost pastrata in tot acest timp. Terminand contractul cu Poli Iasi in primavara anului trecut, fiind multumit de valoarea lotului, de potentialul echipei, de conditiile de a face performanta, ca si de obiectivul clubului, Dragan Petricevici a semnat cu West Petrom si s-a apucat de treaba. "Am inceput campionatul cu gandul de a forma o echipa competitiva, obiectivul nostru fiind calificarea in grupa l-8, si apoi ocuparea unui loc intre primele patru echipe", a spus presedintele clubului, Dinu Puf. Dupa atingerea obiectivului la sfarsitul primei faze, calificarea in grupa valorica 1-8, s-a considerat ca pentru o evolutie la un nivel superior este nevoie de o intarire a lotului cu un pivot, compartiment unde echipa era deficitara. Astfel a aparut Milorad Kmezici, un jucator cu o buna carte de vizita, dar care avea de recuperat handicapul unei perioade lungi in care a stat. Glumind, Dinu Puf spunea ca "ne-am obisnuit sa fim un fel de muma ranitilor, vezi cazurile Vereg sau Marianovici, dar nu ne-am speriat deloc, si acest lucru se vede." In cazul lui Catalin Burlacu, transferarea lui la West Petrom nu a fost imperios necesara, insa criza prin care a trecut clubul Politehnica Iasi prin retragerea sponsorilor si demisia antrenorului, fiind aproape de destramarea echipei, la inceputul acestui an, a facut ca oficialii clubului aradean sa profite de cererea jucatorului de a veni, liber de contract, si sa il transfere in perioada de "mini-mercato" - premiera pentru baschet, din ianuarie. Era si pacat sa se rateze aceasta oportunitate de a transfera un jucator tanar, de mare valoare, component al lotului national. Constructia unei echipe de valoare cere, totusi, o anumita perioada de timp. Completand lotul de jucatori pe parcursul sezonului competitional, West Petrom, Arad spera sa realizeze obiectivul fixat pentru a doua parte a campionatului, play-off-ul, accederea in primele patru echipe. Acest obiectiv nu numai ca a fost atins, ci a fost depasit, echipa pregatita de Dragan Petricevici calificandu-se in finala. Dar, dupa cum declara Dinu Puf, "nu ne-am gandit ca ajungem sa jucam finala, lotul cu care am abordat inceputul campionatului nu era destul de valoros pentru a ajunge aici. Dar au aparut un Szijjarto, jucator de 17 ani, care este in cinciul de baza, Veres si-a revenit complet dupa accidentarea suferita, jucand din nou la forma care l-a consacrat, a aparut si boala lui Marianovici, si ar fi fost foarte bine sa jucam in semifinale. Echipa a crescut de la meci la meci, a abordat fara complexe play-off-ul si am ajuns in finala." O performanta neatinsa pana acum de baschetul masculin aradean, care are posibilitatca chiar de a imbunatati aceasta performanta. Finala cu CSU ISA Pitesti nu este jucata dinainte, fiecare echipa are sansa ei, iar jucatorii de la West Petrom sunt hotarati sa isi valorifice aceasta sansa. Noi nu putem decat sa fim alaturi de ei in aceasta tentativa, prima ocazie fiind meciurile dc vineri si sambata de la Pitesti.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}