title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 2 martie 2000

La 1 Martie politistii ofera flori si martisoare doamnelor

Automobil Clubul Roman si politistii din cadrul Serviciului de Circulatie au oferit, ieri, de l Martie, flori tuturor soferitelor. Acestia s-au aflat timp de mai multe ore in fata Primariei, oprind fiecare doamna sau domnisoara care se afla la volan. Reprezentantele sexului frumos au primit o floare si un martisor ca semn al pretuirii pe care le- o poarta barbatii. De asemenea, la fiecare intersectie au fost politisti care au oferit doamnelor flori si nu le-au amendat daca acestea au incalcat regulile de circulatie. Obiceiul ACR de-a oferi martioare este cunoscut deja, acest lucru intamplandu-se in fiecare an.

Elevii participa cu interes la orele de educatie sexualaDemocratia ne-a permis sa abordam in discutii diverse, subiecte care in regimul comunist erau privite ca o dezonoare a celor ce ridicau aceste probleme. Eliberarea din tiparele comunismului si accesul la informatii si imagini din tari cu un nivel de trai si putem spune si de cultura mai ridicat, au schimbat si opiniile romanilor despre viata. Dupa 1999, piata presei romanesti a fost invadata cu reviste sexi si porno. Printre primii care au cumparat aceste publicatii au fost si elevii. Pe ascuns de parinti si profesori, singuri sau in grup, au rasfoit paginile, gasind aici subiecte pentru imaginatiile unor minti tinere, usor de influentat. In acel moment s-au impus mai mult ca niciodata, discutii cu privire la o educatie sexuala sanatoasa, intre parinti si copii sau intre profesori si elevi. Dar jena, pudoarea au fost obstacole pe care atat parintii cat si cadrele didactice au trebuit sa le invinga, pentru a-i putea sfatui pe cei tineri. Cu trecerea anilor aceste bariere psihologice au fost depasite, ajungand astazi ca discutiile despre sex sa fie purtate cat mai normal. Scoala, cea care se ocupa de educarea viitorului adult, era normal sa cuprinda si ore cu tematica sexuala. Chiar daca nu sunt obligatorii, periodic in unitatile de invatamant aradene au loc ore de educatie sexuala la care cadre medicale, asistenti de la cabinetele de planificare familiala sau chiar profesori, poarta discutii cu elevii, in ideea de a preveni surprizele neplacute.
Referitor la aceste ore Valentina Iegariu, directoarea Liceului Ghiba Birta, ne-a declarat: "Periodic in scoala noastra vin asistenti din cadrul cabinetului de planificare familiala, care ii ajuta pe elevi sa inteleaga ca o viata sexuala bine controlata ii scuteste de neplaceri. Chiar daca nu sunt obligatorii, la cursuri participa un numar mare de elevi, interesati de cele predate. La aceste ore nu participa profesorii, tocmai in ideea de a nu inhiba elevii." Din discutiile purtate cu un grup de elevi din liceu am aflat ca sunt intradevar necesare cursurile de sex: "La aceste cursuri vin cadre medicale tinere, fata de care nu avem nimic de ascuns, si putem vorbi fara nici o jena. Cu dirigintii daca am vorbi, parca am fi urmariti tot timpul de ecoul discutiilor. Putem vorbi lucruri pe care parintii nostri le evita de multe ori, cateodata insa prea tarziu."
La liceul D. Tichindeal directorul Doru Bogdan ne-a informat ca in cadrul liceului doar dirigintii si eventual asistentele de la cabinetul de educatie sanitara le vorbesc elevilor despre pericolele unei vieti sexuale necontrolate. Poate unii nu ar crede, dar si la Liceul Teoretic Baptist se tin ore de educatie sexuala. Directorul Ioan Redis ne-a declarat: "Orele de acest gen in scoala noastra se fac prin prisma scripturii si sunt sustinute de pastori, dar si de cadre medicale de la Colegiul medical ".
Chiar si in scolile generale, mai ales elevilor din clasele 7- dirigintii sau asistenti medicali le vorbesc copiilor de viata sexuala. Maria Bradin directorul Sc. Gen. Nr.3 ne-a spus: "Orele de dirigintie cuprind si aceste ore la care dirigintii si cateodata asistenti medicali sunt cei care vorbesc copiilor. Dar aceast problema se lasa mai mult ii grija parintilor. Citeodata au loc si discutii particulare intre elev si diriginte". Parintii sunt si ei de acord cu orele de educatie sexuala din scoli. - Elena Tirla presedinta Comitetului de parinti de la "Ghiba Birta" crede ca e ceva normal ca aceste ore sa fie predate in scoli: "Este un lucru normal. Mai ales ca sunt parinti care nu discuta cu proprii copii aceste lucruri, si la urma se trezesc cu probleme din cel mai diverse. Inca mai sun carente de comunicare intre copil si parinte". Este bine ca cineva asculta de sfaturile specialistilor. Si reuseste pastrarea unei sanatati a tinerilor, se evita sarcini nedorite, care de multe ori duc la tragadii. Sigur vor exista si accidente, dar cunoasterea amanuntita a pericolelor, va reduce numarul lor.
Pretul biletelor a fost majorat din nouDe cateva zile, pretul biletelor de tren a fost majorat cu 7%. Aceasta majorare este prima din acest an, insa pe planul rentabilizarii CFR-ului, aceasta a fost precedata de reducerea numarului de trenuri la inceputul lunii februarie. Daca se va continua in ritmul acesta, s-ar putea ca la inceputul noului mileniu, pretul bilelelor sa fie cu 50% mai mare, iar trenurile sa lipseasca cu desavarsire;
Majorare...cu orice pret
Pana acum, majorarea pretului biletelor CFR era motivata in special prin cresterea pretului la motorina si majorarea salariilor, acum, acest lucru s-a petrecut intr-un moment in care pretul combustibilului a scazut, iar cererile de majorare a salariilor au fost respinse. Este mai de graba un obicei impamantenit la diriguitorii CFR-ului, de a majora sistematic pretul biletelor. Transportul de calatori nu este rentabil in Romania, nu este rentabil in majoritatea tarilor europene, peste tot este subventionat tocmai pentru a oferi o posibilitate de miscare a celor cu venituri mici, categorie sociala foarte bine reprezentata la noi. De la inceputul anului 1999, aceasta majorare este a saptea, pretul a crescut mult, dar conditiile de calatorie au ramas la fel, daca nu chiar au scazut. Peste tot in trenuri este mizerie, usile nu se inchid, geamuri sparte, caldura cu portia, scaune rupte, lumina doar din loc in loc, acestea sunt conditiile care te asteapta la urcarea in tren si te insotesc pana la coborare. Recent a fost aprobata o hotarare prin care personalul CFR, care are o atitudine necuviincioasa fata de calatori, risca o amenda de pana la zece milioane. Nu stim daca s-au aplicat astfel de amenzi pana acum, dar stim ca inca se mai intalnesc casierite care vorbesc tot timpul la telefon, iar in momentul in care o atentionezi ca iti pleaca trenul te repede cu expresii de genul "si ce daca", "vine altul" sau "nu fi nesimtit". Mai exista ceferisti carora daca le sesizezi un neajuns semnalat in tren, te gratuleaza cu un protocolar "dute-n mata" sau, mai nou, angajeaza cate un blatist sa-ti aplice o corectie fizica. De reclamat cui sa reclami "ca toti par pe-o mana".
Solutia extrema
Ultima gaselnita a ministrului Basescu a fost anularea trenurilor nerentabile. N-ar fi fost o problema prea mare daca nu s-ar fi redus si trenuri care circulau tot timpul pline. Exemplu concret, trenul 3696 pleca din Gurahont, la ora 13,50, si pana la Arad era mai mereu plin. Cu el circulau elevii pana la Sebis si Ineu, iar de aici lor li se alaturau si alti navetisti. Daca acesti oameni circulau sau nu legal, ar fi trebuit sa depisteze cei platiti sa faca acest lucru, pentru ca, in final, cateva zeci de mii de solicitanti ai serviciilor CFR sa nu piarda in detrimentul catorva profitori. Acest lucru ar fi fost posibil daca fiecare si-ar fi facut cu simt de raspundere datoria.
Aritmetica, bat-o vina!
Ce vina au cei care folosesc trenul cumparandu-si bilet, daca intr-un an de zile cei aproximativ 400 de calatori care cumpara bilet intr-o halta reprezinta doar 65-67% din totalul celor care circula cu trenul din acea statie. Restul urca in tren fara bilet fiindca, efectiv, nu vor sa-si cumpere. Cum ar arata bugetul CFR daca la cele aproximativ 29.000.000 incasate anual, intr-o astfel de halta, s-ar mai adauga circa 12.000.000 si daca aceasta suma ar fi inmultita cu numarul statiilor de pe linia 317, fiecare gara avand in mod sigur uscaturile ei. O alta cauza care trage CFR-ul in jos ar fi modul defectuos in care se alcatuieste mersul trenurilor. Dupa felul in care a fost intocmit parcursul unor trenuri, de exemplu, personalul 3122 Brad-Arad, ai crede ca acestia lucreaza dupa ora Moscovei. Acest tren programat initial "sa faca cruce" cu trenul 3123 la Bocsig, fara care nu intruneste momentan aceste conditii, provoca mari perturbari de circulatie, intarzieri de zeci de minute. Acum, s-a ajuns la o solutie de compromis; cele doua trenuri se incruciseaza in gara Sebis, asa cum au facut-o zeci de ani, numai ca acum, trenul de la Brad asteapta aici aproape o ora, cand putea fi programat la plecare cu o ora mai tarziu. Din pacate, aceste exemple nu sunt singulare, multitudinea lor determinandu-ne sa credem ca ceea ce a fost candva "a doua armata a tarii" a ajuns pe mana unor oameni nepregatiti, oameni care doresc distrugerea acestui sector vital si strategic al tarii. Concluzionand, am putea spune ca o consultare de "jos in sus" in privinta alcatuirii mersului trenurilor si o reducere de personal de "sus in jos" ar fi cheia succesului in CFR.
La Camera de Comert si Industrie sunt inscrisi si investitori autohtoni - Virtual Arad News (c)2000Semnalam, cu putin timp in urma, ca doua societati din Botosani au fost privatizate cu ajutorul unor firme romanesti din alte orase. Recent, SC "Transmixt" SA Pascani, SC "Nectar" SA Pascani si SC "Legume-fructe" SA Raducaneni, din judetul Iasi, au putut fi privatizate tot cu participarea de capital al unor societati romanesti. Ceea ce atesta, indubitabil, ca se consolideaza si capitalismul autohton. Incet, cu greutati mari, insa iata, nu insurmontabile. Ceea ce trebuie sa precizam totusi este ca cele mai multe firme care cumpara pachetul majoritar de la societati din aceasta parte de tara, adica din nord-estul Moldovei cu deosebire, sunt din Ardeal si Banat ori din Muntenia, zona mai dezvoltata industrial, cu mai mult spirit de initiativa privata. Dar aceasta-i alta problema. SC "Tomiris" SA (intreprindere care produce in principal tesaturi din matase, o unitate "curata", ce a obtinut si ceva profit net anul trecut, de vreo 700 milioane, deci nu functioneaza in pierdere) a fost scoasa la licitatie, pentru privatizare, in anul 1998. Ofertele au fost, din pacate, mult sub valoarea reala si starea economica a societatii, care a trecut printr-un proces de restructurare destul de eficace, aici lucrand aproximativ 550 de oameni. Au fost si oferte ale unor firme straine. La ultima licitatie, pachetul majoritar detinut de FPS (51,2 la suta) a fost cumparat de o firma din Arad, SC "Textil" SA, profilata pe tesaturi din bumbac, societate mixta romano-luxemburgheza, care a mai participat la cumpararea altor firme romanesti. Mai mentionam ca fabrica de matase din Iasi produce, singura din Romania, benzi tusate pentru calculatoare, urmare a stradaniilor cercetatorilor din interior, cercetatori care au creat si alte produse din matase, vandabile la export, si s-a dezvoltat, cu randament, un sector de confectii din matase. Sansele societatii acum, cand este privatizata, sunt si mai mari.
Pe  Valea Cladovei s-a gasit un obuz neexplodatTrei proiectile din al doilea razboi mondial au fost gasite, din intamplare, in dupa-amiaza zilei de marti. Primul proiectil are 86 de mm a fost descoperit pe Valea Cladovei, de catre un padurar, care i-a anuntat pe reprezentantii Protectiei Civile. Cel de-al doilea a fost gasit la mina de la Milova, de catre lucratorii de la exploatarea forestiera, care prin decaparea stratului vegetal au gasit un proiectil de artilerie de 76 de mm. Cel de-al treilea proiectil, de 76 de mm, a fost gasit pe Valea Muresului de un pescar din Lipova, care a anuntat Politia, aceasta informand reprezentantii Protectiei Civile. Lucian Cebuc, capitan in cadrul Protectiei Civile, ne-a spus: "Aceste proiectile sunt periculoase, iar manuirea gresita a lor ar fi putut duce la declansarea unor explozii catastrofale."

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}