title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 1 august 2000

Liderul sindical Astra - Ionel Rusu explica situatiaMult discutata decizie a conducerii societatii Astra Trinity de a opera o reducere de personal de 600 de angajati, a fost, zilele acestea, pe buzele tuturor. Era si normal, Astra Trinity este una dintre intreprinderile fanion din Arad, cu o reputatie castigata in timp, o intreprindere care a dat, in perioada de dinainte de Revolutie, de lucru la circa 13 000 de oameni. Acum, odata cu trecerea la sistemul capitalist, societatea si-a modificat semnificativ planurile strategico-manageriale, deci si politica vizavi de angajatii pe care-i plateste.
Cele 600 de concedieri de personal de la ASTRA TRINITY reprezinta, inainte de o decizie economica, un soc social care trebuie explicat populatiei aradene. Care este explicatia liderului sindical Ionel Rusu?

- Asa e! Dar, pentru a se intelege foarte bine intregul aspect al acestei de-a doua disponibilizari operate de conducerea americana, trebuie lamurit, in primul rand aspectul economic. Partea americana a investit, pana acum, cam 15 milioane de dolari in aceasta afacere. Si pentru ei, acestia sunt bani multi. Ca plan logistic, ei au in vedere un sistem de personal care este simplu: un indirect productiv, un angajat TESA si un muncitor direct productiv. La asta vor sa ajunga. Ceea ce pentru noi a insemnat un soc social. Pentru ei este un fapt economic normal si necesar. Ei, cand inregistreaza pierderi si, pana acum, Astra Trinity a lucrat numai in deficit, recurg la sistemul "terapiei de soc", taie coada cainelui dintr-o data, fara alte preambuluri.
- Ce a determinat aceasta decizie si cum se raporteaza aceasta restructurare la cele precedente?
- Ideea centrala a restructurarii la ASTRA TRINITY este programul de transformare a fabricii intr-o unitate moderna din punct de vedere tehnico-productiv dar si din punctul de vedere al personalului care isi desfasoara activitatea aici. Concret, aceasta restructurare este dictata de pierderile lunare pe care le inregistreaza fabrica, chiar si dupa trecerea ei sub patronaj american. Dovada cea mai concludenta este ca partea americana aduce lunar dolari din SUA pentru achitarea salariilor angajatilor. S-a ajuns la concluzia ca o astfel de restructurare se impune, subliniem, pentru realizarea performantei economice, fara de care fabrica nu poate subzista. Fata de precedenta restructurare din luna mai a.c., cand s-au disponibilizat 250 de angajati, aceasta este mult mai masiva. Aproximativ 600 de oameni vor parasi fabrica in cursul acestei luni. Momentul adevarului a venit, iar o societate care ofera angajatilor printre cele mai mari salarii din Romania, nu poate fi acuzata de rea credinta. Apropo! de acest fapt, ca lider de sindicat, am negociat cu administratia timp de o luna si jumatate pentru a obtine aceste salarii care ajung, la unele sectii pana la 400 de dolari SUA!
- Care au fost cele mai afectate sectii?
- Restructurarea de personal a afectat in special sectiile de Turnatorie, Forja, Prelucrari mecanice, Sculairie si Prototipuri. Pot sa spun in acest sens ca se va renunta total la, stilul vechi de lucru. Sudura va deveni meseria numarul 1 in tot ceea ce inseamna industria constructoare de masini. Un alt exemplu este sectia de Prototipuri, unde toate probele, inclusiv cele de anduranta se vor realiza pe calculator, iar lansarea produsului se va face imediat, in productia de serie.
- Ce face sindicatul pentru cei afectati de aceasta concediere masiva? Dar pentru cei ramasi?
- Acum suntem la finalul calculului sumei compensatorii care se cuvine celor disponibilizati. Ea, stim deja, va fi de aproximativ 21 de milioane de lei. Acesti oameni nu vor fi, pur si simplu, scosi din societate. Ne vom zbate sa le gasim locuri de munca, in colaborare cu agentiile de plasare si reconversie. Specific: toti angajatii care au plecat, acum, de la noi, sunt superprofesionisti, muncitori, cu care orice intreprindere s-ar mandri. Nu au fost vizati pentru concediere cei nepregatiti din punct de vedere profesional, la Astra Trinity nu exista asa ceva. Recomand tuturor celor care au posibilitatea, sa dea credit moral tuturor acestor oameni, totodata sa se renunte la prostia cu "media de varsta" - care e un procedeu de angajare pur si simplu neconstitutional. Un alt aspect: banii de "compensatie sunt banii lui Trinity si nu ai statului roman. Statul roman percepe, pana si pentru acesti bani, impozit. Altfel, suma ar fi fost mai mare. Pentru partea a doua a intrebarii va pot spune ca presedintele companiei Trinity Industries, Douglas H. Schneider, mi-a dat garantii ca aceasta e ultima restructurare operata la Astra Trinity. Mandatul meu, ca presedinte de sindicat, e sa nu mai accept nici o restructurare ci, doar, eventual mici corectii de sersonal. Sistemul de premiere de tip Bonus se va pastra - scadenta va fi in 1 octombrie 2000
- Pe ce criterii au fost alesi cei care au fost disponibilizati?
- Criteriile care au stat la baza acestei restructurari, sunt, asa cum am mentionat, de natura economica, in sensul ca fabrica nu-si mai poate perinite sa inregistreze pierderi. Prin aceasta restructurare, fabrica va porni de la zero pierderi si va putea, in scurt timp sa intre pe profit.
- Ce garantii ati primit din partea Consiliului de Administratie?
-Presedintele Companiei, Douglas Schneider, impreuna cu intreg Consiliul de administratie au asigurat Sindicatul ca nu se vor mai face restructurari in aceasta societate.
La Biserica Baptista "Maranata" s-a tinut festivitatea de absolvire ITR - Virtual Arad News (c)2000Biserica Baptista "Maranata" a gazduit Festivitatea de Absolvire a Institutului Teologic Roman din Hollywood - Florida. Dl. Ieremia Jurma, initiatorul si "sufletul" acestei lucrari a parasit Romania, mai precis Aradul in urma cu 33 de ani. Dragostea pentru Cuvantul lui Dumnezeu l-a facut ca in anul 1981, impreuna cu alti credinciosi baptisti din SUA, sa puna bazele Institutului Teologic Roman din Hollywood - Florida. In acea perioada, in Romania existau 700 de biserici baptiste care nu aveau pastor. Acest lucru l-a determinat pe omul lui Dumnezeu sa vina si in ajutorul semenilor din mijlocul carora a plecat. Fapt pentru care, de sapte ani, credinciosii neoprotestanti din Romania pot urma cursurile, la fara frecventa, ale ITR Hollywood, primul institut strain de acest gen din tara. Cursul se desfasoara pe o perioada de opt semestre, materiile de studiu fiind: Vechiul Testament, Noul Testament, Teologie sistematica, Teologie pastorala, Istoria bisericeasca, Istoria misiunilor crestine din lume, Homiletica, Escatologie, Istoria Arisericii si Limba engleza. La finalul cursului, studentii sustin un examen in fata unei comisii de pastori din tara. Dr. Ieremia Jurma, a declarat: "Am infiintat aceste clase la fara frecventa pentru studentii din Romania. Dar avem absolventi si din Chisinau, Cernauti. Astazi (n.n. duminica 30 iulie a.c.) 50 de absolventi vor primi cate o diploma de studii teologice. Femeile - o diploma de educatie crestina care le va ajuta sa lucreze ca invatatoare sau profesoare de religie in scoli publice, iar barbatii - o diploma de educatie crestina si pastorala prin care ei vor putea ocupa functia de pastor intr-o biserica neoprotestanta. Important este faptul ca acesti crestini, prin sprijinul material al Bisericilor din Florida, vor avea posibilitatea de a vesti Cuvantul lui Dumnezeu in lume." Dl Petru Bozian, reprezentant al Comunitatii Baptiste Arad, ne-a declarat: "Acest institut este foarte eficient pentru credinciosii nostri. El vine in mod complementar pe langa celelalte scoli in sprijinul oamenilor care lucreaza in Biserica, echipandu-i cu mai multe cunostinte teologice". Imbracati in alb, cei 50 de absolventi ai ITR din Romania erau duminica in centrul atentiei sutelor de crestini prezenti la "Maranata". Dupa rugaciunea de incepere a serviciului divin si dupa predica d-lui Petru Bozian trei tineri, decisi sa-si invete semenii cum sa-L slujeasca pe Dumnezeu s-au inchinat prin poezii si cantari de lauda si multumire.
Lauda Lui
Vasile Morostes, decis sa-si slujeasca Mantuitorul, il ruga pe Dumnezeu, "O da-mi tu puteri, Ce-am de facut sa-nfaptuiesc." Ariana Laza, o tanara din Timisoara, absolventa a ITR, exprima prin versurile recitate conditia omului in raport cu Divinitatea. Ovidiu Horga, la incheierea celor opt semestre de teorie, intona "Doamne iti multumesc, Pentru bunatatea-ti mare, Pentru incercari, binecuvantari - Doamne azi iti multumesc." Impreuna, cei 50 de "lucratori in gradina Domnului" au declarat public ca: "sunt aici, la dispozitia Ta, cheama-ma, Te voi asculta". Dupa predica decanului Ieremia Jurma si a pastorului Cristian Barbosu a avut loc decernarea diplomelor. Patru pastori i-au incredintat pe sarbatoriti lui Dumnezeu, sfatuindu-i, la fel cum facea apostolul Pavel cu Timotei; "Pana voi veni, ia seama bine la citire, la indemnare si la invatatura pe care o dai altora". (Timotei 3:14) Momentul de maxima emotie al serviciului divin a constat in imnul de lauda inchinat Creatorului de intreaga asistenta: "Marire Tie, Cel ce-ai inviat din morti "
Tratamentele stomatologice sunt gratuite pentru copiiLa inceputul acestui an, cabinetele dentare care apartineau - pana nu demult - statului, au incheiat contracte de comodare cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate, acestea privatizandu-se ulterior. Datorita acestor contracte, CJASS plateste, in fiecare luna, fiecarui cabinet dentar, o anumita suma de bani, bani care reprezinta manoperele efectuate de catre medicul stomatolog. "In. aceasta luna, Casa a fixat o suma de 15 milioane de lei, aceasta fiind limita maxima in care un medic trebuie sa se incadreze. A fost intocmita si o lista de preturi, cuprinzand tarifele si gratuitatile lucrarilor dentare. Astfel, pentru copiii sub 16 ani, manopera este grutuita" - ne-a declarat doctor Lucian Mihailescu, presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi din Arad. Cu toate acestea, doctorul Mihailescu considera ca aceasta limita maxima de pret poate fi rau interpretata, mai ales de parinti, care s-ar putea sa nu mai beneficieze de gratuitate. In privinta persoanelor care au implinit 16 ani, existi un barem de gratuitati, pentru o proteza dentara CJASS putand asigura 30-60 de procente din pretul total al lucrarii.
Comoara de la Moneasa... - Virtual Arad News (c)2000Mormantul lui Napoleon - placat cu marmura de la Moneasa ?
Acum un an, niste turisti francezi trecatori prin Moneasa au vizitat si cariera de marmura. Unul dintre francezii din grup a facut o afirmatie senzationala: mormantul lui Napoleon de la Domul Invalizilor este placat cu marmura rosie de Moneasa. Nu putem lua afirmatia ca o certitudine, nu avem informatii exacte in aceasta privinta dar "sinon e vero e bentrovato". Asadar, chiar daca nu e adevarat, marmura de Moneasa, prin frumusetea ei, ar putea ornamenta orice, indusiv mormantul lui Napoleon. De fapt, marmura rosie de Moneasa a fost folosita in multe constructii din mari orase ale Europei precum Budapesta (peste 150 cladiri) sau Viena. Sa nu mai vorbim de Bucuresti, unde numai la Casa Poporului exista sute de tone de marmura rosie de Moneasa. Despre exploatarea marmurei de Moneasa nu exista atestare istorica decat de la sfarsitul secolului trecut. Aceasta nu inseamna insa ca marmura nu a fost exploatata si mai inainte. O marmura cu o asemenea culoare deosebita nu mai exista decat la Verona, dar marmura de Moneasa este mai frumoasa si de mai buna calitate.
"Placam toata Uniunea Europeana si mai ramane...."
Rezervele de marmura rosie sunt foarte mari. Inginerul Milivoi Rotcov, seful exploatarii Carierei de Marmura de la Moneasa si care lucreaza acolo din 1983, ne spune ca rezervele sunt atat de mari incat cu marmura de Moneasa "placam toata Uniunea Europeana si mai ramane." Cand este lustruita si prelucrata, marmura arata mai bine decat in stare gema. Cu marmura de Moneasa se pot face a lucrari de strungarie, mai putin cioplitorie pentru ca are o structura mai slaba si este mai sensibila la cioplire, spre deosebire de marmura alba, care se poate ciopli. Astfel se explica faptul ca din marmura rosie nu exista sculpturi, fiind folosita in special la coloane, la pavaj sau la scari si balustrade si la monumente cu linii drepte. Nefiind atat de compacta nu prea rezista la inghet si dezghet.
Tarnacopul si barosul
Modul de exploatare presupune un proces tehnologic destul de simplu. Sa mentionam ca tehnica de exploatare nu este la nivel mondial iar, pentru ilustrare, d-l Rotcov ne povesteste o intamplare amuzanta, dar si trista in acelasi timp. La un targ de marmura si placi ornamentale de la Nurenberg, unde a participat si dansul, o firma olandeza a prezentat in expozitie si niste unelte vechi, iar unul dintre ingineri explica: "cu astfel de unelte se lucra la noi candva". Era vorba de un tarnacop si un baros (printre altele), unelte pe care muncitorii de la Moneasa le folosesc si astazi. D-l Groza Ioan are 76 de ani (55 pe cartea de munca) si loveste cu barosul ca la 20 de ani. Evident, barosul si tarnacopul nu sunt elementele esentiale ale exploatarii marmurei. Nu credem ca este esential sa prezentam in amanunt tehnologia de exploatare. Amintim doar ca marmura se taie din munte cu un fir metalic elicoidal, impletit in trei si in striurile acelei impletituri se lipeste nisipul care este adevaratul taietor de marmura. Este vorba de un nisip cuartos care este adus de la Faget. Din niste butoaie, de sus, vine solutia de apa si nisip peste firul elicoidal. Firul are o lungime de 1200 de metri si este purtat pe un circuit in jurul carierei pentru ca sa se raceasca, fiindca in momentul taierii marmurei se produc temperaturi inalte care ar putea decali firul, deteriorandu-l. Dupa ce blocul a fost taiat din stanca, este tras jos de un buldozer. Aici, blocul este taiat, dupa nevoi, cu un fir diamantat, "ultimul racnet in domeniul de exploatare", precizeaza d-l Rotcov. Cu acest fir diamantat, lung de 15-20 metri se pot taia 8 mp pe ora, in timp ce cu firul elicoidal se taie doar un metru patrat la ora.
"Aurul Rosu" de Moneasa
Cariera de marmura de la Moneasa face parte din Societatea "Marmosim" cu sediul la Simeria. Desi mamura rosie este "valuta forte" ("Muntii nostri aur poarta") marmura nu este exploatata decat in mica masura din cauza lipsei de cerere. Timp de 17 ani, de cand este seful carierei de marmura de la Moneasa, inginerul M. Rotcov a scos din stanca vreo 20.000 mc de marmura. Cum spuneam rezervele sunt enorme, dar nu sunt clienti. Marmura sau derivatele (granule de diverse marimi) se vinde daca vine clientul la cariera, in rest de vanzare se ocupa societatea. Si nu se prea ocupa. Se exploateaza mai putin decat inainte de revolutie. Numarul personalului a scazut, a scazut si productia. Oricum, marfa pe stoc nu exista. "Pana in '90 am avut doi beneficiari: Bucurestiul si Tulcea. Dupa revolutie, desi au mai aparut inca 25 de beneficiari, se exploateaza mai putin", precizeaza d-l Rotcov. In momentul cand a inceput constructia Casei Poporului s-au sistat toate exporturile. Pana atunci, cele mai bune relatii erau cu Japonia si Olanda. Ultima marmura exportata a fost in Japonia: 50 mc in 1985. Marketingul lasa de dorit, nu se face reclama suficient, Socieiatea " Marmosim" de la Simeria nu prea isi bate capul cu marmura rosie de Moneasa. Cert este ca "valuta" rosie de la Moneasa ramane in mare parte in munte si, ca de obicei, noi, romanii nu stim sa ne vindem marfa, oricat ar fi ea de pretioasa. Sa mai adaugam ca zona dimprejur este carstica si exista o seama de pesteri care la randul lor nu sunt exploatate din punct de vedere turistic.
Moneasa, "perla Muntilor Apuseni" cum a fost denumita - pe buna dreptate - trebuie sa reintre in circuitul national si mondial prin tot ceea ce are ea frumusetea locurilor, apele termale, aerul ozonat, izvoare, pesteri si nu in ultimul rand "aurul rosu" marmura de Moneasa.
Kirchweih la SantanaDuminica in Santana si Horia a avut loc sarbatoarea traditionala a etnicilor germani - Kirchweih. La Santana a fost a 132-a editie, participand musafiri veniti din Germania, Austria si Canada. Dupa intampinarea oaspetilor a avut loc slujba religioasa la Biserica Catolica Sfanta Ana urmata de o masa festiva. Asta, numai dupa ce cele 38 de tinere perechi, imbracate in costume traditionale germane, au defilat pe strazile Santanei. Dupa  masa, perechile de dansatori s-au adunat in centrul localitatii unde s-a dansat a avut loc "licitatia rozmarinului". Seara tinerii din Santana au incins un bal care a facut batranii din localitate sa lacrimeze napaditi de "parfumul" amintirilor ... Intrucat am fost timp de o zi, martorii Kirchweih- ului de la Santana vor reveni cu un, material mai amplu pe aceasta tema.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}