xtree6.gif (8191 bytes)titleanim_comic_snowman01.gif (20468 bytes)

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

xmascan1.gif (6951 bytes)

Stirile anului 2000 pot fi urmarite accesand linkul de mai jos :

new88.gif (2109 bytes)2000


Stirile Zilei

Vineri, 31 decembrie 1999

Chiar daca Muresul a crescut, deocamdata nu prezinta pericol... - Virtual Arad News (c)1999Cu doua zile in urma va relatam ca deocamdata in municipiu situatia creata de ploile abundente nu este foarte grava, apa intrand doar in curtile si gradinile oamenilor. Insa ploile nu s-au oprit, dimpotriva parca s-au inversunat si mai tare, ieri existand deja, in cartierele expuse ale Aradului, 22 de case inundate. Dintre cartierele cu probleme cel mai afectat de ape a fost cartierul Bujac, cu strazile: Ulmului, Macedoniei, Sportului, Sanzienelor, Solomon, Ulpiului, Marnei si Gorunului. Apa a mai intrat in casele oamenilor in cartierul Gradiste pe strazile Castor, Trenului, Zarandului si in Gai pe str. Fantanii la numerele 43 si 43 A. In Aradul Nou, cei care locu- iesc in apropierea benzinariei Avanti se plang, din nou, ca apa nu are unde sa se scurga si s-a stocat in pivnite si gradini. Pe teren actionau ieri sase vidanje care faceau fata cu greu situatiei create. Biroul de Protectie Civila fiind nevoit sa apeleze la ajutorul Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor.
* La Zerind, Crisul Negru ameninta din nou !
Chiar daca vremea s-a racit sensibil, in locul stropilor de ploaie facandu-si loc fulgii de nea, in judet cotele apelor raman ridicate, amenintand gospodarii si terenurile arabile. De la dispeceratul Regiei Apele Romane am aflat ca ieri, pe Crisul Negru, la Zerind, cota era de 766 cm (cota de atentie depasita cu 166 cm). Pe Crisul Alb nu sunt inca probleme, cota aflandu-se sub borna de atentie. Sunt umflate si vaile care alimenteaza Crisurile. Astfel ca, pe Valea Sartis, la Siad cota este 288 cm (depasita cota de atentie cu 88 cm), Valea Sebis, la Sebis 276 cm (peste cota de atentie cu 28 cm), Valea Teuz, la Sintea Mare 235 cm (+ 35 cm peste cota de atentie), Canalul Cermei- Taut, la Mocirla - 420 cm (cota de inundatie depasita cu 20 cm), Cermei - 506 cm (depasita cota de inundatie cu 6 cm), Motiori - 490 cm (peste cota de atentie cu 90 cm). Berechiu - 510 cm (cota de inundatie depasita cu 10 cm), Canalul Ciohos, la Pilu - 200 cm (depasita cota de atentie cu 40 cm). Si pe raul Mures cotele sunt in crestere continua dar deocamdata acestea se situeaza sub "atentie". Pentru a face fata situatiei in municipiu, Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor a luat masuri de interventie cum ar fi: actionarea cu autovidanje, mentinerea in regim de permanenta a statiilor de pompare, pre- cum si inceperea executarii de santuri de drenare pe strazile: Trotusului, Iosif Nadejde, Progresului, Petru Maior, Orizontului. De asemenea, o mana de ajutor a fost data si de Grupul de pompieri "Vasile Goldis". In judet, ca urmare a cresterii nivelului apei freatice, in localitatea Dorobanti au fost inundate 98 de pivnite, apa ajungand la 50 de cm. De asemenea, a mai fost inundat un depozit de 350 m. p. al caminului "Malta" si aproximativ 300 ha de teren arabil. Dupa-amiaza, au aparut probleme din cauza ninsorii, in localitatile Moneasa, Plescuta, Halmagiu, Halmagel si Barsa. Stratul de zapada masura 15 cm. Drumurile comunale din localitatile Brusturi, Sarbi, Luncsoara, Talagiu, Hodis, drumurile judetene Moneasa-Sebis si din satul Cuied au fost afectate, dar cu toate acestea sunt practicabile. Pe D. J. Sebis-Moneasa s-a intervenit cu un tractor cu plug, urmand ca astazi sa fie luate si alte masuri.
Cei mai multi studenti vor face Revelionul la discoteca - Virtual Arad News (c)1999Acum, in pragul anului 2000, cand clinchetul paharelor de sampanie sta sa inceapa si feeria de artificii este gata sa explodeze, ne-am gandit sa discutam cu studentii care invata la Universitatile din Arad pentr a vedea cum isi vor petece Revelionul anului 2000. Prima oara cand esti in interiorul internatului de pe strada Ursului (al "U" A. Vlaicu) te surprind inscriptii haioase de pe usi. Iata cateva mostre: "Lasati orice speranta / Voi care intrati aici", "Noi suntem uratii", "Nu bateti la usa! Iesim noi din cand in cand...", "Muzica, distractie... Oare ce o fi aici ?", "Camera da baieti",,Ai tupeu? Atunci intra! Totusi fii fata., "Only virgins", "Inauntru gasiti o oglinda testata la cele mai dure mutre.", "Vila nr. 104...".
Dar sa vedem cum se vor distra studentii de Revelion...
Chefurile de apartament sunt cele mai in voga!
Laurentiu Patrascoiu este un tanar student din Targu Jiu. El este in ultimul an la Facultatea de Teologie. Daca de Craciun ne spunea ca merge la tara, Revelionul este hotarat sa-l petreaca la oras. "O sa merg la Targu Jiu, la un chef. O sa fie o petrecere "meseriasa" la un prieten in apartament !"
Bogdan Cosma este din Bihor si este hotarat sa mearga acasa: "Voi tine o petrecere impreuna cu prietenii mei. Parintii sunt de acord. Am apartament mare si e loc destul. Este mult mai ieftin si mai comod decat la restaurant !"
Unii sunt insa, nehotarati. Este cazul Gabrielei Covaci din Satu Mare: "Depinde ce program ne facem. Am un prieten din Curtici si inca nu ne-am hotarat. Totusi, e foarte probabil sa raman la Arad !"
Vesnica problema...Banii si...fetele
Sunt insa si tineri care nu prea au unde sa-si petreaca Revelionul. Ei vor ramane acasa probabil manuind cu dibacie telecomanda in fata televizorului.
Dacian R. (an IV TCM) ne spune: "As fi vrut sa merg undeva la munte cu prietenii dar de unde bani? De un restaurant din oras nici nu poate fi vorba! Mai sunt doar cateva zeci de ore pana la REV si inca nu stiu unde merg. Sper sa ma agat de un prieten si sa gasesc ceva."
Dorin G. (Stiinte Economice: "O sa merg la un bairam la un prieten. Nu stiu daca o sa ma distrez foarte tare, deoarece chiar de Craciun m-am certat cu prietena. Asa ca o sa pasesc in 2000 singur... Daca nu se iveste ceva..:"
Adela Z. (T.C.C.PA.): "Mi-ar fi placut sa merg undeva intr-o tabara subventionata dar nu am avut medie destul de mare... Probabil ca o sa stau acasa cu parinti si o sa-l invit pe prietenul meu la mine."
O noapte fierbinte !
Cativa dintre tinerii studenti chestionati de noi, ne-au marturisit ca prefera sa-si petreaci noaptea de Revelion alaturi de persoana iubita. Adrian D. (Facultatea de Drept): "Eu stau singur si o sa "fac" Revelionul impreuna cu prietena mea. O sa fie o noapte fierbintel Am pregatit totul de la sampanie si caviar pana la lumanari si... artificii !".
Si Simona G. (Marketing) va pasi in anul 2000 alaturi de prietenul sau. Ei insa vor fi la o petrecere cu mai multi prieteni   "O sa fie bestial! Asta stiu din experienta proprie pentru ca aceeasi trupa am fost si anul trecut si ne-am distrat beton..."
Indiferent unde si cum va veti petrece noaptea de Revelion noi va uram distractie maxima! Incercati sa uitati de griji, de probleme, stres sau scoala (oricum e totuna) si sa va bucurati de prima zi a lui 2000. Fie ca Noul An sa fie unul plin de impliniri pentru noi toti!
Produse sunt, dar nu pentru buzunarul pensionarilor... - Virtual Arad News (c)1999In pietele orasului si in special la Obor vedem tot mai des imagini incredibile. Pensionarii, categoria cea mai defavorizata a acestei tranzitii fara sfarsit, ingroasa randurile celor care vand lucruri de mana... a treia.
Rulaj 10 - 15.000 lei
Comertul din Piata Obor cuprindea haine si incaltaminte purtate, in sectorul "second hand". Mai nou, putem cumpara cutite, furculite si ceasuri desteptatoare. Desigur, pensionarii nu bat drumul pana in piata si nu indura frigul de bine ce traiesc, dupa cum declara si Vasile Stoita, un veteran de razboi si... de bazar. "Dau 8000 de lei numai pe biletele de tramvai, caci locuiesc tocmai in Micalaca. La pensia asta de 700 de mii, n-am alta solutie decat sa vand jucariile nepoteilor, crescuti mari. Uite, domnule, am inghetat de frig pentru 15.000 de lei, vanzarea de azi (duminica - n. a.)" Piata este luata cu asalt de la primele ore ale diminetii, cand tiganii "amaneteaza" locurile de la mese. De fapt, spun oamenii, ei fac legea pe teritoriul bazarului, iar cine indrazneste sa polemizeze cu tiganii, risca sa zboare cu tot cu lucruri." La aceasta se adauga tactica pirandelor de a rascoli toalele, urmata de oferta de pret, care de regula nu depaseste pretul unui suc.
"Vand pachetul ficei din Germania"
Defiland printre tarabele cu comert naucitor, suta la suta tiganesc si balcanic, intalnesti batrani care incearca sa faca reclama marfii care, de cele mai multe ori, nu depaseste valoarea de 100.000 lei. Exceptie fac "fericitii" beneficiari ai unor pachete primite regulat de la rudele plecate in strainatate. "Ma numar printre aceia care luna de luna merg la Posta pentru a primi colet din Germania. Fiica mea, saraca, nu stie ce fac eu cu alimentele si hainele trimise din putinul ei. De data asta, pentru ultima oara, vreau sa le vand, pe toate (cafea, ciocolata, margarina, ceai) cu vreo 200 de mii, sa-mi platesc intretinerea. Scuzati-ma, vine taxatorul..." Dna Lucia S., pensionara CFR, isi regrupeaza rapid marfa din Germania, reducand taraba la suprafata de un metru patrat. E vorba, totusi, de 1500 de lei...
Directorul filialei ACR Arad - Florin Jucu - facand bilantulInterviu cu dl. Florin Jucu, directorul filialei Automobil Clubul Roman - Arad
- Domnule director, ce realizari si ce neimpliniri ati inregistrat in anul 1999?
- Am realizat 5500 de membri cotizanti si asistenta tehnica prin atelierele service Arad, Chisineu Cris si Sebis. In cadrul ACR a functionat si o scoala de soferi (categ. B) pentru pregatirea viitorilor soferi si perfectionarea deprinderilor pentru cei care nu au condus o perioada. Pretul acestui curs este de circa 1.100.000 lei. De asemenea, la Arad se elibereaza carnetele de turist (care inlocuiesc scrisorile de chemare si includ asigurarea, medicala) in vederea obtinerii vizei Schengen pentru: Austria, Germania, Italia, Franta, Spania, Portugalia, Benelux, Grecia si probabil Elvetia, din anul 2000. Aceste camete se elibereaza la Arad pentru toate judetete arondate la Consulatul german de la Timisoara. Cat priveste neimplinirile, avem una singura - n-am facut destul in domeniul asistentei tehnice rutiere, de altfel obiectivul principal al ACR.Asta va fi si preocuparea principala pentru 2000, imbunatatirea service-ului de lucrari de reparatii si intretinere pentru membrii ACR.
- La ce se refera numerele de telefon pentru alarma ACR?
- Centrala de alarma ACR Bucuresti (tel. 01/2234690, 6502658, 2221553) si Arad (092/382734, 092/736894) asigura non-stop depanare si remorcare pentru conducatorii auto membri.
- Sa presupunem ca mi se defecteaza masina in localitatea Chisineu-Cris. Unde sun pentru ajutor?
- Veti suna la centrala de alarma ACR cea mai apropiata zonei unde va aflati, in cazul acesta la Arad. Daca erati la Ciumeghiu, ati fi sunat la Oradea caci avem centrale in toate orasele mari.
"Avem hoteluri plutitoare"
- Ce noutati au aparut dupa Conferinta nationala ACR de la Brasov din 3 decembrie?
- Ideea conferintei a fost dezvoltarea asistentei tehnico- rutiere, a turismului in bazele proprii. Avem trei hoteluri plutitoare la Tulcea (unul de trei stele) si moteluri, la Craiova, Nehoiu, Neamt, Macin si curand Alba-Iulia. Le vom oferi membrilor informatii de ultima ora privind starea drumurilor, traficul vamal, meteo etc.
- Ganduri pentru viitor?
- Nu dorim sa marim paleta de servicii, ci calitatea prestatiilor noastre ca sa atragem noi membri. Vom perfectiona pregatirea salariatilor din ACR si vom dezvolta turismul de care pomeneam. Apropo, in toamna am incercat o colaborare pentru inlesnirea plecarii in scopuri turistice a membrilor nostri in SUA. Din pacate, ni s-au refuzat mai multe cereri, astfel ca tot spatiul Schengen e mai accesibil...
- Domnule director, a cazut prima zapada. Sunteti multumit de starea drumurilor ?
- Nici vorba. Am luat legatura cu Administratia Drumurilor Judetene si mi s-a promis ca vor imprastia sare si nisip. Noi, aradenii, nu suntem pregatiti niciodata pentru zapada. Sincer, cred ca soarele rezolva cel mai bine problema drumurilor.
- In final, va rog sa adresati aradenilor mesajul ACR - filiala Arad.
- Avem bunul si vechiul, obicei de a felicita acasa pe fiecare membru ACR, cu ocazia sarbatorilor. Dar pentru ca mi-ati dat acest prilej, as vrea sa doresc aradenilor "Sarbatori fericite", "La Multi Ani" si... catatorie fara evenimente (rutiere)!

a consemnat
Adrian Iosif- "Adevarul"
Comandantul Unitatii de Jandarmi Arad - colonelul ChisIeri, Comandamentul de Jandarmi al judetului Arad si-a prezentat bilantul activitatilor desfasurate in anul 1999. In acest an, personalul acestei uniiati a fost intr-o continua ofensiva, pe un front larg, pentru gasirea si aplicarea unei solutii viabile in rezolvarea tuturor misiunilor si atributiilor cat si pentru a face fata insuficientelor de natura financiara. Organizarea si indeplinirea atributiilor si misiunilor specifice au stat permanent in atentia comenzii unitatii, statului major si comandantilor de subunitati. Comandamentul de jandarmi Arad a asigurat paza si ordinea la activitati culturale si sportive, marsuri si activitati comemorative. Jandarmii aradeni au participat si la restabilirea ordinii publice la "mineriade", in dispozitivele de la Hateg, Costesti, Galicea, Isalnita si Stoienesti, cu toate ca in judetul nostru nu au fost evenimente deosebite care sa faca necesara o interventie in forta, pentru a face fata oricaror situatii de lupta. Colonelul Chis, comandantul acestei unitati ne-a declarat: "Pregatirea de lupta se axeaza pe pregatirea fizica, dezvoltarea capacitatii motrice, pregatirea personalului in lupta corp la corp, fara arma, in functie de specificul situatiei". Impreuna cu politia, jandarmii vor asigura limistea publica in noaptea de Revelion, si isi vor intensifica masurile de paza in locurile in care se organizeaza sarbatorirea trecerii in noul an. Intregul personal al Comandamentului de jandarmi judetean Arad, este hotarat sa intampine asa cum se cuvine Anul 2000 - an in care Jandarmeria Romana va implini 150, de ani de existenta si sa paseasca cu fruntea sus in mileniul III.

Stirile din 2000 !

xmasb.gif (3928 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}