xtree6.gif (8191 bytes)titleanim_comic_snowman01.gif (20468 bytes)

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

xmascan1.gif (6951 bytes)


Stirile Zilei

Joi, 30 decembrie 1999

Dan Ivan declara ca nu doreste functia de primar-Presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici declara ca, inca, nu v-ati exprimat dorinta de a candida la functia de primar al Aradului. Intr-adevar nu mai aveti intentia de a va depune candidatura?
- Eu am candidat in 1996 pentru functia de primar, am reusit sa intru in turul doi, dar am fost invins la limita. Daca cetatenii au dorit atunci altfel, sincer, nu mai am nici un motiv pentru a ma inscrie in cursa pentru primarie in anul 2000.
- Care apreciati ca sunt realizarile, pe de o parte, in ceea ce priveste organizatia judeteana a PD, iar pe de alta parte, ale Consiliului judetean?
- Referindu-ma la activitatea PD Arad, pot sa spun ca a fost un an deosebit, in sensul ca au venit inspre noi oameni cativa oameni capabili, mai ales tineri, care, in opinia noastra, reprezinta temelia oricarui partid. Printre realizarile pe care oamenii PD le-au adus pentru judetul Arad se numara dezvoltarea Aeroportului Arad, de la 8 curse pe zi s-a ajuns la un trafic international de 20 de curse, lucru care nu este deloc neglijabil. De asemenea, la capitolul realizari se afla si deschiderea Zonei libere Curtici, modernizarea drumurilor judetene, terminarea podului de la Lipova, aducerea in Arad a unor credite externe de noua milioane de dolari pentru Regia Autonoma Apa - Canal, si doua milioane de dolari pentru aeroport. Acestea sunt doar cateva din realizarile pe care cred ca cetatenii le-au perceput cum se cuvine. Cat priveste bilele albe trecute in contul CJA, consider ca toti am contribuit la cumulul de realizari, pentru ca tot ce s-a realizat in Arad a trecut prin filtrul Consilului. -Au existat si neimpliniri in acest an?
- Modul in care am atras membrii spre partidul nostru nu m-a multumit pe deplin. Nu am reusit sa cooptam oameni de valoare, care s-au indreptat spre alte partide si nici nu am finalizat actiunea de infiintare de organizatii. In concluzie, mai este loc si de mai bine si in Partidul Democrat. La capitolul nerealizari in sectorul Consiliului judetean ar fi multe, dar as aminti doar faptul ca nu am reusit introducerea gazului metan in multe localitati. Totodata, Societatea de Drumuri si Poduri a CJA nu a avut in acest an o prestatie prea buna, puteam sa facem totusi mai multe in acest sens.
- Credeti ca activitatea dumneavoastra din cadrul CJA va aduce Partidului Democrat un plus de voturi la alegerile locale?
- Cetatenii vor fi cei care vor decide, in cele din urma, daca am raspuns asteptarilor, daca s-au identificat cu relizarile CJA sau dimpotriva, nu s-au regasit in ceea ce am intreprins noi. Am facut atat cat ne-am priceput, si eu zic ca este semnificativ efortul de a atrage credite nerambursabile de la Uniunea Europeana si nu ne-am bazat exclusiv pe fondurile de la Bucuresti. Eu inclin sa cred ca functia in care ma aflu este un atu, dar repet ultimul cuvant il vor avea alegatorii.
- Ce perspective aveti pentru anul 2000?
- Speram sa castigam alegerile locale si sa obtinem un numar mare de posturi de primari, chiar peste 20. Pentru CJA, as dori sa avem mai multe fonduri si sa putem realiza ceea ce am trecut la minusuri in 1999, daca pot sa le numesc asa.
- Cum priviti noua pozitie pe care o ocupa acum presedintele PD, Petre Roman?
- Categoric constituie un avantaj. Chiar daca din punct de vedere al esalonarii functiilor in stat, PD a pierdut, dar a castigat enorm ca imagine, ca posibilitate de adoptare a strategiei pe plan extern si de atragere de fonduri pentru dezvoltarea Romaniei. Toate acestea, preconizez ca vor duce la o crestere considerabila in sondaje a Partidului Democrat.
- Acum, in final, doriti sa transmiteti ceva cetatenilor Aradului?
- Doresc tuturor un an nou fericit si multa sanatate. Fie ca anul care vine si ne aduca numai bucurii si impliniri !

Interviu pentru Observator
de Ramona Cretu

Preotul paroh Ioan Tulcan - Virtual Arad News (c)1999afirma preotul paroh Ioan Tulcan, decan la Facultatea de Teologie Arad
-In ultima perioada, numarul ortodocsilor care au trecut la unele culte neoprotestante a crescut simtitor. Cum priviti trecerea de la un cult la altul?
- Din punctul nostru de vedere, al ortodocsilor, trecerea de la un cult la altul, este privita cu mare seriozitate, si privita in toata gravitatea ei. Aceasta pentru ca marturisirea unei credinte, nu este un act de circumstanta, determinat de factori de suprafata, conjuncturali, ci ea este un act profund de gandire, de viata.
- Este permis unui credincios sa renunte la credinta in care s-a nascut?
- Prin urmare, nu poti sa-ti abondonezi credinta pe care ai mostenit-o de la parinti, bunici, care urca pe firul istoriei, pana in primele secole de viata crestina pe teritoriul Romaniei, asa cum ti-ai arunca de pe tine o haina invechita, uzata, rupta. In al doilea rand, noi credem ca ortodoxa este dreapta credinta, adica credinta pe care ne-a adus-o Mantuitorul Iisus Hristos, si care au propovaduit-o sfintii apostoli, ajungand la noi de-a lungul vremii.
- Este lepadarea credintei un pacat?
- Deci, din ambele puncte de vedere mentionate, lepadarea de credinta, marturisire si biserica, reprezinta un mare pacat, dar in acelasi timp, pericliteaza mantuirea personala a celui ce se angajeaza pe acest drum.
- Care ar fi cauzele trecerii de la o credinta la alta?
- Fara pretentia de a scoate in evidenta toate sensurile si motivele pentru care are loc acest fenomen, mai ales in partea de vest a tarii, voi incerca sa surpind cateva din acestea. Unul din sensurile pentru care un credincios doreste sa-si paraseasca credinta si biserica ortodoxa, rezida din subiectivitatea fiecaruia. Adica, unii considera ca ceea ce a fost bun aproape doua milenii, nu ar mai corespunde, in prezent si viitor, si prin a avea ceva nou, inedit, sa atraga printr-un anumit impact, prin care credinta noua imbratisata are darul sa ii satisfaca.
- Se poate spune ca la baza acestei alegeri sta o chestiune materiala?
  -Sigur ca da. Sensul trecerii de la un cult la altul este si de natura materiala. Lumea de astazi practica si vanzarea de suflete prin stimulente materiale: ajutoare sub forma de bani, bunuri materiale, sau chiar vizite in strainatate. La aceste stimulente sau oferte, cei putin ancorati in viata si spiritul crestin, cad cu usurinta.
- Nu credeti ca ingradirea de dinainte de '89 si-a adus o contributie la dezorientarea credinciosilor?
- Ba da. Si acum ajungem la al treilea punct. Pe fundalul general al acestei dezorientari spiritual religioase, se afla marea ignoranta - din punct de vedere religios, ca urmare a celor cinci decenii de indoctrinare si atitudine marxist-leninista. Este cu adevarat uimitor sa constati profundele carente de informare si educatie crestina in randul multor generatii de romani. Aceasta este o cauza cu adevarat ingrijoratoare, a fenomenului de emigrare dinspre o mare ortodoxie spre ETERODOXIE (alta credinta).
-Multi ortodocsi s-au declarat nemultumiti de activitatea unor preoti. Credeti ca acesta este un motiv pentru care ei s-au indepartat de biserica?
- Da. Aspectul nu este de neglijat, si pot sa va spun ca sentimenul de o anumita insatisfactie pe care il incearca unii ortodocsi vine din starea propriei biserici, din responsabilitatile neglijate de unii preoti.
- Nu este prea mare pretul acestor nemultumiri ?
- Chiar daca sunt intemeiate, aceste nemultumiri, ele nu trebuiesc sa se concretizeze prin abandonarea credintei: "data sfintilor odata pentru totdeauna", ci dimpotriva printr-un atasament si mai mare a acestora fata de propria credinta si biserica, insotita de solidaritatea cat mai multora pentru inlaturarea cauzelor ce contribuie la cresterea neincrederii in propria lor biserica.
- Unde credeti ca gresesc ortodocsii? De ce nu merg ei regulat la biserica?
  - Nu trebuie in nici un caz confruntata persoana unui slujitor bisericesc nevrednic, cu biserica insasi. Biserica si credinta este mai mult decat nevrednicia si nedemnitatea unui oarecare slujitor al ei. Toate cele de mai sus, trebuie sa fie o permanenta interogare la adresa bisericii, in intregul ei, in masura sa ramana fidel testamentului intemeietorului ei Iisus Hristos.
- Ce ar trebui facut pentru ca toti credinciosii ortodocsi sa acorde importanta cuvenita religiei lor?
- Ei trebuie sa stie ca aici este loc de permamenta corectare a slujitorilor bisericii, investiti prin puterea duhului sfant: episcopi, preoti, diaconi, care trebuie sa lucreze pentru intarirea si credibilitatea bisericii ortodoxe, iar pe de alta parte credinciosii insasi trebuie sa fie mai motivati si mai responsabili de bunul mers si intarirea bisericilor.
Strainii vor putea primi vize la intrarea in tara

Autoritatile de la Bucuresti au amanat aplicarea deciziei prin care cetatenii straini care doresc sa intre in Romania primesc vize numai de la misiunile diplomatice si consulare, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Petre Roman. Roman a spus ca amanarea  aplicarii acestei masuri a fost decisa printr-un memorandum aprobat, marti, de Executiv. Noul sistem de acordare a vizelor urma sa intre in vigoare la l ianuarie 2000 si  elimina posibilitatea ca strainii sa obtini vize la punctele de trecere a frontierei, constituind, potrivit autoritatile romane, o actiune de aliniere a procedurilor consulare la standardele europene.

La ARIS se lucreaza cu "turatie" redusaNe aflam la sfarsitul unui an care a adus, pe langa multe rele si nenorociri, numai promisiuni pentru majoritatea romanilor. Ajunsi undeva la capatul puterilor, tinand cu dintii de speranta, care se spune ca moare ultima, cetatenii acestei tari asteapta ultimul an-al mileniului II cu infrigurare, an care probabil le va aduce doar alte promisiuni, fiind unul electoral. Printre cei bombardati cu vorbe fara acoperire, purtati pe drumuri, se gasesc si muncitorii de la ARIS. Povestea lor este lunga si am mai spus-o, dar va reamintim sirul evenimentelor: in luna mai 1999 au declansat o greva generala si nu au obtinut nimic, a urmat greva generala de zece zile din luna noiembrie, cand au facut cunoscute intregului oras doleantele lor, fiind prezenti in fata Prefecturii mai multe zile la rand. Liderii sindicali impreuna cu conducerea societatii au fost chiar si la Bucuresti, unde li s-a promis venirea la Arad a unei comisii formate din reprezentanti ai mai multor ministere, lucru care, din pacate, nu s-a intamplat. Din aceasta cauza s-a trimis o scrisoare la Guvern, la Comisia de dialog social, prin care se cerea prezenta unei comisii interministeriale, la care se asteapta inca raspuns. Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber, considera ca situatia este incordata si nu se stie cum se va termina povestea. Problemele celor de la Aris, care si la ora actuala se afla in greva japoneza, sunt: privatizarea societatii, creditarea cu bani din fondurile FPS si acordarea drepturilor salariale. In clipa de fata, la ARIS se lucreaza cu "turatie redusa", fiind necesara finalizarea unor comenzi pentru export. Asa stand lucrurile, se pare ca societatea aradeana va continua sa fie un spin in coasta diriguitorilor si pe viitor. Ce pacat ca promisiunea nu este o moneda, pentru ca, daca ar fi asa, noi romanii am fi mult mai bogati!
La Sebis s-a construit o biserica penticostala - Virtual Arad News (c)1999In urma cu cateva zile, mai multe sute de credinciosi penticostali si nu numai, au participat la deschiderea noii bisericii penticostale din Sebis,"Betania". "Poarta acest nume deoarece sala de inchinaciune are forma de amfiteatru, creand un cadru intim. Se stie ca Betania era o cetate intima a d-lui Iisus" afirma dl. Teodor Dronca, pastorul bisericii. Dupa opt ani de munca prin ajutorul lui Dumnezeu si cu sprijinul financiar al credinciosilor penticostali din localitate si de peste hotare, sebisenii se pot mandri cu una dintre cele mai frumoase constructii ale comunitatii penticostale din tara. Un rol foarte important in realizarea lucrarii i-a revenit d-lui Victor Catana, caruia i se datoreaza arhitectura cladirii si d-nei Bernadeta Albu, din partea S.C."Structura" SRL. Pe langa celelalte doua biserici penticostale din localitate, noul edificiu este mult mai impunator din punct de vedere estetic. Constructia lui se intinde pe o suprafata de 3000 mp., pe terenul fostei Uzine de Apa.  Valoarea lucrarilor se ridica la aproximativ 8 miliarde lei. Constructia cuprinde: o sala de inchinare, doua sali pentru sustinerea cursurilor scolii duminicale pentru copii, trei sali pentru gradinite, un demisol amenajat pentru seminarul teologic, garderobe, balcon, grupuri sociale, curte amenajata corespunzator ca loc de joaca pentru copiii de la gradinita. Presedintele Uniunii comunitatii penticostale din Romania, pastorul Pavel Rivis Tipei, a oficiat slujba de "dedicare" a sfantului lacas Tatalui Ceresc. Programul a mai cuprins vestirea Evangheliei prin pastorul Moise Ardelean, rugaciuni, cantari spre slava lui Dumnezeu. La eveniment au participat numeroase oficialitati locale si judetene.

xmasb.gif (3928 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}