title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 30 septembrie 1999

Muzeul Judetean se implica in reconciliere - Virtual Arad News (c)1999Chestiunea Parcului Reconcilierii a inceput, acum, pe ultima suta de metri, sa nasca tot felul de dispute politice pe plan local. In cursul zilei de azi, la sediul Partidului Democratiei Sociale din Romania, filiala Arad, are loc o conferinta de presa in cadrul careia va fi prezentat protestul semnat de PDSR, PUNR, PRM, PSM si Asociatia Vatra Romaneasca, care va prezenta mijloacele de protest fata de amenajarea acestui parc in municipiul Arad. Iata insa ca, chiar daca nimeni nu se astepta la asa ceva, Muzeul Judetean Arad a cerut ajutorul Comisiei pentru Invatamant si Sanatate din Consiliul Judetean Arad pentru realizarea unor manifestari care sa serbeze "evenimentul" ce se va intampla in data de 6 octombrie. Cu alte cuvinte, Muzeul Judetean Arad a cerut acestei comisii acordarea unui fond de peste 11 milioane de lei, fond care sa acopere cheltuielile de organizare a unor manifestari (se pare ca este vorba despre o expozitie dedicata celor 13 generali) ce vor avea loc in ziua de 6 octombrie. Cererea Muzeului Judetean a fost supusa la vot. Conform informatilor primite de la presedintele Partidului Socialist al Muncii, filiala Arad, Teodor Patrauta, Muzeul Judetean a ramas cu buza umflata, pentru ca cererea sa nu a fost admisa. "Nu pot concepe, a declarat Teodor Patrauta, ca Muzeul Judetean, adica institutia care se ocupa de conservarea valorilor nationale, sa doresca organizarea unor manifestari care nu au de aface cu romanismul. Pe de alta parte si suma care a fost ceruta este prea mare pentru aceasta sindrofie. Ma bucura faptul ca cei din Comisia pentru Invatamant si Sanatate nu au dat curs unei asemenea cereri". Si ca o informatie de ultima ora, dar care a nu putut fi verificata, am aflat ca primarul municipiului Cluj-Napoca si secretarul general al Partidului Romania Mare, Gheorghe Funar, a trimis o scrisoare prin care ii cere primarului Valentin Neamt sa lupte cu orice pret pentru ca Parcul Reconcilierii sa nu fie amenajat la Arad. De asemenea, Gheorghe Funar a mai trimis scrisori cu acelasi mesaj, atat premierului Radu Vasile, cat si patriarhului Romaniei.
Englezii inspecteaza institutiile socialeSefii serviciilor sociale din. Kirkles, Marea Britanie  Philipp Cotterill si Mark Greeaves, s-au intalnit cu primarul Valentin Neamt, ieri, in cea de-a doua zi a vizitei de o saptamana pe care o fac in Arad. Delegatia a venit in orasul nostru pentru a verifica rezultatele colaborarii de trei ani cu institutiile sociale administrate de Primarie, urmand sa decida peste o saptamana daca vor investi intr-un nou program de protectie sociala. In acest timp, reprezentantii din Kirkles vor face inspectii si vor stabili cu aradenii planul eventualelor viitoare colaborari. Primarul ne-a declarat ca este optimist ca englezii vor finanta un nou program in domeniul social, pentru ca "cel putin la acest capitul suntem cu mult peste alte orase mari din tara". Pentru discutii privitoare la un nou program va sosi in Arad, astazi, si Tania Collentrige, reprezentanta Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. In 1997, in urma vizitei unei delegatii locale in Anglia, in Arad a fost demarat un program de parteneriat intre Primarie si Consiliul Metropolitan Kirkles, avand ca obiectiv asistenta sociala. Anul trecut, englezii au cheltuit circa 25.000 de dolari pentru formarea unor asistenti sociali din randul angajatiilor Primariei. Programul a fost incheiat oficial, iar acum este posibil sa fie demarat unul nou, in care vechii cursanti aradeni sa devina, la randul lor, formatori de personal de specialitate. Toate costurile pentru organizarea conferintelor si cursurilor vor fi suportate de englezi, daca acestia vor fi multumiti de ceea ce vad in aceste zile in Arad.
Pensionari sunt hotarati sa protesteze - Virtual Arad News (c)1999La 1 octombrie va fi sarbatorita "Ziua Internationala a persoanelor varstnice", iar cu aceasta ocazie, toate organizatiile de pensionari adreseaza o chemare pentru ca vineri la orele 11,00 in fata Primariei Arad, sa fie prezenti cati mai multi pensionari pentru a sarbatori aceasta zi si pentru a protesta vehement impotriva genocidului la care este supusa majoritatea populatiei tarii, prin cresterea aberanta a preturilor, impozitelor si a altor obligatii, comparativ cu pensiile si salariile de mizerie. Cu aceasta ocazie va fi ceruta votarea legii pensiilor, recorelarea pensiilor, marirea salariilor si pensiilor la nivelul preturilor si costului vietii, subventionarea cheltuielilor aberante de intretinere, chirii, medicamente, inghetarea preturilor la produsele care influenteaza nivelul de trai, medicamente gratuite, transport local gratuit, respect si alte nevoi stringente ale celor multi si defavorizati.
Frumuseti aradene la Sala Forum - Virtual Arad News (c)1999Peste 50 de persoane - printre care am observat reprezentanti ai Consiliului judetean, ai Inspectoratului pentru cultura, critici de arta si literari - au fost prezenti in dupa-amiaza zilei de luni la Sala Forum, la un dublu eveniment cultural-artistic. Cunoscuta scriitoare de carti pentru copii, Lucia Bibart Ionescu si sotul acesteia, Paul Ionescu, au expus aradenilor o viziune noua a basmului romanesc ("Sirena Surana") si a arhitectonicii citadelei si localitatilor aflate in aceasia parte a tarii. Cele trei povesti care sunt incluse in "Sirena Surana" au fost definite ca fiind de o acuratete in exprimare rar intalnita la scriitorii de gen. Dedicata fiului sau Matei Salustiu, Lucia Bibart Ionescu nu face abstractie in randurile cartii de latura educativa, inducand tanarului cititor "sentimente nerutinate" de: dragoste, cinste, omenie etc. Totodata, este de remarcat stilul original al cartii pe care Luminita Penisoara (coperta si ilustratii), Iuliana Petrian si Elisabeta Chisa (consilier editorial) l-au abordat, fara sa uitam, de asemenea, micul dictionar prin care copiii vor deslusi mai usor regionalismele sau arhaismele. Referitor la cel de-al II-lea eveniment prin care Paul Ionescu isi expune propria viziune asupra cladirilor vechi ale Aradului, arhitectul Milos Cristea a indemnat privitorul la contemplatie, la redescoperirea frumusetilor "provocate" de arhitectura acestor monumente. Desi nu este de loc din Arad, Paul Ionescu surprinde prin obiectivul aparatului foto aspecte carora trecatorul nu le-a dat mare atentie. Cetatile Aradului, statuile, monumentele, manastirile, bisericile, sediile unor institutii sau strazile capata statut de ilustrata, culoarea si claritatea exponatelor fiind punctul forte al autorului.
Deschiderea stagiuniiTrebuie spus din capul locului ca aceasta piesa are impregnat in replicile sale, un inconfundabil parfum pasional meridional. Mi-e greu sa-mi imaginez cum ar suna vorbele lui Giuseppe Berto intr-un spatiu scandinav sau anglo-saxon, bunaoara. Eterna Venetie, muribunda Venetie cu superbele-i bogatii si frumuseti, dar si cu insalubrele ei cotloane rimeaza perfect cu zbuciumul sublim si inutil al acestei imposibile povesti de dragoste. Intr-o piata din Stockholm sau in Piccadily Circus cu siguranta tonul ar fi altul, daca nu si datele problemei. Si tot din capul locului trebuie inteles ca un astfel de love story cere doar doua personaje: inevitabil un El si o Ea. Luand trenul nu intre Venetia si Milano, ci intre Timisoara si Arad, regizorul Ion-Ardeal Ieremia, scormoneste inlauntrul actorilor sai, minunatii Zoltan Lovas si Claudia Ieremia, si face o incizie in sufletele noastre, reveland o stare. Faptul ca subiectul e verosimil si ne pare familiar, e un merit al textului. Ca el emotioneaza fara a fi o telenovela ieftina, ca induiosand pune pe ganduri e un castig incontestabil al montarii. Si cu asta cred ca am spus tot despre regie (aici se include si discretie a efectelor, si ecleraj, si decorul in plan inclinat al lui Doru Pacurar). Cu patos, cu o pofta nebuna de viata si de joc, Zoli Lovas se arunca de la inceput in intampinarea acestui personaj complex, dar periculos de uman. Periculos, pentru ca pe scena "sa fi ca in viata" uneori e o primejdie cardinala: poate ucide misterul comunicarii, vraja metaforei. Temperamentul de vulcan in eruptie, ii vine in ajutor, intuitia lui artistica il transforma in vedeta. Ca o contrapondere, Claudia Ieremia aduce in scena fragilitatea eternului feminin, farmecul femeii care are revelatia (chiar si prea tarzie) a iubirii adevarate. Deschidere de stagiune inspirata, am putea spune. Pentru ca asemeni eroului piesei, dupa caderea cortinei ramane in scena, sa bata pentru un mare numar de reprezentatii, inima unor artisti adevarati nedeprinsi cu trisul.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}