title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 30 iulie 1999

Universitatea "Vasile Goldis" isi asteapta bobocii - Virtual Arad News (c)1999In perioada 24.07.-26.07.1999 Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad a organizat prima sesiune de admitere pentru anul universitar 1999-2000. In cererea sa  de a se integra, pe de o parte, in invatamantul european, iar pe de alta parte de a oferi specializari tipice pietei muncii interne si internationale, Universitatea de Vest "Vasile GoIdis" Arad a pus la dispozitia candidatilor, dornici de a obtine un loc in comunitatea academica aradeana, o oferta generoasa cuprinzand un numar de 8 facultati cu 21 de specializari, precum si un numar de 6 colegii universitare. Noutatile absolute ale acestei sesiuni de admitere au constat, atat in faptul ca Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad este, incepand cu anul universitar 1998-1999, acreditata institutional, avand Facultatile de Drept si Marketing, Management si Intormatica, acreditate definitiv, in oferta facuta de noua Facultate de Stiinte Politice, cat si in posibilitatea oferita absolventilor de liceu promotiile 1998 si 1999, care au obtinut cel putin media 8 la examenui de bacalaureat, de a se inscrie la cursurile Facultatilor si Colegiilor din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"  Arad fara a mai sustine exemen de admitere. La admiterea din acest an dintr-un numar de 948 de candidati inscrisi la nivelul intregii universitati, au fost admisi un numar de 785, reprezentand un procent de 80,7 %, dintre acestia un numar de 276 candidati fiind absolventi ai promotiilor 1998 si 1999 cu medii la examenul de bacalaureat de ia 8 in sus, reprezentand 36 % din totalul candidatilor admisi. Tot in ideea cresterii calitative a candidatilor admisi, la stabilirea mediei de admitere s-a luat in calcul, cu o pondere de 25%, rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat. Avand.in vedere succesul inregistrat in anul universitar 1998-1999 de catre Departametul invatamant preuniversitar si raspunzand necesitatilor pietei muncii aradene, dar totodata venind si in.intampinarea acelor absolventi ai cursurilor liceale care nu au reusit sa treaca peste exigentele examenului de bacalaureat, fundatia Universitara "Vasile GoIdis" Arad a organizat o sesiune de admitere, in aceeasi.perioada,  la cursurile a 5 specializari din cadrul scolii postliceale. La concursul de admitere la aceste specializari, conform cu normativele legale in vigoare, s-au putut inscrie si absolventii promotiilor 1998 si 1999 care nu au obtinut nota de trecere la examenul de bacalaureat. Optiunile candidatilor s-au indreptat catre specializarile agent vamal (unde s-au ocupat toate locurile scoase la concurs), asistent social, agent turism si contabilitate- informatica. Noua sesiune de admitere la Universitatea "Vasile Goldis" va fi in 18.09. 1999, existand locuri la toate facultatile si specializarile.
Dr. Dorina Tasca - director adjunct in cadrul DSPLa Directia de Sanatate Publica se desfasoara in aceste zile procesul de privatizare. Astfel, se aplica Ordinul Ministrului Sanatatii cu numarul 509, din 19 iulie, cu privire la atribuirea gratuita a spatiilor aflate in proprietatea publica a statului, a Ministerului Sanatatii, sau in administrarea directa a Consiliilor Locale. Beneficiaza de acest ordin, medicii care la 1 iulie au avut contract de munca incheiat pe o perioada nedeterminata. Medicii scolari si de intreprindere care functioneaza cu jumatate de norma in actualele spatii ale dispensarelor si policlinicilor si care au liste de pacienti depuse la DSP. medicii care au contract de munca incheiat pe o perioada determinata si care au liste de pacienti. Bunurile mobile si imobile se atribuie gratuit, la cerere, conform O.G. 124/1998. Atribuirea se face in baza unor cereri pe care medicii trebuie sa le depuna la DSP, de unde li se elibereaza o adeverinta de conformitate pe baza careia se incheie contractul de comodat. De curand, reprezentantii DSP Arad au fost felicitati de catre ministrul sanatatii pentru faptul ca se afla pe primul loc in tara, referitor la mersul procesului de privatizare. Pe aceasta cale, dr. Dorina Tasca, director adjunct in cadrul DSP doreste sa faca un apel tuturor medicilor pentru a veni sa se inscrie in Registrul Unic al DSP. "Am fost felicitati peritru felul in care ne-am implicat direct, prin lege si ordine, in derularea procesului de privatizare. Din 290 de cabinete medicale existente pe raza judetului, peste 160 au intrat in posesia certificatului pentru cabinet."- ne-a declarat dr. Dorina Tasca.
Prof. Univ. Paul Zarna - reprezentantul Fundatiei "Hearts for Romania""Hearts for Romania" este o societate americana non-profit si are ca obiectiv principal ajutorarea copiilor din tara noastra. De circa trei ani, in Craiova, patru orfelinate au fost in grija acestei fundatii. Reprezentantul acestei fundatii este un fost aradean, plecat din Beliu - Paul Zarna. Dansul este actualmente profesor la Universitatea din Los Angeles. "Hearts for Romania" doreste sa atinga urmatoarele obiective: angajarea unor ingrijitori aditionali la orfelinate care sa schimbe proportia de la un educator" pentru 20 de copii, la unul pentru cinci, furnizarea de echipamente medicale (pentru persoanele cu handicap), medicamente, jucarii, asigurarea pentru fiecare copil a unei alimentatii bogate in proteine si vitamine, educarea lor religioasa cu un preot ortodox etc. "Pe langa aceste eventuale facilitati de care vor beneficia copiii orfani din Arad, se intentineaza un sistem - big brother - big sistem programs unde copiii mai mari vor interactiona cu cei mai mici, intentionandu-se realizarea unor relatii interpersonale si individuale...", ne marturisea dl. Paul Zarna.
Manastirea Gai va avea o noua platforma de parcare - Virtual Arad News (c)1999In ultimele doua saptamani, lucratorii Regiei Autonome Drumuri Municipale Arad au efectuat mai multe lucrari de plombare si de asfaltare a unor strazi din municipiu care, datorita gropilor, nu mai ofereau amanare. Astfel, s-au realizat tronsoanele dintre strazile Liviu Rebreanu si Capitan Ignat, str. Padurii si de la Fabrica de Confectii. "Aceste strazi nu au fost reparate de ani buni  si, pe langa nemultumirea soferilor, dadeau un aspect mai putin placut" - ne-a declarat Caius Parpala, directorul R.A.D.M. Arad. Alte lucrari care vor fi finalizate pana cel tarziu la sfarsitul acestei luni sunt cele de pe Ion Ratiu, Lacrimioarelor - partial (Bujac), Clopotului (Sanicolau Mic), Unirii. Va fi largita, de asemenea, curba de la intersectia strazii Cetatii cu strazile Ana Ipatescu si A.M. Guttenbrun. Mici repnratii vor suferi si strazile Episcopiei si Roman Ciorogariu. Din declaratiile lui Caius Parpala am aflat ca, pana in prezent, lucrarile efectuate de R.A.D.M, se ridica la suma de doua miliarde de lei, dar pentru finalizarea lor va mai fi nevoie de inca un miliard de lei, bani care vor fi obtinuti din fondurile Primariei. Ca o noutate, in scurt timp la Manastirea din Gai va fi instalata o platforma de aproximativ 600 de mp, cu scopul de a descongestiona traficul in zona, mai ales in preajma sarbatorilor religioase.
Casa de Asigurari pentru Sanatate recupereaza restanteleCasa Judeteana de Asigurari Sociale pentru Sanatate are de recuperat, la ora actuala, restante in valoare totala de peste trei miliarde de lei, din partea a peste 60 de agenti economici din municipiul si judetul nostru. Intr-o situatie delicata se afla S.C. Agroindustriala Horia, care va fi pusa sub sechestru in cazul in care nu-si va achita datoriile catre CJASS, care au ajuns la valoarea de 270 de milioane de lei. Firma din Horia a incheiat ultimul an contabil cu datorii la stat de peste 5 miliarde de lei. In scopul recuperarii creantelor de la datornici, CJASS a incheiat de curand un contract cu Bursa de Marfuri. Astfel, stocul de marfuri din depozitele debitorilor va fi vandut pana la anularea restantelor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}