title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 29 noiembrie 1999

Pentru doua ore au fost oprite trenurileSalariatii Companiei Nationale de Cai ferate CFR S.A., Societatii Nationale de Transport Feroviar Marfa "CFR Marfa" S.A., Societatii Nationale de Transport Feroviar Calatori "CFR Calatori" S.A., afiliati la Conventia Nationala "Solidaritatea" a sindicatelor feroviare din Romania, au hotarat ca astazi, intre orele 7-9, sa declanseze o greva de avertisment. Sindicalistii au recurs la acest mod de protest ca urmare a nesolutionarii revendicarilor din sesizarea nr. CS/245 /15.10.1999. In conformitate cu prevederile art. 20, alin. 1 din Legea nr. 15/1991, hotararea de declarare a luat la cererea membrilor de sindicat. Numarul membrilor de sindicat care au solicitat declansarea acestei greve reprezinta 66,78% din totalul membrilor de sindicat ai organizatiilor afiliate. Dl. Adrian Voica, lider sindical miscare-co- mercial, ne-a declarat ca greva este valabila si pe raza judetului Arad, intre orele 7-9, trenurile internationale, de calatori si de marfa nu vor circula. Cele care au plecare inainte de ora 7 din gara Arad, vor opri in prima statie. De la ora 9, toate trenurile isi vor relua mersul normal.
La Nadlac s-a deschis un nou complex hotelierVineri, la Nadlac a fost inaugurat Complexul Jackson. O investitie care vine ca o provocare, in sens pozitiv, fata de conjunctura economica romaneasca. Un mediu in care tot mai multi devin sceptici, in ceea ce priveste viabilitatea unor realizari. La Nadlac s-a construit un hotel cu 30 de camere, cinci restaurante, doua baruri, discoteca, o parcare pentru 300 de tiruri, un grup social cu dusuri, o spalatorie de haine si alta de masini, o benzinarie cu sase pompe si un supermarket. La deschiderea oficiala, au participat reprezentanti ai autoritatii locale si judetene, oameni de afaceri. Stefan Suhansky, primarul Nadlacului, a remarcat: "Avem o vama frumoasa, acum avem si un complex modem, de nivel european. Este practic o poarta de intrare in Romania". Printul Paul de Romania, de asemenea prezent la Nadlac, a adaugat cu ocazia taierii panglicii inaugurale: "Am venit de la 2500 de kilometri-pentru acest eveniment. Aceasta realizare este foarte importanta pentru Nadlac, pentru judetul Arad si pentru Romania. Sunt sigur ca afacerea va fi una de succes." Ing, Radu Ghidau, consultant tehnic si dingintele de santier pentru constructia de la Nadlac, a afirmat: "Initial lucrarile erau programate pe durata unui an. Ne-am ambitionat si le-am terminat in sase luni." George Medintu, patronul firmei Jackson Intemational, a declarat: "investitia se ridica la aproape 30 miliarde lei si am realizat-o in regie proprie. Am vrut sa demonstrez ca si in Romania se pot face lucruri deosebite, as spune chiar mai frumoase ca-n Occident. As dori sa remarc ca aici s-au creat 100 de locuri de munca. Eu dau credit tinerilor, varsta medie de 24 de ani a personalului, fiind elocventa." Complexul are o arhitectura moderna cu interioare in care s-a pus accentul pe functionalitate, dar nu in detrimentul bunului gust. Omul de afaceri George Medintu ne-a spus ca aceasta realizare este doar un inceput, pe viitor urmand sa prinda contur si alte proiecte imporante. Complexul Jackson, de la Nadlac, pe langa faptul ca este o investitie majora, facuta cu bani romanesti, poate avea si un alt rol, nu mai putin important - acela de a schimba in bine prima impresie a unor oameni care vin in Romania. Deoarece Complexul Jackson ar putea fi oriunde in Europa...
Si oficialitatile sunt interesate de Smart Pack - Virtual Arad News (c)1999Cu toate ca traim intr-un climat economic extrem de nefavorabil, iata ca, in ciuda tuturorSmart Pack a prezentat lucruri interesante - Virtual Arad News (c)1999 greutatilor, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Aradului a initiat acum un nou targ. Aflat la prima editie, targul Smart Pack a reunit 34 de firme expozante din tara si una din strainatate. Agentii economici prezenti   au expus ambalaje de tot soiul, produse de papetarie si consumabile pentru tipografie. Organizatorii ne-au declarat ca acest targ, in contrast fata de celelalte manifestari expozitionale tinute sub sigla CCIA, s-a adresat cu precadere specialistilor din domeniu. Astfel, s-au facut eforturi pentru a aduce aici in primul rand firme care se ocupa cu fabricarea de ambalaje pentru diverse produse. Pentru ca este vorba de prima editie, tarifele platite de catre agentii economici care si-au expus produsele au fost si ele promotionale. In plus, organizatorii targului au cautat pentru fiecare expozant care si-a anuntat prezenta, parteneri de afaceri de profil, acestia fiind invitati la targ in mod direct. Targul a fost dechis si ieri, intre orele 10-14, intrarea publicului fiind libera.
Medicul de familie este si sfatuitorul pacientuluiLegea 145, data la iveala in cursul anului 1997, impune din acest an obligativitatea asigurarii medicale. Cu alte cuvinte, daca un cetatean doreste asistenta medicala si medicamente gratuite, n-are decat sa figureze pe lista unui medic de familie. Datele la care se raportau pana in prezent medicii s-au schimbat in doar cateva luni. Astfel, se presupune ca medicii de familie cunosc in amanunt problemele asiguratilor si mediul in care acestia traiesc. Noutatea consta in faptul ca problematica pacientilor nu se rezuma, din punctul vedere al doctorului, doar la  cea medicala, cel din urma devenind un fel de duhovnic al asiguratului. Medicul de familie indruma pacientul catre specialisti, in functie de afectiunea depistata, fiind si un liant intre asigurat si serviciul de urgenta, in cazuri critice. "Ar fi minunat daca toti medicii ar fi competitivi" spune directorul C.A.S. Arad, ec. Sabin Baltat "insa, realitatea ne-a determinat sa prevedem in lege, dreptul asiguratului de-a schimba medicul de familie, dupa o perioada de trei luni. Aici intervine inca o alta problema. Cetateanul este sfatuit sa treaca pe la Casa de Asigurari inainte de-a schimba medicul de familie, pentru a afla daca acesta este acreditat". Ideea ca medicul de familie poate fi ocolit, printr-o metoda sau alta, este periculoasa, contravaloarea serviciilor medicale, a consultatiilor si a medicamentelor, aferente unei afectiuni, depasind cu mult puterea financiara a romanului. "In schimb aparitia medicului de familie prezinta avantaje certe". spune directorul C.A.S. Arad "De la acesta obtinem biletele de internare, concediile medicale, adeverintele pentru permisul de conducere si port-arma, precum si consultatii si tratamente la domiciliu, in caz de necesitate, toate gratuite". Ca aceasta lege a asigurarii de sanatate ar trebui sa bucure tot romanul este clar. insa cum va functiona institutia medicului de familie in realitatea mioritica, vom simti pe pielea noastra.
Vilele de la Moneasa sunt revendicabile - Virtual Arad News (c)1999Cele zece vile din statiunea Moneasa nu pot fi scoase la vanzare de actionarul majoritar SIF Transilvania, din cauza ca ele au fost construite inainte de 1950, fiind revendicabile. In aceste conditii, ambii actionari principali (al doilea fiind FPS Arad, cu 40 la suta din actiuni) au decis sa nu mai investeasca nimic in statiune, pana nu se reglementeaza situatia juridica a vilelor. Potrivit lui Alexa Achim - membru in Consiliul de admininistratie al SC Moneasa SA din partea FPS Arad sapte vile se afla intr-o situatie critica, ele nemaifiind locuibile de cativa ani. "Vilele au fost parasite si n-au putut fi nici inchiriate din cauza starii in care se afla. Ele necesita investitii majore, iar actionarii nu vor sa finanteze lucrarile pana cand nu se stie exact situatia lor. Asteptam in acest sens legea restituirii imobilelor nationalizate, iar dupa sase luni de la aparitia ei, daca vilele nu au fost revendicate, ele vor intra definitiv in patrimoniul societatii" - ne-a declarat Alexa Achim. Acesta a mai adaugat ca Hotelul Parc din statiune nu mai este functional, fiind necesare sume foarte mari pentru lucrarile de reabilitare. Societatea Moneasa lucreaza in pierdere in extrasezon (in anotimpul rece), desi are un contract cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin care aici sunt trimisi la tratament pensionari din toata tara.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}