title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 29 martie 1999

Cetatea Soimos - Virtual Arad News (c) 1999Biroul de promovare a turismului din cadrul Consiliului judetean a initiat un proiect de hotarare privind dezvoltarea zonelor defavorizate din judet cu ajutorul turismului. Proiectul se numeste "Turismul - alternativa de dezvoltare a zonelor defavorizate" si ar urma sa se deruleze pe o perioada de doi ani, incepand cu luna aprilie. CJA explica necesitatea derularii proiectului prin faptul ca turismul constituie un factor important al dezvoltarii economice, iar judetul nostru are resurse in acest domeniu, care insa n-au fost exploatate corespunzator. Ca o dovada in acest sens este si faptul ca in judet, numarul mediu de inoptari ale unui turist s-a redus de la trei, in 1993, la doar una, in 1998. Pe termen scurt (1-4 luni), proiectul isi propune editarea unui pliant de informare referitor la eclipsa din august, organizarea manifestarilor culturale "Saptamana Eclipsei" si realizarea unor harti turistice de drumetie. Cele mai importante actiuni pe care CJA si le-a propus sa le realizeze pe termen mediu (1-12 luni) sunt punerea in circuitul turistic a cetatii Soimos (cofinantare CJA, Consiliul Local Lipova, sponsori) si realizarea unui film publicitar de promovare turistica a judetului. In urmatorii doi ani, conducerea judetului doreste in primul rand sa reuseasca sa imbunatateasca calitatea serviciilor oferite turistilor. Desfasurarea proiectului va costa jumatate de miliard de lei insa reprezentantii Consiliului judetean spera ca punerea in practica a lui va imbunatati considerabil situatia economica a populatiei din spatiul rural si din zonele defavorizate.

Anul trecut, Primaria Lipova, prin consilierii sai, a fost de acord pentru infiintarea in oras a unui Consiliu local al copiilor care sa aiba un primar, viceprimar, precum si consilieri locali. In urma voturilor, ca primar a iesit Andreea Berc, eleva in clasa a XI-a a Liceului industrial din Lipova iar ca si viceprimar Bianca Dragan, eleva in: clasa a IX-a a aceluiasi liceu. Scopul acestei pseudoprimarii este acela de a promova actiuni de gospodarire si infrumusetare a orasului (igienizarea spatiului verde prin actiunea obsteasca "Prietenii naturii"), precum si de a organiza manifestatii cultural - artistice. Adevaratul primar al Lipovei, Petru Gherman ne declara ca nu o data au fost cazurile cand conducerea liceului a fost mai putin receptiva la "indatoririle" pe care ar trebui sa le realizeze elevii - primari. "Ce doresc este ca profesorii, si mai ales dirigintii, sa fie mai receptivi la aceasta problema, lansata, de altfel, de primaria Lipova. Sa nu uitam ca pe langa aceste scoli in care copiii invata, ei mai invata la o scoala, o scoala a democratiei si a ordinii publice locale." - ne declarat Petru Gherman, primarul orasului Lipova.

Viata culturala din orasele si satele judetului nostru este practic inexistenta de foarte multi ani. Rare sunt localitatile unde traditiile populare se mai pastreaza cat de cat. Batranii isi amintesc cu drag de vremurile trecute, cand participau la baluri, imbracati in costume populare. Sau de saptamanile in care asteptau cu sufletul la gura sosirea vreunui ansamblu folcloric. Spectacolele erau minunate, reusind sa aduca aproape de oameni artisti care puteau fi vazuti doar pe micile ecrane. Formatiie de dansuri si jocuri populare s-au autodesfiintat. Lipsa banilor facandu-se simtita si la acest capitol. In multe din traseele noastre prin judet, nu mica ne-a fost mirarea sa vedem camine culturale in paragina, fara curent electric, fara geamuri, in unele chiar crestea iarba. Si-atunci nu poti decat sa te intristezi cand vezi ca singurele locuri unde satenii aveau prilejul sa se intalneasca si de ce nu sa se inveseleasca, nu mai exista. Zilele trecute, aflandu-ne la Chisineu-Cris, primarul Gheorghe Burdan a avut o idee excelenta: "Haideti sa vedeti Casa de cultura! Merita!" Mentionam ca am avut o oarecare retinere. Pentru ca ne-am saturat sa vedem ruine. Dar, ne bucuram ca l-am ascultat pe primar. Casa de cultura a orasului Chisineu Cris incepe sa semene cu un mic palat. Din dorinta de a reinvia viata culturala a orasului, Consiliul local a dispus printr-o hotarare renovarea cladirii. Atat interiorul cat si exteriorul acesteia. S-a schimbat intreg acoperisul, s-au tencuit peretii deteriorati. In ceea ce priveste interiorul, in aceste zile se lucreaza la amenajarea acestuia. Sala mare este deja gata. A fost parchetata in intregime, au fost inlocuite scaunele deteriorate, a fost amenjata scena. Intreg interiorul a fost zugravit. S-au amenajat imediat in apropierea scenei cabine pentru artisti, si o sala pentru repetitii. Intreaga cladire va fi dotata cu instalatie de apa, cea de gaz existind deja. Primarul Gheorghe Burdan este de parere ca: "Nu putem estima la ce suma se ridica intreaga investie. Dar zicem noi ca a meritat. Trebuia sa facem ceva pentru ca viata culturala din oras sa revina la normal. Tinerii s-au obisnuit cu discotecile, si lor le e mai usor. Dar, cei mai in varsta, abia asteapta sa mai vada un spectacol sau sa participe la unele activitati culturale. Deocamdata in localitate nu exista decat corul bisericesc si corul liceului teoretic. Vom avea in vedere si reorganizarea ansamblului de cantece si dansuri populare care au existat candva aici." Dupa ce am vazut cum stau lucrurile la casa de cultura, suntem convinsi ca in curand, la Chisineu Cris totul va fi altfel. Bine ar fi ca toti primarii sa gandeasca altfel. Fiindca in majoritatea satelor si comunelor noastre, caminele culturale sunt plasate in imediata apropiere a primariilor. Si e pacat ca in "plin buricul targului" sa avem cladiri care se pot darama dintr-o clipa intr-alta.

Liceul de arta "Sabin Dragoi" - Virtual Arad Nerws (c) 1999Liceul de arta "Sabin Dragoi" organizeaza marti, expozitia de arta plastica "Invierea Naturii, Invierea Domnului". Expozitia va fi gazduita de Sala Forum de pe strada Vasile Alecsandri. Tinerii artisti de la "Sabin Dragoi" isi vor expune lucrarile si miercuri de la ora 17.30 la Cinematograful Arta. Aceasta din urma expozitie va fi cu vanzare, pretul urmand sa fie propus de catre cumparatori. Se vor putea achizitiona icoane pe sticla, lucrari de pictura, grafica si arta decorativa. Banii dobanditi din vanzarea lucrarilor vor fi folositi pentru achizitionarea de material necesar elevilor de la "Sabin Dragoi".
Frigorifer Arad - Virtual Arad news (c) 1999S.C. Frigorifer S.A. a redus preturile la preparatele din carne si la carne cu 1000 lei/kg. "Ne-am gandit sa le facem o surpriza placuta aradenilcr in preajma Sfintelor sarbatori ale Pastelui. Toata lumea traieste sub teroarea majorarilor in avalanse ale preturilor. Pe langa faptul ca ne-am gandit la puterea scazuta de cumparare, mizam prin aceasta reducere a preturilor si pe cresterea volumului de vanzari", ne-a spus dna ec. Carmen Barbulescu, directoarea "Frigorifer"-ului. Din cate a mai precizat sursa citata, in preajma apropiatelor sarbatori societatea isi va prezenta toate produsele in "haine" noi, in membrana de cea mai buna calitate, "Nalo Fazer", din import. Totodata, iepurasul firmei a pregatit deja pentru gospodinele aradene renumitele jamboane de Pasti, atat intregi cat si feliate.

Masura luata de Ministerul Transporturilor cu privire la inchiderea Aeroportului International Arad, din cauza situatiei conflictuale din Kosovo, a determinat aminarea zborului inaugural pe relatia Arad-Stuttgart. Aparatul AT 5, care asigura zborurile pe relatia amintita, era programat sa decoleze din Arad dumineca, la ora 19,45. Purtatorul de cuvant al Consiliului judetean, Cristian Sallai, a declarat ca zborul inaugural va fi amanat pana la redeschiderea traficului aerian pe aeroportul aradean. Cristian Sallai a spus ca masura amanarii zborului a fost luata de comun acord cu TAROM si cu Aeroportul Stuttgart.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}