title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 28 septembrie 1999

Primaria mai are terenuri nelicitateMunicipalitatea mai detine in acest moment aproximativ 150 de hectare de teren care poate fi scos la licitatie in vederea realizarii de investitii, valoarea acestuia fiind de cel putin 15 milioane de marci genmane, adica 135 miliarde de lei. Primarul Valentin Neamt spune ca suprafata este mare - in comparatie cu cele mai multe municipii din tara, care nu au mostenit terenuri pe care sa se poata realiza contructii industriale - acest fapt fiind un avantaj pentru atragerea investitorilor in orasul nostru. "Bugetul local va castiga bani frumosi prin vanzarea terenurilor. Zumai zilele trecute am reusit sa discutam cu investitorii vanzarea a noua hectare de teren. Este vorba de construirea unor hale de productie si depozite. Se vor crea noi locuri de munca, iar de aici ne vor veni alti bani, respectiv din impozitele pe salarii" - ne-a declarat primarul Neamt. Acesta a adaugat ca Primaria va obtine intre 10 si 15 marci germane pentru fiecare metru patrat de teren vandut, in functie de zona in care este amplasat si de rezultatele licitatiilor ce vor fi organizate. Primarul municipaiului s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu numerosi investitori straini interesati de zona de vest a tarii. Intalnirea a avut loc la Oradea, fiind prezenti primari si reprezentanti ai judetelor Arad, Timis, Satu-Mare si Bihor.
Directorul APM Arad - Viorel BiscareanuPentru obtinerea autorizatiei de mediu, solicitantii trebuie sa se adreseze Agentiei de protectie a mediului (APM) Arad, situata pe Bd. Dragalina nr. 16 (Biroul reglementari). Documentatia aferenta trebuie sa contina urmatoarele acte:
*cerere catre APM Arad, prin care se solicita autorizatie de mediu, anunt la ziar, anunt afisat la Primarie, semnat si stampilat.
* Fisa de prezentare conform Ordinului 125/1999
*Actele firmei (statut; certificat de inmatriculare; certificat de inregistrare fiscala) Autorizatie sanitara functionare vizata pe anul in curs
*contract cu RA Apa-Canal
* adeverinta de apa-canal eliberata de Primarie
* act de reglementare dpdv al gospodaririi apelor
* adeverinta de vidanjare
* Contract cu R. A. Salubritate
* Act pentru teren (extras CF, contract de inchiriere, contract de concesionare etc.)
* Acceptul vecinilor
*Acceptul primariei pentru firmele din afara municipiului Arad
*Aviz ANMR (exploatari de petrol, mine, cariere, caramidarii etc.)
*Planul (schema) imobilului
* Plan de incadrare in zona
* Bilant de mediu Autorizatie sanitar-veterinara
De la APM am mai aflat ca agentii economici care si-au depus primele acte primind numar de inregistrare in acest sens sunt considerati in curs de autorizare si ca atare nu vor fi sanctionati pentru lipsa autorizatiei. Dl. Viorel Biscareanu, directorul APM Arad, ne-a spus ca procedura de obtinere a autorizatiei de mediu nu depaseste 30 de zile de la data depunerii integrale a documentatiei.
Ce bine ca la noi a disparut birocratia... !!!???
Inca nu au ajuns la elevi toate manualeleDatorita reformei din invatamant, din acest an s-a trecut la piata libera de manuale. Acest lucru ineamna ca liceenii trebuie sa achizitioneze manualele achizitioneze din bani proprii, conform alegerii pe cari a facut-o profesorul, Ministerul Educatiei Nationale suportand cheltuielile doar in cazul unor elevi cu situatie materiala deosebit de precara. Manualele din anii tercuti ale Editurii Didactica si Pedagoica isi pierd valabilitatea pentru ca nu sunt in concordanta cu noile programe scolare. Pana in acest an, doar elevii claselor I-VII au invatat dupa manuale alternative, dar din martie 1999 au fost aprobate de catre MEN primele programe si pentru clasa a IX-a. Reprezentantii Ministerului si- au propus ca intr-un termen foarte scurt, respectiv cinci luni, sa finalizeze intreg procesul de elaborare a noilor manuale pentru primul an de liceu. Termenul limita a fost stabilit pentru mijlocul lunii septembrie, data care a fost deja binisor depasita. Astfel, s-a creat un haos dc nedescris in randul elevilor, al parintilor si al profesorilor, iar manualele nici macar nu au ajuns in procent de 100% la librarii. Corina Moldovan, proprietara librariei Humanitas ne-a informat ca "Manualele alternative destinate clasei a IX-a se pot gasi in librarii in procent de 75%. Toate disciplinele au apurut deja, insa nu toate editurile au reusit sa finalizeze tiparirea tirajelor lungi. Asta deoarece editurile nu si-au permis sa scoata mii de exemplare inainte de a cunoaste comenzile liceelor, ceea ce intr-un fel este si normal. Acum ne aflam intr-un gol de productie, iar dascalii si elevii trebuie sa accepte aceasta situatie care, dupa parerea mea va mai dura aproximativ doua saptamani. " Conform calendarului propus de MEN in data de 5 septembrie trebuia sa se incheie procesul de avizare a manualelor si in 24 de ore sa se tipareasca catalogul cu lista acestora. In urmatoarele zile, pana la data de 10 septembrie, cataloagele trebuiau sa ajunga in toate unitatile scolare (licee) din tara, urmand ca in intervalul 10-20 septembrie profesorii sa aleaga manualele pe care le vor utiliza. Din pacate, acest plan, teoretic realizabil, nu a functionat in practica, simpla dovada fiind faptul ca in unele licee cataloagele nu au ajuns nici pana acum. MEN a avizat 122 dc manuale alternative destinate elevilor din clasele a IX-a, iar incepand cu anul scolar 2000-2001 se doreste trecerea la astfel de manuale si in cazul claselor X-XII. Avand in vedere ritmul in care se realizeaza adoptarea noului sistem de manuale pentru primul an de liceu, ne punem serioase semne de intrebare in privinta reusitei planului MEN, conform careia intr-un singur an se vor elabora toate programele scolare, se vor parcurge toate etapele prevazute, se vor edita toate manualele destinate pentru cele trei clase de liceu.
Armopan nu are probleme cu materia prima - Virtual Arad News (c)1999Studiile efectuate la nivel international arata ca in lume se consuma din ce in ce mai multa paine, iar aradenii nu fac exceptie de la aceasta regula, potrivit spuselor lui Constantin Beju, directorul Armopan."Noi fabricam mai multe sortimente de paine, care se vand foarte bine. Din aceasta cauza, am reusit sa ne reducem datoriile catre furnizori, dar avem totusi debite fata de bancile care ne-au imprumutat" - a adaugat Beju. Fabrica de paine din Arad nu are probleme cu asigurarea materiei prime, pentru ca producatorii agricoli detin mari cantitati de grau. "Suntem adeptii pasilor marunti. Nu ne facem stocuri mari de gruu, ci cumparam materia prima in cantitati mai mici, sa avem cheltuieli de depozitare mai reduse" - apreciaza Constantin Beju. El este de parere ca anul acesta nu ne vom mai confrunta cu o criza a painii, pentru ca graul existent pe piata acopera necesitatile fabricantilor.
Concurs de pescuit la Maltaret - Virtual Arad News (c)1999La balta Maltaret s-a desfasurat, sambata dimineata, cea de-a doua editie a concursului de pescuit, avand ca participanti 21 de membri de sindicat din cadrul S.C. "Feroneria" S.A., printre care si o femeie. Incepand cu ora 8,00, liderul sindicatului din firma amintita, Dan Visa, a trecut la operatiunea de tragere la sorti a standurilor care urmau ca fie ocupate de competitori, sectoare marcate cu profesionalism de organizatori - membri de sindicat. Inainte cu jumatate de ora de semnalul de incepere a intrecerii, cei 21 de pescari au purces la tatonarea "terenului", raspandind momeala in sectorul acvatic apartinator si pregatind ustensilele pentru atac. Pe parcursul a doua ore si jumatate, pescarii feroneristi au fost asistati de catre patru arbitri - Dan Visa, Petru Cargea, Ioan Haidu si Andrei Jenei - care nu au fost obligati sa recurga la penalizari pentru ca sportivii nu au incalcat regulamentul stabilit. O conditie de baza a fost urmatoarea: pescarii au avut voie sa foloseasca la pescuit fir cu maximum doua carlige provenind doar de la un singur bat, chiar daca pe mal dispuneau de mai multe ustensile. Clasamentul s-a stabilit in functie de gramajul pestilor prinsi, indiferent de specia acestora si a fost declarat castigator cel care in final a acumulat cel mai mare numar de puncte, rezultat dupa cantarire. Cu toate ca a fost un timp excelent, nu numai pentru pescuit, pescarii competirori nu prea au avut bafta, cinci dintre acestia neavand norocul sa scoata din balta nici macar un pestisor. Revelatia competitiei se numeste Veronica Negru, care s-a clasat pe locul IV, cu o captura totala de 106 gr. de peste, fiind premiata cu un bat pescaresc marca DAM. Dupa ce la editia trecuta - desfasurata pe balta Cicir - Sorin Budiu a ocupat doar locul XI, aici, la Maltaret, a devenit campion detasat. Acesta a reusit "sa faca prizonieri" pesti intr-o cantitate totala de 268 gr., primind cadou un bat cu mulineta marca Hunter. Medalia de argint a fost atribuita lui Ioan Schmidth. cu o "recolta" de 155 gr., acesta imbogatindu-si arsenalul o mulineta Royal. Marian Hirina s-a clasat pe locul III, cu o "prada" de 118 gr. de peste, iar prin tragere la sorti i s-a atribuit un premiu de consolare lui Adrian Morcan. Pentru ca nu a prins nici un peste, omul s-a intors acasa cu un bat de pescuit marca plop, iar ca momeala, atasat de carlig - un prezervativ. Festivitatea de premiere s-a bucurat si de prezenta directorului general din S.C. "Feroneria" S.A., Ioan Jude, care a creat o atmosfera pescareasca prin relatarea unor bancuri specifice. Pe departe "creierul" acestei actiuni a fost Dan Visa, care ne-a declarat: "Fata de editia anterioara, numarul concurentilor s-a dublat. Probabil si pentru cu a aparut o pescarita! Cantitatea totala de peste prins a ramas cam aceeasi. Am schimbat locul de desfasurare deoarece pescarii nostrii s-au declarat nemultumiti de balta Cicir. Asa-s pescarii. Cand nu prind peste dau vina pe balta!" Dupa concursul de pe marginea Maltaretului a urmat o repriza gastronomica "impanata" cu discutii amicale, pe un fond muzical decent. Si cum cei 21 de pescari nu s-ar fi putut ospata din doar jumatate de Kg de peste, au fost nevoiti sa serveasca un meniu preparat din carnea unor animale terestre. Pret de cateva ore, intre mititei stropiti cu bere, baietii au schimbat replici pescaresti, in care s-a exagerat peste masura. Daca in loc de pesti competitia ar fi constat in prinderea de batracieni, concurentii s-ar fi intors cu o recolta bogata, broastele facand, de fapt, legea pe balta Maltaret.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}