title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 28 aprilie 1999

Ieri, CLM Arad a aprobat o hotarare prin care se anuleaza acordarea de subventii pentru energia termica folosita in scop menajer pentru populatie.

Ce inseamna acest lucru pentru populatia Aradului ?

De la 1 mai beneficiarii serviciilor S.C. ARTERM S.A. vor fi nevoiti sa plateasca 199.000 lei pentru gigacaloria consumata. Fata de 122.000 lei cat plateau pana in mometul de fata.

De ce s-a ajuns aici?

Banii pe care CLM-ul i-a avut alocati in bugetul local pentru aceste subventii ajung doar pana la sfarsitul lunii aprilie. Consilierii municipali din Arad cat si cei din alte localitati termoficate ale tarii spera ca astfel sa forteze "mana" Guvernului pentru ca acesta sa emita o hotarare de guvern ori o ordonanta prin care sa suporte o parte din costul agentului termic. Cel putin pentru familiile cu venituri foarte mici... O alta hotarare, care cu siguranta va influenta veniturile familiilor aradene se refera la subventionarea transportului in comun. Avand in vedere faptul ca daca pana acum cheltuielile materiale de functianare- exploatare a transportului urban de calatori pentru Compania de Transport Public Arad erau subventionate in procent de 50%, printr-o hotarare adoptata ieri de CLM Arad, subventionarea acestora s-a redus la 25%. Acest lucru va conduce la majorarea pretului unei calatorii urbane la 2000 lei fata de 1500 lei in prezent. Si costul abonamentelor va creste cu aproximativ 30%... Pensionarii vor beneficia, in continuare, de o reducere, la pretul abonamentului lunar pe mijloacele de transport public in comun, de 50%. Cei care au peste 70 de ani vor beneficia, in continuare de gratuitate la transportul in comun pe mijloacele de transport in comun pe raza municipiului Arad.

Termocentrala Arad - Virtual Arad News (c) 1999CONEL va revizui substantial sistemul tarifar pentru energia electrica si termica, noul sistem, care va fi aplicat de la 1 mai, prevazand alocarea subventiei strict catre consumatorii casnici care au nevoie de aceasta, isi, propune sa stimuleze cresterea consumului de energie electrica si da posibilitatea agentilor economici sa-si aleaga singuri modul de tarifare, se arata intr-un comunicat al companiei. Noul sistem tarifar este optional si va exista in paralel cu sistemul actual, urmand ca optiunea pentiu trecerea la unul din noile tarife sa fie facuta de catre consumator. Prin sistemul tarifar actual, consumatorii casnici beneficiaza de o subventie incrucisata din partea agentilor economici, indiferent de nivelul consumului. Astfel, tocmai consumatorii casnici cu consum mare de energie electrica (care nu au nevoie de protectie.sociala) beneficiaza de un volum mare al subventiei incrucisate, in detrimentul facturii energetice a consumatorilor industriali. Noul sistem tarifar prevede alocarea subventiei strict catre cei care au nevoie de aceasta. Acest lucru se va realiza prin intermediul a doua tarife intre care consumatorul casnic poate opta: tariful standard, ce prevede o taxa de abonament (lei/zi) si un pret pentru energia consumata (lei/kWh); tariful social, ce prevede un pret scazut pentru consumul de pana la 50 kWh/luna si un alt pret (mult mai mare) pentru consumul ce depaseste 50 kWh/luna. Consumatorii care opteaza pentru tariful social si se incadreaza in transa de pina la 50 kWh/luna vor plati preturi foarte mici. In acelasi timp, cei care opteaza pentru tariful social, dar nu se incadreaza in transa mentionata, realizand consumuri mai mari, vor plati preturi mult mai mari decit daca ar fi optat pentru tariful standard. Tariful standard este proiectat sa stimuleze cresterea consumului de energie electrica - cu cat se consuma mai mult, cu atat pretul unitar al energiei (lei 1kWh) va fi mai mic.
Teatrul de marionete din Arad - Virtual Arad News (c) 1999 Asa cum deja aradenii s-au obisnuit si primavara aceasta va primi "pecetea" Festivalului International de teatru de papusi EUROMARIONETE. Incepand cu data de 2 mai, festivalul se desfasoara pe parcursul unei intregi saptamani, luand sfarsit in data de 9 mai. Invitatii, care confera festivalului caracterul international, vor veni din Moldova, Ucraina, Polonia precum si o trupa de teatru traditional din China. Reprezentatiile vor avea loc zilnic de la orele 11 si 17 dupa cum urmeaza:

*Duminica, 2 mai, orele 11 si 17
Teatrul de Marionete Arad, cu premiera spectacolului "Fram, ursul polar" in regia Adelei Moldovan, scenografia Eustatiu Gregorian; muzica Adrian Diaconu.
*Luni, -3 mai, orele 11 si 17
Teatrul Republican de Papusi "Licurici" din Chisinau, Moldova, cu spectacolul "Prin poveste rostogol", regia Boris Azarev.
* Marti, 4 mai, orele 11 si 17
Teatrul "Zusno 3/4" din Bielsko Biala, Polonia, cu spectacolul "Ursul Timotei inconjurat de pasari".
* Miercuri, 5 mai, orele 11, in Sala Teatrului de Stat Arad
Teatrul de Papusi din orasul Rugao, provincia Jiangsu, China, cu spectacolele "Dayu si inundatiile" si "Capitanul Raza si Regele maimutelor in pestera paianjenilor". *Joi, 6 mai, orele 11 si 17
Teatrul "Gusarov" din Kiev, Ucraina, cu spectacolul "Mariuca si ursul".
* Vineri, 7 mai, orele 11 si 17
Teatrul German de Stat din Timisoara, cu spectacolul "Doctor Johanns Faustus".
* Sambata, 8 mai, orele 11 si 17
Studentii din anul IV al U.A.T.C. Bucuresti cu spectacolul "Fat Frumos din lacrirna", regia Cristian Pepino.
* Duminica, 9 mai, orele 11 si 17
Teatrul de Marionete din Arad cu spectacolul "Regele Cerb", regia Cristian Pepino.

Pentru a afla mai multe amanunte, ne-am adresat domnului Dan Antoci, directorul festivalului: "Scopul nostru este acela de a prezenta urbei spectacole la care nu ar avea acces in mod normal si de a stabili contacte intre artistii papusari. Din cauza lipsei fondurilor, a trebuit sa renegociem venirile si plecarile invitatilor, astfel renuntand la noua trupe. Totusi, cred ca festivalul se va incadra in limitele decentei si asta pentru ca, daca am scazut numarul de trupe, nu am facut rabat de la calitate."

Agentia judeteana pentru ocupare si formare profesionala (Fortele de munca) va derula in municipiu un program prin care aproximativ 150 de someri vor beneficia de locuri de munca pe termen limitat, cu posibilitatea reluarii platii ajutorului de somaj dupa incheierea activitatii. Programul va fi pus in aplicare in colaborare cu trei societati locale, respectiv Salubritatea, Drumurile municipale si Gospodarirea comunala. Emil Surdu, inginer sef in cadrul Gospodhriei comunale, ne-a declarat ca somerii care vor, fi angajati vor fi retribuiti din fonduri puse la dispozitie printr-un program Phare, care se deruleaza in prezent in mai multe judete ale tarii. "Somerii vor avea posibilitatea sa se angajeze la una din cele trei societati, unde vor primi salarii timp de maximum sase luni. In aceasta perioada, somerii nu vor primi ajutorul de somaj, insa imediat dupa incetarea activitatii plata ajutorului va fi reluata de unde a fost intrerupta. Avantajul somerilor care se vor dori sa se angajeze este ca vor primi bani prestand munca, dar vor primi in continuare ajutorul de somaj, dupa incheierea programului" - a precizat Emil Surdu, seful serviciului Somaj din cadrul Agentiei judetene. Nicolae Purza, ne-a declarat ca de acest program vor beneficia doar persoanele care au fost disponibilizate conform Ordonantei 9. Programul va fi demarat in luna mai, cand vor fi angajati si primii someri. Deocamdata, institutiile implicate in acest proiect (in premiera in judet) pregatesc listele cu somerii care pot fi inclusi in program.

Sunt cercetati in stare de libertate Richards Paul-Stuat, de 42 ani, cetatean englez, Veluppillai Sachithaannthamodrthy, de 41 ani si Miriyagalla Kankanamalage-Don, de 27 ani, cetateni sri-lankezi. In sarcina celor trei s-a stabilit ca in data de 24.04.1999 au fost ascunsi de cetateanul englez in portbagajul masinii proprietate personala Ford Mondeo, pentru a-i scoate din tara prin P.P.F. Nadlac contra sumei de 1.000 $ de persoana. Cei doi aveau asupra lor pasapoarte personale, comunica Biroul de presa al IPJ Arad. In pasapoartele sus-numitilor s-a aplicat interdictia de a parasi Aradul pana la finalizarea cercetarilor.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}