title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Joi, 28 ianuarie 1999

Traiectoria eclipsei totale de soare din august 1999Cu atatea mineriade, cu atatea pareri "pro" si "contra" ' (despre ele si despre viata pe care o traim fiecare) "incrucisate" pe toate canalele mass-media, cu atatea gafe ale parlamentarilor si guvernantilor in administrarea si rezolvarea problemelor grave ale tarii, cu atatea tradari din partea unor falnici generali pusi si platiti bine de catre fiecare dintre noi pentru a ne apara linistea si ordinea publica, uitam, si iar uitam, ca au mai ramas, practic, cu putin mai mult de 7 luni pana cand, nu ma indoiesc, un alt eveniment - unic in acest secol si la sfarsitul acestui secol - v-a face sa se consume multa cerneala si hartie de ziar (VAN: si kilobytes ;-) ) - ECLIPSA TOTALA DE SOARE de la 11 AUGUST 1999 Da! Imi veti raspunde: lasa- ne, domnule, ca avem, si-asa, destul de lucru! Nu ma indoiesc! Dar, ca si alta data - anul trecut, ori acum doi ani! - va intreb: cat din acest "destul de lucru" l-ati dedicat, voi, cei care aveti interese in acest context, si nu numai, pregatirilor pentru a intampina marea de vizitatori straini care, din cate informatii avem, va "inunda" zona de intensitate maxima ale eclipsei, zona din care face parte si judetul nostru? Ca statiunea Lipova - candva una din perlele Vaii Muresului si-ale tarii - a devenit o epava datorita incompetentei (ca sa nu spunem si altceva!) unora si care cu greu va reveni, se pare, la linia de plutire - este un adevar dureros, dar stiu ca altii, cu mai multa minte pe umeri, au preocupari serioase si profitabile in a repune, cat de cat, turismul aradean pe picioare pana la eclipsa, cu spatii de cazare si agrement cat mai atractive. Dar cat vor mai tine, oare... ascunse aceste preocupari si nu le vor face publice pentru a le cunoaste lumea, posibilitatile? Doar atunci cand eclipsa "va cadea" peste noi? Nu credeti ca va fi prea tarziu cu o astfel de... publicitate? Oricum, nu uitati: eclipsa, totusi, vine!

Centrul de Medicina Nucleara (cu sediul in Policlinica TBC de pe Calea Victoriei) apartine de Laboratorul de radiologie si imagistica medicala al Spitalului Judetean Arad. Cu aparatura performanta obtinuta din sponsorizari, la acest centru, practicand o metoda inedita, se pot diagnostica numeroase afectiuni ale organismului. Pacientului i se administreaza bucal sau prin injectare o capsula de iod cu o zi inainte de diagnosticare. Peste 24 de ore el revine si este introdus in camera gamma unde senzorii capteaza semnalele care sunt prelucrate pe calculator. Metoda se numeste scentigrafie si este un mijloc de prim diagnosticare in tumori, metastaza, patologie hepatica. "Cu ajutorul capsulelor de iod procurate in numar de 25 de bucati lunar, la arest laborator putem efectua diagnosticare in patologie tiroidiana. Bugetul alocat laboratorului este de 800 de mii de lei in fiecare luna. Daca am putea achizitiona capsule de tehnetiu, am putea diagnostica afectiunile, aproape, a tuturor organelor interioare. Aceste capsule insa, ar costa cinci milioane de lei" - ne-a informat conferentiarul universitar dr. Gheorghe Ciobanu, seful Laboratorului judetean de radiologie si imagistica medicala. Pentru ca oamenii din Arad au prejudecati fata de aceasta metoda, numarul capsulelor a fost redus de la 35 la 25 de bucati. Desi diagnosticarea este gratuita, in luna februarie centrul a inregistrat doar 15 pacienti. Firma exportatoare a capsulelor se confrunta, de asemenea, cu greutati, comenzile sosite din partea spitalelor oglindind clar criza financiara in care se afla unitatile sanitare din Romania. Personalul din cadrul laboratorului tine sa specifice ca aceasti metode de diagnosticare nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pacientului.

In judetul Arad sunt inregistrate, in prezent, 900 de cazuri de viroze, majoritatea dintre acestea fiind semnalate ~ in orasele din judet. Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului de Sanatate Publica Arad (ISP), Florin Banescu, ne-a declarat ca primele cazuri de viroze au aparut in a doua saptamana a lunii ianuarie. De asemenea, pana ieri, unitatile sanitare au raportat ISP nu mai putin de 39 de cazuri de gripa, numarul fiind in crestere continua, apeciindu-se ca un varf epidemic ar putea aparea la mijlocul lunii viitoare. Conducerea ISP afirma ca, in fiecare zi, in judet, se inregistreaza cazuri noi de viroze si boli respiratorii. Medicii atrag atentia conducerilor unitatilor de invatamant -sa anunte de urgenta spitalele de la semnalarea primelor cazuri de imbolnaviri pentru a preveni extinderea bolii.

Halmagiu Centru - Virtual Arad News (c) 1999Cele 11 sate componente ale comunei Halmagiu numara 4200 de suflete, oameni vrednici, dintr-o bucata, deprinsi cu greutatile vietii. Ce noutati sunt la Halmagiu in aceasta prima luna a anului am aflat de la Virgil Luca, secretarul Primariei:
- In aceste zile continuam sa eliberam carnetele de mot locuitorilor din zona, pana acum peste 220 de cetateni ai comunei Halmagiu ridicandu-si aceste carnete care le ofera o serie de facilitati.
- Domnule secretar, cine poate beneficia de carnete: toti locuitorii din zona Muntilor Apuseni sau doar micii meseriasi?
- Daca Legea nr 33/1996 acorda aceste carnete doar meseriasilor, Legea 144/1997 a reparat aceasta nedreptate, stabilind ca de carnetele de mot pot beneficia toti locuitorii satelor din Apuseni.
- Ce trebuie sa faca locuitorii din Halmagiu pentru a-si ridica respectivele carnete ?
- Sa vina la Primarie cu o cerere si o fotografie.
- Ce alte noutati putem consemna ?
- Faptul ca natalitatea continua sa scada ca o consecinta a conditiilor tot mai grele de trai, in 1998 am inregistrat la 4200 locuitori ai comunei, doar 29 de nasteri, in schimb au decedat 65 de localnici. Si casatorii am oficiat putine - doar 23. Cat priveste ajutoarele sociale, din 288 dosare depuse in 1998 am respins 237, ramanand cu 51 de cazuri de ajutor social, la care suntem cu plata la zi.
Primaria din Varfurile - Virtual arad News (c) 1999Pentru multi dintre cititorii nostri, Tacaselele - loc situat in valea cu acelasi nume - este bine cunoscut datorita organizarii aici in fiecare vara a unei nedei de cea mai mare amploare in valea Crisului Alb. Nu cu mult timp in urma, consiliul local din Varfurile, a adoptat o hotarare, privin infiintarea pe acest platou a unui targ lunar pentru desfacerea tuturor produselor, incepand cu purcei si terninand cu... ace de cusut. Se pare ca ideea a fost bine primita de locuitorii din zona, astfel ca in fiecare ultima duminica din luna trecuta, aici se organizeaza acest bazar in aer liber care aduna mii de catateni. Am fost aici si cutoate ca suntem in plin sezon hibernal, dorinta de a mentine traditia nu a fost abandonata. Comercianti si cumparatori deopotriva, vin in numar mare din toate zarile pentru a se intalni la targ la Tacasele, iar Primaria ne confirma ca sunt multumiti, de incasarile care se fac aici, acestea fiind un plus la bugetul local cu care se vor putea efectua noi amenajari, atat pentru targul lunar cat si pentru cel saptamanal care se tine in centrul comunei Varfurile. Am constatat cu aceasta ocazie, nu numai importanta veniturilor realizate in aceasta piata, dar mai ales modul cum gandesc unii gospodari ai comunelor pentru a-si rotunji veniturile, acum in plina tranzitie, cand banii de la bugetul statului sunt tot mai subtiri, iar cheltuielile unie primarii cum este cea de la Varfurile, se amplifica. Oricum, comuna este cotata ca una din cele mai puternice din judetul Arad. Are o veche traditie, cu oameni care pun, cum se spune in partea locului, "osul la treaba". Casele cu etaj, cel mai mare numar de masini din comunele limitrofe, meseriasi de toate categoriile si comercianti, datorita faptului ca aici se lucreaza si mult si bine.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}