title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 27 septembrie 1999

Ministrul justitiei din Ungaria David Ibolya vizitand locul de amplasare a Monumentului PrietenieiUN EVENIMENT DE POMINA
Ieri, la Prefectura Aradului s-a petrecut un eveniment de pomina: d-na David Ibolya, ministrul de Justitie al Ungariei a intormat oficialitatile aradene despre faptul ca Guvernul Romaniei a hotarat, joi, amplasarea monumentului Ungariei Mari langa actualul obelisc din Subcetate (13 generali). Evident, oficialii locali habar nu aveau despre aceasta masura, dupa cum nu cunosteau nici faptul ca "cele doua baze sportive din preajma monumentului vor fi dezafectate si mutate in alta parte." Ei bine, le-a spus d-na Ibolya... Tot d-na ministru David Ibolya l-a pus pe jar si pe prefectul Aradului, anuntandu-l ca pe 6 octombrie, la comemorarea celor 13 generali, premierii Radu Vasile si Viktor Orban vor participa impreuna la punerea pietrei de temelie a "Parcului prieteniei romano-maghiare" de la Arad. Prefectul Gheorghe Neamtiu a tinut sa precizeze ca este doar un slujbas guvernamental si ca va respecta intru totul hotararile Guvernului Romaniei (n.n. Care coincid cu doleantele Guvernului Ungariei, in ceea ce priveste grupul statuar "Ungaria Mare"). "Oricum - spunea prefectul Neamtiu inca nu am luat la cunostinta oficial de Hotararea Guvernului, deci nu pot sa comentez." Spre deosebire de Gheorghe Neamtiu, subprefectul Levente Bognar cunostea, se pare, toate detaliile: si data, si locul, si unde, si cum etc. Singura nota discordanta a facut-o primarul Valentin Neamt, care ne-a declarat cat se poate de clar: "Eu nu sunt numit de Guvern, ci sunt ales de  aradeni. In consecinta, ca sa n-o dezamagesc pe d-na ministru, voi face o declaratie politicoasa si diplomatica: CLM-ul a hotarat sa nu se pronunte in nici un fel, pana cand nu va fi informat asupra situtiei concrete si asupra implicatiilor amplasarii monumentului." Primarul a tinut sa precizeze si faptul ca "o hotarare favorabila privind amplasarea monumentului ar putea avea ca efect pierderea alegerilor locale de catre actuala putere, printr-un vot masiv sentimental al aradenilor, dincolo de convingerile doctrinare ale acestora."
PUSTIUL BOGNAR DUCEA FLORI...
Pledand in favoarea reinstalarii monumentului "Ungariei milenare", subprefectul Levente Bognar a declarat ca "de mic copil depuneam cate o floare la monumentul 13 generali, de 6 octombrie." Cat despre bazele sportive, Levente Bognar a declarat ca "acestea au fost facute de Ceausescu, pe cand se aborda o doctrina national- comunista, pentru a se impiedica accesul la monument."
MINISTRUL DAVID IBOLYA NU STIE CE PROMOVEAZA
Intrebata daca stie exact care sunt semnificatiile monumentului, d-na ministru David Ibolya ne-a declarat: "Nu cunosc alte semnificatii. Stiu ca simbolizeaza doar revolutia de la 1848-1849 si pe cei treisprezece generali." Deoarece se vorbea despre "Parcul prieteniei romano-maghiare", am intrebat-o pe d-na ministru: "In spiritul prieteniei si reciprocitatii, se are in vedere si un monument dedicat eroilor romani care au eliberat Ungaria de prima revolutie bolsevica, monument care sa fie amplasat la Szeged?" D-na ministru ne-a raspuns ca "aceasta problema se va pune cu siguranta in viitor. Deocamdata am convenit asupra faptului ca se va ingriji cimitirul eroilor romani din Budapesta..."
DESI AVRAM IANCU SI KOSSUTH NU S-AU INTELES LA 1848, MINISTRUL VALERIU STOICA CREDE CA SE VOR RECONCILIA ... CA STATUI!
Cu toate ca nu in acelasi cadru, ministrul Valeriu Stoica a discutat cu presa, tot despre problema monumentului, la sediul PNL. Domnia sa s-a straduit indelung sa ne convinga de faptul ca "nu este vorba despre o reamplasare a monumentului, ci despre o pozitionare a sa intr-un Parc al prieteniei romano-maghiare, unde va fi insotit si de monumente romanesti. Noul complex va cuprinde, pe langa acest monument, si statui ale eroilor Revolutiei romane de la 1848, in frunte cu Avram Iancu". Numai ca, tot dl. ministru ne-a declarat ca "aceste monumente romanesti nu le avem, cel putin deocamdata..." Valeriu Stoica este de parere ca "in spiritul european, se poate face o reconciliere romano-maghiara dupa modelul franco-german, chiar daca Avram Iancu si Kossuth nu s-au inteles la vremea lor." Intrebat de noi despre cum se simte liberalui Valeriu Stoica, care militeaza sa reamplaseze un monument daramat de ilustru-i inaintas Bratianu, ministrul Justitiei ne-a raspuns ca "in opinia mea nu este vorba despre o reamplasare si ca, oricum, este extrem de important sa nu existe nici o obstructie din partea Ungariei in ceea ce priveste integrarea noastra in NATO si in UE."
Directorul Stefan Pascu prezinta dificultatile AJOFPVineri, in cadrul conferintei de presa saptamanale, dl. Stefan Pascu, directorul executiv al Agentiei judetene de ocupare si formare profesionala (AJOFP), secondat de d-na Claudia Miutescu, purtatoarea de cuvant a institutiei, au adus in atentia presei mai ales dificultatile aparute la achitarea platilor compensatorii. Din cele relatate, am retinut ca in aceste zile s-au virat 454 milioane de lei catre disponibilizatii CONSTAR-ului. Cele 148 de persoane pot sa-si ridice in urmatoarea perioada de la CEC-Arad banii pentru lunile iulie si august ! In ceea ce-i priveste pe ceilalti disponibilizati colectiv din judetul Arad - 3560  la numar, acestia trebuie, din pacate, sa mai astepte dupa banii din august. POATE spre sfarsitul lunii in curs vor putea ridica de la  CEC banii ce li se cuvin Poate, spunem in cazul in care Bucurestiul va catadicsi sa vireze cele cele sase miliarde necesare. Repetam, pentru august, ca banii pentru luna septembrie... Si toate acestea se intampla in conditiile in care AJOFP Arad a virat la centru, in luna august, suma de 16 miliarde de lei! "Daca am fi gestionat noi banii, cu siguranta ca nu am fi avut nici un fel de probleme cu plata la timp a banilor pentru disponiblizatii colectiv", a afirmat dl. Stefan Pascu. Asa insa, aradenii, cu toate ca au suficienti bani sa plateasca, trebuie sa astepte "mila" ! Cu amanunte despre scaderea ratei somajului in judet (de la 9,05 % ia 8,57 % intr-o luna, noi aflandu-ne mult sub media pe tara care se ridica la 10,63 %), precum si cu alte chestiuni legate de activitatea AJOFP Arad, vom reveni in zilele urmatoare.
Tanarul Dragalina Florin a decedat in urma accidentului feroviarTanarul Dragalina Florin, din Siria, electrocutat la Arad in accidentul feroviar din august a murit joi, ca urmare a unei puternice hemoragii gastrice. Barbatul in varsta de 23 de ani se indrepta spre casa, cand la bariera la care astepta sa treaca un rapid international care circula pe ruta Budapesta-Cluj, trenul a deraiat, din cauza unui autotren turcesc care i-a taiat calea. In urma impactului cu TIR-ul, cele patru vagoane ale garniturii au sarit de pe sine si au ras de pe pamant cantonul CFR de langa bariera. Barbatul de 23 de ani a incercat sa ii ajute pe cei accidentati, dar a calcat din greseala pe firul de inalta tensiune incarcat cu 22.000 de volti s-a electrocutat. In urma accidentului, de care se face vinovat soferul TIR- ului, care nu a oprit la culoarea rosie a semaforului, patru persoane au fost grav accidentate. Politia l-a dat in urmaire generala pe soferul autotrenului, care a fugit de la locul accidentului si se sustrage urmaririi penale. Turcul poate fi condamnat la inchisoare pe viata, daca judecatorii hotarasc ca este vinovat de producerea accidentului. Cele patru victime l-au dat in judecata pe soferul autorenului; solcitandu-i daune intre 5 milioane si 1 miliard de lei. La prima infatisare a procesului, care a avut loc la inceputul acestei luni, au fost audiati cativa dintre martorii accidentului. A doua infatisare a fost programata pe data de 30 septembrie.
Angajatii de la Astra - Calatori vor incepe protestulSindicatul din societatea Astra - Calatori a cerut conducerii sa aprobe o crestere a fondului de salarii, pe societate, cu 56%. Sindicalistii vor de asemenea, sa demareze cat mai urgent negocierile individuale. "In acest sens, am trimis directorului, in 17 septembrie, o adresa cu propunerile sindicatului. N-am primit, inca, nici un raspuns pentru ca directorul e in concediu. Dar probabil, in scurt timp, vom discuta. Daca, insa, nu vor avea loc nici un fel de discutii pana prin 5 octombrie, ne vom pregati de actiuni de protest", spune Petru Stef, liderul de sindicat. In societatea Astra - Calatori, sindicatul a deschis conflict de munca din luna aprilie, care continua si in prezent.
Bezdin - Manastirea  rtodoxa sarba - Virtual Arad News (c)1999Pe malul stang al Muresului, langa manastirea ortodoxa sarba Bezdin, in dreptul localitatii Pecica, se afla de multi ani o balta asemanatoare unui crac de pantalon, rezultata din obturarea unui brat al Muresului. Aici se afla rezervatia de nuferi albi de la Bezdin, pe o suprafata de 18 ha, ce face parte din rezervatia judeteana Prundu-Mare-Bezdin, rezervatie ce se afla dispusa pe 100 ha, intre Arad si Cenad, in lunca Muresului. Reginele acestor locuri minunate este nufarul alb. De la custodele acestei rezervatii, Andrei Libus, aflam ca nufarul alb, cu exceptia Deltei Dunarii, se afla doar aici la Bezdin. Din cauza secetelor prelungite, imbatranirea beltii, in rezervatie traiesc doar 12 exemplare. Daca ecologistii, botanistii nu vor primi bani pentru a crea nufarului conditii normale de viata, in cativa ani ar putea disparea. In pericol se afla si alte plante unicat ce traiesc aici: otratelul, feiga de apa, orhideea de mlastina. Datorita potentialului biologic unicat, diversificat floristic si faunistic, specialistii au propus de mai bine de un an de zile ca lunca inferioara a Muresului, intre Arad si Nadlac, pe o suprafata de 6.000 ha sa fie declarata rezervatie nationala complexa sub denumirea de "Lunca inferioara a Muresului". Este printre putinele rezervatii de lunca seculara din Romania, careia Academia Romana ii acorda o atentie speciala. Interesati de aceasta rezervatie sunt si ecologii maghiari care studiaza aceasta zona in cadrul proiectelor transfrontaliere, mai ales ca plopul negru de aici si alte specii sunt transferate in luncile saracite de pe Mures si Tisa, unde se dezvolta spectaculos. Desi documentatia pentru infiintarea acestei rezervatii nationale este depusa de mai bine de un an de zile la forurile bucurestene, nimic nu s-a miscat...

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}