title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Miercuri, 27 ianuarie 1999

Noua Catedrala Ortodoxa - Virtual Arad News (c) 1999Lucrarile pentru construirea Catedralei Ortodoxe din Arad au inceput acum sapte ani de zile. Privirea ne este parca obisnuita cu albastrul gardului care imprejmuieste locul in care se ridica incet-incet acest sfant lacas.

Se lucreaza fara intrerupere

Multa lume este curioasa sa vada in ce stadiu au ajuns lucrarile de constructie. Si chiar daca nu se vad in fiecare zi urme ale muncii constructorilor este important ca oamenii sa stie ca aici se lucreaza fara intrerupere. Preotul Simion Mladin, de la Episcopia Aradului ne-a spus: "S-a lucrat in continuu. Santierul nu s-a intrerupt nici o zi. Numai ca sunt lucrari care nu au putut fi vazute. S-a inceput de la minus sapte metri, deci intr-o groapa in care au fost puse vagoane de piatra. Astfel, timp de un an de zile s-a facut consolidarea terenului." Chiar si acum, in ciuda vitregiei timpului, in santier se lucreaza. Muncitorii au inceput montarea armaturii din nasterile arcelor care sustin cele patru cupole ale catedralei. Aceasta faza a debutat la 11 ianuarie si va mai tine inca doua saptamani, pana la finalizarea montarii fierului. Urmeaza apoi cofrarea, turnarea betonului. In momentul de fata se lucreaza la cota 15 metri, unde mai trebuiesc cofrate marginile placii de beton. Urmeaza apoi nivelul l8 metri care, pentru anumite parti ale constructiei, este si ultimul. In fata insa, in zona scarilor, sunt niste stalpi care ajung pana la 28 de metri. Dupa ce lucrarile amintite vor fi finisate, atunci cand va permite si vremea, se va trece la lucrarile de zidarie a exteriorului. In acest moment, cladirea este zidita pana la trei metri in exterior si pana la sase - in interior. "Anul acesta vom trece de sase metrii de zidarie - ne-a declarat ing. Ciprian Silaghi, seful punctului de lucru de la catedrala. De asemenea, va fi finalizata cota 18 metrii, la fel si cele patru cupole. In mod sigur, anul viitor, structra constructiei va fi gata in intregime." Derularea lucrarilor de construire a Catedralei Ortodoxe este conditionata total de... finante. In acest context, preotul Mladin a tinut sa remarce ca "desi suntem datori financiar firmei constructoare, ICIM Arad, pentru lucrarile executate, aceasta s-a angajat serios in constructia catedralei si in finalizarea ei. "

Ajutoarele banesti sunt oricand binevenite

In cea mai mare parte, fondurile din care s-a construit pana acum catedrala au venit din partea credinciosilor. De asemenea, s-au mai primit sponsorizari din partea unor societati comerciale, s-a primit sprijin chiar din America si, nu in ultimul rand, a contribuit si statul la ridicarea constructiei. Asa cum spuneam, credinciosii sunt principalii contribuabili. La paraclisul de la catedrala sunt inscrisi aproximativ 1500 de oameni, care au carnete de donator si care s-au angajat ca, lunar, sa contribuie cu cel putin 10.000 lei la inaltarea Catedralei Ortodoxe, "Ei vin luna de luna si aduc darul lor la biserica. Astfel, incasam peste 100 de milioane de lei pe luna, numai la acest paraclis" a precizat preotul Mladin. Cu toate acestea, Episcopia apreciaza ca "nu avem bani cum ar trebui pentru a finanta lucrarile care au inceput. Dar nadajduim ca credinciosii vor intelege ca aceasta catedrala este necesara, ca este vointa tuturor ca ea sa se construiasca." Cei care doresc sa faca donatii, pot depune bani la bancile unde exista un cont deschis pentru constructia catedralei, dar si la Episcopie, ori la Parohia Arad - Centru. Un ajutor considerabil ar putea veni si din partea unor firme care, neavand posibilitati de plata in numerar sau prin virament pot contribui cu diverse materiale din stoc (ciment, fier beton, material lemnos). Pentru ca ridicarea Catedralei Ortodoxe din Arad sa fie un eveniment cunoscut de cat mai multa lume, recent a fost deschisa o pagina pe Intemet. Pana acum insa, nu a fost receptionat nici un semnal.

La slujbele din paraclis vin 400 de oameni

Pana cand se vor strange banii necesari pentru finalizarea lucrarilor de constructie a catedralei, credinciosii ortodocsi pot pasi in incinta pentru a aprinde o lumanare si pot participa duminica de duminica la slujbele care se tin in paraclisul de la demisolul cladirii. Chiar daca incaperea este destul de racoroasa, iar uneori se creeaza si condens, in fiecare duminica sala este plina cu aproape 400 de oameni. "Este destul de greu si pentru noi, care slujim, si pentru ciedinciosii care vin, dar.. ce sa facem? Inainte, crestinii s-au rugat si in pesteri, si in catacombe... Ne rugam unde putem pana Dumnezeu, ne-o ajuta sa terminam" - ne-a spus preotul Simion Mladin.

Intrare la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999In perioada sesiunii de examene, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania va declansa o greva japoneza in 15 centre universitare, deoarece aceasta considera ca au fost incalcate majoritatea punctelor protocolului incheiat in luna noiembrie, anul trecut. Atunci, studentii au incetat greva, fiindca prim ministrul le-a promis solutionarea mai multor revendicari. Acestea se refereau la alocarea a patru la suta din PIB pentru invatamant, marirea burselor, dotarea laboratoarelor si a bibliotecilor, repararea caminelor existente si constructia altora, compensarea integrala a medicamentelor, bilete de transport la jumatate de pret, indiferent de tipul de tren. Irinel Zot, presedintele Ligii Studentilor din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu, ne declara: "Deocamdata n-am primit nici o instiintare, asa ca nu ma pot pronunta daca in timpul sesiunii, studentii aradeni vor fi in greva. Chiar daca suntem un centru universitar mai mic, noi am semnat o adeziune cu ANOSR. Asteptam in continuare o nota din partea lor, ca sa stim cum sa ne organizam pe viitor."

Gheorghe Feies, primarul orasului Sebis, analizeaza posibilitatea infiintarii, in localitate a unui aeroport international. "Este o idee mai veche a mea si voi face tot posibilul sa o pun in practica" - ne-a declarat Gheroghe Feies. Angajatii Primariei au stabilit deja planul urbanistic general al orasului si locu unde va fi amplasat aeroportul. "Urmeaza ca in cursu acestui an sa se realizeze studiul de prefezabilitate si de fezabilitate, in vederea fundamentarii obiectivului. Preconizam ca vom primi sprijin de la trei societati aviatice din Franta, Ungaria si Italia" - a mai adaugat primarul Feies, care nu a spus nimic, insa, referitor la posibilitatea orasului de a finanta un proiect atat de ambitios.

Ministerul Finantelor va reactualiza valorile in vama ale bunurilor introduse sau scoase din tara de catre persoanele fizice, in functie de nivelul actual al cursului de schimb leu/dolar, si va publica lista acestor valori in Monitorul Oficial, informeaza Directia Generala a Vamilor. Regulamentul Vamal precizeaza ca este permisa introducerea in tara cu scutire de la plata taxelor vamale a bunurilor reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 100 ECU (Euro), iar cu plata taxelor vamale, bunuri reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 1.200 ECU (Euro), precum si cate un bun a carui valoare individuala depaseste limita de 1200 ECU (Euro), precizeaza comunicatul. La stabilirea valorii unice in vama s-a tinut cont de nivelul preturilor practicate in prezent si au fost luate in considerare fluctuatiile cursului valutar din aceasta perioada, in contextul in care limitele valorice sunt exprimate in ECU (Euro). Pentru bunurile care nu se comercializeaza in mod curent si nu sunt stabilite preturi la intern, au fost stabilite valori in vama pe baza cataloagelor sau documentatiilor de preturi externe.

Problema transferarii Arterm-ului, CTP-ului si a celor trei institutii de cultura continua sa fie controversata. In timp ce Consiliul judetean vrea sa scape cat mai repede de intretinerea acestor obiective, CLM are obiectii in privinta transferului. Mai precis, "in privinta modalitatii de preluare, a procentajului propus de CJA" asa cum ne-a declarat primarul interimar Valentin Neamt. Astfel, protocolul inaintat de Consiliul judetean a fost intors pe toate fetele la sedinta pe comisii a Consiliul municipal. Existand destule nemultumiri, dupa cum s-a exprimat primarul Neamt "o astfel de analiza nu se poate efectua intr-o zi, fiind o situatie extrem de complexa", consilierii municipali au redactat un alt protocol, in care sunt exprimate punctele lor de vedere si care urmeaza sa fie inaintat Consiliului judetean. De asemenea, la nivelul Consiliului municipal mai sunt si alte semne de intrebare, adresate mai ales Ministerului de Finante, in legatura cu subventiile acordate de stat pentru caldura si apa calda. Urmatorul pas pentru rezolvarea acestui impas va fi facut maine, cand se vor intruni cele cinci comisii de specialitate ale Consiliului municipal, "pentru a da o riposta CJA- ului si a expune pozitia noastra" a completat Valentin Neamt. Concluzia este ca, deocamdata, Consiliul municipal si cel judetean joaca ping-pong cu aceasta problema, in timp ce cetatenii Aradului risca sa ramana in frig, neputandu-se bucura nici macar de caldura din tramvaie.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}